Connect with us

Minden ami NFL

A legjobb főedző jelöltek 2023-ra

Célegyenesben vagyunk az alapszakasz végét illetően, amely nem csak a rájátszást vonzza magával, hanem a vezetőedző menesztéseket is. Egy korábbi cikkben már összeszedtük az NFL forró kispadjait, de vallom, hogyha valakit ki akarsz tenni, akkor azt is mondd meg, kit raknál a helyére. Ebben fogunk most segíteni, és elhoztuk nektek, kik közül lehet vagy érdemes válogatni a franchise-oknak.

A legkapósabb nevek

Szokás szerint kategorizálni fogom a jelölteket, először pedig ki mással kezdhetnénk, mint a legkapósabb nevekkel? Azokkal az edzőkkel, akikért sorban állásra számíthatunk a franchise-októl.

Sean Payton, papíron HC, New Orleans Saints

Kezdjük a nagyágyúval, mert az ő helyzete a legproblémásabb. Payton tavaly elhagyta a süllyedő hajót és papíron visszavonult, de már akkor pontosan tudta mindenki, hogy ez nem lesz végleges. Az alapszakasz végeztével pedig be is indultak a találgatások, és állítólag már Payton sem tagadja, hogy visszatérne a szünetéről – na de itt jönnek a problémák. Először is, mivel élő szerződése volt a Saintsszel amikor visszavonult, ezért csak ellenértékért cserébe tudná új csapata megszerezni. Legutóbb hasonló eset szintén az NFC South-ban volt, ahol a Buccaneers csinált egy pickcserét a Cardinalsszal Bruce Arians szerződéséért cserébe (hatodik kört adtak, hetedik kört kaptak), de kétlem, hogy Payton ellenértéke ilyen olcsó lenne, én egy első kört sem zárnék ki, de a második napos draft pick a minimum. Ezzel pedig nem csak Paytont, de a szerződését is bevállalja az a general manager, aki cserél érte, de nyakamat rá merném tenni, hogy a 2019-ben megkötött, pletykák szerint évi 13 millió dolláros kontraktusánál mindenképpen többet akar majd. A Dolphins állítólag évi 25 milliót ajánlott neki, ami toronymagasan a legmagasabb edzői fizetés lenne. Ha nem is ennyivel, de mindenképp a legjobb fizetéssel kell számolni az igényeit illetően, jelenleg McVay az első ~18 millió dollár/év átlaggal, de a HC szerződések nem publikusak, így ezek is csak találgatások valamilyen szinten.

Csakhogy nem az ellenérték vagy a pénz az egyetlen probléma ebben a kinevezésben, hanem maga Payton is, aki nem ír alá bárhova. Két csapat a szíve csücske, a Chicago Bears és a Dallas Cowboys: előbbi azért, mert Illinois-ban nőtt fel, utóbbi meg a presztízs, hiszen mégis csak Amerika Csapatát kellene irányítani, illetve onnan hívta fel magára a Saints figyelmét és jóban van Jerry Jonesszal. Kizárni egyik csapatot sem tudom az edzőkeringőből, de egyelőre nem ez a két franchise tűnik reális befutónak. Az viszont biztosnak tűnik, hogy csak olyan csapat jöhet szóba, amelyiknek vagy van már franchise irányítója, vagy van esélye draftolni/cserélni egyért, ami szintén leszűkíti a potenciális állomáshelyeket.

Felmerülhet a kérdés, hogy megéri-e ez a hajcihő érte, de én úgy érzem abszolút. Payton ugyanis nem csak egy brutális playbookot hozna magával, amely képes lehet szinteket emelni egy támadósoron, de a hírek szerint egy elég komoly szakmai stábbal lobbizhat, hiszen Vic Fangiót vinné magával védőkoordinátornak, amely egy brutális duó lenne. Akárhova is kerül, az biztos óriási médiafelhajtást és elvárást is hozna magával, ami ugyancsak kizárhat pár lehetséges kérőt: vagy azért, mert adott organizációnak ez nem hiányzik, vagy azért, mert a piacuk nem elég impozáns Paytonnak.

