Connect with us

Minden ami NFL

Ilyen lesz a 2023-as FA-piac – Defense

Sok csapat számára már véget ért a szezon érdemi része és fejben már készülhetnek a 2023-as szabadügynökpiacra. Most egy háromrészes sorozatban bemutatjuk, milyen lesz a felhozatal a támadó- és védőoldalon, illetve a QB-poszton.

Az első részben a szabadügynök támadókat mutattuk be posztonként, most jönnek a védők. Ha valakinek elment a kedve az FA-tól az előző rész után, az most egy kicsit bizakodóbb lehet, a védők piaca azért jobban néz ki, bár nagyon úgy néz ki, hogy ezt a Free Agencyt a QB-k mentik majd meg.

Edge piac – 5/10

Aki Von Millerhez hasonló elit pass rushert szeretne, az kénytelen lesz cserélni. A piacon mindössze két olyan pass rusher lesz, aki egyszerre fiatal, tehát hosszútávú megoldást jelenthet, és már most átlagon felüli: Marcus Davenport és az utóbbi időben nagyot menő Josh Allen. Előbbi akár 20 millió környékén is kaphat, utóbbi inkább 15+ milliós kategória, bár még velük kapcsolatban sem lepne meg, ha kevesebbet vinnének haza.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Rajtuk kívül viszont leginkább csak kiöregedő korábbi sztárok és pár közepes fiatal közül lehet választani. Utóbbi csoportba tartozik Yannick Ngakoue, akinek idén 9,5 sackje van, bár ezek mind szinte ingyen zsákolások voltak, így nem valószínű, hogy 10 millió fölött keresne. Lehetne említeni a texansos Ogbonnia Okoronkwót, akiben lehet fantázia, a kevés lehetőséghez képest kifejezetten szép számokat hozott és futás ellen is ügyes. Nagy jóindulattal akár Dante Fowlert vagy az örök ígéret Jadeveon Clowney-t is ide sorolhatnánk, mert még mindig 30 körül járnak és elég korrekt szezonjuk volt, de ez is azt mutatja, mennyire vékony a piac.

Illetve ott vannak még az előző évtizedet meghatározó, de mára kiöregedett veteránjai: JJ Watt, Robert Quinn, Justin Houston, Carlos Dunlap, Jason Pierre-Paul, Melvin Ingram vagy Brandon Graham. Egy-két évre ők is jók lehetnek, van aki akár relatíve nagyobb, tehát 8-10+ millió dolláros szerződés körül is kaphat, de már nem miattuk lesz egy jó csapatból Super Bowl contender. Ha pedig róluk is lemaradt valaki, akkor Trey Flowers, LJ Collier, Carl Nassib és társai közül lehet válogatni.

Belső védőfalember piac – 6/10

Nem annyira rossz, mint a pass rusher, de nem is kell hátast dobni ettől a felhozataltól. A 30 éves Javon Hargrave nagyon jól néz ki, idén 48 nyomásgyakorlása és 10 sackje van, az egyik legjobb pass rusher iDL a ligában, ami 15+ millió dollárt is simán hozhat neki (ha nem többet). Daron Payne is nagyon vonzó célpont lehet a 39 nyomásgyakorlásával és kilenc sackjével, pláne hogy még mindig nincs 26 éves.

A második polcon olyan évi 8-10 millió dollár körüli értékkel rendelkező játékosok vannak, mint A’Shawn Robinson, Larry Ogunjobi, Dalvin Tomlinson, Greg Gaines, Sheldon Rankins vagy David Onyemata. Egyikük sem egy klasszis és elég egysíkúak is, viszont stabilitást adhatnak a belső védőfalba és főleg pass rush-ban jelenthetnek némi erősítést hosszabb távon. Rövidtávon nagyjából ugyanilyen minőséget jelenthet a 32 éves Fletcher Cox. 

Ezzel nagyjából el is fogytak a korrekt játékosok. Lehet szórakozni korábbi magasan kiválasztott bustokkal, mint Taven Bryan vagy Jerry Tillery, vagy meg lehet próbálni maradásra bírni a 35-36 éves Linval Josephet és Ndamukong Suh-t, de ennél sokkal jobban teszi az adott csapat, ha inkább draftol valakit a harmadik napon.

Linebacker piac – 10/10

Igaz, hogy ez a legértéktelenebb poszt a védelemben, de legalább itt lesz komoly felhozatal. Kezdjük rögtön az elmúlt 10 év egyik top 3-as linebackerével, Lavonte Daviddel, aki ugyan már 33 éves lesz, de még mindig hasít, a coverage-ben sem lassult vissza és egy-két elit év még bőven lehet benne 10 millió dolláros ellenértékért cserébe.  Aztán ott van Roquan Smith, akinek nagyon bejött a váltás és ha a Ravens nem tesz rá franchise taget, akkor a piacon akár 16-18 millió dollárt is könnyedén megkaphat. Hasonlóan jó piacra számíthat a Titans védője, a 26 éves David Long, aki a liga talán legnagyobb felfedezettje és elit szinten teljesített idén.

