Connect with us

Minden ami NFL

FK! Jóslatok 2022

Végre itt a szezon, három nap múlva már éles NFL-meccset láthatunk! A tegnapi over/under cikkünkben már kaphattatok egy kis ízelítőt, hogy nagyjából milyen évet várunk a csapatoktól, most viszont konkrétabban jósolunk arra, mi fog történni a szezonban! Csoportgyőztesek, playoff-mezőny, Super Bowl, díjazottak és minden, ami kell!

*Megjegyzés: A konszenzus mellett az egyéni tippsorokat is könnyen le tudjátok olvasni a képekről, ugyanis mindenhol ugyanaz a szerkesztők sorrendje (ABC szerint). Idén ráadásul a támogatóink is beszállnak a buliba, hiszen ők is leadták a tippjeiket a Discord csatornánkon. Sőt, a heti beharangozóknál is megtaláljátok majd az ő tippjeiket százalékos formában!

1/1

Kezdjük negatívan a cikket, hogy aztán sokkal pozitívabb irányba tereljük a dolgokat. Tavaly majdnem mindenki a Texanst várta 1/1-re, és idén is ott vannak a houstoniak a favoritok közt. De vajon lesz idén is olyan csapat, amelyik alulmúlja őket? A jelöltek közt a szerkesztők szerint a Seahawks, a Falcons és a Bears lehet versenyben CJ Stroudért az első választási jogért.

AFC playoff picture

Mindig nagy dominancia volt megfigyelhető az AFC East jósdánkban, de mindig volt egy renitens szerkesztő, aki trónfosztást jövendölt. Most azonban ez megváltozott, és senki sem gondolja azt, hogy a Billst le lehet taszítani a divízió éléről – még a támogatók közt sem, így ez az egyetlen teljesen 100%-os tippünk. A kérdés itt inkább az, hogy a Dolphins és a Patriots a wild cardra oda tud-e érni.

A Chiefs az utóbbi hat évben mindig megnyerte az AFC Westet, ehhez képest most több szerkesztő gondolja, hogy elbukják a címüket, mint akik szerint megvédik. Ennyit számít Tyreek Hill kiesése? Vagy ennyire jól erősített a Chargers, ahol szintén egy elit irányító van? Szerintünk ez a két csapat fog ténylegesen versengeni a csoportgyőzelemért, de vajon a Broncos és a Raiders beleszólhat ebbe? Vagy csak a wild cardért küzdhetnek?

Tavaly a Bengals lett Észak Királya, azonban sokáig a Ravens vezetett és csak a millió sérülés miatt nem ők jöttek ki a versenyből győztesen. Így pedig többségben a Hollók sikerét várjuk idén, persze nem leírva Joe Burrow-ékat. A Browns Watson nélkül értelemszerűen kiesik a versenyből, a Steelers pedig Tomlin miatt egy közepes szintre mindig jó lehet, de a divízió elsőséget nem látjuk bennük.

Legkiszámíthatatlanabbnak a szavazatok alapján az AFC South tűnik, hiszen három csapat is kapott voksot – egyetlen ilyen divízióként a ligában. A tavalyi első kiemelt Titans csak egyet, legtöbben azért visszaesést prognosztizálunk az esetükben. A helyükre a Colts léphet fel, hiszen Carson Wentz helyett Matt Ryan lesz az irányítójuk. A Jaguars is kapott két szavazatot, ami Trevor Lawrence nagy előrelépésével és Urban Meyer Doug Pedersonra váltásával akár össze is jöhet, de azért emlékezzünk, hogy 6-nál több meccset mindössze egy szezonban nyertek az utóbbi 11 évben. Vajon idén ismét sikerül?

Aki a Chargers csoportgyőzelmét várja, az a Chiefsszel, aki a Chiefsét, az a Chargersszel kezdte a wild card csapatok rangsorát, így mindannyian úgy gondoljuk, mindkét csapat ott lesz a playoffban. Hasonló a helyzet az AFC Northnál is, ahol a Ravens mindenkinél résztvevő, a Bengals pedig csak alatriste-nál marad le. Az AFC South-ból senki sem vár wild card csapatot, tehát onnan csak a csoportgyőztes jut be, azonban a az AFC Eastből a Dolphinst ketten is rájátszásba várják, míg a Patriotsot senki. Az érdekes versenyfutás még az AFC West harmadik helyéért lesz, hármunk szerint a Raiders, ötünk szerint a Broncos érhet oda a wild cardra.

