Connect with us

NCAA

A draft class legjobbjai – Defense

A múlt héten megnéztük kik a class legjobb támadói egyes posztokon, most pedig jöjjenek a védők. Itt is találunk azért jócskán olyan játékosokat, akikből szupersztár lehet, ugyanakkor nem igazán van itt sem hiba nélküli tehetség.

Jalen Carter, iDL, Georgia

Tavaly a Georgia védelme rekordszámú draftolt játékost adott, de sokak szerint a legjobb játékos még maradt az egyetemen. Ő Jalen Carter, aki az idei class top10-es választottja lesz. A Bulldogs belső falembere kivételes robbanékonysággal bír a poszton, nagyon jól mozog a tömegben és nem csak downhill, de lateral is olyan mozgása van mint keveseknek a poszton. Ennek köszönhetően bárhonnan képes támadni a támadófalat, a centerrel szemben is fel tud állni, de akár a tackle belső vállánál is.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Kimondottam jó stuntoknál vagy ha futójátékoknál oldalra kell mozogni, mert könnyedén és gyorsan halad a játék folyamával vagy vált irányt. Természetesen emellett egy erős játékosról van szó, akinek kemények a kezei és jól is használja őket, nem hagyja a támadófalembereknek, hogy ők üssék meg először, hanem megelőzi a kontaktot és már kontrollálja is a párharcot.

Mik a kérdőjelek?

Sajnos idén elég keveset láthattuk játszani, mert az első meccsen megsérült és csak a legutóbbi kettő fordulóban tért vissza. Az rögtön látszott, hogy brutális mit jelent a Bulldogs védelmének, pedig nélküle sem voltak bajban. A párharcai közel 45%-át megnyerte az elmúlt két meccsen és van hét futásmegállítása is. Ellenben érdemes monitorozni a sérülését, mert kellett kihagynia mérkőzést szinte minden szezonjában. Ezen okok miatt és mert a Georgia védelme nagyon mély, viszonylag kevés snap van a lábában, főleg futás ellen láttunk tőle viszonylag keveset.

Will Anderson, Edge, Alabama

Anderson nevét talán már mindannyian hallottátok, a jövő évi class legjobbjának tartják posztfüggetlenül és jelenleg van még esély arra is, hogy ő legyen a 1/1 legnagyobb várományosa. Ő az, aki fizikai adottságaiban, ösztöneiben és technikában is megtestesíti a prototípus pass rushert ebben a classban. Kiváló méretekkel bír, rengeteg izom van rajta és szereti kihasználni a lendületét is, így bull rush-sal képes megverni nagyobb tackle-öket is, gyakran látni, hogy rányomja ellenfeleit az irányítóra.

Ez azonban csak egy erősség, nem egy kivételes dolog a játékában. Az sokkal inkább a sebesség, az első lépéses robbanékonyság és a nagyon jó hajlékonyság. A snap utáni pár lépése elsőrangú, gyorsan a tackle mellett tud teremni és mivel a csípője könnyen hajlik, így be tud vágni a támadófalemberek mellett, hogy bezsákolja az irányítót. Ezen kívül egy okos játékosról van szó, akinek több fegyvere is van megnyerni a párbajait, nagyon jól használja a spin move-ját is.

Mik a kérdőjelek?

A tavalyi évben megállíthatatlan volt, valósággal megsemmisítette az összes szembejövő támadófalat és vezette a ligát sackekben és negatív yardos szerelésekben is. Idén ez a dominancia alábbhagyott, de kezeljük ezt keretek között. 7 sackje még igy is a hetedik legtöbb, ahogy a 12 negatív yardos szerelése is top5 mutató a ligában. Nem tűnik annyira dominánsnak, de minden egyes ellenfél úgy jön ki ellene, hogy külön tervvel készülnek, miként lehetne kivenni a játékból. Ez láthatóan nem is ízlik annyira neki, a duplázások ellen sokszor megakad, de nyilván az sem segít a statisztikákon, hogy mindig a másik irányba igyekeznek az edzők kimozdítani az irányítóikat is. Továbbá meg lehet említeni azt is, hogy elég sok elrontott szereléssel dolgozik idén, amin viszont mindenképpen javítania kell.

Trenton Simpson, LB, Clemson

Hogy tudjuk mekkorák az elvárások, elég lenne csak azt mondanom, hogy sokan Micah Parsonshoz hasonlítják – de nézzük kicsit részletesebben. A Clemson linebackere egy hasonlóan jó, izmos felépítésű játékos, mint a Cowboys sztárja, ennek megfelelően pedig ugyanúgy ott tud lenni a pálya minden szegletében. Egyrészt megvan az a sebessége, hogy oldalvonaltól oldalvonalig fennhatósága alatt tartsa a pályát, másrészt pedig az irányváltási képessége is, hogy akár elkapók ellen állítsuk párba.

