Connect with us

NCAA

Ilyenek lesznek az idei Power5 konferenciadöntők

Eljött sajnos, amit nagyon szerettünk volna elkerülni, az idei egyetemi foci utolsó hete. Szerencsére még a konferenciadöntők után is rengeteg bowl mérkőzés vár ránk, de ilyen mennyiségben utoljára gyönyörködhetünk NCAA futballban az idei évben. A konferenciagyőzelmek mellett a rájátszásrészvételért is harcol még néhány csapat, mert bár végül döntés született, hogy 12 csapatosra bővítik a playoffot, ezt csak a 2024-es évtől várhatjuk. Nézzük a Power5 konferenciák döntőit növekvő izgalmi sorrendben.

ACC – Clemson (9.) vs North Carolina (23.)

Bank of America Stadium, Charlotte, vasárnap 02:00

Az ACC döntő az a Power5 konferencia finálé, amely a playoff szempontjából teljesen irreleváns, mert egyik bejutó csapatnak sincs már esélye a legjobb négybe kerülni. Ugyan a Clemson Tigers sokáig reménykedhetett, azonban az utolsó négy fordulóban kikapott kétszer is, így pedig nincs kérdés.

Lényegében Dabo Swinney együttese egész évben a tűzzel játszott, volt több nagyon szoros győzelme, de végül csak megégette magát. Úgy gondolom teljesen megérdemelten maradnak le a rájátszásról, mert nagy győzelmet szinte nem is arattak, az offense rengetegszer akadozott, DJ Uiagalelei-t például többször a freshman Cade Klubnikra cserélték, de ez sem segített. A védelem pedig bár néha impozáns volt, de a négy legkomolyabb próbáján egyaránt legalább 28 pontot kapott, ami nem néz ki jól.

A túloldalon az a North Carolina jön szembe, amely szintén egész szépen nézett ki egész évben, hogy aztán az év utolsó két meccsén mondjanak csődöt. Drake Maye irányító ellenben a csapatra irányította a reflektorfényt, ugyanis a fiatal QB-t sokan a 2024-es draft 1/1-esének emlegetik az idei teljesítménye után. Nem is alaptalanul, ugyanis yardokban, touchdownokban és játékonkénti yardokban is a top3-ban zárt az év végére.

A legérdekesebb párharcot az általa vezetett offense vívja majd a Clemson védelmével, ahol több első körbe várt játékos is felbukkan. Myles Murphy, Bryan Breese és Trenton Simpson is a legtöbb idei mock első körében kel el és valljuk be, előbbi kettő beválására elég erős esély is van. Bár Drake Maye nem ijed meg az ilyen szintű védelmektől sem, de a North Carolina védelme már nem annyira impozáns mint a támadósor, így egy sok pontos meccsen Clemson győzelem lehet kilátásban.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

BIG TEN – Purdue vs Michigan (2.)

Lucas Oil Stadium, Indianapolis, vasárnap 02:00

Igazság szerint lehetne ez is a legkevésbé izgalmas mérkőzés, mert a Michigan 17 pontos favorit, de van pár aspektus, ami miatt mégis érdemes nézni majd ezt az összecsapást. Az egyik, hogy a Michigan szereplése a rájátszás és az ott felosztott helyek szempontjából releváns, tehát egy Michigan győzelem és Georgia vereség esetén helycsere történne, de akár egy Georgia szűk vereség és szenvedés is elég lehet ehhez. Másrészt pedig a Purdue egy igazi óriásölő, ugyanis az elmúlt öt évben két második kiemeltet és egy harmadik kiemeltet is megvertek, ráadásul nekik van a legtöbb győzelmük a legjobb tízben kiemelt csapatok ellen rangsorolatlan csapatként.

Mazi Smith's path to Michigan, outlook for 2022 - Maize n Brew

Ezen kívül érdekes lehet a találkozó prospectek szempontjából is, ugyanis a Michigannél a támadófalból és védelemből is többen az első két napon kelhetnek el. A találkozónak két fontos összecsapása lesz, az egyik a Michigan támadófala a Purdue védőfala ellen. Előbbi eddig minden idei csatáját megnyerte és nehéz lenne elképzelni, hogy pont a Boilmakers ellen lennének gondban. A másik pedig a Aidan O’Connell irányította Purdue offense a Mazi Smith fémjelezte Michigan D-line ellen lesz.

A Purdue a labda mindkét oldalán elég inkonzisztens, ugyanis képesek voltak a szezonban 31 pontot feltetti a Penn State-nek vagy 29 pontot feltenni az Illinoisnak, pedig mind a két csapat top20-as védelemmel bír, de 3 ponton maradtak az Iowa vagy 19-en a Nothwestern ellen. Bármennyire is képes meglepetésekre a kiscsapat, én nehezen látom, hogy a Wolverines is meg lesz számukra.

SEC –  LSU (14.) vs Georgia (1.)

Mercedes-Benz Stadium, Atlanta, szombat 22:00

Az LSU múlt heti veresége miatt kevésbé érdekes az SEC döntő, de playoff kiemelések szempontjából lehet relevanciája a mérkőzésnek, valamint rengeteg tehetséges játékos fog rohangálni a pályán is. Amennyiben a Bulldogs kikap, akkor valószínűleg csak harmadik vagy negyedik kiemelt lesz, ami azt jelenti, hogy az eldöntőben jöhetne a Michigan, ha viszont nyernek, akkor nincs kérdés, hogy megtartják az első helyet.

