Connect with us

Szabadügynök

A legjobb, legmélyebb posztok az idei piacon

Lassan elérkezünk a 2023-as offseason első és egyik legizgalmasabb eseményéhez, a szabadügynök piachoz. Ennek apropóján egy picit átalakított struktúrában, de ismét több cikken keresztül foglalkozunk az eseménnyel. Most nézzük melyek az idei év legmélyebb posztjai, hol találni a legtöbb minőségi játékost.

Running back

Talán az egész free agency legjobb és legmélyebb egysége a futó. Nem csoda persze, hiszen sokan óvakodnak már nagy szerződést áldozni erre a posztra, ettől függetlenül a sok korrekt játékos mellett most pár igazán top név is található a listán. Egyébként az idei draft is nagyon erős lesz futókból, úgyhogy érdekes lesz figyelni, hogyan állnak a poszthoz a piacon a csapatok.

Elitek

Saquon Barkley, Josh Jacobs

Jacobs a legtöbb yardot szerezte a földön, míg Barkley a negyedik lett ezen a listán 2022-ben. Mindketten csapatuk talán legjobb támadói voltak és az offense központjai. Barkley két sérüléssel tűzdelt szezon után tért vissza az elit táborba és pakolt még rá egy lapáttal a korábbi teljesítményeire. Az 1,426 yardja és a 12 touchdownja is egyéni rekord. Az egyéni legjobbakat Jacobs is megdöntötte, 1,653 yardja bő 500-zal több mint az eddigi rekordja. Christian McCaffrey 16 milliós átlagú szerződése jelenleg a legtöbb a poszton. Ennek a két játékosnak van esélye ezt akár meg is dönteni, de mindenképp a közelébe kerülni. Tippre Barkley egy picivel talán többet fog kapni és ha nem lett volna a sérüléses két szezon, abszolút rekordot is dönthetne.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Minőségi kezdők

Tony Pollard

Pollard végre ki tudta nyitni a dallasi vezetők szemét és 2022-ben már ők is észrevették, hogy nem az agyonfizetett Elliott a csapatuk legjobb backje. Több yardot szerzett mint Zeke és gyors irányváltó képességét jobban tudta kamatoztatni a megromlott Cowboys fal mögött. Nem gondolom under the radar játékosnak már, de könnyen lehet, hogy hasonló játékost lehet szerezni a személyében mint a fenti duó – ráadásul csapatbarátabb szerződéssel.

Korrekt kezdők

Miles Sanders, David Montgomery, Damien Harris

Ez egy bővebb lista, amely a mélységét és ezáltal az igazi erejét adja a posztnak. Sanders az NFC győztes Eagles futója korrekt 7-800 yardos szezonok után most óriási karrier évet tolt és bár 1,400 egység fölé jutott, nem gondolom ettől egy átlag feletti játékosnak. Remekül megélt az elit fal mögött, de kiemelkedő tulajdonságot nem csillogtatott. Montgomery előtt sosem volt olyan erős egység mint az ex-Eagles játékos előtt, de egy erőszakos futó, aki elkapni is tud, jobban mint a hasonló stílusú fizikális backek. Ez az erény hiányzik talán a legjobban Harrisből, aki a szezon második felére ki is szorult a Patriots kezdőjéből. Ettől még a 2021-ben látottak alapján bőven lenne helye kezdőként a ligában. Ezek a srácok mind fiatalok, így évi 5-9 milliós intervallumban bárhol látom, hogy kapnak egy jobb szerződést.

Kiemelkedő cserék

Jamaal Williams, Karem Hunt

A kor alapján lejjebb, de még a jobb játékosok közé tartozik mind Williams, mind Hunt. Előbbi a legtöbb touchdownt szerezve hívta fel magára a figyelmet 2022-ben. A 17 szerzett hatpontosa több mint amit az előtte lévő 5 profi idényében összesen szerzett. Azonban hiába ez a brutális szám és a végül 1,000 yard fölötti szezon, Williams egy aktív futórotáció tagjaként hasznos játékos, egyedüli feature backnek kevés. Hasonló igaz Huntra is, aki évekig volt a liga legjobb második számú futója. Mindketten bízhatnak pármilliós szerződésben, de bankot nem fognak robbantani, és bárki is csap le rájuk, egy remek B opciót kap, ha a kezdő emberük harcképtelen vagy épp csak pihenőre van szüksége.

