Connect with us

Beharangozó

Lehet playoff meccset nyerni Skylar Thompsonnal? – Dolphins @ Bills

Csoportrangadóval indul a Super Wild Card hétvége második játéknapja, azonban Tua Tagovailoa nem tudja vállalni a játékot agyrázkódása miatt (és Teddy Bridgewater sem bevethető), így a Dolphinst a hetedik körös újonc Skylar Thompson irányítja majd, ami valamelyest elveszi az élvezeti faktort a találkozóból. Mivel a Bills két touchdownnyi favorit és nagyon nagy esély van arra, hogy továbbmennek ebből a párharcból (így jövő héten is írunk róluk), beharangozó gyanánt most elsősorban arra fókuszálunk, hogy a Dolphinsnak mégis hogyan lehet esélye meccsben maradni, esetleg lehozni az év egyik legnagyobb meglepetését. 

Ha lenne Tua, akkor egy szuper meccsre lenne kilátás, így viszont tényleg nagyot kell küzdenie a Dolphinsnak a mérkőzésben maradásért is. Vele 1-1-et játszottak idén a felek, és még akkor is jól tudott játszani a Bills ellen, amikor már részben megvolt az ellenszer a játékára más csapatok által. A 11. heti bye week óta a Bills ellen tudott a Dolphins a legjobban haladni, akkor értek el egyedül 400 yardnál és 21 pontnál többet ebben az időszakban.

Szóval Tuával reális esélyük lenne, hiszen a nagyon gyors labdaelengedése, a pontossága és a védők szemével való mozgatása jól működik a Bills sokat zónázó, rendkívül fegyelmezett védelme ellen, hiszen így réseket tud nyitni a pálya közepén is. Erre azonban Skylar Thompson nem képes, így ezt az elemet kivehetjük az egyenletből. De akkor miben reménykedhetnek a Dolphins szurkolói, hogy pontokat tudnak feltenni a táblára?

Hogyan nyerhet a Dolphins offense?

Josh Allen és a Bills támadósor biztosan fel fog tudni rakni pontokat a táblára, még akkor is, ha a védelem valamennyire képes limitálni őket (erről a matchupról később). Így a Dolphinsnak valahogyan tartania kell a lépést. Azonban amikor Tua nem játszotta a snapek nagy részét egy meccsen, akkor a Miami mindössze 16 pontot átlagolt. Ezen mindenképp javítani kell.

Tuával leginkább a passzjátékra hagyatkoztak a liga legjobb WR-duójával, Tyreek Hillel és Jaylen Waddle-lel. Azonban nem biztos, hogy a legjobb ötlet sokat passzoltatni Thompsont egy top10-es passzvédelem ellen, így arra számítok, hogy inkább a futás erőltetése lesz hangsúlyban. És épp ez az, amivel gondokat okozhatnak a Billsnek.

A 15. heti egymás elleni meccsen 188 yardot pakoltak fel a földön, tették mindezt 58,3 százalékos sikerességi rátával, ami a csapat második legjobb teljesítménye volt idén, mindeközben a Bills idei legrosszabb futás elleni védekezése sikerességi ráta alapján. Ha EPA/play mutatót akarunk nézni, akkor olyan jó volt a Dolphins futójáték, mint egy átlagos Mahomes passz a szezon során. Ha így tudnának menni ezen a héten is, akkor Thompson válláról levennék a terhet és kevesebb támadási lehetőséget biztosítanának Josh Allennek is a túloldalon, ami szintén fontos lehet a meccs szorosan tartása végett.

Az utóbbi hetekben a Dolphins átállt egy futóközpontú, ráadásul under center felállásokból, heavy personnellel (tehát fullbackkel vagy két tight enddel) operáló támadósorrá, ami beindította az év nagy részében kevésbé működő futójátékot, ez pedig a Bills ellen is működőképes lehet. A Bills ugyanis nem hajlandó a nickel felállásán változtatni, az egész évet tekintve 94,9 százalékban álltak fel öt defensive backkel (és ezáltal csak hat játékossal a vonalon és az LB sorban), ami 13 százalékponttal magasabb, mint a második helyezetté. Meglepő lenne tehát, ha ezen változtatnának erre a meccsre, így pedig a Dolphins erőfölényben lehet, hiszen az “alaphoz” képest egy fullbackjük vagy tight endjük lesz a pályán az ellenfél nickel védőjével szemben.

Ez a matchup tehát nagyon jól néz ki a Dolphins számára, főleg mivel Mike McDaniel ezt megfejeli azzal, hogy motionökkel egyrészt manipulálja azt, hogy kik lesznek pontosan a boxban (igyekszik minél “könnyebb” játékosokat ideterelni és elvinni a “nehezebbeket”), másrészt próbálja elrontani a Bills védőinek szögeit, hogy nehezebben tudjanak a megfelelő lyukakba érni és levinni a labdacipelőt.

Persze a Bills is készülni fog egy futásorientált támadósorra, hiszen legutóbb Tua miatt jobban kellett tartaniuk a mélyebb játékoktól is. Akkor meglepően sokszor raktak plusz egy embert a boxba, azonban most ezt még gyakrabban tehetik majd meg, illetve még ha a safetyk nem is jönnek fel a boxba a snap előtt, minden bizonnyal közelebb fognak felállni a line of scrimmage-hez, hogy mielőbb odaérjenek a futáshoz. És ha a meccs elején sikeresek lesznek a futójátékok a Dolphinstól, akkor egyre közelebb húzódnak majd Poyerék, és ekkor kell McDanielnek behívnia pár play action hosszú passzt Tyreek vagy Waddle felé.

