Connect with us

Minden ami NFL

A Jordan Love helyzet – hogyan tovább, mik a Packers opciói?

Nagyon érdekes szituáció állt elő a Packersnél irányító-fronton, hiszen Aaron Rodgers sérüléssel bajlódik, a playoff-remények gyakorlatilag szerte foszlottak, az Eagles ellen a meccs végén beálló Jordan Love – akit ugyebár Rodgers utódjának hoztak az első körben, épp mint annak idején Rodgerst Brett Favre utódjának – pedig kifejezetten pozitív életjeleket mutatott. Felvetődik tehát a kérdés, hogy hogyan tovább, ki kezdjen a következő öt meccsen – erre hozok most választ és felvázolom a Packers opcióit. 

Aaron Rodgers eddig is sérüléssel bajlódott (hüvelykujj), ráadásul most egy újabbat összeszedett (talán borda, de nem teljesen egyértelmű), ami miatt nem is tudta befejezni az Eagles elleni vasárnap esti rangadót. A helyére beálló 2020-as első körös Jordan Love pedig ugyan nagyon kis mintában (9 passza volt) és hátrányban, de meglehetősen jól játszott, a vártakhoz képest meg aztán főleg. A hagyományos statisztikák lehet csalnak Christian Watson megiramodása miatt, de szemre is magabiztos volt és jól dobált, ráadásul a PFF értékelése szerint konkrétan a héten a 4. legjobb QB-teljesítményt nyújtotta.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Ugyan matematikai esély valóban van még (a fivethirthyeight.com szerint 3 százalék), de gyakorlatilag a rájátszás már elúszott, hiszen amellett, hogy minden meccset meg kellene nyerni (köztük a Vikings és a Dolphins ellen), több csillagállásnak is szurkolni kell, leginkább a Giants, a Commanders és a Seahawks vereségeinek, amelyek 3, illetve 4 győzelemmel mennek a Green Bay-iek előtt. Rodgers azt mondta, hogy amíg van esély, addig ő játszana, de kérdés erre a hétre össze tudják-e drótozni, utána pedig bye week, ami után akár már matematikailag is eldőlhet a helyzet.

Az is kérdés, hogy mennyire érdemes a matematikai esélybe kapaszkodni ebben a helyzetben, illetve mennyire kell Rodgersre bízni ezt a döntést. A Packers ugyanis most olyan lehetőség előtt áll, amit nem hiszem, hogy szabad lenne kihagyni. Most kideríthetik, hogy mi van ebben a Love gyerekben, akit mégis csak az első körben draftoltak. Eddig erre nem volt lehetőségük, hiszen Rodgers MVP formában játszott és ott voltak a tűz közelben, nyilván nem lehetett ezzel kísérletezni – és amikor be kellett küldeni, akkor nem is nézett ki valami jól.

Most viszont itt az idő kipróbálni, ráadásul most egyértelműen úgy nézett ki, mint aki oda való a pályára. Magabiztos volt, határozott, pontos, jó labdákat osztogatott, gyakorlatilag semmi panasz nem lehetett rá. És igen, nagyon kicsi minta, ne vonjunk le belőle messzemenő következtetéseket. De ha ezt egy idei első körös újonc csinálja, tehát ez lett volna Love bemutatkozó meccse, akkor mi lenne rá a reakció? Sokkal közelebb lenne ahhoz, hogy a Rodgers-érának vége, jöhet az új srác.

És persze nem lehet kidobni a korábban látottakat, és a másfél meccsen, amin pályán volt (szintén nagyon kicsi minta), elég rosszul nézett ki, mint akit nem kéne pályára engedni. Nyilván ezt sem kell elfelejteni és kidobni a kukába, azonban azt sem szabad elfelejteni és elvetni, hogy egy játékos bizony fejlődhet. Főleg ha még csak ebben a hónapban töltötte be a 24. életévét (és ha egyébként is egy magas potenciállal rendelkező projekt irányító volt prospectként).

Aaron Rodgers is hasonló helyzetből indult egyébként. Első körösként három évet ült a padon Brett Favre mögött, hiszen Favre ikonikus figurája volt a franchise-nak, jól játszott és playoffban volt a csapat. Rodgersnek volt egy fél meccse 2006-ban, amikor nagyon gyenge volt. Aztán egy évvel később Favre sérülése miatt egy teljes meccse, amikor korrekt teljesítményt nyújtott. Ez, és hogy első körben draftolták, plusz Favre visszavonulok – nem vonulok vissza tánca pedig elég volt a Packersnek ahhoz, hogy meghozzák Favre helyett a döntést és lecseréljék az élő legendát.

