Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #13 – Az év legjobb fordulója

Az idei szezon legjobb fordulója következik! Vasárnap öt olyan meccs is lesz, ahol jelenleg playoff-helyen álló csapatok küzdenek meg egymással, köztük a tavalyi AFC-döntő visszavágójával, vagy épp a Shanahan-McDaniel párharccal, de a Titans-Eagles és a Jets-Vikings is nagyon érdekesnek hangzik. Plusz jön a Texans Super Bowlja is Deshaun Watson ellen, a tavalyi 1/1-es és 1/2-es összecsapása, nyugati csoportrangadók mindkét konferenciában, hétfőn pedig egy esetleges győzelemmel a Saints a feje tetejére állíthatja az egész NFC South-t. 

És mivel ilyen sok jó meccsünk van, komolyabb beharangozót is írok hozzájuk. Mármint a jó meccsekhez. Persze ezen a héten is tippelek minden meccsen a spreadre, múlt héten sikerült pozitív mérleget elérni, ezen az úton megyünk tovább remélhetőleg – mondjuk ez a forduló nehéznek tűnik tippelés szempontból.

Múlt héten: 7-6
Szezonban (5. héttől): 47-55-5

A hét meccsei

Miami Dolphins @ San Francisco 49ers (-4) 22.25

Alig várom ezt a meérkőzést, ugyanis talán a két kedvenc offense edzőm és az egyik kedvenc defense edzőm is ott lesz az oldalvonalak mellett. A Shanahan vs. McDaniel kapcsolat külön pikantériát ad az összecsapásnak, hiszen Shanahan 14 éven át vitte magával mindenhová McDanielt és mentorálta – most pedig megkapva egy főedzői posztot a tanítvány is megmutatja zsenialitását.

A két támadórendszer alapvetően ugyanaz – és mindkettő nagyon jó, a harmadik és ötödik legnagyobb arányban szereznek pontokat és a két legtöbb yardot hozzák útvonalanként teljes csapat szinten –, de azért mégis több fontos dologban különböznek. Például a Dolphins a hetedik legtöbbet, a 49ers a hatodik legkevesebbet passzolja neutrális helyzetben. Ami még érdekesebb, hogy a 49ers vezeti a ligát elkapás utáni yardok százalékában (évek óta egyébként), a Dolphins viszont a liga végén kullog. Ennek oka egyébként az, hogy a 49ersnél Jimmy Garoppolo az elkapókra fókuszál és minél jobban igyekszik vezetni őket, maximalizálva a YAC lehetőségét, ellenben felemelve a hülye interceptionök kockázatát azzal, hogy időnként nem vesz észre védőket a sávban. A Dolphinsnál Tua Tagovailoa viszont a védőkre és a köztük lévő résekre fókuszál és ide dobja be a labdát (tervezetten, edző általi utasításra), amihez alkalmazkodniuk kell az elkapóknak, így kevesebb az elkapás utáni yard, ellenben kisebb az interception esélye is. Plusz ugye jóval mélyebb is az átlagos passzmélysége Tuának, ez is növeli a különbséget.

Mindkét támadósor a pálya közepét támadja elsősorban, és ugyan mindkét főedzőnek tudnia kellene, hogyan lehet megállítani az ellenfelet, a 49ers azért jobban fel van erre vértezve. A Dolphins offense ugyan megállíthatatlannak tűnik, zsinórban négy meccsen tettek fel 30+ pontot a táblára, azonban a 49ers védelme zsinórban négy meccsen tartotta 17 ponton az ellenfeleit (a második félidőkben ráadásul pontot sem engedve). Kérdezhetnénk, hogy mit fognak kitalálni a Miami ellen, de ezen nem nagyon kell gondolkodnunk, ugyanis a 49ers védelme nem egy gameplan védelem, hanem csinálják, amit csinálnak, csak azt baromi jól. Lehet érdemes lenne próbálkozni több emberezéssel, mert eddig a sima cover2 dolgok nem nagyon mentek Hillék ellen más csapatoknak, de nem várhatjuk ezt a Friscótól.

