Connect with us

Beharangozó

Csak a csoda segíthet – Seahawks@49ers

A Seahawks és a 49ers párharcával kezdődik a 2022-es idény rájátszása (ma este 22:30-tól). A San Francisco 10 pontos favoritként várja a mérkőzést és gyakorlatilag minden mellettük szól, így ahogy az alapszakasz utolsó fordulójában, úgy most is a csoda kell a Seahawkstól. 

A 49ers még úgy is a liga egyik legjobb csapata, hogy elveszítette az első- és második számú irányítóját. A gárda végül második kiemeltként jutott be a rájátszásba és még Brock “Mr. Irrelevant” Purdyval is az NFC egyik favoritjának számít az Eagles mellett. Ezzel szemben a Seahawks – bár jócskán fölülteljesítette az előzetes elvárásokat – mindössze a Lions győzelmének és annak köszönheti a rájátszást, hogy hosszabbításban kínkeservesen legyőzte a Baker Mayfielddel felálló Rams C-csapatát a szezonzárón. Mindezek fényében 10 pontos underdog szerep még hízelgő is a vendégeknek, így komoly meglepetés lenne Pete Carrollék győzelme – mutatjuk, miben bízhat a Seahawks és hogy mit kell tennie a 49ersnek a győzelem érdekében.

Hogyan nyerhet a Seahawks?

A Seahawks sikerességének a kulcsa vitán felül Geno Smith brutálisan jó játéka. A szezon elején MVP-szinten játszott és bár az utóbbi időben kezdett hasonlítani a régi jetses Genora a sok érhetetlen hibával és buta turnoverrel, összességében egy top 10-es szintet hozott így is. Egyrészt tökéletesen kihozta a rendszerből azt, ami benne volt, jól támadta a pálya közepét, hatékony volt a rövid és közepes útvonalakon, plusz a mobilitásának köszönhetően termelte a yardokat és first downokat a földön. Másrészt hiba nélkül hozta, amit Russell Wilson a fénykorában: idén nem volt jobb mélységi passzoló Geno Smith-nél.

A PFF konkrétan kiakadt, amikor Smith hosszú labdáit kellett értékelni: a veterán QB 99,3-as osztályzatot kapott, miközben a második Joe Burrow lett 95-ös értékeléssel. Neki volt a legtöbb extra dobása nettó mennyiségben (31) és százalékos arányban is (41,3 százalék, miközben a második Burrow-nak 33,9 százalékos aránya volt), ahogy a 14 TD-je és a 14/2-es TD/INT aránya is a legjobb volt idén a ligában. Tökéletesen használta ki a DK Metcalf és Tyler Lockett jelentette előnyöket és tényleg olyan magas szinten szórta a hosszú passzokat minden létező tekintetben, hogy azt bármelyik irányító büszkén vállalná a ligában.

Mindennek rengeteg pozitív hozadéka volt azon túl is, hogy a Seahawks szinte bármikor képes volt akár a semmiből is pontot szerezni. A védelmek kénytelenek voltak ugyanis rendre két mélységi safetyvel felállni, ami megnyitotta a teret a második szinten, így jobban működött a futás, sorra jöttek a nagy játékok és rengeteg olyan helyzet alakult ki, amikor Geno is 10+ yardokat tudott megtenni a földön. Nem ez a legkifinomultabb vagy legjobban összerakott rendszer, de jobb napjain bőven veszélyes lehet bárkire.

A probléma ott van, hogy ezt a szintet nehéz fenntartani. Ugyan Smith hosszú passzai még mindig élményszámba mennek és nagyon érzi a játék ezen aspektusát, de minden mással egyre nagyobb problémája van. A védőkoordinátorok természetesen készülnek belőle és próbálják minél jobban elvenni a hosszabb útvonalakat, így Genonak egyre inkább kell a közepes útvonalakra támaszkodnia, ami viszont nem igazán megy. Hiába az összességében remek idény, egyszerűen lassan és rosszul olvas, nem ismeri fel a csapdákat, megremeg a nyomás alatt és sorra hozza a rossz döntéseket.

Az egész idényben 30-11-es TD-INT mérlege volt, de az elmúlt öt meccsen már csak 8-5-ös TD/INT arányt tudott felmutatni, ráadásul kilenc extra dobásra jutott 12 turnovert érő passz. Ezzel együtt a Seahawks támadósor is megroppant, ugyanis ez idő alatt egyszer sem szerzett 25 pontnál többet, miközben ezt megelőzően 12 meccsen hétszer átlépték a 25 pontos határt. Nem meglepő módon tehát akkor lehet esélye a Seahawksnak, ha Geno hozza a top 10-es formát, vagyis nem adogatja el a labdát, ellenben 2-3 alkalommal elsül a keze. Mindez kiegészítve egy korrekt futójátékkal (értsd: néha elszabadul Walker a 49ers elit futás elleni védelme ellen) elég lehet ahhoz, hogy szoros maradjon a mérkőzés és ilyenkor már bőven benne van, hogy szerencsésen pattogjon a labda.

További probléma viszont, hogy csak egy jó Geno nem elég ahhoz, hogy szoros maradjon a meccs. Ehhez kellene a védelem is, vagy legalábbis egy jó futás elleni teljesítmény, hogy a 49ers kénytelen legyen az újonc Brock Purdyre támaszkodni. Ez viszont nincs.

