Connect with us

Hír

Online kaszinó és az esportok előretörése

Az utóbbi időben egyre többet hallani az ún. esportokról az internetes játékok, sportfogadások világában. Ha nem teljesen vagy tisztában ezzel a fogalommal, mondjuk el, hogy az esport olyan verseny, amely a hagyományos, megszokott sportpálya, játékosok és labda helyett a virtuális térben zajlik. Az egyik legismertebb ilyen esemény talán az F1 Esports Virtual Grand Prix versenysorozat, amely a Forma-1 online megrendezett változata, amelyet az F1 2019 videójátékkal játszanak.

Az esportok bizonyos országokban már majdnem olyan népszerűek, mint a hagyományos sportok. Arra is van ugyanis példa, hogy nagyobb sportcsarnokokban, stadionokban gyűlik össze a közönség és az óriás kivetítőkön nézik a meccseket. A hagyományos és az esportok abban is hasonlítanak, hogy mindkettőre lehetőségünk van fogadni. Számos online kaszinó vette fel a tempót és kínál oldalán esport fogadási lehetőségeket is, felismerve az új játék mögött lévő hatalmas közönséget. 

A virtuális világ terjedésének köszönhetően az esportok is egyre nagyobb teret kapnak. Ahogyan ma már egyre inkább bekerül a köztudatba a metaverzum kifejezés és egyre inkább összekapcsolódik a valódi és a virtuális élet, az esportok is abba az irányba haladnak, hogy a mindennapjaink részévé váljanak.

Így, hasonlóan az élő játékosok által játszott meccsekkel, ezeket is riporterek közvetítik. A versenyeket elsősorban az olyan videómegosztó oldalakon tudjuk élőben nézni, mint a Youtube, a Twitch vagy Facebook, de már arra is van példa, hogy a hagyományos tévécsatornák közvetítenek egy-egy rangosabb mérkőzést. A legutóbbi felmérések szerint az esportok nagyjából félmilliárdos közönséggel rendelkeznek, amit a nagy cégek is felismertek, így a legnépszerűbb esportágakat olyan cégek szponzorálják, mint a OnePlus, az Acer vagy a Red Bull. 

Ennek köszönhetően az esportok is egyre jobb megélhetési lehetőségnek bizonyulnak. A játékosok nem ingyen, szabadidejükben játszanak, a vezető esport ligákban ugyanúgy pénzért játszanak, mint mondjuk a Barcelona, a Bayern München vagy a Manchester United játékosai. 

Ötvenéves múlt

Az igaz, hogy az esportok az elmúlt évtizedben váltak népszerűvé, de a játék gyökerei sokkal régebbiek. Az első ilyen jellegű eseményt a kaliforniai Stanford Egyetemen rendezték meg, még 1972-ben. A versenyt óriási méretű, korabeli tévékre kötve bonyolították le, a játékosok pedig a Spaceway nevű játékban mérték össze tudásukat. A győztes egyéves előfizetést kapott a Rolling Stone magazintól.

A következő mérföldkő az esportok történetében 1980 volt. Ekkor az Atari egy Space Invader bajnokságot szervezett, amelyre 10 ezer játékos nevezett be. Ez már előrejelezte a technológiai guruknak, hogy milyen potenciál is rejlik az ilyen játékokban. Ezután jöttek a kilencvenes évek, jött az internet, innentől pedig egyenesen felfelé vezetett az esportok útja. 

A játékosok világhálón játszhattak egymás ellen, valós időben. Ennek a varázsa tömegeket vonzott az olyan játékokba, mint a Quake vagy a Counter Strike. Az ezredfordulón akinek számítógépe volt és szeretett játszani, szinte biztos, hogy ez a két játék valamelyikét élvezte.

Ezek után folyamatosan nyertek teret a különböző online esport bajnokságok, amelyek gyakran több millió dolláros fődíjakkal szerveznek versenyeket. Ma már az online kaszinók oldalain is elérhető esport hatalmas üzletággá vált. Az esportok 2019-es bevétele meghaladta az egymilliárd dollárt, az előrejelzések szerint az idén ez 79%-kal növekszik. Egyszóval, egy olyan üzletágról van szó, amire érdemes odafigyelni. Ha sportrajongó vagy, nézz meg egy-két esport rendezvényt, lehet, hogy elnyeri a tetszésedet és akár játékosként is beszállsz.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!