A 49ers védelme elsősorban két dolog miatt lehet alkalmasabb másoknál a Dolphins lelassítására. Egyrészt Nick Bosa miatt, akihez hozzájön, hogy Terron Armstead nem fog tudni pályára lépni, így óriási bajban lesz a Miami támadófala. Az idei igazolás nélkül hatalmasat esik vissza a teljesítményük, és ugyan Tua gyors labdaelengedése tudja mérsékelni a problémákat, eltüntetni nem. Ráadásul úgy néz ki a túloldalon Arik Armstead visszatér, ami még rosszabb hír a Dolphinsnak.

A másik ok pedig Fred Warner, aki egyszemélyben szokta elvenni az ellenfelek középre menő passzait. Mióta a ligába került, a 49ers mindössze 71 passzt engedett középtávolban a pálya közepére, ami 15-tel kevesebb, mint bármely másik csapat. Szerintem soha senki nem volt olyan jó coverage linebacker, mint Warner. Mindig pontosan tudja mi történik körülötte, mintha hátul is szeme lenne, vagy tudná a playhívást, de egy játék során több útvonalat is leradíroz a pályán. És ha el tudja venni a középső passzok nagy részét, azzal Tuát is lelassíthatja, ami segíti Bosáékat is odaérni, ezzel láncreakciót okozva.

Na már most, ha a 49ers védelme nem tudja lelassítani a Dolphinst a két mély safetys zónázós védekezéssel, akkor senki sem fogja a jövőben, és aki meg akarja próbálni, annak mással kell kísérleteznie. Erre mindenképp választ kapunk majd a meccsen, és ez egy hihetetlenül érdekes matchupnak ígérkezik.

A túloldali párharc talán kevésbé érdekes, vagy kevésbé “nagy szám”. De mivel a Dolphinst azért megállítani nem igazán lehet, így több kell Garoppolóéktól (aki egyébként talán legjobb szezonját hozza), mint múlt héten. Ez az offense elég inkonzisztens, egyik héten hasítanak, aztán behúzzák a kéziféket, így nehéz rájuk jósolni. A matchup előnyeik szerintem megvannak nagyobb részt, mivel sokat vannak 21 personnelben Juszczykkel, a Dolphins viszont base formációból elég gyengén védekezik, és a linebackerekkel elég jól tud majd játszadozni Shanahan. És míg a 49ers védelme a legkevesebb pontot engedi támadásonként idén, addig Miamiban messze vannak ettől a 20. helyen.

Szerintem a 49ers nyeri meg a mérkőzést, de annyira nem vagyok ebben magabiztos, hogy field goalnál nagyobb különbséggel is rájuk fogadjak.

Tipp: Dolphins +4

Kansas City Chiefs (-2) @ Cincinnati Bengals 22.25

A tavalyi konferenciadöntő visszavágója! A Chiefsnél biztosan jó régen bekarikázták ezt a meccset a naptárban, hiszen elég csúfos volt az a második félidő, amin javítani szeretnének. A hét talán legérdekesebb offense-defense párharcát ez a mérkőzés szolgáltatja, hiszen kíváncsian várom, hogy Andy Reid mivel készült séma-ügyileg válaszul a januári blamára, illetve hogy a liga talán legjobb gameplan védőkoordinátora, Lou Anarumo mit talált ki az idei meccsükre, vagy mit fog kitalálni a félidőben változtatásként. És ez akár sokat is jelenthet a továbbiakra nézve, hogy mivel érdemes védekezni a Chiefs ellen. Hétfőn este Patrikkal az összefoglaló podcastben alaposan kielemezzük majd ezt a párharcot is. 

