Connect with us

Minden ami NFL

FK! Top 50 2022 – II. rész

Folytatjuk a megkezdett Top 50-es sorozatunkat immár a második résszel. Ebben a szegmensben sok új nevet köszönthetünk pár régi motoros mellett. Itt már előkerül egy-egy posztján legjobbra értékelt játékos, és sokan, akik az igazán topok mögötti zónában mozognak.

A listát 4 szerkesztő (Balázs, Dani, Józsi, Patrik) az alapján állította össze, hogy szerinte ki jelen pillanatban az 50 legjobb játékos a ligában – pontosabban 60-as listát raktunk össze, hogy a konszenzus lista vége jobb képet mutasson. Az összpontszám megállapítása során nem szűrtűk ki a szélsőséges értékeket, de a tie-breakerek eldöntésénél ez volt a döntő. 

50. Marlon Humphrey
49. Cameron Jordan
48. Tyron Smith
47. Jeffery Simmons
46. Chase Young
45. Tristan Wirfs
44. Jonathan Taylor
43. JC Jackson
42. DeAndre Hopkins
41. Tre White

40. Ronnie Stanley, OT, Baltimore Ravens, 62 pont

Tavalyi helyezés: 21.
Idei helyezések: 36., 39., 46. 60+

Nagyon nehéz megítélni egy sérülésekkel sújtott top játékost. Egészségesen Stanley harcban van a liga legjobb LT címért, ami biztos top15-ös tagságot is jelentene. A pech vele kapcsolatban, hogy mióta megkapta a nagy szerződést, az elmúlt két szezonban összesen 7 meccsen tudott pályára lépni. Emiatt picit hátrébb csúszott a listánkon és senkinél sem fért be a top35-be sem, sőt egy szerkesztőnél a top50-ből is kiszorult. Elvileg 2022-re újra ereje teljében lesz a Ravens játékosa, az pedig óriási segítség lehet az egységnek, hiszen egy korrekt futásblokkoló és egyértelműen elit passzblokkoló játékost kapna vissza a támadósor.

39. Von Miller, Edge, Buffalo Bills, 69 pont

Tavalyi helyezés: 30.
Idei helyezések: 22., 34., 58., 60+

Miután a 2020-as szezont teljesen ki kellett hagynia, korosztályának egyik legjobb pass rushere ott folytatta, ahol abbahagyta. A 32 éves Miller hatalmas erősítés volt a Kosok számára tavaly, akik csere útján igazából egy bő fél szezonra szerezték meg. Miller kulcsszereplő volt a Los Angeles playoff menetelésében. A rájátszásban 4 sacket szerzett 22 nyomásgyakorlás mellett és egy fumble-t is kierőszakolt. Már nem az az all down védő, aki egykor volt, szüksége van pihenő snapekre, de amikor a pályára kerül, nem esik vissza a teljesítménye. Tökéletes erősítés lett a Bills számára, akiknek a Ramshez hasonlóan nem a rájátszásba kerüléssel volt gondjuk az utóbbi években, hanem az ottani meneteléssel. Miller pedig továbbra is egy olyan játékos, aki egy kiélezett meccsen képes megcsinálni a kulcsjátékot, ami akár a győzelmet is jelentheti.

38. Mark Andrews, TE, Baltimore Ravens, 76 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések: 27., 39., 41., 60+

Az évek óta stabilan az elit mögött mozgó Andrews a tavalyi szezonban még egy szintet pakolt az játékának színvonalára, ami meghozta számára a top50-es tagságot. 100 fölötti elkapása, 1361 yardja és 9 touchdownja is messze túlszárnyalta az eddigi teljesítményét. Ezzel pedig megérkezett a Kelce és Kittle által fémjelezte elit kategóriába. Mivel még csak 25 éves, benne van, hogy ez a tavalyi lesz mostantól a standard az esetében és konstansan fenn tudja tartani majd ezt a liga top3 státuszát. Segíti majd a produktivitását, hogy Hollywood Brown távozásával csökkeni aligha fog a célbavételi száma. Egy karrier év után általában jobb picit óvatosnak lenni, de Andrews korábban sem volt egy rossz játékos, így bőven lehet bizakodni abban, hogy megragad az elitben.