Futottak még

Rashaad Penny, Devin Singletary, Samaje Perine, James Robinson

Linebacker

A legjobbak

Lavonte David, TJ Edwards

Részpolc neve: Az öregedő elit. David nem fiatal, nagy kérdés mennyi van még benne túl a 33-on. Egyelőre azonban még nem omlott be a teljesítménye és továbbra is a liga egyik legjobb linebackere és talán legjobb coverage linebackere. A kora miatt top pénzt már nem gondolom hogy kap, de 1-2 évre még egy kontender csapatnak továbbra is nagy segítség lehet.

Részpolc neve: A legígéretesebb fiatal. Edwards két kiemelkedő éven van túl és a piac talán legnagyobb szerződésére pályázhat. A döntőig jutó Eagles egyik fontos, meg nem énekelt hőse, aki a játék minden elemében jól teljesített és komoly erősítés lehet bárhol. Egyértelműen a legforróbb nevű játékos idén.

Minőségi kezdők(?)

Germaine Pratt, David Long, Leighton Vander Esch, Tremaine Edmunds

Mind a legjobb korban vannak, a húszas éveik második felének elején, de a kiegyensúlyozott teljesítményt még nem szállították. Mindnyájan az elmúlt pár év középszerű játéka után a 2022-es szezonban tudtak előlépni. Pratt, Vander Esch és Edmunds elsősorban a fizikális nagyobb darab srácok, akik a védelem közepén, Mike pozícióban játszanak, de a tavalyi szezonban a passz védekezésben is elő tudtak lépni. Ha egy ilyen nagyobb darab fizikális játékos pedig a coverage-ben is hasznos (netán kiemelkedő is) tud lenni, az komoly dollármilliókat érhet. A többiektől eltérően Long egy alulméretezett játékos, elsősorban pont a coverage feladatokra való. Mellé kell egy nagyobb srác, hiszen a boxban elnyomható. A kor és a tavalyi év után ebből a négyesből bárkinek jó esélye lehet Edwards környéki szerződésre, tippre Edmunds lesz hozzá a legközelebb – elsősorban a neve miatt.

Korrekt kezdők

Bobby Okereke, Kaden Elliss, Cole Holcomb, Alex Singleton

Mint a polc neve is adja, korrekt játékosok, igazán komoly potenciál hiányában. Mind inkább egy nagyobb név mellett tudnának a legjobban kinézni (legtöbbjük valami hasonló helyről is távozott).

Nagy kérdés

Deion Jones

Első pár szezonjában a liga egyik legjobbja volt, de az elmúlt 2-3 évben óriási lejtmenetben van. Nem igazán lehet tudni van-e még visszaút a számára. Egykor kapott már komoly szerződést, ezt újra nem hiszem, hogy megadja neki bárki, de egy “prove it” deal keretein belül talán egy lehetőséget kaphat majd még. Hogy él-e vele az óriási kérdés.

Futottak még

Nicholas Morrow, Alex Anzalone, Kyzir White, Rashaan Evans, Devin Bush

Safety

Elit

Jessie Bates, Jordan Poyer

Az elmúlt évek legjobbjai között vannak mindketten a poszton. Kor alapján Bates lesz az, aki a legnagyobb szerződést fogja kapni a safetyk közül, hiszen csupán 26 éves és 4-5 igazán kiemelkedő év még bőven benne van. Poyer már lassan 32 éves, de pont ez az a poszt, ahol a sebesség, reakcióidő ugyan nem hátrány, de el lehet fedni jó helyezkedéssel és rutinnal. Poyernek is lehet még vissza 1-2 szezon a pályafutásából a legmagasabb szinten.