Tippjeinket összesítve konszenzus alapján tehát a Bills, a Chargers, a Ravens és a Colts lesz ott a rájátszásban csoportgyőztesként, wild cardon pedig a Chiefs, a Bengals és a Broncos csatlakozik hozzájuk az AFC-ben. 

NFC playoff picture

Az NFC Eastre abból a szempontból érdekes jósolni, hogy a Cowboys nyerte tavaly a csoportot, itt pedig emberemlékezet óta nem volt címvédés, ráadásul a Dallasra egyébként is jellemző az egy jó év után egy gyenge, majd fordítva sorminta. Ezért a sokat erősödő Eagles a favorit nálunk, azonban amikor a Sasok körül nagy a hájp, akkor szoktak csúnyán alulteljesíteni.

Az NFC West adta a tavalyi konferenciadöntő két szereplőjét, így nem meglepő, hogy erre a két csapatra érkezett szavazat a csoportgyőzelmet illetően. Azonban mindkét csapatnál vannak kérdőjelek. Milyen lesz például Stafford fájós könyöke? Mennyire lesz hullámzó, vagy egyáltalán jó Trey Lance játéka? A többség azért az SB-címvédő irányába húz, de hárman is a 49ers magasabb plafonjára fogadunk.

Még elkapók nélkül is a Packerst várja mindenki az Észak Királyának az NFC-ben. De vajon a Vikings az új edzői stábjával kihívója tud lenni a Sajtfejeknek? A támogatók közül van, aki így gondolja.

Nem meglepő módon a déli csoport is egyhangú, mindenki a Buccaneerst várja a divízió élére. De vajon Tom Brady a nyugdíjból visszatérve is top irányító lesz? Szokás mondani, hogy ha egyszer megfordult a fejedben a visszavonulás, onnan nincs visszaút. A probléma az, hogy a fő kihívó a Saints, ahonnan pedig Sean Payton zsenije távozott. De vajon a megerősített elkapósor tudja ezt kompenzálni, és ha igen, akkor a védelem ismét felülkerekedik a Bucson? A szerkesztők közt nem fogad erre senki, de a támogatóink közt volt rá példa.

Hasonló a helyzet az AFC-vel abból a szempontból, hogy az AFC West két favoritja mindenkinél bejut a rájátszásba – gyakorlatilag mindenki a Rams-49ers csoportgyőzelemről lemaradó tagjával kezdte itt is a felsorolást. Mögöttük gyakorlatilag háromesélyesnek látjuk a helyzetet két helyre: a Cowboys, a Saints és a Vikings közül kettő szerepel legtöbbünk tippjeinél, egyedül a Cardinals, a Giants és a Panthers kapott 1-1 szavazatot rajtuk kívül – jarred szerint alaposan borulhat a papírforma. Végül 6 Saints, 5 (+1) Cowboys és 4 Vikings szavazat érkezett, de mindenképp szorosnak ígérkezik a versenyfutás.

Tippjeinket összesítve konszenzus alapján tehát az Eagles, a Rams, a Packers és a Buccaneers lesz ott a rájátszásban csoportgyőztesként, wild cardon pedig a 49ers, a Saints és a Cowboys csatlakozik hozzájuk az NFC-ben.

Konferenciadöntők

Menjünk mélyebbre a rájátszásban egészen a konferenciadöntőkig! A Billst gondoljuk a legesélyesebbnek arra, hogy eljusson idáig, hiszen 9-ből 8-an is ide várjuk Josh Allenéket. A tippjeink szerint a Chargersszel fognak játszani (5-en várjuk Herbertéket ide), és még a Ravens is megelőzte a Chiefst egy szavazattal.

Az NFC-ben Tom Bradyéket egy kivétellel minden szerkesztő legalább a konferenciadöntőbe várja. Mögöttük ugyanannyian juttatták be a legjobb négy közé a Packerst és a Ramst (4-4), mellettük pedig még az Eagles kapott két voksot.