Tavaly több csapat is képes volt megzavarni a Chiefst, és ezt a Bengals emelte a legmagasabb fokra a drop8 coverage-ekkel, tehát 8 embert küldtek hátra és csak hármat passzsiettetni (ráadásul ezt is valamilyen szinten egyedien a Chiefsre igazítva), azonban egyrészt erre biztosan készülnek már Mahomesék, másrészt idén nem is nagyon lehetett megzavarni őket semmivel, egyértelműen fejlődtek offense oldalon – Mahomes karrierjében az idei szezonja a legjobb EPA alapján, ami egyébként top5-ös valaha. Várhatóan lesznek drop8 dolgok, de más újítást is várok a Bengalstól, csak hát nem vagyok akkora koponya mint Anarumo, hogy ezt előre kitaláljam. Majd utólag kielemezzük.

Viszont nem csak a Chiefs offense, hanem a Bengals támadósor is előlépett a tavalyihoz képest. Nem feltétlen yardokban, pontokban vagy eredményességben, hanem mutatott játékban és fenntarthatóságban. Sokat mondtuk tavaly, hogy nem fenntartható a sok Chase-re feldobott labda, és idén láttuk, hogy tényleg nem az. Mostanra viszont szerintem jobb csapattá váltak a tavalyinál (még akkor is, ha nem fognak Super Bowlba jutni). Burrow is jobb irányító lett a tavalyinál, ő is előrelépett, változott a stílusa. Már nem hagyatkozik annyira a szélre feldobott labdákra, jóval több rövid passzt dob meg, például a futóknak, és ezáltal kevesebb sacket is nyel be. Chase sérülése után muszáj volt neki változtatnia, és ez az amúgy negatív esemény is segített neki az előrelépésben.

Most viszont akár újra jöhet a bevált recept, tavaly a széleken verték meg a KC-t és idén is inkább itt lesz esélyük. Attól viszont félhetnek, hogy a saját secondaryjükben vannak sérülések, ez pedig limitálhatja a koncepciók tárházát is akár, plusz ugye a minőség is visszaesett. Szerintem a Chiefsnél bosszúra szomjaznak és valahogy lenyomják az akaratukat a Bengals torkán, de nehéz meccsre számítok és egyáltalán nem lepne meg egy jó Anarumo gameplan, amivel megkeserítik Mahomesék dolgát, plusz akár egy sokpontos meccsen is lehet esélye a Bengalsnak.

Tipp: Chiefs -2

Tennessee Titans @ Philadelphia Eagles (-4,5) 19.00

Az Eagles múlt héten szétfutotta a Packerst, erre azonban most nem számíthatnak, hiszen a Titansé a liga legjobb futás elleni védelme. A két defense között óriási különbség van, ahol a Sajtfejek borzasztóak (DT, LB), ott a Titánok kiválóak. Jeffery Simmons, Denico Autry, Taeir Tartt a falban parádés munkát végez (nem mindenki egészséges teljesen, ez azért segíthet a Sasoknak), mögöttük pedig David Long hoz le a radar alatt egy All-Pro szintű szezont. Az ő jó játéka és tökéletes olvasása nagyon fontos lesz most is, mert az Eagles sémája azért a linebackereket elég nehéz helyzetbe hozza.

Ha a Simmons-Autry duó bevethető, akkor szerintem nem fog menni kellőképpen az Eagles futójátéka, ebben az esetben pedig azt az AJ Brownt fogják elővenni izolációs helyzetekben, aki volt csapata ellen lép pályára és bosszúra szomjazik, amiért nem tartották meg. Vele pedig előnyben lehet az Eagles, ugyanis a jóval kisebb méretekkel rendelkező Kristian Fulton vagy Roger McCreary fog rajta védekezni, Hurts pedig elég jó abban, hogy egy az egybe pontosan dobja fel a labdát. Leginkább ez az Eagles esélye ezen a meccsen, mert ha ez és a futás sem megy, akkor a Titans edzői stábja (a korábbi Eagles védőkoordinátor Jim Schwartz-cal a soraiban) pontosan tudni fogja a Sasok tendenciáit és ki fogja ezeket aknázni.

