Connect with us

Beharangozó

FK! Rájátszás jósda 2023

Holnapután kezdődik a rájátszás, úgyhogy szokás szerint megpróbálunk rá jósolni! Kilenc szerkesztő nézett bele a varázsgömbjébe és írta le, mit vár a playofftól, ezeket pedig szép kis ágrajzokon is szemléltettük. Egyetlen ágrajz sem egyezik teljesen, ráadásul kilencen hét különböző nagydöntőt és öt különböző Super Bowl győztest vízionálunk. 

katonadani

A wild cardon egy meglepetést jósolok, a Giants győzelmét a Vikings felett, csak hogy legyen egy kis érdekesség az első körben is – aztán persze biztos borul valahol máshol is a papírforma. Abból a szempontból nem oszt, nem szoroz ez az egy meglepetés, hogy így is, úgy is Eagles-49ers konferenciadöntőt várok az NFC-ben. Hogy innen ki jut be a nagydöntőbe, az nagyon 50-50 nálam, így kihasználva az “emotional hedging” intézményét a 49erst tippelem Super Bowlba, hogy valaminek mindenképp örülhessek majd – vagy az Eagles Super Bowljának, vagy a tippem helyességének.

AFC oldalon már jóval érdekesebb a helyzet a divisional körtől, ugyanis a Chargers mindig problémákat szokott okozni a Chiefsnek, de nem tippelek Andy Reid ellen (non Super Bowl) bye weekről érkezve. A Bills-Bengalsra való jósláshoz jó lett volna látni az egymás elleni meccsüket, így kevesebb infóval kell tippelni. Mivel két hete a Bengalsra tettem, így maradok ennél, de Josh Allen Super Saiyan módba kapcsolása nem lepne meg. A konferenciadöntő így megismétlődne tavalyról, és a Bengals uralja ezt a párharcot, jók a matchupok, így maradok mellettük, még ha a sérülések miatt felforgatott támadófaluk jobb oldala miatt aggódok is, és hát Mahomes ellen sem fog kétszer ugyanaz működni.

Szerintem öt csapat van idén, amelyik gyakorlatilag ugyanolyan eséllyel Super Bowlt nyerhet: Bengals, Bills, Chiefs, Eagles, 49ers. Hogy ebből melyik kettő játssza a döntőt és melyik nyeri meg, fogalmam sincs. Most Bengals-49ers döntőt hoztam ki, ahol a Shanahan-Anarumo matchup gigászi lesz, és szerintem a Bosa vezette védőfal már túl nagy falat lesz a Cincy támadófalának, így Brock Purdy mesébe illően magasba emelheti a Lombardi-trófeát.

chester

Azt tudjuk ebben a szezonban, hogy ha színvonalas meccseket nem is, izgalmasakat annál többet látunk, ez remélhetőleg a playoffban sem fog változni, bár eredményekben nagy meglepetésre nem számítok, nem hiába az első két kiemeltet juttatom konferencia döntőig, ami viszont brutális lesz. A Hamlin adta morális lendület, a múltbéli sikertelenségek és a tavalyi fájó kiesés miatt a Billst várom az AFC nyertesének, míg NFC oldalról az Eaglest, mert bár imádom a meséket, nem mindenben jut a királylány bugyijába a legkisebb/legcsúfabb/legszegényebb királyfi, jelen esetben Brock Purdy. Mert ebben a mesekönyvben én csak egy dolgot látok magam előtt, a Buffalo Bills első Super Bowl győzelmét, Josh Allen fején pedig a fél világ koronáját. Nem az ő játéka a leghibátlanabb, nem a Bills védelme a legerősebb, de mentálisan ha ez a brigád eljut Glendale-be, akkor nem veszik ki a kezükből a Lombardit.