Super Bowl

Érdekes, hogy ugyan 9-5 arányban többen várjuk konferenciadöntőbe a Billst, mint a Chargerst, mégis mindkét csapatot 3-3-an gondoljuk Super Bowl résztvevőnek. A maradék harmadot a Ravens (2) és a Chiefs (1) adja az AFC-ből. Az NFC-ben nagyobb az erőfölény a Buccaneers javára, hiszen a többség (5) őket várja a nagydöntőbe, míg a “kisebbség” szavazatai megoszlottak a Packers és a Rams között.

Aki Super Bowlba várja a Chargerst, aszerint meg is nyeri a nagydöntőt a Justin Herbert vezette alakulat, ők elviszik a szerkesztői tippek harmadát. Egy másik harmadot a Buccaneers visz el, emellett a Packers, a Rams és a Bills végső győzelmét is vizionálja egy-egy szerkesztő.

Egyéni díjazottak

A legértékesebb játékosnak járó trófeát minden évben irányító kapja, így senki nem tippelt más posztra. A kiváló számok nyilván alapkövetelmények, emellett viszont nagyon fontos a csapat sikeressége is, így csoportgyőzelem nélkül elképzelhetetlen, hogy valaki MVP legyen. Ezen kívül pedig a narratíva, az újdonság is fontos. Épp ezért kapott 3-3 voksot Josh Allen és Justin Herbert is, hiszen mindketten fiatalok, könnyen hájpolhatók. A Bills szinte biztosan megnyeri a csoportot, és könnyen lehet, hogy az dönt majd kettejük közt, hogy a Chargers is megteszi-e ezt – ha igen, az nagyobb tett lenne, így Herbert felé billentheti a mérleg nyelvét, de ha nem, akkor Allen viheti haza a trófeát. Mellettük Tom Brady kapott két voksot és Patrick Mahomes egyet, az újdonság faktoron kívül mindketten kipipálhatnak minden fontos kritériumot.

Az Év Támadója díj kétféle embernek mehet: egy MVP-szinten teljesítő irányítónak, aki lemaradt a legnagyobb elismerésről, avagy egy skill playernek, aki rekordokat űz, vagy épp állít fel. Előbbi kategóriából Josh Allen kapott itt voksokat, de inkább az utóbbira koncentráltunk. Két fiatal elkapó, Justin Jefferson és Ja’Marr Chase is 2-2 voksot kapott, mellettük Davante Adams, Jonathan Taylor és Nick Chubb 1-1-et, és mindegyiküknél könnyedén el lehet képzelni egy világot, ahol rekordközeli szezont produkálnak.

Az Év Védője díj pedig szinte mindig a labda körül mozgó játékosoknak jár – 2005 óta mindössze kétszer nyert defensive back. Jarred szerint ismét jöhet egy cornerback nyertes (JC Jackson), de a többiek maradtak az “esélyesebb” posztoknál. Aaron Donald nyilván minden évben esélyes lehet, ahogy Myles Garrett, Joey Bosa vagy Nick Bosa is, hiszen teljesítményükkel már egy ideje kiérdemelhetnék ezt. A legtöbb voksot (3) viszont Micah Parsons kapta, aki egyrészt újdonsággal szolgál még, másrészt sokoldalúsága miatt óriási hájp is övezheti “sosem volt még olyan játékos” statisztikákkal.

Az Év Támadó Újonca sok esetben irányító szokott lenni, Kenny Pickettnek akkor lehet erre esélye, ha Mitch Trubisky hamar bedobja a törölközőt – két szerkesztő erre számít. Ha nem irányító, akkor pedig gyakorlatilag csak az 1-2. körös skill játékosok jöhetnek szóba, ezt mutatja a szavazás történelme. Renningan az egyedüli, aki szerint a negyedik körös Dameon Pierce ezt megboríthatja, a többiek mind magasan draftolt skill playereket választottak. Aztán hogy a George Pickens, Chris Olave, Garrett Wilson, Breece Hall (vagy mondjuk Drake London) névsorból ki viszi haza a címet, az jó kérdés. Tőlünk Pickensre esett a legtöbb szavazat.