A túloldalon is a futásról szól a matchup elsősorban. A Titansnél ott van Derrick Henry, a hírneve meg is előzi a csapatot, hiszen valójában a sérülésekkel tizedelt támadófal a liga egyik legrosszabb futásblokkoló egysége idén, kontakt előtt a legkevesebb yardot hozzák össze, Henry yardjainak a 85 százaléka kontakt után érkezett. Most is valami hasonló lesz a helyzet. Az Eagles négy emberes frontokkal szörnyű a futás ellen, de várhatóan 5 emberes frontokat fognak használni vagy Jordan Davisszel (ha visszatér) vagy a veterán igazolás Linval Joseph-fel, így pedig azért egészen rendben vannak. Legalábbis a line of scrimmage-en, ugyanis ha a falon átjut Henry, akkor nagy a baj és több nagy futás is benne van, hiszen a linebackerek nem elég nagyok a megállításához, a secondaryről nem is beszélve, ahol még szerelni sem szeretnek a játékosok.

Szóval a nagy kérdés az, hogy a védőfal mennyire tud nyerni és magabiztosan szerelni. Ha ezek menni fognak és korai downokon megállítják Henryt, akkor elég jó eséllyel megnyerik a meccset is, mert nyilvánvaló passzszituciókban hatalmas előnyük lesz. De ha akár ezt nem teszik meg, akár túlságosan harapnak a futásra és Tannehill bejátssza mögéjük a labdát play actionökkel, akkor bajban lesznek. És ebben konkrétan a liga legjobbja a Titans, mármint korai down play action játékokban.

Rendkívül érdekes lesz tehát a mérkőzés taktikai oldalról. Az első félidőben számítsunk több pontra, hiszen ez a két gárda szerzi a két legtöbbet az első 30 percben (bár összességében kevés pontos meccsre számítok). A Titans eddig csak a Commanders ellen nyert pozitív mérlegű csapatokat tekintve, de szerintem itt minimum szorosan tudják tartani a találkozót. A spreadben tehát magabiztosabb vagyok, mint a végső kimenetelben, mivel az Eagles hazai pályán elég erős, és nagyon fontos is ez az első kiemelés tekintetében. Leginkább az “emotional hedge” érv miatt teszek a Titansra kimenetelt tekintve, hogy ha ki is kap az Eagles, legalább ennek tudjak örülni…

Tipp: Titans +4,5

New York Jets @ Minnesota Vikings (-3) 19.00

Két, mérlegéhez képest talán lenézett csapat találkozik Minnesotában, ahol van tehát mit bizonyítaniuk egymás ellen. Cousinséknak azt, hogy mire mennek egy jó védelem ellen, ugyanis a Jets a harmadik legkevesebb yardot engedi támadásonként. Nem érzem úgy, hogy jó matchup lenne ez a Vikingsnak. Elsősorban azért, mert a Jets védőfala dominálhat ezen a meccsen, főleg mivel Christian Darrisaw még mindig nem térhet vissza LT pozícióba, de Ed Ingramet – a liga egyik legrosszabb passzblokkoló guardját – is félteni kell Quinnen Williams – a liga egyik legjobb pass rusher DT-je – ellen. A másik nagyon érdekes matchup pedig a Justin Jefferson vs. Sauce Gardner csata lehet, hiszen a Jets a 4. legjobb csapat WR1-ek ellen DVOA mutatóban. Viszont csak akkor látjuk majd ezt sokat, ha a Vikings elég buta ahhoz, hogy a sztárelkapót a támadósor jobb oldalára állítsa, ahol Sauce fog védekezni. Persze a túloldalon sem lesz egyszerű dolga Jeffersonnak Reed ellen, de még mindig jobb mint az újonc ellen – a legjobb persze a slotban lehetne Michael Carterrel szemben. Szerintem a Jetsnek elég jól néz ki ez a matchup, és hacsak nem dominál egy óriásit Jefferson – ami persze teljesen elképzelhető –, akkor bajban lehetnek a Vikingek.