Minőségi kezdők

Chauncey Gardner-Johnson, Jimmie Ward, Juan Thornhill, Taylor Rapp

Gardner-Johnson szerepelhetne egy külön polcon, de nem szerettem volna túltagolni. Mivel Batesszel egyidős, nagyjából hasonló szerződést fog szerintem kapni, de minőségben azért az ex-Bengals játékos előtte jár. Mind ő, mind Ward ettől függetlenül a legjobb slot védők között vannak, akik képesek persze a hagyományos safety feladatokat is elvégezni. Ward túl a 30-on hasonló cipőben jár mint Poyer. Pénzben kevesebbet fog kapni, de rövid távon jó megoldás. Thornhill pozíciója picit más mint a másik két játékos esetében, hiszen ő a kevés igazi free safetyk egyike, akit többet emberező sémákban egyedül is hátul lehet hagyni a védelem utolsó tagjaként. Több évnyi jó játék sok milliót fog érni az ő esetében is. Rapp egy kevésbé különleges játékos, inkább a két hátsó zónás felállásokban használható, de abban korrekt és fiatal is. Akkora szerződést nem fog kapni mint CGJ vagy Thornhill, de így is tett annyit, hogy nyugodtan várhassa a piac nyitását.

Korrekt kezdők

Vonn Bell, Adrian Amos, Kareem Jackson, Donovan Wilson

Pár idősebb játékos mellett Wilson képviseli a fiatalabb korosztályt. Ő az első nagyobb szerződésére pályázik, de eddig nem mutatott többet szimpla kezdő szintnél. Az idősebb tagok közül Bell a 30 jó oldalán van még és kiegyensúlyozottan teljesített, mióta átment Cincinnatibe. Ezen polc legjobb játékosa egyértelműen ő. Amos és Jackson talán már túl vannak a zeniten és az elmúlt 1-2 év visszaesése az út végének közeledtét jelzi.

Futottak még

Andrew Adams, Marcus Epps, Devin McCourty, Mike Edwards

Defensive tackle

Elit

Da’Ron Payne

Ahhoz, hogy egy poszt beleilleszkedjen a legjobbak sorába, kell legalább egy kiemelkedő név hozzá. Ezt a belső védőfalnál a fővárosiak korábbi első köröse adja. Payne egy korrekt futás elleni védő, aki az elmúlt szezonokban egyre jobb pass rush produkcióra volt képes, ami odáig eszkalálódott, hogy tavaly 12 sackkel zárta az évet, aminél csak három belső védőfalember volt jobb. Tökéletes korban van, bátran fognak ajánlani neki 4-5 éves szerződést és az éves átlaga a 20 milliót is könnyen megközelítheti. Donaldon kívül csak Buckner, Leo Williams és Chris Jones keres ennél többet. Nem lennék meglepve, ha Da’Ron csatlakozna hozzájuk, de évi 16-17 millió alatt szinte biztosan nem fog elkelni.

Minőségi kezdők

Javon Hargrave, Fletcher Cox

Nem az első Eagles védők a cikkben. A döntőig jutó Philadelphia két kezdője is szabadügynök lett. Cox fénye megkopóban mióta átlépte a 30-as életkort, de 1-1 évre, egyre kevesebb snap számmal még mindig képes lehet a jó játékra. Nála jóval kelendőbb lesz a csapattársa, Javon Hargrave, aki Pittsburgh után a másik pennsylvaniai csapatban is kiválóan játszott. 30 éves, így egy polccal talán lejjebb lesz az értéke mint Payne esetében, de hasonlóan parádés éve volt. Ugyanúgy 12 sacket szerzett és a harmadik volt a belső védőfalemberek nyomásgyakorlási listáján.

Korrekt kezdők

Greg Gaines, Dalvin Tomlinson, Poona Ford, Sheldon Rankins, A’Shawn Robinson

Több jó iparost is találunk itt, főleg a futásvédekezés terén. Gaines és Robinson a Ramsből és ezáltal Aaron Donald mellől érkeznek, így kérdés, hogy a liga továbbra is egyik legdominánsabb játékosát elhagyva fenn tudják-e tartani a mostani jó szintjüket. A kor miatt Greg van értékesebb pozícióban, aki a 2021-es bajnok évben volt karrierje csúcsán. Az akkori kimagasló pass rush teljesítménye tavalyra eltűnt, de a potenciál ott van a játékában. Kérdés kijön-e még egyszer hasonló. Tomlinson és Ford is elsősorban run stopper falemberek viszonylag limitált képességekkel. Innen nem gondolom, hogy bármelyik játékos is sokkal 10 millió felett kelne el éves átlagban, de egy jó kezdő mellé érkezve mindannyian képesek lehetnek javítani a csapatuk védekezésén, főleg a futás ellen.

Futottak még

Taven Bryan, Rakeem Nunez-Roches, David Onyemata, Shy Tuttle

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!