Érdemes megemlíteni, hogy Raheem Mostert hiányozni fog a futószekcióból, és a left tackle Terron Armstead játéka is kérdéses, így még nehezebb dolga lesz a Dolphinsnak. Persze Jeff Wilson hasonló stílusú és hasonlóan jó játékos, mint Mostert, így itt kisebb probléma lesz, azonban Armstead kiesése a fal széléről nagy problémákat okozhat, hiszen mögötte nincs vállalható szinten játszó játékosa a Miaminak. Ráadásul épp a szélre menő futások működhetnének leginkább a vendégek részéről, itt sebezhetőbb talán a Buffalo, bár ez is jobban igaz azért Greg Rousseau túloldalán.

Amit itt leírtam, az elég jól hangzik Dolphins oldalról, de nyilván nem lehet egy meccset csak futásokkal végigtolni (bár Belichick vagy Shanahan ezzel lehet vitatkozna, és végülis McDaniel Shanahan alól jön), így szükség lesz a passzokra is, itt viszont már nehéz pozitívan beszélni a Miamiról, hiszen Thompson nyilván egy nagyon limitált irányító. A levegőben tehát kisebb csodára lenne szükség ahhoz, hogy jól tudjon haladni a csapat. Ha a Bills passzjátékokra tudja kényszeríteni a Dolphinst, akkor nyert ügye van. Ha nem, akkor lehet ez egy érdekes meccs.

Hogyan nyerhet a Dolphins defense?

Josh Allen és a Bills támadósor biztosan fel fog tudni rakni pontokat a táblára. Így kezdtem az előző részt is, és így kezdem ezt is. Abban ugyanis nem igazán reménykedhet a Dolphins, hogy 20 pont alatt tartja Josh Allent, erre ugyanis háromszor volt példa idén, ebből kétszer a Jets, és egyszer így is kikapott. A harmadik meg ugyan épp a Dolphins volt, de dög melegben és még úgy is 400 yardot passzolt Allen, tehát hatalmas balszerencse volt csak, hogy nem raktak fel több pontot a táblára.

Viszont az akkori gameplan még mindig jobb lehet, mint a többi opció. Legutóbb megpróbálkoztak azzal, hogy alig blitzelték Allent, de ez nem működött igazán jól, és most is csak azt érnék el vele, hogy lassú halált halnának. A jobb taktika az lehet, hogy szétblitzelik és embereznek mögötte, és reménykednek abban, hogy pár rossz passzal meg tudják állítani a támadást vagy bele tudják kényszeríteni hibába. Ez lehet igazából a legnagyobb reményük. Ráadásul Allen a 47 irányító közt csak 29. volt idén a blitz ellen, ez volt gyakorlatilag a legrosszabb eleme a játékának. Plusz egy adalékként pedig a Bills egyáltalán nem bízik egyik futójában sem pass protectionben, ezért is érdemes lehet sok embert küldeni, mert akkor benn kell tartaniuk egyiküket, ahol előnye lehet a Dolphinsnak.

Előnye lesz még a Dolphinsnak a falak csatájában is, ugyanis a Christian Wilkins, Jaelan Phillips, Bradley Chubb trióval nem tudja felvenni a versenyt a Bills közepes támadófala, így igazából bárkit zavarba tudnak hozni. A probléma egyedül az, hogy Josh Allen messze a legjobb irányító nyomás alatt az idei évben EPA/play alapján, egyedül ő van pozitívban. Robert Mays világított rá, hogy egy átlagos irányító nyomás alatt olyan, mint Sam Ehlinger minden passzán, mindeközben Allen olyan, mint Joe Burrow minden passzán.

Még egy dologra kellene kitalálnia valamit a Miaminak: Stefon Diggs megállítására, ugyanis ha őt kiveszik, akkor azért nem olyan félelmetes ez a skill sor. Persze ezt könnyebb mondani, mint megtenni, hiszen Diggs egy elit elkapó, a Dolphinsnak pedig nincs olyan embere, aki konzisztensen tudja vele tartani a lépést emberezésben, tehát több embert kéne rá allokálni. Viszont ha a sok blitzes verziót választják, akkor Diggs sokat lehet egy az egyben. A kettőt, tehát Diggs kivételét és a sok blitzet egyelőre együtt nem látom, így valószínűleg választania kell majd a Delfineknek.

Mi lesz a vége?

Mivel a Dolphins elég nagy underdog, így szerintem meg kell próbálnia minél nagyobb káoszt csinálni ebből a találkozóból, erre pedig a sok blitzes taktikával lehet a legnagyobb esélye. Meg fognak égni párszor, de ha támadóoldalon sokat tudják maguknál tartani a labdát jó futásokkal, lehetőleg még pontokat is szerezve, akkor elég lehet néhány megállítás is a védelemtől. Allen pedig idén elég gyakran dob buta interceptionöket, szóval nem ördögtől való ötlet ebben reménykedni.

Ettől függetlenül nem véletlenül 13,5 pontos favorit a Bills a mérkőzésen, ilyen magas spreadre alig volt példa a szezonban. Nem gondolom, hogy a Dolphins megnyerné a meccset, de szerintem két TD-nél szorosabban tudja tartani a találkozót a fenti taktikával.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!