A túloldalon pedig az a kérdés, hogy Mike White folytatja-e múlt hetit. Tavaly ugye láttuk, hogy pár jó meccs után jöttek a gyenge teljesítmények, de szerintem a Vikings ellen lehet keresnivalója. Leginkább azért, mert a minnesotai védelem elég gyenge, és nagyon laza coverage-ben. Robert Saleh mondta, hogy White-tal a könnyű dolgok könnyűnek tűntek, és hát a Vikings védelme ellen elég sok lesz a könnyű dolog. A Minnesota nem szeret emberezni, és a zónázásban is nagyon visszaáll hátra, így a rövid és checkdown opciók egész nap üresen lehetnek White számára. A Vikings engedi egyébként a 8. legtöbb yardot drive-onként idén, passzjátékonként pedig a második legtöbbet, az utóbbi 5 hétben a legnagyobb arányban szereznek ellenük pontokat, és idén a második legkisebb arányban erőszakolnak ki three-and-outot. Ez nem biztos, hogy egy sikeres recept a rájátszásra.

A matchupok miatt én a Jets győzelmét várom, de mivel a Vikingsról van szó, a végén mindig jöhet valami őrület.

Tipp: Jets +3

Washington Commanders (-2,5) @ New York Giants 19.00

Három héten belül kétszer is megmérkőznek a felek, és ha egyikük hozni tudja mindkét meccset, akkor gyakorlatilag be is jutott a rájátszásba a másik kárára. Benne van tehát a pakliban, hogy a Giants 7-2-es kezdés után összeomlik és nem lesz ott a playoffban – ami a franchise irányát tekintve egyáltalán nem baj, hiszen így számoltak év elején is. Ebben a visszaesésben közrejátszanak a sérülések, hiszen múlt héten négy kezdő támadófalember, két kezdő cornerback, és talán a négy legjobb elkapó nélkül kellett kiállnia a New York-iaknak. És még ha ebből páran most várhatóan vissza is térnek, akkor sincsenek valami jó egészségügyi helyzetben, ezt párosítva a gyenge mélységgel, nehéz dolguk lesz.

Ráadásul most a liga egyik legjobb védőfala és a 6. hét óta a harmadik legjobb védelme jön szembe, ahová akár Chase Young is visszatérhet. A fővárosiak alaposan magukra találtak védőoldalon, és nagyon jó eséllyel le fogják tudni venni Saquon Barkley-t a pályáról. Azonban az irányítófutásokkal meggyűlt a bajuk, így érdemes lehet Brian Dabolléknek ezt elővenniük és ismét sokat futtatni Daniel Jonest.

A túloldalon Taylor Heinicke turnovereit továbbra is várom, hogy úgy igazán kijöjjenek, hiszen olyan rossz a Big Time Throw – Turnover Worthy Play aránya a PFF adatai szerint, mint Zach Wilsonnak. Csak őt ugyebár bírják a csapattársai. Mindenesetre a földön érdemes talán haladnia a Commandersnek, ugyanis a Giants a sok emberezés és blitzelés miatt nagyon rosszul védekezik olyan futások ellen, ahol motiont használ az ellenfél, ezt pedig Washingtonban előszeretettel alkalmazzák.

Az első félidőben ne számítsunk sok pontra, mert a Giants a második-, a Commanders az ötödik legkevesebb pontot szerzi az első 30 percben. Én a fővárosiakra tippelek, de érdekes, hogy míg ők az utóbbi hét körben 6-0-1-es mérleget hoztak össze a spreaddel szemben, illetve 4-0-t, ha favoritok voltak idén, addig a Giants 6-1 underdogként.

