Connect with us

Minden ami NFL

Miért buknak el a Patriotsból érkező edzők?

Az NFL-ben létezik egy olyan kifejezés, hogy „coaching tree”, mely arra utal, hogy egy sikeres edző számos olyan koordinátort nevelt ki, aki később vezetőedzői állást kapott az NFL-ben. A jelenlegi mezőnyben a két legrégebbi edzői fa Andy Reid és a Bill Belichick alá tartozik. Mindketten hosszú karriert tudhatnak maguk mögött, és ezalatt egy tucat későbbi NFL edzőt neveltek ki. Azonban míg az Andy Reid alól kikerült edzők többsége sikeres NFL karriert tudhat magáénak, addig a Belichick tanítványok mind elbuktak. Hogyan lehetséges ez?

Bukás bukás hátán

Mielőtt rátérnék a lehetséges magyarázatokra, meg kell nézni a száraz tényeket. Bill Belichick 2000-ben került a Patriots élére, és azóta is sikert sikerre halmoz a csapattal. Ezeket a sikereket látva pedig számos NFL csapat próbálta lemásolni a „Patriots Way”-t, és ezt úgy próbálták elérni, hogy a Belichick keze alatt dolgozó koordinátorokat csábították el, és adtak nekik vezetőedzői állást.

A legelső ilyen tanítvány Romeo Crennel volt, akit 2005-ben a Cleveland Browns csábított el. Crennel 2001-04 között volt a Patriots DC-je, de már sokkal korábban, a ’80-as évektől kezdve együtt dolgozott Belichickkel. A 2000-es évek eleji Patriots defense pedig valóban ligaelit volt, így teljesen logikus döntés volt a Browns részéről, hogy elhozzák Crennelt, remélve, hogy ugyanazt a védelmet Clevelandben is összerakja. Ez azonban soha nem valósult meg. Négy év alatt egyszer tudott csak pozitív mérleget felmutatni a Crennel féle Browns, a defense pedig közelében nem volt annak a Patriotsnak, ami 3 Super Bowlt nyert. Crennelt 2008-ban kirúgták, és a Chiefhez szegődött eleinte csak DC-nek, de 2011-ben a szezon közben a Chiefs kirúgta Todd Haley-t, és az utolsó meccsekre Crennel örökölte meg a HC posztot. Egy meglepetés győzelem az akkor szárnyaló Packers ellen meggyőzte a Chiefs vezetőségét, hogy kapjon egy teljes évet, de ebből is hatalmas bukás lett. A Crennel féle Chiefs 2012-ben 1/1-ig süllyedt. Ezután még a Texansnál kapott 2020-ban pár meccset HC-ként, miután Bill O’Brient kirúgták, de abban sem volt sok köszönet. Crennel HC pályafutása teljes kudarc volt.

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!