Connect with us

Játékos Portré

A vécétakarítóból lett CFL sztár – Tommie Campbell

Miután két egyetemről is kibukott és reptéri takarítóként tengette a mindennapjait a megélhetésért, úgy döntött, ideje felelősségteljesebben élni. Bekerült egy rövid időre a profi ligába, de miután nem aratott elsöprő sikert, elment Kanadába. Drogkereskedelemmel vádolták, de felmentették a vádak alól annak ellenére, hogy egy kokainnal teli hátizsákkal menekült el a rendőrség elől. A Tommie Campbell portré.

Az 1987-es születésű Campbell Pennsylvaniában töltötte gyerekkorát és végezte tanulmányait a gimnázium végéig. Nem éppen a legkellemesebb szomszédságban töltötte fiatal éveit, ugyanis a környék az élen járt az elkövetett erőszakos bűncselekményekben. Tipikusan az a helyzet, ahol vagy a legjobb formád hozod és csendben vagy, hogy kiszabadulj a mérgező közdegből, vagy beszippant téged is a bűnözés. Campbell az előbbit választotta, és mint ilyenkor lenni szokott, a sport nyújtott megoldást. Az Aliquippa középiskolába járt, mely olyan neveket adott az NFL-nek, mint Mike Ditka, Ty Law vagy éppen Darrelle Revis, ő pedig a foci mellett gátfutásban és atlétikában is jeleskedett.

Irány vécét takarítani

[ppp_patron_only level=”1500″ silent=”no”]

A középiskola után Campbell bekerült a Pittsburgh-i egyetemre, ahol a Panthers csapatát erősítette két éven át linebackerként. Jól is ment neki a játék, ám mégis rövidre zárult a szinte el sem indult karrierje, mert teljes mértékben hidegen hagyták a jegyei és a tanulmányai. Előbb kidobták a csapatból, majd az iskolából is és Edinboroba került. Nem alakult másként a sora ott sem: amellett, hogy immáron csak a másodosztályban játszhatott, még nagyobb ívben tett a tanulmányaira, az órákra sem volt hajlandó bejárni, így egy év múlva kibukott innen is.

A suli és a foci elhanyagolásának köszönhetően a bulizásra és a csajokra maradt ideje, született is két kisgyermeke az egyetemi évei alatt. Egy kibukott pasi munka nélkül, felnevelendő kicsikkel nem sokat tehetett, visszaköltözött az édesanyjához és neki állt munkát keresni, hogy megfelelő családapa lehessen. Talált is egyet a pittsburgh-i reptéren, mint takarító.

“Úgy egy évig voltam takarító, és először kissé megalázónak találtam, de beláttam, hogy ez a helyes döntés. Tisztességesen kezdtem élni, még ha ezt a pénzt mosdók takarításával kerestem is meg. Teljes időben, heti 40 órát vállaltam, a lényeg az volt, hogy a fiaim számára a lehető legjobb apa lehessek.”

Egy nap egykori csapattársa, Elijah Fields találkozott vele a reptéren. Campbell elmondása szerint jót beszélgettek, nem érezte úgy, hogy régi haverja lenézné őt a munkája miatt, de ő mégis úgy érezte magát, mintha nem lenne elég jó. Ekkor döntötte el, hogy saját maga és gyerekei miatt megtesz mindent, hogy visszaülhessen az iskolapadba.

A későn teljesült álom

Úgy tűnt, fordul a szerencse. Campbell egyik ex-barátnőjének rokona ajánlott fel neki egy helyet a California Universityn. Immáron harmadjára kapott lehetőséget az egyetemi focira és a tanulásra, és esze ágában sem volt régi hibáit elkövetni. Visszament tehát tanulni és focizni. 2010-ben remekelt a pályán (immáron defensive backként) és a tanteremben is. Magassága (192 cm), atletikussága és gyorsasága (a combine-on a harmadik legjobb 40 yardos időt futotta 4.31-gyel), mindenkit meglepett, bár tény, hogy a divízió II-es bajnokságban szerepelt. Meggyőzte az NFL scoutokat arról, hogy a játék még mindig megy neki, és 2011-ben nekivágott a draftnak is. A hetedik körben kelt el, a Tennessee Titans választotta ki a 251. helyen.

Első két évében a profik között leginkább a speciális egységben engedték a pályára. 2011-ben egy kickoffot hordott vissza 84 yardon keresztül egy touchdownért, a rá következő évben pedig egy puntot cipelt 65 yardon keresztül egy hatpontosért. Elég jól szerepelt a rúgásoknál, azonban mindez nem volt elég ahhoz, hogy kezdő lehessen a védők között. Három szezont játszott le Tennesseeben, majd a Jacksonville Jaguarshoz került, miután a csapat kezdő cornerbackje, Alan Ball lesérült. Négy éves pályafutása alatt cornerbackként 37 tacklet és egy fumblet tudott felmutatni.

Droggal teli hátizsák van nála? Ártatlan! 

Miután úgy tűnt, hogy vége az NFL karrierjének, Campbell nem akarta feladni a sportról szőtt álmait. Úgy döntött, kipróbálja magát a kanadai ligában, és be is jött neki. 2016-ban aláírt a Calgary Stampendershez, ahol két évet húzott le. Egyből kezdő corner vált belőle és remekelt a pályán, a Stampendersben töltött ideje alatt 108 tacklet és 5 interceptiont hozott össze. Mindkét szezonban a Grey Cup döntőig jutottak a csapatával, azonban egyiket sem sikerült megnyerniük.

A sikerek ellenére azonban nem kerülték el a problémák. A rendőrség 2017 januárjában megvádolta azzal, hogy Pennsylvaniában drogokat árul az anyja házából. A rendőrség felkereste a játékost az otthonában, azonban ő jobbnak látta menekülőre venni a dolgot, és átugrani a kerítésen. A tervben mindössze annyi hiba volt, hogy futás közben elhagyta a Stampenders logós hátizsákját, amiben 3000 dollár és 180 gramm kokain hevert. A tárgyalások alatt végig ártatlannak vallotta magát, amit alighanem elhittek, mert a több tucat vádpontból semmit sem tudtak rábizonyítani, így áprilisban végül minden vádat ejtettek ellene és visszatérhetett a focihoz.

A pályánk kívüli ügyek rendezése után parádés éve lett és egyetlen TD-t sem engedett a 2017-es idényben. Ezt követően a Montreal Alouetteshez került, ahol két év alatt összesen 104 tackle és négy interception került a neve mellé. Azonban a szép statisztikák és jó játék ellenére nem volt nagy kereslet a játékos iránt, így 2020-ban Campbell úgy döntött, hogy 33 évesen visszavonul.

Volt, aki még a titanses éveiben a méretei és a stílusa miatt hasonló karriert várt tőle, mint amilyet Richard Sherman futott be. A tehetsége alapján lehetett volna kezdő az NFL-ben, ám végül csak egy jó történet lett belőle.

[/ppp_patron_only]

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x