Tipp: Commanders -2,5

A többiekről rövidebben

Jacksonville Jaguars (-1) @ Detroit Lions 19.00

A tavalyi 1/1-es és a tavalyi 1/2-es összecsapása következik, de idén jóval kevésbé lehangolóak mindketten. Mondjuk ez leginkább a támadóoldalakra igaz, ugyanis a védelmek elég rosszul mutatnak: a 6. forduló óta a Jaguars EPA alapján a 32., a Lions 29., az utóbbi négy fordulóban drive-onként engedett yardokban a Jaguars 31., a Lions pedig 30., szóval nincs mire büszkének lenniük – a jacksonville-iek ráadásul még vissza is estek az év elejihez képest. Sokpontos meccsre van tehát kilátás, ezt alátámasztandó idén Detroitban átlag 60,7 pont születik a találkozókon. Szeretnék a Jaguarsra tippelni, de az utóbbi 21 meccsükből 20-at elbuktak idegenben, így amíg ezen nem javítanak, addig ezt nem teszem meg.

Tipp: Lions +1

Cleveland Browns (-7) @ Houston Texans 19.00

Deshaun Watson visszatér a pályára, amit morálisan továbbra is meg lehet kérdőjelezni, mindenesetre ez a helyzet, így erről kell beszélni. Év elején arról beszéltünk, hogy Watson majd talán megmenti a Browns szezonját, azonban a támadósor eddig is top5-ös szinten muzsikált EPA és DVOA mutatóban is, tehát sok javulási lehetőség itt már nincs. Ellenben akár lehet rosszabb is Brissettnél rövid távon, hiszen jó kérdés, hogy mennyire lesz rozsdás, tekintve hogy 700 napja nem lépett pályára tétmeccsen – és az előszezonban sem nézett ki jól, jelentsen ez bármit is. Szerencséjére elég, ha Nick Chubb kezébe adja a labdát, ugyanis a Texans futás elleni védelmét szét kell szednie a Brownsnak. Ha nem lenne a Watson szál, akkor nem sok értelme lenne bekapcsolni ezt a meccset, azonban a Texansnak ez lesz az idei Super Bowlja, így mindent el fognak követni a győzelemért. Az már más kérdés, hogy a tehetségük megvan-e ehhez, a mostani hatmeccses vereségi szériában -73 a pontkülönbségük.

Tipp: Browns -7

Green Bay Packers (-3,5) @ Chicago Bears 19.00

Aaron Rodgers meglátta a Bears védelmének utóbbi pár meccsfelvételét és azt mondta, hogy bármekkora fájdalmai is vannak, itt bizony játszani fog és nem adja át a terepet Jordan Love-nak, nehogy véletlen jól mutasson az Eagles elleni egy negyed után egy teljes meccsen is. Az utóbbi öt fordulóban a Bears a legmagasabb arányban enged yardot, pontot és touchdownt is az ellenfelek támadásaiból az egész ligában. Tudjátok ki van egyébként a második helyen ezekben a mutatókban ebben az időintervallumban? A Packers! És mivel Justin Fields is látta, hogy mit művel Jalen Hurts a Packers védelme ellen, így ő is nagyon ott szeretne lenni a pályán, bármennyire is fáj a válla. A Bears jól fut amúgy is, de Fieldsszel meg aztán főleg, és mivel Joe Barry védőkoordinátor nem hajlandó semminemű változtatást eszközölni és a hajamat tudnám tépni a védelme összerakása láttán, így a chicagóiak is elég sok yardot és pontot termelhetnek, ha Fields ott lesz a pályán. Nagyon filóztam, hogy Bearsre tippeljek, de Rodgers nem tud veszíteni ellenük. Spreadben viszont hozom a Bearst, ha Fields játszik.