Ez a visszavonulok – nem vonulok vissza, ki tudja mi lesz velem tánc Rodgersnél is megvan egy ideje (és több más dologban is hasonlít a helyzet az akkorihoz a veterán irányítók hozzáállásában stb.). Bármikor azt mondhatja, hogy nekem elég volt, és egy ilyen rosszabb szezon után meg sérülésekkel együtt nem zárhatjuk ki ezt a forgatókönyvet sem. De még ha nem is idén, 1-2 éven belül szinte biztosan eljön ez a pillanat és a Green Bay-nek tovább kell állnia.

A Packersnek pedig most lehetősége van arra, hogy kicsit többet lásson a fiatal irányítójából, mint 15 évvel ezelőtt – egyébként konkrétan ezen a napon 15 évvel ezelőtt állt be Rodgers a sérült Favre helyére. Ha most beteszik a maradék öt meccsre, akkor azzal már négyszer akkora mintájuk lesz Love-ról, mint Rodgersről volt anno, mikor döntést hoztak a jövőről. Ez sem lesz még egy nagy minta, egyáltalán nem, de mindenképp segítene meghozni a döntést, hogy mégis hogyan tovább.

Nézzük meg, hogy mik történhetnek a továbbiakban, ha játszatják Love-ot.

1) Love jól játszik

Előfordulhat, hogy Love olyan jól játszik, mint az Eagles ellen a végén. Ebben az esetben lesz egy jónak tűnő fiatal irányítója a csapatnak, ami érdekes helyzetet szül.

1/A) Ennek az opciónak egyik alfaja, hogy Rodgers a visszavonulás mellett dönt. Ebben az esetben minden egyszerű, Love-val megy tovább a Packers, Rodgers után el kell könyvelni egész sok halott pénzt, mert gondolom az aláírási bónuszt azért nem akarják visszaperelni tőle, de mindenesetre az irányító-kérdés egyszerű. És akkor lehet Love köré építkezni, amit valószínűleg nem 2023-ban tudnak kellőképpen megkezdeni, de ez már a jövő zenéje kicsit.

1/B) A másik alfaja ennek az opciónak az, hogy Rodgers továbbra is folytatná a karrierjét, ami már egy faramucibb helyzetet szül. Ebben az esetben több lehetőség is felmerül. Az egyik, hogy tovább üldözöd az azonnali Super Bowlt, Rodgersszel mész tovább, Love-ot elcseréled valami egész jó pickért egy irányító-hiányos csapatnak, abból meg a saját első körös pickből hozol egy védőfalembert elkapót meg amit akarsz és megpróbálsz még egy utolsó hajrát, de az irányító poszt jövőjét elengeded, és majd akkor aggódsz ezen, ha nagyon muszáj.

Második opció, hogy még egy évre megtartod Love-ot Rodgers mögött, hátha majd jövőre könnyebb lesz meghozni a döntést, vagy Rodgers meghozza helyetted.

A harmadik opció pedig az, hogy belátod, hogy a jelenlegi csapat a jelenlegi erőforrásokkal nem alkalmas egy éven belül Super Bowlt nyerni (az idei év ezt bizonyítja, és nem biztos, hogy 1-2 építőelemre vannak a céltól, többet meg nehezen engedhetnek meg maguknak), és elindítod most a jövőt. Áruba bocsátod Rodgerst, kapsz érte pickeket, abból is hozol védőfalembereket, kicsit rendbe teszed a capet, remélhetőleg jól használod fel az extra drafttőkét és akkor jövőre indul a Love-projekt. Hosszú távon ez lenne az ideális forgatókönyv.