37. Derrick Henry, RB, Tennessee Titans, 78 pont

Tavalyi helyezés: 33.
Idei helyezések: 15., 44., 46., 60+

A 2020-ban a 2000 yardot is túllépő és végül az OPoY díjat bezsebelő Henry továbbra is a legmagasabbra rangsorolt futó lett a listánkon és az sem ingatta meg komolyabban a helyét, hogy sérülések miatt a tavalyi szezon felét ki kellett hagynia. Nyilván a bruttó számai így jelentősen visszaestek és még az 1000 futott yardot sem lépte át, azonban beszédesebb adat, hogy míg két évvel ezelőtt 5,2 yardot átlagolt futásonként, addig tavaly ez a szám kerek egy yardot visszaesett és csak 4,2-vel zárta az évet. Természetesen továbbra is kulcsfigurája volt a Titans támadósorának amikor hadra fogható volt. A csapatából (ahogy a Ravens esetében is) itt is távozott az első számú elkapó, így a labdacipeléseinek száma aligha fog visszaesni és megcélozhatja karrierje második 2000 yardos szezonját King Henry.

36. Joel Bitonio, G, Cleveland Browns, 83 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések: 28., 30., 42., 60+

Bitonio hosszú évek óta kiemelkedő guardja a ligának, aki elsősorban remek passzblokkolási képességéről volt híres. Kevin Stefanski érkezése óta azonban nagyot lépett előre a futásblokkolásban is. Ha pedig a blokkolás mindkét aspektusában elit teljesítményre vagy képes, helyed van a top50-ben. Bár a Browns tavaly lemaradt a rájátszásról, Bitonio a legjobb futásblokkoló grade-et kapta a PFF-től, miközben az ESPN pass block win rate mutatójában a 3. helyen zárt. Rajta tehát nem múlt semmi és jó eséllyel az előttünk álló szezonban is kulcsfigurája lesz a liga talán legjobb támadófalának.

35. Terron Armstead, OT, Miami Dolphins, 101 pont

Tavalyi helyezés: 44.
Idei helyezések: 19., 32., 44., 48.,

Bár jó szokásához híven Armstead a 2021-es szezont sem tudta befejezni, így is előre tudott lépni a tavalyi pozíciójához képest. A kiemelt státuszát jól mutatja, hogy DeAndre Hopkins után Armstead a 2. a top50-es listánkon, aki mind a négy szakértő listájára felfért. Egészségesen továbbra is egy kiemelkedő passzblokkoló, aki bár a futójátékoknál kevésbé hatékony, de Tua Tagovailoa ezt aligha fogja majd felróni neki a meccsek végén. Hatalmas szüksége volt a Dolphinsnak a javulásra a támadófalában és az egész szabadügynök piac egyik legjobb játékosával és kétségtelenül legjobb falemberével sikerült megerősíteni az egységet.

34. Deebo Samuel, WR, San Francisco 49ers, 101 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések: 24., 24., 34., 60+

Listánk következő debütálója a liga egyik legsokoldalúbb skill játékosa. Deebo körül hangos volt az elmúlt hónap, miután teljes munkaidős elkapó szeretne lenni és lemondani arról a futó mivoltáról, amiből oly’ sikeres volt a tavalyi év második felében. Nehéz megítélni Samuelt, mert tipikusan az a fajta játékos, akit nagyon könnyű lenne elrontani és rosszul használni – láttunk nem egy hasonló skill settel rendelkező játékost elveszni a süllyesztőben. Azonban Kyle Shanahan kezei alatt a liga egyik legveszélyesebb játékosává nőtte ki magát. A tavalyi évben több mint 2000 scrimmage yardot termelő elkapó labdával a kezében igazi matchup nightmare. Kérdés meg tudja-e tartani a top50-es tagságát, ha “csak” elkapóként fogják használni, de a 2021-es több mint 1500 elkapott yardja arra utal, hogy jó eséllyel megállja majd a helyét.

