Connect with us

Történelem

Amatőrök a pályán – Az 1987-es játékossztrájk

A Super Bowl érában két nagyobb játékossztrájk volt, 1982-ben és 1987-ben. Az első sztrájk teljesen megbénította a ligát, a szezon felét pedig törölni kellett. A tulajdonosok azonban tanultak a ’82-es esetből, és mikor 5 évvel később a játékosok újra sztrájkba kezdtek, a liga ezúttal fel volt készülve rá.

Jog a csapatváltáshoz

A ’87-es sztrájkot egy hosszú, de sikertelen tárgyalási folyamat előzte meg. Az NFLPA, vagyis a játékosok szakszervezete több ponton is kifogásolta azt, ahogyan a liga bánt a játékosokkal. Egyrészt a fizetésük még mindig alacsonynak számított a többi major sporthoz képest, pedig az NFL sokkal veszélyesebb volt, mint bármelyik másik. Másrészt jobb nyugdíjazást, és jobb egészségügyi ellátást szerettek volna (az agyrázkódás vizsgálata akkor pl. még a maihoz képest is elmaradott volt). A legfontosabb követelésük azonban a szabadügynök piac bevezetése volt.

Az NFL-ben akkoriban szabadügynök piac még nem létezett. A játékosok többször is panaszt tettek már amiatt, hogy nem tudnak csapatot váltani, és pár enyhítést tett is a liga, de ezek többnyire csak üres ígéretek voltak, a valóságban a játékosok nem tehettek semmit. 1977-ben ráadásul bevezettek két szabályt, ami még jobban megkötötte a játékosok kezét. Az egyik szabály a „Right of First Refusal” volt. Ez hasonlít arra az esetre, mint amit most a non-exkluzív tag esetén látunk. Amennyiben egy játékos el akart igazolni egy másik csapathoz, akkor az új csapatának ajánlatát a régi csapat matchelhette. Ez lényegében azt jelentette, hogy ha egy csapat nem akarta elengedni a játékosát, akkor nem engedte el, és a játékos ez ellen semmit nem tehetett (ekkor még fizetési sapka sem volt). A másik szabály pedig a „Kompenzáció” volt. Ez azt mondta ki, hogy amennyiben egy játékost mégis elengedett a régi csapata, akkor az új csapatának kompenzációt kellett fizetnie a régi csapatnak, nagyrészt draftpick formájában. Ez értelemszerűen azt vonta maga után, hogy a csapatok ritkán igazoltak le bárkit is, mert nem feltétlenül érte meg kifizetni érte a kompenzációt.

Ez a két szabály lényegében lehetetlenné tette a játékosoknak a csapatváltást, hiszen semmi ráhatásuk nem volt a történésekre, minden azon múlott, hogy a régi csapatuk hajlandó-e elengedni őket, és az új csapatuk hajlandó-e kompenzációt fizetni.

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!