Clemson Tigers Snapshot Profile: No. 22 Trenton Simpson

A Clemson nem ritkán tette fel a slotba és kérte tőle a jobb tight endek, de akár kicsit lassabb slot receiverek őrzését is, Simpson pedig helytállt. Ezen felül pedig természetesen pass rushban is használható, aktív blitzelőről van szó, aki nagyon gyorsan érkezik meg a lyukakba. Ennek megfelelően ebben is volt szerepe az egyetemen, de azért nem várhatunk tőle annyi nyomást mint Parsonstól. Kicsit másképpen sokoldalú játékos, többet lesz inkább a második vonalban, mint a klasszikus védőfalban.

Mik a kérdőjelek?

Amiben kicsit fejlődnie kell, hogy futások ellen el tud veszni a tömegben. Kicsit lassan diagnosztizálja a nyíló lyukakat és hajlamos fennakadni blokkokon, mert túl sokáig hezitál. Játékolvasásban van még mit fejlődnie, sokszor könnyű őt megtéveszteni motionökkel, play actionökkel vagy RPO-kkal is. Ha sikerül picit futás ellen fejlődnie, akkor gyorsan berobbanhat az elitbe, még ha nem is ugyanolyan síkon mint Parsons.

Kelee Ringo, CB, Georgia

A cornerek esetében voltam a legnagyobb bajban, hogy kit válasszak, ugyanis van véleményem szerint 3-4 elsőkörös játékos is a classban, de senki nem kimagasló, top10 picket érő tehetség. Andersonhoz hasonlóan Ringónak a tavalyi éve volt kiemelkedő, de Andersonhoz hasonlóan megvan ennek az oka. Előbb azonban nézzük meg, hogy miért is lehet ő a class legjobbja.

Egy nagyon jó méretekkel megáldott játékos, magasabb mint 190 centiméter és nyúlánk testalkatú, azaz hosszú kezekkel van megáldva, ami segít neki a védekezésben. Talán kicsit vékonyabb a kelleténél, de elég agresszív stílust képvisel, így nem valószínű, hogy bajban lesz a test-test elleni csatáknál. Igazi press man corner, aki szereti már a line of scrimmage-en jammelni az ellenfelet, kibillenteni az egyensúlyából, már snap előtt igyekszik belemászni a fejekbe.

Ezenkívül egy valódi playmaker, aki tavaly vezette a ligát leütött labdákban, de interceptionökben is a top5-ben volt, köztük a nagydöntőn is visszavitt egy picksixet. Olvassa az irányítók szemeit, szereti kiszúrni a passzsávokat, valamint nagyon jó ütemben ugrik fel megakadályozni az elkapásokat is.

Mik a kérdőjelek?

Ami valahol előny, az valahol hátrány is. Hogy agresszívan támadja a labdát, néha hátrányára válik. Sokszor túl korán akar beugrani passzsávokba így elhagyja őrizetét és nagy játékokat enged. Okosabb irányítók biztos játszani fognak azzal, hogy mennyire korán harap a játékszerre, ezen változtatnia kell.

Az idei teljesítménye ráadásul nem olyan látványos, mert a tavalyi után a legtöbb irányító kerüli, mindössze 27 labda szállt felé egész szezonban, ami a 331. legkevesebb az egész országban a cornerek között.

Georgia's Kelee Ringo announces NIL deal based on pick-six to seal national championship

Antonio Johnson, S, Texas A&M

Johnsonra bármilyen pozíciót ráaggatni balgaság, ugyanis játszott ő már slot cornert, free safetyt, box safetyt, de részben linebackert is az egyetemen. És igazából mindenhol megállta a helyét valamennyire. Nagyon sokszor szabadjára is van engedve és amolyan sztár szerepkörben irányíthatta a védelmet. Mert hogy ő ezt teszi igazából. Olvassa a játékot, mozgatja a társakat, ha kell futáshoz segít be, ha kell slot elkapókat őriz a pályán.

Egy ösztönös játékosról van szó, aki zsigerből érzi, hogy mi történik a pályán, gyorsan olvas és nehéz megtéveszteni. Szépen olvassa az irányítók szemét, jól érzi a passzsávokat és gyakran belepiszkál a passzokba. Ebben segít neki a termete, ugyanis 190 centiméter közeli magassága lehet, ami safetyhez képest elég magasnak mondható, ennek következtében könnyen odaérhet a pálya szélére is.

Mik a kérdőjelek?

Jó ösztönei vannak és hosszú kezei, valahogy mégsem jönnek a labdaszerzések. Nem egy igazi playmaker, mármint ami a labdalopásokat illeti. Nem a legjobbak a kezei, egész karrierjében három picket szedett le összesen.

Ezen kívül egy nagyon jó dolog, hogy lehet őt több helyen is használni, de ilyenkor mindig felvetődik a kérdés, hogy valóban hol fog játszani? Főleg ha egy gyengébb védőkoordinátor kezei közé kerül, aki nem tudja mi az igazi posztja vagy hogyan illessze a védelmébe, fennáll a veszélye hogy elveszik.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!