Potenciális állomáshelyek: Cowboys, Raiders, Cardinals, Chargers, Bears

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

DeMeco Ryans, DC, San Francisco 49ers

Nincs edzőkeringő 49ers koordinátor nélkül, idén sem lesz másként! Ryans Robert Saleh szárnyai alatt fejlesztette magát évről évre, majd tavaly mentora távozását követően vette át a gyeplőt, és kiváló munkát végez a megannyi sérülés ellenére. Korábbi linebackerként nem meglepő, hogy ez a poszt a specialitása, és jelenleg a liga legjobban teljesítő LB-i közül kettő is San Franciscóban focizik, emellé hasonló motiváló erényekkel bír mint Saleh.

Bár az utóbbi években divatos lett olyan HC-kat keresni, akiknek a támadósor a szakterülete, nem érdemes kihagyni olyan lehetőségeket, amikor Ryans kaliberű jelöltek lehetnek a piacon. A motiváció, a döntések, az öltöző egyben tartása ugyanis legalább olyan, ha nem fontosabb aspektus, minthogy egy OC-t nehezebb pótolni, ezért előny, ha a főedző támadóorientált. Na meg úgyis azon múlik, hogy kikkel veszi körül magát, így újabb tehetséges edzőket szipkázhatnak el Shanahan alól. Ideális jelölt olyan csapatok számára, amelyek egy új és jobb öltözői kultúrát szeretnének építeni, mert azt garantáltan hozni fogja, illetve ahol inkább a védelemből vannak hangadó játékosok – hogy a győzelmek is jönnek-e, az már egy más kérdés…

Potenciális állomáshelyek: Texans, Panthers, Colts, Broncos

Shane Steichen, OC, Philadelphia Eagles

Méltatlanul kevés figyelmet kap a fenti két úriember árnyékában, pedig nálam ő a legjobb jelölt a piacon. Ha nincs is Payton szintjén playbookban, de cserébe nem is kell érte se draftpicket, se óriási pénzt beáldozni. Pedig amit hozna magával, az közel megfizethetetlen.

Steichen neve a Chargersből lehetett először ismerős, aki 2019-ben lépett elő támadókoordinátorrá, és azonnal elfeledtette azt a borzalmat, amit Ken Wisenhunttal végig kellett szenvedni, de az áttörést 2020 és Justin Herbert okozta. Élmény volt nézni ahogy kihozta Herbertből az állatot, egyben döntő szerepe van abban, hogy a helyére érkezett Mike Lombardit már ki akarják utálni Los Angelesből – maradjunk annyiban, hogy nincsenek egy szinten. Az új stáb nem tartott rá igényt, aminek a szintén frissen kinevezett Nick Sirianni nagyon örült Philadelphiában, és szerződtette OC-nak. A többi már történelem: Jalen Hurts kiszorította Wentzet, majd Steichen számára jutott az a nemes feladat, hogy az egyedi stílusú irányító köré felhúzzon egy támadósort. Az eredmény pedig az, hogy Hurts a sérülése előtt MVP favoritként készült a playoffra, egység szinten pedig brutálisan hatékony az Eagles támadósora.

Az látszik, hogy a fiatal irányítókhoz nagyon ért. Nem a saját akaratát nyomja le a quarterbackje torkán, hanem inkább hozzá igazít mindent, ennek köszönhetően tudnak kiteljesedni és lubickolni a rendszerében. Minden vezetőedző jelöltnél el kell mondani, hogy kettőn áll a vásár, mert a koordinátorban is kell egy hajlandóság, hogy HC-nak álljon, de óriásit csalódnék, ha jövőre nem főedzőként látnánk a ligában. Ideális esetben egy olyan csapathoz kerül, akinek jó esélye van a két topnak jósolt QB kiválasztására a 2023-as drafton, de olyan csapatnak is, amely döntés előtt áll az irányítója sorsát illetően.