Jarred

Ez a playoff rengeteg jó történetet kínál, én most azt a változatot választottam, amit én a leginkább látni szeretnék. Ez pedig a két sokat szenvedett franchise döntője lenne. Mind a Bills, mind a Vikings korábban 4 Super Bowlt játszott, és mind a négyet el is bukta. Most azonban eljött az ötödik próbálkozás ideje. A Dolphins Tua nélkül értelemszerűen nem fog akadályt jelenteni a Billsnek, így bepótolhatják az elmaradt Bengals elleni találkozót, ahol egy epikus küzdelemben végül nyerni fognak. Ezután jön semleges pályán az AFC döntő a Chiefs ellen (akik a Chargerst harmadszor is elverik), ahol végül hosszabbításban harcolják ki a továbbjutást a nagydöntőbe. A másik ágon a Vikings ugyanazt fogja csinálni, mint eddig egész szezonban. Szoros meccsen veri előbb a Giantset, majd a 49erst is, az NFC döntőben azonban meglepően könnyen fog túljutni az Eaglesön (inverz 2017 NFC döntő). Így mindkét együttes ötödszörre fogja megkísérelni a Lombardi trófeát elhódítani, és végül egy végletekig kiélezett küzdelemben a Vikings fog diadalmaskodni stílusosan 1 ponttal!

alatriste

A wild card körben papírformákkal indítok, de a többséghez képest talán egynél több meglepetést is jósolok. A Giants idegenbeli győzelme mellett a Jaguars és a Buccaneers sikere a Chargers illetve a Cowboys felett mindenképp ebbe a kategóriába tartozna. Az NFC-ben ennek ellenére nem gondolom, hogy borulna a papírforma és egy körrel később a két “nagyvad”, a 49ers és az Eagles diadalmaskodik. A konferencia döntő eredményét volt számomra a legnehezebb megtippelni, de végül Kyle Shanahanre és a vendég nyugati partiakra tettem le a voksom. Az AFC-ben már nem volt ilyen egyszerű a helyzet. A Chiefs otthoni sikere a Jaguars ellen könnyen, a Bengalsé a Bills felett már nehezebben született meg a fejemben. A Hamlin sérülése miatt elmaradt meccs újrajátszásánál azonban a szezon végére remek formába lendülő Cincinnatit juttattam tovább. Az AFC döntőben tehát újra összejöhet a Mahomes vs. Burrow slágermeccs, ahol nem tudom elhinni, hogy Mahomes zsinórban negyedszer is alulmaradjon. A Super Bowl így a Chiefs és a 49ers közt dőlne el, előbbi sikerével. Az MVP megnyeri a bajnokságot, ami mivel igen ritkán szokott megtörténni, vélhetően most sem fog.

Leonidasz007

Nem sok meglepetést várok általánosságban a playofftól, ebben az évben elég jól kirajzolódik a legjobb 5 gárda, őket pedig nem igazán fogják meg a többiek. A Wild Card körben így igazából relatíve sima mérkőzést várok minden esélyesebb gárdától, szerintem megint csak a Vikings-Giants lesz szoros, ott viszont igazából egy pénzérmét fel lehetne dobni, mert mind a két oldal irányába tudnék érvelni. Végül azért döntök a Vikings mellett, mert a meccs legjobb játékosa és a jobb irányító is a náluk játszik. Tom Bradyék pedig bár a fogadóirodáknál elvileg esélytelenebbek, de szerintem nem túl nagy meglepetés, ha a playoffban az általa vezetett csapat megy tovább.

A következő körben aztán végre nagyon jó párharcokat kapunk, a legjobban edzett gárdák lesznek ott a legjobb nyolc között. A Bengals és a Bills között az fog dönteni, hogy a Bengals egy fenntarthatóan jó focit játszik a szezon második felében, több irányba tudnak nyúlni és a védelmük képes változtatni akkor is, amikor bajba kerülnek. Ezzel szemben a Bills továbbra is egy jó csapat, de nem ellenállhatatlan. Egyedül akkor, ha Josh Allen hozza az űrfociját hiba nélkül. A szezon alakulásának függvényében nem erre tippelnék. A Chargers-Chiefs találkozó szerintem egy nagyon szoros mérkőzés lesz, a Chargers védelem a szezon második felére bőven azon a szinten játszik, hogy megfogja Mahomesékat. Sokáig úgy voltam vele, hogy Mahomes-Reid páros miatt a Chiefst tippelem, de valahogy most úgy érzem, hogy feljavuló pass rush sakkban fogja tartani a Chiefs támadófalát és Herberték örülhetek. Az NFC-ben kevesebb a kérdés. Mind a 49ers, mind az Eagles minden téren jobb az ellenfelénél, szerintem két nagyon unalmas, sima meccset láthatunk.

