Connect with us

NCAA

Az egyetemi liga első fordulójával hivatalosan visszatért a fociszezon!

Megkezdődött a footballszezon! Bár még “csak” az egyetemi liga startolt el, aki végre tétmeccseket akart nézni, az bőven talált magának valót a hétvégén.

A nyitóforduló már előzetesen is tartogatott jó pár kiütés szagú meccset, melyek hozták is az elvárásokat, azonban akadtak igazán izgalmasnak kinéző találkozók is, melyek közül van ami bejött, van ami kevésbé. Ezen túl a szezon első upseten is túl voltunk már az első héten!

A hét rangadója ami hozta az elvárásokat:
Notre Dame @ Ohio State 10 – 21

A Buckeyes idén revansot akar venni a ligán, amiért tavaly lemaradtak a rájátszásról és elvesztették a Big10-t. Ehhez az első fordulóban a szintén kiemelt és mindig playoff esélyes Notre Dame gárdáját kellett lenyomják CJ Stroudék. Az 1/1-re és Heisman díjra is jó esélyekkel pályázó irányító lassabban kezdett bele a meccsbe. Az első félidőben mindössze 7 pontot tett a táblára a Buckeyes és nem ott folytatta a támadósor, ahol tavaly a Rose Bowl-on abbahagyta a Utah ellen. Persze valahol érthető, hiszen az ország egyik legjobb védelme ellen sosem könnyű játszani, főleg ha elveszted a három legfontosabb elkapódat. Chris Olave és Garrett Wilson drafton való távozása után ugyanis az egyetemi liga legjobbnak tartott elkapója Jaxon Smith-Njigba az első negyedben kapott ütés után már nem tudott visszatérni a pályára. A több nagy szerelést is bemutató és egész meccsen jól játszó Brandon Joseph-fel találkozott JSN az oldalvonal mellett, de persze nem fogytak el a tehetségek a WR szobában. A szintén 5 csillagos Emeka Egbuka és a legendás Colts elkapó fia, Marvin Harrison Jr. fel tudott lépni.

A tavalyi évben rengeteg légiparádét tartó Stroudra azonban készült Marcus Freeman (ND head coach). Rengeteget álltak fel két safetyvel és elvették a mélységi játékát a Buckeyesnak, amit csak a 3. negyedben törtek fel az első passzolt TD-vel. A mély passzjáték helyett így a rövid útvonalak és a futójáték került előtérbe. A több top tehetséget is felmutató Ohio State fal remekül mozgatta az ellenfelét és a TreVeyon Henderson, Miyan Williams duó 170 yard fölött termelt 6-os átlaggal. Az első körbe várt Paris Johnson Jr (LT) mellett tackle társa Dawand Jones (RT) is jó napot zárt. Stroud közelébe nem nagyon engedték a passz rushereket, a futóknak pedig tiszta folyosókat tudtak nyitni.

A Notre Dame sokáig szépen tartotta magát és úgy tűnt, akár még meglepetést is okozhatnak azzal a pár nagyobb játékkal, amit összehoztak az alapvetően továbbra is futásközpontú támadósorukkal. Kissé viccesen hat, hogy Tyler Buchner nagyobb átlagos passzmélységgel zárt mint Stoud, pedig 10 sikeres átadása volt csak 11 futás mellett. Az első meccsén kezdő QB tehát a statisztikákból is látszik, hogy tökéletesen beleillik az elmúlt évek Fighting Irish irányítóinak sorába. Kevés kockázat a passzjátékoknál, ellenben állandó veszély a futásoknál. Azonban a Notre Dame mindig elit támadófala nem a legjobb napját fogta ki, csupán 2,5-ös átlaghoz segítették a futókat, amiben közrejátszott Jarrett Patterson (kb 2. körre várt C/G) korai kiesése. A passzjáték pedig továbbra sem az Írek erőssége. A “babygronk” becenevű Michael Mayeren kívül nem volt másnak egynél több elkapása, de Mayer is csak 34 yardig jutott 5 labdaérintésből. Remekül figyelt rá a Buckeyes back sevenje és azonnal le tudták vinni, amint felé szállt a labda. Jim Knowles (Ohio State DC) egysége jól fel volt készítve. Az első játékrészben még voltak kezdeti súrlódások, amikből haladni tudtak a vendégek, a második félidőben teljesen nullázni tudták a támadókat és megadták a lehetőséget Stroudéknak a fordításra.

Egyéb, draft szempontjából érdekesebb megjegyzés, hogy mindkét csapat legjobb pass rushere Zach Harrison (Ohio St) és Isaiah Foskey (ND) meglehetősen csendes napon voltak túl és kevés sikert értek el a jól dolgozó támadófalakkal szemben (illetve a mindkét oldalt gyors passzjátékra épülő offense-ekkel szemben).

A hét rangadója ami nem hozta az elvárásokat:
Oregon @ Georgia 3 – 49

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!