Tipp: Bears +3,5

Denver Broncos @ Baltimore Ravens (-8,5) 19.00

Már kezdek kifogyni a Broncos offense-t minősítő jelzőkből és statisztikákból, de tényleg nem kell többet elmondani róluk, minthogy képesek voltak rávenni az NFL-t, hogy kimozgassák Patrick Mahomest főműsoridőből. Az utóbbi nyolc meccsükből hetet buktak egyébként, amiből négyet maximum négy győzelemmel álló ellenfelek ellen tettek meg. Kevesebb pontot átlagolnak, mint bárki más a 2000-es Browns óta. Russell Wilsonnál csak Zach Wilsonnak van rosszabb pontossága 10+ yardos passzoknál az 5. forduló óta – és azért ha Zach Wilsonhoz hasonlítanak, akkor nagy a baj. Mondjuk legalább a csapat fele elment Russ szülinapi bulijára, az is valami. Na most fogytam ki a Broncos érdekességekből. Azért írtam most inkább róluk, mert a Ravenstől írtam kicsit bővebben a héten, és nem hiszem el, hogy a denveriek ellen is képesek lennének leolvadni. Ezzel kapcsolatban fun fact, hogy az első három negyedben +86 a pontkülönbségük, ami a harmadik legjobb a ligában, míg a negyedikben -38, ami a második legrosszabb. Nagy a spread a jó Broncos defense és nem elég jó Ravens offense vonatkozásban, de nem fogok Wilsonra tippelni, nem teszek ilyet magammal.

Tipp: Ravens -8,5

Pittsburgh Steelers (-1) @ Atlanta Falcons 19.00

Az első pontszerzés el is döntheti a találkozót. A pittsburghiek ugyanis 7-0-s mérleget értek el idén, ha ők szerzi az első pontokat, de 0-4-eset, ha nem. Egyébként mindkét oldalon elég gyenge passzvédelmeket találunk, 27. és 28. helyen tanyáznak passzonként engedett yardokban. A probléma az, hogy igazából egyik oldalon sem tudják ezt kihasználni, a Steelersnél elsősorban koordinátor-, a Falconsnál irányító-probléma (és ebből kifolyólag rendszerszintű eltávolodás) miatt. A Falcons a 6-0-s spread elleni kezdése után 1-5-ös szériában van, azonban öt győzelméből négyet otthon szerzett. AJ Terrell valószínűleg Terry McLaurin után George Pickenst is le tudja szedni a pályáról, így kicsit a Falcons felé húzok, de nem túl magabiztosan.

Tipp: Falcons +1

Seattle Seahawks (-7) @ Los Angeles Rams 22.05

A Ramsről már tényleg nem lehet mit írni, véget ért a szezonjuk, nincs több egészséges játékosuk. A támadófal négy pontján (mert hogy RT-ben Rob Havenstein minden nap almát eszik) már legalább a harmadik, de néhol a hatodik játékos kezd, 11 meccsen 11 különböző összeállításban kellett felküldeni őket a pályára – talán most megszakad a széria. De kiesett ugyebár Matt Stafford, Aaron Donald, Cooper Kupp, Allen Robinson és még sorolhatnánk, így pedig szerintem idén már nem nyernek meccset. Pedig a Seahawks elleni párharcot uralják, ugyanis az utóbbi 10-ből 8-at megnyertek, de egyszerűen nem látom, hogy John Wolforddal és ennyi sérülttel tartani tudják a lépést (még egy rossz védelem ellen sem) a Geno Smith vezette elég jól működő támadósorral.

Tipp: Seahawks -7

Los Angeles Chargers @ Las Vegas Raiders (-1) 22.25

Melyik a nagyobb mismatch? Justin Herbert a Raiders secondary ellen vagy Josh Jacobs a Chargers futás elleni védelme ellen? Ez az óriási dilemma ezen a meccsen, ami az utóbbi időben elég jó kis összecsapásokat szokott szállítani. Nyilván sokpontos mérkőzésre van kilátás ennek tükrében, Vegasban egyébként is 52,5 pont születik átlagban egy meccsen, ami a második legtöbb a ligában, és mindkét csapat bottom5-ben van engedett pontszerző drive-okban. Ez a Chargersre nézve negatívabb, ahol elég sok pénzt fektettek a védelem megerősítésébe, még ha ebből Joey Bosa és JC Jackson is sérült. A sok pontban magabiztosabb vagyok mint a kimenetelben, de legyen mondjuk a Raiders.