A főcsoportöntőkben a Bengals oldalán hasonló dolgokat tudnék felhozni a Chargers ellen mint a Bills ellen, csak itt még kevesebb eséllyel nézem ki, hogy Herbert űrfocija elég lehet. Főleg hogy azért ő szintekkel kevesebbre is képes mind minőségben, mind dimenziókban, mint Allen. A másik párharc aztán a liga legjobb támadógépezete a liga legjobb védőrendszere ellen. Szerintem ezt a találkozót akkor nyeri az Eagles, ha Hurts hoz egy kis extrát, főleg a földön. Valamint A.J. Brownra nem lesz válasza a 49ersnek.

A Super Bowlban aztán az idén két talán legjobban edzett csapatot láthatjuk és mind a két gárdának kevés gyenge pontja van. Ellenben a Bengalsnak sincs igazán embere A.J. Brownra, sémából pedig nem lehet egész meccsen eltüntetni. A liga legjobb pass rush alakulata pedig a Bengals sérült támadófalát szétszedi.

Höri

Mivel a Dolphins és a Ravens irányító nélkül áll ki, ők kiesnek komolyabb ellenállás nélkül. Ha beállítják a kezdőt valami csoda folytán, az valószínűleg rosszul sülne el, így a tippen nem változtat. Az AFC legjobb wild card meccsét így a Jags és a Chargers játssza, ahol a fáradt vendégek lassan kezdenek, de bizonyítva a franchise pálfordulását, a végén nagyot fordítanak a minden ütést kibíró sztárok vezetésével.

Az NFC nyugati meccsen a “7.Seahawks” tartani tudja a lépést a jónevű “2.49ers” otthonában, de utoléri őket a sors, és a túlteljesítő defensive backjei áldozattá válnak, miközben Geno nem kap elég segítséget K9-től, így a kockázatvállalása is visszaüt majd. A Vikings szorosan tudja tartani a Giants ellenit, az ismerős játékkép végén pedig újra megcsinálják, amit szoktak, Justin Jefferson csomót kötve a komplett secondary lábára, 71 yarddal járul hozzá Cousins meccsnyerő, 73 yardos drive-jához. Tampában rácsodálkoznak az első félidőben, hogy nem működik az offense, majd a félidőben váltanak egy jobban futásorientált taktikára – hiszen ezzel kioltják a fojtogató Cowboys pass rush-t. Leftwich terve nem jön be, Brady a 3.negyedben kirúgja őt és 34 ponttal zárkózik a záró játékrészben. A végén a jutalomrúgás kimarad és továbbjut a Cowboys. Brady szerződése lejár, megkezdi a tárgyalásokat, hogy jövő héten pályára lép a Cowboys színeiben. A kérvényét február 27-én vizsgálja meg az elfoglalt versenybizottság, addig kérjük várjon.

A Chiefs régi ismerősét köszönti első meccsén a Chargers színeiben otthonukban. Lombardi és Staley is a konzervatív taktika mellett dönt Mahomes ellen, sok apró játék és sok punt a taktika alapja, amivel dominálják a labdabirtoklást, de megállnak 17 ponton, aminél Reid legényei többet tudnak csinálni. A Bills-Bengals természetesen nagy dobálózásba hajlik, de Josh Allen rosszul időzítette a hibátlan meccsét, és a Dolphins elleni 40/40 után itt újra a védőknek passzol a vörös zónában. Kihasználja a Bengals, Burrow higgadtan szivarozik a padon. Az NFC-ben végre összejön a Hurts-Prescott találkozó a Beast-csoportból. Az Eagles QB két futott TD-vel indítja az első két drive-ot, ami után Prescott is kötelességének érzi elillanó atletikusságának megmutatását, de ráfázik, és a fumble után már 21-0-ra húz az Eagles. Onnan nincs visszaút, szívfacsaró Cowboys-kiesés, erre kevesen számítottak. A Vikings úgy esik ki, hogy megtartja a hibátlan mérlegét a szoros meccseken, hiszen a 49ers végig vezetve, 9 passzkísérlettel lehozza a találkozót, abból kettő spike a szünet előtt. A sok kapott pont miatt Cousinséknak rohanni kell az eredmény után, megdönti a franchise playoff rekordot passzolásban, Jefferson elkapásban, de így se jutnak 10 ponton belülre.