Az Év Védő Újonca díjat is gyakorlatilag csak magasan jegyzett front7 játékosok kaphatják. Az utóbbi 22 nyertesből 18 volt top16-os választott és 20 játszott a falban vagy az LB-sorban. Ennyire magasan draftolt linebacker idén nincs, így elsősorban a pass rusherekre lehet hagyatkozni, és ha valaki kétszámjegyű sacket szerez, akkor jó eséllyel haza is viszi a trófeát. A legtöbb szerkesztő szerint ez Aidan Hutchinson lesz, de kapott szavazatot Thibodeaux és Karlaftis is. Ha egyikük sem szerez idén sok sacket (és mondjuk Travon Walker sem), akkor megnyílik a lehetőség más posztok előtt, mint a védőfalember Jordan Davis, vagy akár a két top5-ös cornerback, Derek Stingley és Sauce Gardner, bár utóbbi kettő nem kapott tőlünk voksot.

Az Év Edzője díjhoz gyakorlatilag kritérium, hogy 10 győzelmet össze kell szedni, hiszen legutóbb 1990-ben volt példa ennek ellenkezőjére. Másik kritérium lehet, hogy jelentősen teljesítsd túl az év eleji elvárásokat, szerezz jóval több győzelmet, mint mondjuk azt Vegasban várták augusztusban. Sokszor nyernek elsőéves főedzők, akik újdonságnak számítanak, vagy épp újonc QB kiváló játéka után is haza lehet vinni ilyen címet.

Utóbbi idén Mike Tomlinra lehet igaz, ha Pickett jó lesz, és a Steelers főedzője meg is érdemelne már egy Év Edzője díjat, hiszen nincs neki ilyenje – ennek ellenére nem szavazott rá senki tőlünk sem. A 10+ győzelmes kategóriába a jóslataink alapján Sean McDermott, Brandon Staley és akár Nick Sirianni (2-2-1 szavazat) is beletartozhat az év eleji várakozások alapján, az újonc kategóriába Mike McDaniel és Brian Daboll (2-1 szavazat) eshet bele, amennyiben jól teljesítenek csapatukkal, a nagy túlteljesítő pedig Doug Pederson lehetne (1 szavazat).

Az Év Visszatérője egy olyan díj, amire nincs konkrét kritérium, hogy miből kell “visszatérni”, így hosszabb távú sérülésen kívül nehezen megfogható. A sérülésből visszatérésre bazírozik az, aki Derrick Henryt (3 szavazat), Jameis Winstont (2), Christian McCaffrey-t (1), Daniel Jonest (1) és Cam Akerst (1) várja nyertesnek. Az pedig elég vicces lenne, ha Brady a három hetes visszavonulásából visszatérve megnyerné ezt a címet.

Bold predictions

alatriste:

  • AFC West 16 meccsből max 4-t bukik majd el az AFC South ellen.
  • DAL/PHI/WAS két győzelmen belül lesz szezon végén.

jarred:

  • Carson Wentz egykori csapatai elleni 3 meccsen 1000+ yardot és 10+ TD-t fog passzolni.
  • Jalen Reagor több yardot és TD-t fog szerezni mint AJ Brown.

Patrik, Balázs és az én merészebb jóslatainkat, félig vagy teljesen hot take-jeinket a csütörtöki podcastünkben hallhatjátok majd. 

Támogatók:

A támogatóktól a jobbakat válogattuk ki:

  • A Chiefs és a Patriots is csoport utolsó lesz.
  • Tua top 5-ben lesz a passzolt yardokat tekintve.
  • Jaguars megnyeri a csoportját, legalább 10 győzelemmel.
  • Joe Burrow az utolsó egyetemi szezonjában 5671 yardot passzolt. Az idei évben ennél is több passzolt yardja lesz legalább 55 kombinált TD-vel.
  • Az MLF+Aarod támadósor felülteljesíti futott, elkapott yrd, szumma TD, szumma pont, az elmúlt 3 év alapszakasz legjobbját, külön-külön is.
  • Lions túléli a wild card kört.
  • 2 irányító is megdönti Manning egy szezonban passzolt yardjainak rekordját.
  • Josh Allen 4 ezer passzolt yardot és ezer futott yardot hoz össze 40+TD társaságában.
  • Patriots a szezon végén az 5 legrosszabb mérlegű csapat közt lesz.
  • Józsi az NFC döntő 5. percében eldönti, hogy elment a meccs és elmegy aludni. Igaza lesz. Ha ez nem ér, akkor Dani azt mondja az alapszakasz végén, hogy Cousins elit. Ha ez se, akkor MMC a szezon felénél ki lesz baszva.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!