A Georgiában rengeteg a draftra várt játékos, de talán Jalen Cartert a védőfalból ki lehet emelni, aki az egész class egyik legjobbja és fontos párharca lesz az LSU támadófalával, mert ha sok nyomást tud helyezni az LSU QB-jára, akkor az eldöntheti a meccset. Szintén a védelemből az első körbe várt a corner Kelee Ringo és a safety Cristopher Smith, akiknek az lesz a feladata, hogy semlegesítsék a Malik Nabers, Kayshon Boutte elkapó duót, akiktől a szezon előtt sokkal többet vártunk.

Rajtuk kívül meg kell említeni Broderick Jonest a támadófalból, akit szintén az első körbe várnak, ő pedig az LSU freshman pass rusherével, az egész liga egyik idei legjobbjával, Harold Perkinsszel kerülhet szembe.

LSU LB Harold Perkins finding his groove as a true freshman - On3

Előtérbe kerülhet még a Bulldogs passzjáték, mert bár Stetson Bennett az év második részére kicsit háttérbe szorult, az SEC-ben az LSU engedte az egyik legtöbb 20+ és 30+ labdákat is idáig. Ebben Bennett segítségre lehet az első kör közelébe várt Darnell Washington, akiről Brock Bowers miatt kevesebb szó esik, pedig egy nagyon jó termettel megáldott dinamikus tight end.

A Georgia eddig nagycsapatok ellen szemernyi kétséget sem hagyott, de az LSU bármikor bárkire veszélyes lehet az idei szezonban.

PAC-12 – Utah (11) vs USC (4.)

Allegiant Stadium, Las Vegas, szombat 02:00

A playoff szempontjából már kiemelten fontos a PAC-12 döntő, ráadásul ezt már szombat hajnalban játsszák, így legyünk résen a pénteki bulizásból hazafele. Ez a mérkőzés egy alapszakasz találkozó visszavágója, ahol az a Utah nyert egy kiélezett meccsen, amely már nem lehet ott a rájátszásban. Ellenben elveheti ezt az örömöt az USC-től is, amely ha nyer, bent van, de ha kikap, akkor szinte kizárt.

Lincoln Riley jött, látott és megint győzött, ugyanis rögtön első évében rájátszás csapatot csinált a Trojansból, ráadásul megint az ő irányítója viheti haza a legjobb játékosnak járó Heisman trófeát is. Ugyanis Caleb Williams, a USC irányítója, aki követte Riley-t Oklahomából, szinte 100%, hogy megnyeri a választást. Williams az egész évben konzisztensen teljesített és az év végén amikor nagyon kellett szintén nem mondott csődöt. Így egy olyan évben, amikor nem volt kiemelkedő teljesítmény, ez már bőven elég.

Az első összecsapást bár a Utah nyerte, de a USC sokáig kontrollálta azt a meccset, a mérkőzés több szakaszán is több touchdownnal vezetett. Egyedül a Utes tight endjével Dalton Kincaiddal nem tudtak mit kezdeni, aki 16 elkapásból 234 yardot és egy touchdown szerzett. Ehhez persze szüksége volt az irányító Cameron Rising tökéletes teljesítményére, az irányító 415 yardot és két TD-t passzolt.

Mindössze 2,5 pont van a fogadóirodák szerint a két csapat között, ami valljuk be nem is túlzás, ugyanis annak ellenére, hogy a Utah három vereséget is elkönyvelt, ezeken összesen 7 ponttal kapott ki. Egy sok pontos találkozóra számítok és nem venném készpénznek Riley-ék sikerét.

BIG XII – Kansas State (10.) @ TCU (3.)

AT&T Stadium, Arlington, szombat 18:00 (Arena4)

A legizgalmasabb találkozót a magyar tévénézők is láthatják, ugyanis a Big XII fináléját két top10-es gárda vívja, ahol a tét hatalmas. A TCU ugyanis mindenki legnagyobb meglepetésére még mindig veretlen és ha az is marad, akkor teljesen megérdemelten lesz ott a playoffban. Némi esélyük van ugyan egy szűk verséggel is, de a bizottságot ismerve ilyenkor jönne a múlt, a szemteszt és minden egyéb ami nem a Horned Frogs mellett szól. Nincs más dolguk tehát, mint megverni újra a Kansas State-et. Ez azonban nem lesz egyszerű.

Méghozzá azért mert a két csapat első találkozóján úgy nyertek 38-28-ra, hogy 28-10-re még a Wildcats vezetett. Ráadásul azon a meccsen mindössze két passzkísérlet után elvesztette a Kansas State a kezdő irányítóját Adrian Martinezt, a helyére beálló Will Howard pedig teljesen más gameplant kívánt.

Martinez ugyanis egy dual-threat irányító, aki szinte többet fut mint passzol, sérüléséig például benne volt az egyetem 15 legtöbbet futó játékosában irányító létére. Howard ezzel szemben egy hagyományos zsebirányító, aki annak ellenére passzolt mindössze 37 yarddal kevesebbet az egész évben mint Martinez, hogy feleannyi meccset játszott.

Fontos lesz még, hogy a két futót mennyire fogják meg a védelmek, ugyanis a Kansas State elsőszámú RB-je Deuce Vaugh (első két napba várt RB a drafton) és a TCU lead backje, Kendre Miller szinte lemásolták egymás idényét, az előbbi a 16. legtöbb yardot futotta 1295 egységgel, miközben a másikuk a 17. legtöbbet 1260 yarddal. Egy nagyon jó és megjósolhatatlan mérkőzésre van kilátás.

[/ppp_patron_only]

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x