Tipp: Raiders -1

Sunday Night Football

Indianapolis Colts @ Dallas Cowboys (-10,5)

A Cowboysnak elég jó esélye van az első kiemelésre, amennyiben karácsonykor le tudja majd győzni a Sasokat, ugyanis az egymás elleni tiebreakereket hozni fogják, így elég az azonos mérleget elérni. A Colts ellen most abszolút kötelező a győzelem, és a matchupok is kedveznek. Talán azon kívül, hogy a Colts elég jól fogja a futást, bár a Steelers ellen ez a tézis is megdőlni látszott. A földön lehetne még haladni a dallasiak ellen, és ugyan Jonathan Taylornak megvan a hírneve, ez az indianapolisi futójáték a liga legrosszabbjai közt van. És akkor nézzük, miért kellene dominálni a Cowboysnak. Leginkább mert Bernhard Raimann fog felállni Micah Parsonsszal szemben, ami instant halálos fenyegetés a nyomás alatt gyengén teljesítő Matt Ryannek. De az is érdekes, hogy a Colts szenvedi el a legtöbb sacket és turnovert a ligában, míg a Cowboys szerzi ebből magasan a legtöbbet. Mindeközben a Cowboys Prescott visszatérése óta a legtöbb pontot szerzi drive-onként, szóval kiütés is lehet ebből.

Tipp: Cowboys -10,5

Monday Night Football

New Orleans Saints @ Tampa Bay Buccaneers (-3,5)

Csoportelső csoportutolsó ellen, így akár sima Buccaneerst is tippelhetnénk, de nem várok ilyesmit. Egyrészt csak egy győzelem van a két csapat közt, így egy Saints győzelem a feje tetejére is állíthatja a csoportot, másrészt a Buccaneers 2017 óta nem tudta megverni hazai pályán a Saintst. Tudjuk, hogy mennyire mumus Bradyéknek a New Orleans-i gárda, ráadásul eddig jó támadósorokkal sem ment a győzelem, most pedig ez a jelző egyáltalán nem igaz a Bucsra. Azt is fontos megjegyezni, hogy a Saints védelme magára talált, hiszen az első 8 fordulóban kicsit átlag alatt voltak játékonként engedett yardokban, azóta viszont a harmadik legjobbak, engedett pontokban pedig 23.-ról a 9.-re ugrottak. Az a statisztika persze nem mutat jól, hogy a Saints idegenben még nem hozta a spreadet, de a Bucs sem tette még ezt meg otthon. Sok függhet azon, hogy Marshon Lattimore játszik-e, vele magabiztosabb a Saints tippem, nélküle azért elég ingatag lábakon áll.

Tipp: Saints +3,5

Magabiztosabb spread tippek

  • Commanders -2,5
  • Titans +4,5
  • Jets +3
  • Chiefs -2
  • Saints +3,5

Múlt héten: 1-3
Szezonban: 26-32-4

Szerkesztőségi tippverseny állása

Sttraight up:

  1. Höri 116-64
  2. leonidasz 110-70
  3. Támogatók 109-71
  4. alatriste 108-72
  5. balentin 108-72
  6. jarred 107-73
  7. chester 105-75
  8. katonadani 104-76
  9. renningan 103-77
  10. kronikk 101-79

Oddsokkal kiigazított:

  1. Höri 183,72
  2. alatriste 173,91
  3. leonidasz 172,23
  4. jarred 170,68
  5. balentin 169,34
  6. Támogatók 167,28
  7. katonadani 164,92
  8. chester 164,66
  9. renningan 157,86
  10. kronikk 155,69

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!