Eggyel alacsonyabb polcon, de még mindig magas szintet képviselve elérhető lesz Tremaine Edmunds, akinek ugyan idén vannak gondjai a sérülésekkel, de cserébe karrierévet tartott és parádézik coverage-ben. Vagy ott van a bengalsos Germaine Pratt és a coltsos Bobby Okereke: előbbi szintén a passz elleni játékával robbant be a köztudatba, míg utóbbi főleg futás ellen kiemelkedő, így esetükben 10-12+ millió dolláros bérezés sem lenne elképzelhetetlen. Mindenesnek pedig Kaden Elliss vagy TJ Edwards lehet egy izgalmas opció: előbbi hat sackje például a második legtöbb a poszton, utóbbi pedig futás ellen és coverage-ben is top 15 közeli szintet hoz.

Korrekt kezdő szintet képvisel továbbá Kyzir White, Denzel Perryman, Drue Tranquill, Alex Anzalone, a meglepően jó szezont hozó Leighton Vander Esch. A régen jó, de most már kérdéses játékosok között pedig ott van Anthony Barr, Deion JonesCory Littleton vagy Kwon Alexander. Csak ez nem tudja megerősíteni a linebacker posztját 2023-ban, aki nem akarja.

Cornerback piac – 7/10

Ugyan a fiatal és jó követelményeket nem mindenki tudja kipipálni, de kifejezetten erősnek néz ki a 2023-as CB-piac. Az legmagasabb polcon ott van az idén All-Pro szinten játszó James Bradberry és a nagy játékairól (illetve esetenként a nagy égéseiről) ismert Marcus Peters. Mindketten közelednek a 30-hoz, szóval nem hosszútávú befektetések, de 2-3 évre még elit szinten megoldhatják a CB1 posztot szinte bármelyik csapatnál. A kora miatt viszont náluk is értékesebb Jamel Dean, akiért ölre fognak menni, ha nem kap franchise taget a Bucstól: 26 éves, kiválóan teljesít a játék minden elemében, és bár nem egy szupersztár alkat, de cserébe nincsenek kilengései és konzisztensen képes top 10-es teljesítményt hozni.

A második polcon is vannak Pro Bowl kaliberű játékosok, csak épp mindegyikkel akadnak problémák. Patrick Peterson már öreg, hiába játszik idén jól. Kyle Fuller is már a 30-at tapossa, ráadásul súlyos sérülésből térne vissza, Bryce Callahan már két éve árnyéka csak önmagának, Emmanuel Moseley üvegből van, Jonathan Jones tipikus patses CB (vagyis jó eséllyel kuka lesz máshol), Cameron Suttonnak pedig alacsonyan van a plafonja. Bármelyikük érne 8-10+ millió dollárt is akár, de egyikük sem egy életbiztosítás.

A felsoroltak után viszont jön egy szakadék, így könnyen pórul járhat, aki nagyon finnyás. Legjobb esetben Bradley RobyAnthony BrownRock Ya-Sin kaliberű játékosokat lehet szerezni, rosszabb esetben Eli Apple-ökkel és Myles Hartsfieldekkel kell beérni. A kezdőben persze elférnek pár millióért, csak ne lepődjön meg senki, ha minden target feléjük megy.

Safety piac – 10/10

A safety poszt az utóbbi időben felértékelődött, cserébe viszont a csapatok is nagy szeretettel fektetnek be a drafton a posztra, így a liga konkrétan tele van korrekt safetykkel. Ez jó eséllyel mérsékelni fogja az árakat, ugyanis nagyon sok minőségi játékos lesz a piacon.

A fiatal és jó kategóriában ott lesz a Bengals két kezdő safetyje, Jessie Bates és Vonn Bell, a Seahawksnál berobbanó Ryan Neal, az Eaglesben parádézó Chauncey Gardner-Johnson, vagy Taylor Rapp a címvédőtől. Előbbi kettő simán 15+ milliós játékos, utóbbi három a 10+ milliót kaphatja meg könnyedén. Aztán ott vannak az elit játékra képes veteránok, mint Jordan PoyerAdrian Amos, alacsonyabb polcon Rodney McLeod vagy Devin McCourty (már ha nem vonul vissza). Poyer és Amos 10+ milliós játékos, utóbbi kettő pedig a játéka alapján 6-8 milliót is ér, még ha ennyit nem is valószínű, hogy kapnának.

Ráadásul még a második polcon is vannak ígéretes játékosok. Duron Harmon egész nagyot megy a Raidersben, Nasir Adderley és Jabrill Peppers még mindig fiatal és van bennük potenciál, de meg lehet próbálkozni Terrell EdmundsszalDeshon Elliottal vagy Geno Stone-nal is, egy gyenge közepest alighanem képesek lesznek lehozni a kezdőben.

[/ppp_patron_only]

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x