Connect with us

Beharangozó

Meddig robog a New York-i vonat? – Giants @ Eagles

Az Eagles idén már kétszer megverte a Giantset és az utóbbi 13 egymás elleni találkozójukból is 11-szer a Sasok diadalmaskodtak, ráadásul pihenőhétről is érkeznek, bő egy touchdownnyi favoritok a fogadóirodák szerint, amik mind magabiztos Eagles győzelmet jósolhatnak. Azonban ne írjuk le a New York-iakat, akiknek ez az igazi terepük, esélytelenekként a rájátszásban: 1990 óta ugyanis 6-0 a mérlegük első kiemeltek ellen! Sikerülhet most is a meglepetés? 

Mindkét csapat a körülményekhez képest abszolút egészségesen érkezik a mérkőzésre, hiszen az Eaglesnél a 22 fős kezdőből mindössze a slot corner Avonte Maddox nem bevethető, plusz ugye Jalen Hurts és Lane Johnson küzd sérülésekkel, amikkel még vállalják a játékot – meglátjuk milyen formában. A Giantsnél is elég jó a helyzet, hiszen egész évben most a legegészségesebbek, ami leginkább a védelemben és azon belül is a secondaryben feltűnő: ott lesz ugyanis a pályán a legjobb cornerük (Adoree Jackson) és a legjobb safetyjük (Xavier McKinney), akikre a szezon nagyobb részében nem számíthattak, és például a két Eagles elleni derbin sem voltak bevethetők (Leonard Williamsszel egyetemben), amiket épp ezért részben ki is dobhatunk az ablakon.

Két nagyon jól edzett csapatról van szó, főleg támadóoldalon – tanítani kellene, ahogy alkalmazkodnak a játékosaik erősségéhez és ahogy építenek ezekre. A védelmek viszont eléggé különbözőek, és nagyon érdekes sakkjátszmákat ígérnek a párharcok.

Amikor az Eaglesnél a labda

A legnagyobb kérdés természetesen az, hogy Jalen Hurts válla milyen állapotban van. Két hete még eléggé fájt neki, nem is akarták futtatni, meglátjuk ez a plusz pihenő mennyit jelentett, mindenesetre érdekes lesz figyelni, hogy hányszor iramodik meg, mennyire kerüli az ütéseket – a kompetitív szelleméből adódóan szerintem itt a rájátszásban nem fog rá különösebben figyelni és vigyázni.

A másik nagy kérdés ebben a matchupban az, hogy a túloldalon Wink Martindale milyen taktikával küldi fel a pályára a fiait. Ő az egyik, ha nem a legagresszívabb edző blitzeket tekintve, azonban múlt héten a Vikings ellen megmutatta, hogy képes még változtatni. A Minnesota ellen 76,8%-ban zónázott, ami a legmagasabb arány volt tőle idén, emellett alig küldött blitzet és főleg két mély safetyvel operált, elvéve Justin Jefferson elől a levegőt. Ugyan egy Jeffersonnál nem sokkal rosszabb elkapó most is lesz AJ Brown személyében, így akár most is lehetne ez a taktika, de a Vikings ellen a futójátéktól nem kellett aggódnia, ugyanis abban kritikán aluliak voltak a lilák.

Az Eaglesnél azonban egyáltalán nem ez a helyzet, így a könnyű boxok most nem fognak működni, mert akkor a Sasok szétfutják őket. A 14. fordulóban az egymás elleni meccsen szinte kivétel nélkül single high coverage-eket hívott Martindale, tehát eggyel több embert állított a boxba, Hurtsre pedig a dropbackek bő 50 százalékában küldött blitzet. És ez Hurts ellen összességében a jobb taktikának bizonyult idén, ha valamivel, akkor ezzel voltak problémái az év során. De nem az egymás ellenin, amikor Hurts az egyik legjobb napját hozta, kihasználta az egy-az-egyes lehetőségeket AJ Brownnal és DeVonta Smith-szel.

Ez azért volt, mert ha emberezés van a blitz mögött (ami a jóval gyakoribb opció), akkor Hurts a liga egyik legjobbja, épp a két sztárelkapója miatt – megbízik bennük és magabiztosan feldobja rájuk a labdát, ebben pedig nagyon kevesen jobbak nála. Ellenben ha a blitz mögött zónázás van, azzal már meg lehet zavarni, ebben a liga alsó harmadába tartozott idén – gyorsabban kell egy bonyolultabb védelmet olvasnia, és ugyan sokat fejlődött már fejben, még mindig van hová fejlődni, ha a legjobbak közé akar kerülni. Szóval azt gondolom, hogy ez lehet Martindale válasza, több zónázás lesz a blitzek mögött, és egyébként is több ilyet használt az utóbbi időben.