A Bengals elbizakodottság jeleit mutatja a KC ellen, akiket mindig megvernek, de megszakad a sorozat, Mahomes átdobálja a pass rush-t és egész nap üldözik a védők a YAC-tenyésztő fürgéket. Burrow a tavaly látott nyomás alá kerül a fal behorpadása és az újabb sérülés után, ami megköti Coach Taylor kezét a playhívást illetően. Perine nem tud fordítani, nem tér vissza a Cincy a Super Bowlba. Az NFC döntőben újra erősen kezd az Eagles; AJ Brown ellen szerelést rontanak a védők, a távoli bombának pedig alászalad Hufanga. Hátrányban focizva Brock Purdy először valaha rookie-hibákat vét, majdnem a legrosszabbkor. Shanahan bizalma megrendül a 7.körösben és a második félidőben megkérdőjelezhető döntésekkel félremenedzseli a meccset, kialakul a “Super Andy Reid Bowl”.

Philadelphiában úgy emlékeznek, hogy a veterán mestert elkerüli a gyűrű és ez most is így van. A hosszú felkészülést túlokoskodják, az innovatív play-ek nem jönnek be, Mahomes többször megáll 4. kísérletre, miközben Jalen Hurts visszavág az alapszakasz MVP cím elvesztése miatt és hibátlan játékkal, 4 passzolt és 3 futott TD-vel meg tudja győzni a szavazókat, hogy legalább ezt adják neki oda, mellesleg a csapata is bajnok lesz miatta.

balentin

Az AFC papíroforma szerint fogja indítani a Wild Card kört, azokat a csapatokat látom jobbnak, akiket Vegas is az oddsok alapján. A Bills kiesése nagy meglepetés lenne a Dolphins ellen, a Bengals is jobb erőkből áll jelenleg, mint a Ravens, a Jaguars viszont trükkös lehet egy újfent sérülteket halmozó Chargers ellen, de Hertbert lesz a különbség, így a nyugati csapat elhozza a W-t Floridából. A Divisional kör már egy fokkal trükkösebb, eljön a Chiefs-Chargers harmadik felvonása, ahol ezúttal is a jobb, jobban edzett, tehetségesebb és rutinosabb Kansas City fog nyerni. A Bills-Bengals meccs klasszikusba illőre fog sikeredni, de ezúttal nem lesz elég Anarumo zsenije, a Buffalo ha csak egy picivel is, de jobban kontroll alatt fogja tartani a meccset. Ekkor pedig megkapjuk, amit tavaly szerettünk volna, azt az AFC finálét, ahol láthatjuk a konferencia trónjáért harcolni Allent Mahomes ellen. A kép fordított lesz, mint az alapszakaszban, ezúttal pedig az a csapat fog nyerni, amelyik az előző felvonást elveszítette, így Reid és Mahomes együtt zárják majd le ott a 2022-es szezont, ahol elkezdték: Phoenixben.

Az NFC-ben kicsivel több meglepetést látok, a Giants ezúttal meg fogja lepni a Vikingst, Dabollék újfent egy mesteri gameplant írnak majd, így mehetnek majd Phildelphiába. A Cowboys is idegenből fogja elhozni a győzelmet és Brady úgy zárja buccaneerses karrierjét, ahogy a patriotsosat, egy csalódást keltő playoff vereséggel, egy kevésbé színvonalas és szórakoztató meccsen. A harmadik párosításnál sem lesz meglepetés, a Niners otthon tartja a győzelmet, de messze nem lesz olyan könnyű dolguk, mint amire előzetesen számítani lehet. Az Eagles megkapja a Giantset és erőt fognak demonstrálni, a Cowboys pedig a lehető legveszélyesebb ellenfél ellen újra elbotlik, Shanahan újra ki fogja húzni volt felettese védelmének a méregfogát. A Philly tehát megkapja a konferencia döntőjében a Mr. Releváns vezette San Franciscót, és egy elképesztően látványos és fordulatos meccsen végül, de alulmaradnak a vendégekkel szemben. Ezzel pedig megismétlődik a három évvel ezelőtti Super Bowl párosítása, ahol közel hasonló forgatókönyv mellett tesznek majd pontot a szezon végére a csapatok. A 49ers mágiája nem fog kitartani négy negyeden keresztül, és bebizonyosodik újra, hogy ha “van Mahomes, akkor van minden“.