Potenciális állomáshelyek: Texans, Colts, Cardinals

Akiket elhívnak interjúzni

Úgy gondolom, hogy a fenti hármas lehet a legkapósabb, akiket a legtöbb csapat megkereshet, ennek ellenére számos olyan edző van, akiket sokan fognak hívni interjúzni, de inkább “lepattanóknak” tűnhetnek.

Dan Quinn, DC, Dallas Cowboys

Bevallom, ez elfogultság részemről, mert én nem gondolom jó HC jelöltnek a Falcons korábbi vezetőedzőjét, de irreálisan sok hype-ot kap az amerikai sajtóban, és sokan tényként kezelik, hogy hamarosan megint head coach lesz. Tény és való, hogy amit a dallasi védelemmel művel, azért minden kreditet megérdemel, sikerült bizonyítania, hogy képes változtatni és megújulni, ez sok korábbi LoB-n nevelkedett edzőről nem mondható el. Na de ez egy külön dolog, meg az is, hogy milyen vezetőedző lenne, mert annak borzalmas volt. Nem véletlen szerintem, hogy azért tudott újra tényező lenni Dallasban, mert “csak” DC, nem kell az egész csapatot érintő döntéseket hoznia vagy menedzselnie a dolgokat, mert ahhoz kevés, ezt bizonyította. Óriásit csalódnék, ha ő HC lenne, de sajnos vagy sem, mindenképp itt a helye, mert vélhetően keresni fogják a GM-ek, ahol inkább egy tapasztalt arcot akarnak egy frissebb, de kérdésekkel teli jelölt helyett.

Potenciális állomáshelyek: Broncos, Cardinals, Raiders

Kellen Moore, OC, Dallas Cowboys

Most már értitek miért írtam Paytonnál a presztízst mint vonzerő a Cowboysban, ugye? Ha Dallasban kiemelkedőt nyújtasz, akkor egy külön polcra tesz téged a média. Moore egy érdekes hullámvasúton megy keresztül, hiszen már sokadik éve merül fel a neve jelöltként, de talán évről évre egyre alacsonyabbra teszik ezeken a listákon. Az idei Cowboys támadósort látva talán most megint felfelé ível az a vasút, és az ő példája a legjobb arra, hogy ha adódik egy kispadra esély, akkor ragadd meg, mert sosem tudhatod mit hoz a holnap. Éppen ezért ezúttal lehet nem fog nemet mondani – pláne, hogy egy potenciális Payton érkezéssel ő is repülne, így egy fokkal méltóságosabb a távozás. Ugyanakkor egyáltalán nem vagyok meggyőzve arról, hogy ő jó vezetőedző lesz, és simán lehet, hogy a GM-ek is így gondolják, azért is maradt évek óta Dallasban az edzőkeringők végén. Meglátjuk.

Potenciális állomáshelyek: Commanders, Panthers, Colts

Jonathan Gannon, DC, Philadelphia Eagles

Nem ritka eset, hogy egy brutális mérlegű csapat stábjában szétnéznek a csapatok, így vélhetően Gannon is fog kapni megkereséseket. Tavaly sok kritika érhette a munkáját illetően, de idén ő is és a védelem is szintet lépett a kirakós utolsó darabjainak beillesztésével. A fejlődőképesség hatalmas erény, de vajon elég ahhoz, hogy a következő szintre lépjen, és főedzőnek álljon? Tavaly több csapatnál is járt már, a Texansnál második interjúra is behívták, de végül nem kapta meg a melót sem ott, sem máshol. Az érdeklődés vélhetően most sem fog elmaradni az irányába, és kevésbé fogadnék arra, hogy visszatér az Eagleshöz. Az meg különösen vicces lenne, ha visszatérne Indianapolisba, immáron vezetőedzőként.