Még egy apró dolog, ami jó lehet, hogy a blitzekkel tudatosan arra kényszerítik Hurtsöt, hogy balra próbáljon meg kimozogni, ahonnan kevésbé komfortosan passzol, és oda érkezzen meg egy késleltetett rusher vagy spy. Mindenesetre a Giantsnek bele kell állnia egy ilyen “káoszos” megoldásba, mert a tehetséghátrányt leginkább így tudják eltüntetni – kellenek a turnoverek, a sackek, az elrontott drive-ok, különben nem sok esélyük lesz.

Az Eagles válasza a blitzekre elég sokszor a screen volt idén, ami viszont borzasztóan működött. Azt gondolom, hogy a bye week alatt tanultak ebből a hibájukból, idén az extra felkészülési idő alatt mindig elég jól scoutolták saját magukat és változtattak azon, ami láthatóan nem ment, szóval nem gondolom, hogy beesnek megint ebbe a csapdába – ha mégis, akkor baj van. Ezek helyett azt gondolom, hogy mennek majd az egy-az-egyes passzok AJ Brownnak és DeVonta Smith-nek, akár emberezés ellen, akár cover3 ellen, ami gyakorlatilag emberezéssé alakul a szélen. De a slotból is jók lehetnek az Eagles elkapói, itt ugyanis eléggé sebezhető a Giants – legutóbb 7/12, 115 yard, TD volt Hurts mérlege a slotot célozva.

Emellett a blitz megverésére nagyon jók lehetnek a futások, amire egyébként is érdemes ráfeküdnie az Eaglesnek, ugyanis a Giants a legrosszabb futás elleni védelem a ligában DVOA alapján és a 14. héten is 253 yardot pakoltak fel rájuk. Tegyük hozzá, hogy Leonard Williams visszatérése segít ezen, de a sok blitzes taktika itt is visszaüt, ugyanis ha a futók átjutnak a falon, akkor óriási tér kínálkozik előttük. És a Giants linebackerei egyébként is az egyik legrosszabbak a ligában, hiszen Jaylon Smith és Jarrad Davis is gyakorlócsapatos játékos volt idén. Ha futások irányát akarjuk megjósolni, akkor a szél felé lehet sikeres az Eagles, ugyanis középen a hihetetlenül jó és hatalmas Dexter Lawrence ellen a szintén hihetetlenül jó, de kicsi Jason Kelce nem a legjobb matchup, így a szélek felé várható több futás a Sasoktól.

És ha már a gyenge linebackerekről szó volt, akkor ki kell emelni, hogy a tight end Dallas Goedertre lehetne még építeni. Mindenki látta, hogy múlt héten TJ Hockenson mit csinált ellenük, így hasonló jó nap elé nézhet matchup szempontból Goedert is, aki egyébként minimum top5-ös tight end a ligában. Az egyetlen probléma az lehet ezzel a gondolattal, hogy az Eagles nem használta olyan sokat idén elkapásoknál, mert Hurts még mindig inkább passzol a szélre, mint középre. Kíváncsi vagyok, mennyire veszik elő Goedertet ma, mindenesetre érdemes lenne.

Beszéljünk még a falak csatájáról, az sosem maradhat el, ráadásul kifejezetten jónak is ígérkezik. Martindale azért is vehette vissza a blitzek mennyiségét az utóbbi időben, mert meg tudott bízni a védőfalában, hogy négy emberrel is képesek nyomást gyakorolni. A Kayvon Thibodeaux, Dexter Lawrence (aka Sexy Dexy), Leonard Williams, Azeez Ojulari négyes rendkívül hatékony. Lawrence messze a legjobb NT a ligában, Thibodeaux nagyon belejött a szezon végére újoncként, Williams mindig is jó volt, és Ojulari is egy hasznos játékos – az ő játéka egyelőre kérdéses.

A probléma az, hogy az Eagles támadófala a legjobb a ligában, így nagyon nehéz dolguk lesz az Óriásoknak. Lawrence-nek megvan a testi fölénye Kelcevel szemben, így valószínűleg őt sokszor fogják duplázni (már amikor tudják, ugyanis a blitzek ezt megnehezítik). A széleken Jordan Mailatát erőből nem nagyon lehet megverni, de sebességből Ojularinak lehetne esélye. Viszont így Thibodeaux lenne a liga legjobb RT-je, Lane Johnson ellen, ami alapesetben a veteránnak jó lenne, viszont hasfal-sérüléssel nem tudom mennyire tud majd hatékonyan játszani.