kronikk

AFC oldalon a wild card körben három meccsből kettőre sima hazai győzelmet várok. Meglepne, ha a Bills és a Bengals dolgát a Dolphins vagy a Ravens komolyabban meg tudná nehezíteni. A harmadik összecsapás viszont egy kiegyenlített csatát hozhat, ahol végül a Chargers egy győzelemmel utazna vissza a nyugati partra. A következő körben talán az egész rájátszás egyik legjobb mérkőzése várhat ránk, a Bills-Bengals meccsen könnyen meglehet, hogy egy olyan élményt kapunk, amit egy jó darabig nem felejtünk el. A Chiefs-Chargers csoportrangadón az első kiemelt jut tovább és játszhat a Bills ellen. 2022 után a Bills és Chiefs most egy körrel később csap össze, de egy ugyanolyan emlékezetes csatát várhatunk, ahol most fordított eredményt várok, így az AFC-t a Bills nyeri meg és utazhat Phoenixbe.

Az NFC wild card körében már jóval nehezebb a jóslás, mint a másik oldalon. A három összecsapásból kettőn vendég győzelmet várok, így Cousins és Brady playoff menetelése nem tart hosszú ideig, ellenben a 49ers a Seahawks elleni csoportrangadón hazai pályán tud nyerni. A következő körben a 49ers-Cowboys összecsapás sok izgalmat tarthat magában, de most ebből az összecsapásból Prescotték győzelmét várom, az első kiemelt Eagles pedig a 18. hét után ismét hazai pályán veri meg a szezon egyik meglepetés csapatát. Ha még nem unjuk, akkor egy újabb csoportrangadó, az NFC East reprezentál két csapatot az NFC döntőben, ahol egy szoros ütközet után Amerika csapata jut a Super Bowlba. Phoenixbe tehát a Bills és a Cowboys utazik, ahol a ’90-es években négy zsinórban elvesztett döntő után a Bills felér a csúcsra és az NFL egy új bajnokot avathat.

Renningan

Az AFC Wild Card egyszerű, hisz a Dolphins és a Ravens csereirányítóval lép pályára, a Chargerst pedig nem tudom komolyan venni azok után, hogy egy teljesen tét nélküli meccsen játszatta a kezdőiket a Broncos ellen és még így is kikapott. A második körben a Bills-Bengals találkozó egy Super Bowlnak is elmenne, így nagyon nehéz tippelni, de az elmúlt hetek történései és az aktuális forma alapján inkább a Bengalsra fogadnék. A másik divíziós kör pedig nem lehet kérdés, ez a Jaguars még mindig nem egy jó csapat, így a tavalyi konfdöntő visszavágót megismétlik – amit kivételesen Patrick Mahomes csapata nyer meg.

Az NFC-ben nem igazán van olyan csapat, ami maradéktalanul meggyőzött. A Cowboys inkonzisztens és nem megy nekik az élő gyepen, ráadásul a Bucs is rossz matchup, így megint égés lesz a rájátszásban. A Vikings lufiban sem tudok hinni, de egyszerűen annyival több a rosteren a tehetség, hogy a Giantst így is le kellene győzni. A 49ers szimpatikus és jól is teljesít, de ott meg nehezen hiszem el, hogy Brock Purdyval Super Bowlt lehet nyerni. Ennek ellenére teret engedtem a wishful hozzáállásnak és nagyon remélem, hogy Kyle Shanahannek végre összejön a bajnoki cím, mert már nagyon megérdemelné. Ráadásul a rottyon lévő NFC-ben azért van esély Super Bowlra jutni: a Seahawks lefelé tendál és a Vikings sincs a a legjobbak szintjén, így igazán komoly kihívást leginkább a “rutintalan” (már ha ez számít) Eagles vagy az extra rutinos, de amúgy pocsék formában lévő Bucs jelenthet. Előbbi kettő párharcát odaadom Bradynek, mert GOAT és stb., az NFC-döntőben pedig a jobb csapat fog győzni – a Super Bowlon pedig revans és győz az igazság!

*Ha ti is szeretnétek ilyet tölteni, akkor ide feltöltöttem a png és a psd fájlt is, szóval akár szépen Photoshoppal, akár művészien Painttel át tudjátok szerkeszteni a saját verziótokra.*

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!