Potenciális állomáshelyek: Colts, Panthers

Lou Anarumo, DC, Cincinnati Bengals

Teljesen felfoghatatlan, ami ezzel az emberrel történt Cincinnatiben. Két évig semmit, de tényleg semmit nem láttunk tőle, és a kivágását követeltem, majd jött a 2021-es free agency erősítések sora, és hirtelen minden megváltozott. Rengeteg jó döntést hoz, meccsek közben is képes változtatni, és túlzás lenne azt állítani, hogy sztárokkal van tele az egysége, mégis összességében átlag feletti védelmet tud hozni, amelyből bárki képes egy-egy meccset befolyásoló villanásra. Úgy érzem megérett egy kispadra, de kérdés mennyire vonzó név a csapatok számára, a csávó ugyanis egy szellem, nem nagyon olvastam sem érdeklődést, sem szándékot arra, hogy ő mozdulna innen, tavaly is csak egy interjún volt, a Giantsnél. Pont olyan szürke személyiség, mint amilyen szürke város Cincinnati, de pár csapatnak pont egy ilyen szürke edzőre lenne szüksége, ahol inkább a tettek beszélnek.

Potenciális állomáshelyek: Commanders, Broncos

Brian Callahan, OC, Cincinnati Bengals

Ki tudta fejből, hogy ő a Bengals támadókoordinátora? Köszönöm, elég lesz – ez itt a baj. Keveset tudunk a Bengalsról, hogy az elmúlt két év offense teljesítményében mennyi szerepe van Callahannek, és mennyi Zac Taylornak. Viszont a franchise most rivaldafényben úszik, ez pedig óhatatlanul is azt vonzza magával, hogy a szertárost is elhívják interjúkra, így meglepne, ha idén is csak egy csapat keresné meg Callahant mint tavaly (vicces lenne, ha megint a Broncos találná meg). Kicsit Mike McDaniel utánérzése van az embernek, egy fiatal, mégis 13 évnyi NFL tapasztalattal bíró edzőről van szó, és hát Burrow számai elég impozánsak voltak az elmúlt két idényben. Csak aztán nehogy egy Hackett sztori legyen a dologból…

Potenciális állomáshelyek: Panthers, Colts, Texans

Akikre nem számítunk

Az utolsó kategóriában olyan neveket hoztam, akik valamilyen formában érdekesek vagy számomra szimpatikus jelöltek, de aligha van esély rá, hogy interjúzni hívják őket, nem hogy kispadot kapnak.

Ejiro Evero, DC, Denver Broncos

Evero helyzete elég érdekes. Hackett menesztésével lehet neki sem lesz maradása az új HC stábjában, vagy adott esetben maradhat Denverben, és előléptetik HC-nak – tekintve, hogy ideiglenes vezetőedzőnek sem őt nevezték ki, erre egyre kevesebb esélyt látok. Nem ő lenne az első koordinátor, aki McVay alól kikerülve vezetőedzőnek állna, és idén alaposan felhívta magára a figyelmet, hiszen Russell Wilson szenvedése miatt minden figyelem a védelemre szegeződött, ami elképesztően jó, és sikerült pótolni korábbi mentora, Vic Fangio lenyomatát.

Lehet túl gyors tempó lenne számára két éven belül secondary coachból vezetőedzővé válnia, így nem biztos, hogy ilyen ambíciói vannak, viszont nem olyan erős az idei HC paletta, így ennél jobb esélye nem biztos hogy lesz arra, hogy csapatot kapjon, az utóbbi két évben látottak miatt pedig még bukás esetén is lenne helye védőkoordinátorként a későbbiekben, veszteni valója tehát nincs. Mivel nem a legkapósabb név, ezért nem is feltétlen a legjobb lehetőséggel kecsegtető csapatok jöhetnek nála szóba, de esélyesebb, hogy védőkoordinátornak hívják majd interjúzni.