2) Love nem játszik jól

Az is lehet, hogy Love nem játszik jól ezen az öt meccsen és kiderül, hogy nem lehet vele semmit kezdeni a jövőben. Ebben az esetben tiszta a helyzet, Rodgersszel mész tovább, megpróbálsz még egyszer nekirugaszkodni a Super Bowlnak. Ebben a tervben egyetlen buktató van, méghozzá hogy Rodgers esetleg megsértődik ezen és azt mondja, hogy akkor visszavonul vagy távozik. Nem lehet ezt kizárni, ismerjük már azért a veterán irányítót annyira, hogy ez elképzelhető forgatókönyv legyen, de azért valószínűnek egyáltalán nem tartanám, hogy amiatt döntene így, mert nem játszhatott egy elúszó szezon utolsó meccsén.

Az lehet, hogy mindettől függetlenül Rodgers visszavonul és akkor ott áll a Packers irányító nélkül, de ez akkor is megtörténhet, ha nem próbálják ki Love-ot. És ha nem próbálják ki, akkor viszont jövőre biztos vele vágnak neki a szezonnak ebben a forgatókönyvben és ha most nem játszana jól az öt meccs alatt, akkor minden bizonnyal jövőre sem tenne így, és akkor az egész 2023-as szezont elvesztegették. Ennél egyértelműen jobb opció, hogyha most kiderül, hogy Love rossz, és akkor már egy évvel korábban el lehet kezdeni keresgélni és gondolkodni, hogy hogyan tovább. Simán lehet, hogy nem találnak más alternatívát idén, de ennek az információnak a tudatában tudják a további lépéseiket megtenni.

3) Love közepes és nem tudsz róla biztos döntést hozni

Az is elképzelhető, hogy se nem lesz jó, se nem lesz rossz Love, így tovább billeg ez a kérdés. Ez nyilván nem egy jó forgatókönyv, hiszen mindig kétségek közt maradni a legrosszabb.

3/A) Itt is kettévehetjük, hogy Rodgers mit akar a jövőben, hiszen itt elsősorban az ő kezében van a döntés. Ha visszavonul vagy távozni akar, akkor minden bizonnyal Love-val mennek tovább és 2023-ban is megnézik, hogy tud-e tovább fejlődni. Nem ideális, hiszen így egy évvel eltolódik a döntés, de nem is katasztrófa.

3/B) Ha Rodgers maradna, akkor sok kérdés nincs, ő fog játszani, Love pedig vagy padozik, vagy ha valaki látott benne fantáziát, akkor el lehet cserélni. Egyébként ha az a terv, hogy Love-ot elcserélik, akkor ezen a héten a Bears ellen mindenképp játszatni kell, mert a liga talán legrosszabb védelme jelenleg a chicagói, így egy jó teljesítménnyel jobban eladhatóvá válik Love, ha tudod róla, hogy elpasszolnád.


Összességében tehát a szememben nagyon kis fajsúlyú kontra érveket lehet felhozni Love kipróbálása ellen. Az egyik, hogy lemondasz arról a 3%-nyi esélyről, hogy bejutsz a rájátszásba. A másik pedig, hogy Rodgers megsértődik ezen a döntésen, és akkor sem akar maradni, ha te megtartanád.

Az előnye viszont jóval nagyobb, hiszen sokkal több információval rendelkezhetsz a szezon végén, amikor döntést kell hozni az egész franchise jövőbeli irányáról. Lehet ennek pozitív és negatív kimenetele is Love szempontjából, a Packers szempontjából abból az irányból mindegy, hogy tudni fogják, hogyan tovább. Ha találtak valamit Love-ban, akkor szuper. Ha nem, akkor legalább egy évvel korábban kiderült (sőt, egyáltalán kiderült, mert az is benne van, hogy Rodgers addig játszik, amíg Love szerződése lejár) és ennek fényében lehet tovább lépni.

+1: Rodgersnek hova tovább, ha elcserélik?

Ha a történelem megismétli önmagát és a Packers meghozza Rodgers helyett a döntést, ahogy meghozta annak idején Favre helyett is, akkor felvetődik az a kérdés is, hogy hol folytathatja Rodgers.

A legkézenfekvőbb megoldás ironikus módon épp az a New York Jets, ahová Favre-ot is cserélték. Zach Wilson láthatóan nem megoldás, és még vele együtt is playoff-helyen állt a Jets, tehát minden adott ahhoz, hogy contender legyen a gárda egy jó irányítóval. A rendszer hasonló a mostanihoz, hiszen Matt LaFleur öccse a Jets támadókoordinátora, elkapókból és védelemből meg jobban áll a New York-i, még ha támadófalban nem is, de azt még lehet erősíteni tavasszal.