A Seahawks a 8 millió dollárt kereső és 10 millió dolláros cap hittel rendelkező Poona Ford mellé leigazolta Quinton Jeffersont és a 35 éves Al Woodsot, illetve a Russell Wilson csere keretein belül megszerezte a 31 éves Shelby Harrist. Tehát négy, leginkább futás ellen jó belső védőfalemberre lőtt el 26 millió dollárt, ami a szezon előtt pocsék csapatépítési koncepciónak tűnt, de most jól jöhetne, ha működne. Ilyen-olyan okok miatt (sérülések/formahanyatlás) viszont a Seahawksnak nincs futás elleni védelme, amit jól mutat, hogy még a Rams is 100+ yardot termelt ellenük, az alapszakaszban pedig átlag 150 yardot futottak a Seahawks ellen.

Ez régen rossz egy Kyle Shanahan vezette offense ellen, de ehhez még jön Jordyn Brooks sérülése is, így a back7-ben sincs kellő minőség ahhoz, hogy hatékonyan tele tudják tölteni a boxot. Ráadásul ha ezt teszik és agresszíven ráállnak a futás megoldására, akkor megnyílik az út a nagy formában játszó George Kittle és Christian McCaffrey előtt a pálya közepén, amit eddig Brock Burdy viszonylag jól ki tudott használni, pláne az olyan csapatok ellen, amiknek nem volt pass rush-a (a Seahawks is ilyen).

Ezzel együtt még mindig ez lehet a Seattle védelmének a legjobb esélye meccsben tartani a csapatot, de minden esetleges bizakodás ellenére nem sok racionális érv szól a vendég védelem mellett. Az alapszakaszban két meccsen 359 yardot és három TD-t szerzett a 49ers a Seahawks ellen, miközben még a passzjátékot sem sikerült különösebben limitálni.

Hogyan nyerhet a 49ers?

A kérdés nem teljesen jó, mert annyival jobb a 49ers kerete és annyival jobb a rendszer a labda mindkét oldalán, hogy ezt kis túlzással már csak elveszítheti a San Francisco. Gyakorlatilag le is lehetne ezt az egész részt tudni azzal, hogy Brock Purdynak nem szabad semmi hülyeséget csinálnia: hozzon le egy Jimmy Garoppolós ötször passzolós meccset, a többit meg majd a futójáték és az elit védelem megoldja.

Arról már könnyebb beszélni, hogy miért fog nyerni a 49ers. Ahogy fentebb is írtam, a Seahawks futás elleni védelme pocsék, ellenben Christin McCaffrey érkezése óta a 49ers futójátékának sikerességi rátája 42,9 százalékos, ami a hatodik, a futások EPA mutatója a harmadik, a futás DVOA-ja pedig a második legjobb a ligában. Magyarán a Kyle Shanahan futójátéka hasít, ráadásul CMC All-Pro szinten játszik, ami extra hozzáadott értéket jelent. 180 futott yard mellett pedig nem igazán lehet megverni a 49erst, ráadásul visszatér Elijah Mitchell és Deebo Samuel is, így bármi is a line a csapat futott yardjaira, az over elég biztonságos tippnek tűnik.

Továbbá az is a 49ers mellett szól, hogy a Seahawks pass rush nem jó, két meccsen csak két sack és hét QB-hit került a defense neve mellé, így pedig jó eséllyel Kittle, CMC, Aiyuk vagy Samuel teljesen üresre fogja játszani magát, pláne ha a Seattle rámegy a futójáték megállítására. Amennyiben Purdy nem akar hős lenni és lehoz egy sima game manager meccset, akkor nagy gond nem lehet. Bár tegyük hozzá, hogy a Seahawks ellen 217 yardot és két TD-t passzolt 117-es passer rating mellett, szóval abban sincs veszettül sok kockázat, ha sokat kell passzolnia (persze bármikor összeomolhat bárki játéka).

Az offense mellett ráadásul a defense oldalon is 49ersnek kedveznek a matchupok. A két közös meccsükön Geno Smith ötször volt sackelve és 18-szor meg is ütötték, ebből Nick Bosa hozott egymaga három sacket és nyolc QB-hitet. Eddig nemhogy a Seahawks közepes falának, de úgy általában senkinek nem volt ellenszere az év védője cím legnagyobb esélyesére, a Dre Greenlaw-Fred Warner LB-duó gond nélkül elveszi a pálya közepét, miközben a védelem mindössze 77,7 yardot enged meccsenként, ami a második legkevesebb a ligában. Kenneth Walker a két meccsen 16 futásból 57 yardot szerzett, csapatszinten is csak 106 yard jött össze, de a passzjáték sem hasított, Geno Smith-nek mindössze egyetlen 20+ yardos átadása volt.

A 49ers defense egyszerűen túl jó és még a matchupok is neki kedveznek. A Seahawks jó eséllyel nem fog tudni futni, a pass rush szétszedni a közepes támadófalat, a két All-Pro linebackerrel megtámogatott back7 pedig eddig tökéletesen kivette a nagy játékokat a Seahawks repertoárjából. Nemcsak hogy egy nagyon stabil rendszert futtat a 49ers a védőoldalon is, de a tehetségbeli előny is egyértelműen náluk van és ahogy a támadóoldalon, úgy most meg fogják nyerni a falak csatáját és visznek mindent.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!