Potenciális állomáshelyek: Broncos, Commanders

Brian Flores, LB coach, Pittsburgh Steelers

Veszélyes vizekre evezünk, mert Flores nem a szaktudása miatt lett menesztve vagy lefokozva egy pozíciós edzővé. Fogalmam sincs, hogy ebben a kérdésben mi változott egy év alatt a ligában, és hogy mennyire csengett le ez a sztori az ő menesztése és perei körül, illetve hogy be merné-e más vállalni. Szomorú, hogy erről kell beszélni, mert Floresnek bőven lenne helye vezetőedzőként a ligában, de nem tudom milyen lett a megítélése a tulajdonosok között. Ha tippelnem kell, semmi nem változott, így jó eséllyel nem kap megkeresést, pedig ő is egy remek motivátor, aki a védelemből ki tudja hozni az átlagos játékosból is a meccset eldöntő pillanatokat.

Potenciális csapatok: ?

Ben Johnson, OC, Detroit Lions

A Detroit Lions a 2022-es szezon egyik legszórakoztatóbb csapata, amihez kellett az, hogy egy Jared Goff vezette offense sok pontot hozzon. Nem kis kihívás, de Johnson megugrotta: a tavalyi OC-bohóckodást végül házon belül oldották meg, és a korábbi tight end edző szinte csodát tett. Goff nem lett jobb irányító, cserébe sikerült hatékonyabbá tenni, de az igazi kulcs egyértelműen a futójáték, amit éveken át nyögtek Detroitban. 36 évesen borzasztó fiatal, így sietségre nincs oka, viszont egyre több újságíró írt arról, hogy rajta lesz a csapatok radarjain, és sok interjúra számíthat, ami miatt akár az előző kategóriába is elférhetne. Én egyelőre inkább óvatos vagyok vele kapcsolatban, nem hinném hogy 2023-ban ő vezetőedző lesz, de izgatottan várom a fejleményeket.

Potenciális állomáshelyek: Commanders

Steve Wilks, HC, Carolina Panthers

Egy kakukktojás, ugyanis utálom magam amiért ezt le kellett írnom, de a Panthers jelenleg potenciális bottom 3-as csapatból, a legjobb támadója elcserélése után most a rájátszásért harcol két fordulóval a vége előtt, mindezt Steve Wilks irányítása alatt. A gondolattól is fázok, de jelenleg a Panthersnél gondolkodóba estek, hogy ez a kapcsolat ne érjen véget az idény végeztével, és állandósítják a szakembert. Csúnya véget jósolnék ennek, így remélem nem lépik meg, de mivel óriási meglepetés se lenne, így itt a helye a felsorolásban.

Potenciális állomáshelyek: Panthers

Byron Leftwich, OC, Tampa Bay Buccaneers

Ha van pofára esett ember, akkor az kérdés nélkül Leftwich. A 2021-es Super Bowl győzelem után megkerülhetetlen név lett az edzőkeringőben, sokan inkább neki tudták be a Lombardi-trófea elhódítását és nem Bruce Ariansnek, de végül maradt Tampában – titkon abban reménykedve, hogy majd Arians visszavonulásával megörökli a franchise-t. Hupsz. A terv egy része bejött, az időzítés viszont nem volt a legjobb. Arians ugyanis azok után akasztotta szögre a Bose-t, miután Leftwich a Jaguars tálcán kínált ajánlatát elutasította, mert nem akart Trent Baalke-nak dolgozni, míg más helyen nem őt találták a legalkalmasabbnak. Ráadásul nem ő, hanem Bowles örökölte a csapatot, majd az idei évben minden összeesett a Bucsnál támadóoldalon, Leftwich ázsiója pedig bezuhant. 2023-ra ott tartunk, hogy az interjúkon is meglepődnénk esetében, nem hogy arról beszélnénk, hogy reális esélye van szintet lépni. Aztán lehet a csapatok másképp gondolják…

Potenciális állomáshelyek: Broncos, Commanders, Cardinals

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!