Én egyébként teljesen semlegesként ennek a forgatókönyvnek szurkolok a narratívák ezrei miatt.

[/ppp_patron_only]

15 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Fetyke
Fetyke
1 year ago

“a fivethirthyeight.com szerint 3 százalék…”

Azt nem tudom, hogy ez hogy jött ki nekik, de hogy nem értenek hozzá az biztos. Jó lesz az 0%-nak is. Matematikailag ugyan nem lehetetlen esemény, de gyakorlatilag majdnem az.

“… sokkal több információval rendelkezhetsz a szezon végén, …”

Ja! A 49ers is milyen sok infót szerzett abból a tét nélküli fél szezonból Jimmyvel kapcsolatban. Meg is kínálták a legjobban fizetett irányító szerződéssel.

Farubcek
Farubcek
Reply to  Fetyke
1 year ago

Azért ez jól lefedi a lehetetlent, Fetyke. 33 szezonból egyszer jutna be egy ilyen erős csapat ilyen helyzetből. 32-szer pedig nem. Fair.

katonadani
Reply to  Fetyke
1 year ago

a 3% épp azt jelenti, hogy matematikailag nem lehetetlen esemény, de gyakorlatilag majdnem az :D

Fetyke
Fetyke
Reply to  katonadani
1 year ago

Akkor ha veszek egy lottó szelvényt lenne 3% esélyem a telitalálatra? Nem hiszem. :D

Staten Island
Staten Island
Reply to  Fetyke
1 year ago

Szóval tévedtek 3%-ot, ezért nem értenek hozzá :)

Fetyke
Fetyke
Reply to  Staten Island
1 year ago

De úgy is mondhatjuk, hogy 300 %-al mellé lőttek. Mindjárt másképp hangzik. :D

Caselele
Caselele
Reply to  Fetyke
1 year ago

Bocsi, én nem osztok nullával, vagy ha igen, tudom h az végtelen

bjeela
bjeela
Reply to  Fetyke
1 year ago

A 49ers úgy gondolta, hogy a jövőjükkel kapcsolatban van egy jó víziójuk, de mint kiderült csak egy vízilójuk lett.

playmaker90
playmaker90
Reply to  Fetyke
1 year ago

utólag nézzük bele lehet kötni JG szerződésébe, de akkori 9ers QB helyzet és ahogy indult Jimmy nem volt rossz deal, még ha megkérdőjelezhető is volt a kicsi minta miatt. Összességében se mondanám annyira rossz dealnek a 9erstől, Lynchnek volt ezerszer rosszabb is valamint csak egy NFC döntő meg 3gy Super Bowl is összejött vele, miatta vagy nem miatta bukták el ezeket azon persze lehetne vitatkozni, de kérdem én, Cousins jobb? Carr jobb? lehet hogy jobb játékosok, lehet hogy velük meglett volna már egy gyűrű (Cousinsal fixen nem), de az eredmény velük szemben Jimmy mellett szól. Ja és alig várom hogy lelépjen tőlünk Jimmy de higgadt fejjel átgondolva közelében sincs a legrosszabb szerződéseknek. Szia, Russel!

Kopi3.14
Kopi3.14
1 year ago

ARod csere Tampába, Tibizwölf visszavonul? Esetleg Indianapolis, Seattle? Oakland?

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  Kopi3.14
1 year ago

TB12 San Franciscoba megy.

d zoli
d zoli
Reply to  JackEasterby
1 year ago

Jetsben megnézném. Lionsban is.

playmaker90
playmaker90
Reply to  JackEasterby
1 year ago

unalmas story már..

petipajti
petipajti
Reply to  Kopi3.14
1 year ago

ezt vhova beboldoltam már én is

Krisztian Fekete
Krisztian Fekete
1 year ago

Nekem az elmúlt néhány év Rodgers féle “sértődéseiből” az jött le, hogy a legnagyobb problémája az volt, hogy a döntésekre semmilyen rálátása nem volt, nem kommunikáltak vele.
Ezért én azt gondolom, ha most leülnének vele, és elmondanák neki, mit akarnak Love-val, miért játszatnák most őt, megértené, és ha nem is könnyen, de elfogadná.
És szerintem is ki kellene próbálni Love-ot.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x