33. AJ Terrell, CB, Atlanta Falcons, 111 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések: 15., 24., 35., 59.

Terrell nincs egyszerű helyzetben, hiszen egy rossz csapatból mindig nehezebb kitűnni. Azonban a mindössze 2 éve a ligában lévő cornernek ez sikerült a Falcons meccsein. AJ volt tavaly az egyetlen kezdő cornere a ligának (min 600 snap), aki 50% alatti elkapási rátát engedélyezett csupán az ellenfeleinek. A felé dobott labdák csupán 43,9%-a lett elkapás, szóval nem keveset vert a versenytársaira. 13 leütött labdája ugyancsak figyelemre méltó és top5-ös teljesítmény. Egyértelműen megérkezett az elit corner kategóriába és ha fenn tudja tartani ezt a teljesítményt, akkor egy év múlva ilyenkor akár jóval előkelőbb helyen is találkozhatunk a nevével. Könnyű dolga nem lesz, hiszen a Falcons 2022-ben sem lesz élcsapat, de az egyéni teljesítményben a cél a Jalen Ramsey-i magasság.

32. Derwin James, S, Los Angeles Chargers, 112 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések:  19., 20., 32., 60+

James nem teljesítménye okán nem szerepelt a tavalyi rangsorolásban, egyszerűen a 2021-es szezon előtti két évben mindössze 5 meccsen tudott sérülések miatt pályára lépni. A tavalyi évben azonban visszatért és ott folytatta, ahol rookie-ként abbahagyta még 2018-ban. Az egyre népszerűbb Fangio féle védelemi séma – melyről itt olvashattok hosszabban – tökéletes játékosa. Rendkívül gyorsan mozog a pályán, alkalmas a 2 high shell felállásokra, aminek köszönhetően a snap után sokszor ő az, aki megérkezik a boxba, ha az ellenfél futni próbálna. Remek box safety, aki a poszttársaihoz képest a tiszta coverage feladatokat is jobban látja el. A Chargers védelem ennek ellenére nem muzsikált még a megfelelő szinten tavaly, de az erősítések után minden adott ahhoz, hogy James vezérletével (is) idén máshogy alakuljanak a dolgok.

31. Cameron Heyward, DT, Pittsburgh Steelers, 114 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések: 19., 25., 34., 52.

Későn érő típusként lehetne talán a legjobban jellemezni Heywardot, aki ugyan első körös játékos volt még 2011-ben, nem rúgta be a liga ajtaját egyből. 20-as évei végére ért be igazán és lett a posztja egyik legjobb játékosa. De az átlag szurkoló szemében talán sosem ő ugrik be elsőre, amikor a Steelers védelmére gondol, így egész karrierjében picit a radarok alatt repül. Adódhat ez abból, hogy olyan neves és talán felkapottabb társak mellett játszott, mint Brett Keisel, Lawrence Timmons, James Harrison vagy akár az utóbbi években Stephon Tuitt és TJ Watt. Ezek a nevek valahogy mindig jobban forogtak a médiában, azonban szépen csöndben Heyward az elmúlt 5 évben csupán egyszer nem lett beválogatva az év végi All-Pro csapatba (2017, ’19, ’21 first team & 2020 second team). Évek óta a liga egyik legjobb futás elleni védőfalembere, aki most már mondhatni futószalagon szállítja a 10+ sackes szezonokat a nagy számú nyomásgyakorlások mellett. Aaron Donaldhoz senkit sem szabad mérni, de a mögötte lévő csoportban egyértelműen ott van a Steelers legendája, teljes joggal.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!