Amikor a Giantsnél a labda

A labda túloldalán hatalmas a tehetségkülönbség az egységek közt a Sasok védelme javára, úgyhogy itt bizony Brian Dabollnak és Mike Kafkának kell ismét zseniálisat hoznia, ha nyerni akarnak a New York-iak. Ők pedig idén elég jól ráfeküdtek arra, hogy ha megtalálják az ellenfél gyenge pontját, akkor arra dolgot rajzolnak fel ellene és folyamatosan kihasználják. Ez most a futójáték lehet egyrészt Daniel Jonesszal, másrészt kétfutós felállásokkal.

Jones az 5. legtöbb futott yardot szerezte idén az irányítók közt, az Eagles pedig a második legtöbb EPA-t adta fel QB scramble-öknél, tehát amikor nem előre eltervezetten iramodik meg az irányító, plusz előre eltervezett irányítófutásoknál a negyedik legrosszabb engedett sikerességi rátával bírt. Az Eagles linebackerei kicsik, Jones meg nagy, így nincsenek különösebb előnyben ebben a párharcban szerelést tekintve sem.

Emellett a kétfutós felállásokkal is meggyűlt az Eagles baja idén, még ha ez elég kicsi minta is, mindenesetre a Giants ezt múlt héten is előszeretettel alkalmazta, így azt gondolom ezen a meccsen is sokat fogjuk látni Barkley mellett Breidát is a backfielden.

Passzjátékban pedig leginkább rövid passzok fognak érkezni, hiszen Jones átlagos passzmélysége az egyik legalacsonyabb a ligában és a legkevesebb 20+ yardos dobást is ő eresztette el. Múlt héten ezekkel a rövid játékokkal szétszedték a Vikings védelmét, és alapvetően filozófia szerint az Eagles defense is hasonlítható nagy vonalakban a minnesotaihoz. Az mondjuk nagy különbség, hogy itt jó játékosok vannak, illetve hogy play action passzok és mély keresztező útvonalak ellen is jóval kevésbé verhető ez az egység, mint a Vikingsé, amit szétszedett ezekkel a Giants egy hete.

Mindenesetre Jonathan Gannon védőkoordinátornak nem szabad egy passzív, visszaállós, mély passzok ellen berendezkedő védelmet kitennie a pályára, mert akkor bajban lesz. Láttuk már, hogy képes agresszívebb gameplanekre, erre most nagy szükség lesz, és ezzel meg is nyerheti a párharcot. Mivel a futásra és a rövid passzokra kell figyelni, az elkapóktól pedig nem igazán kell tartani emberezésben a Slay-Bradberry páros ellen, így érdemes lenne sok cover1-et használni, amivel teletöltik a boxot és arra késztetik Jonest, hogy verje meg őket mélyen – amire valószínűleg nem igazán képes, főleg ha az elkapók sem tudnak elszakadni. Jobb játékosai vannak az Eaglesnek, ezt kell kihasználnia Gannonnak.

Itt is zárjuk a részt a falak csatájával, ahol nagy előnye van az Eaglesnek. A Giantsnél egyedül Andrew Thomas képvisel magas színvonalat a bal szélen, de legutóbb Josh Sweat még ellene is nagy napot tartott. A túloldalon Haason Reddicknek dominálnia kell az újonc Evan Neal ellen, és belül is a Cox-Hargrave duó lesz fölényben. A 14. heti párharcban hétszer is sackelték Daniel Jonest és dominálni tudtak. Nem látom, mivel tudja ezt a nagy hátrányt elfedni a Giants, amikor egyértelmű passzhelyzetekbe kerülnek. Leginkább azzal, ha nem kerülnek ilyen helyzetekbe túl gyakran, ehhez viszont nagyon jól kéne tudni futni.

Ki fog nyerni?

Az Eagles 7,5 pontos favoritnak számít a mérkőzésen a fogadóirodák szerint, aminek van is alapja. A Sasok egyértelműen jobb kerettel rendelkeznek, pihenőhétről is jönnek és amennyire lehet egészségesek, ráadásul otthon is játszanak és a Lincoln Financial Fielden azért még mindig megvan a ligában összességében csökkenő hazai pálya előnye. Szóval szerintem tovább is lépnek a következő körbe.

A Giants akkor tudja szorosan tartani és esetleg megnyerni a meccset, ha a káoszos védelmével hibákra tudja késztetni Hurtsöt és ezekből turnovereket is ki tud harcolni, illetve ha támadóoldalon kap egy kis segítséget Gannontól passzív védekezés formájában, vagy ha esetleg sikerülne nagyobb játékokat összehozni az agresszívebb védekezés ellen, bár ezt tartom talán kevésbé valószínűnek.

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x