Connect with us

Szabadügynök

Nagynevű játékosok, akiket kivághatnak a piac nyitása előtt

Derek Carr menesztésével megkezdődött az a hullám, ami a következő hetekben vár ránk: a piac nyitása, tehát március 13. előtt ugyanis több nagynevű játékost fognak még kivágni, akikkel bővül az igazolható játékosok sora. Őket szedtük most össze.

A lejáró szerződésű játékosokat értelemszerűen nem kell kivágnia a csapatoknak, hiszen az új ligaévben már nem lesznek szerződés alatt, nem terhelik a fizetési plafont. Vannak viszont szinte mindenhol olyan játékosok, akiknek még legalább egy, de akár több évre is szól a szerződésük, amit azonban a franchise-uk nem szeretne tovább fizetni. Ennek oka lehet formahanyatlás, pénzhiány, vagy egyszerűen csak rájöttek a csapatok, hogy mellélőttek korábbi döntésükkel.

Most összeszedtem a legnagyobb neveket, akiket kivághatnak a következő hetekben. Elég jó esély van arra, hogy nem minden olyan játékost fognak kivágni, akit most felsorolok, de arra is jó esély van, hogy sokuktól megválik majd a csapatuk.

Támadók

Keenan Allen, WR, Chargers

A Chargers jelenleg 20 millióval lépi túl a fizetési plafont, így valahol spórolni kell. Két sztárjelölt is van erre, az egyik Keenan Allen (a másik védőoldalon, róla később lesz szó). A csapatnak két elkapója összesen 40,7 milliót foglal el a sapkából, ami tarthatatlan állapot. Mike Williams nem kivágható, így Allen szerződésével kell valamit kezdeni. A hamarosan 31 éves WR még mindig jó játékos, azonban idén részben sérülések miatt, de nem tűnt már annak a játékosnak, aki pár éve volt, így a rajta spórolható $14,8 millió lehet kedvezőbb a csapat számára. Persze ezzel még égetőbb lenne a WR kérdés a Chargersnél.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Joe Mixon, RB, Bengals

A Bengals nem áll rosszul sapka-ügyileg, náluk inkább a jövő a kérdés, hiszen Joe Burrow-t meg kell fizetni, plusz hamarosan legalább az egyik top elkapójukat, de lehet mindkettőt. A csapatnál pedig ezt jól tudják, így elképzelhető, hogy máshol megpróbálnak spórolni. A legkézenfekvőbb a futó poszt lenne, ahol Mixon menesztésével $7,3 milliót lehetne felszabadítani ($5,5 milliót halott pénz benyelése mellett), és a futó nem is nyújtott maradandót idén, a PFF adatai szerint például a 87 kvalifikáló futóból 72. volt kikényszerített elhibázott szerelésekben.

Corey Davis, WR, Jets

A Titanstől pár éve megszerzett elkapó nem hozta azt, amit reméltek tőle. Egy korrekt nagyobb darab második számú elkapó képes lenni, de ennél nem több. A Jetsnél valószínűleg Garrett Wilsonra akarnak építeni leginkább, illetve szeretnék elégedettebben tartani a másik fiatal Elijah Moore-t is, így Davisnek kifelé áll a szénája, főleg hogy mindössze $666 ezer halott pénz benyelése mellett fel lehet szabadítani $10,5 milliót a plafon alatt. A Jets épp negatívban van a sapkában és kell pénz a következő irányítóra, legyen az Aaron Rodgers vagy Derek Carr (plusz támadófalat is jó lenne erősíteni), így valahol spórolni kell. Davis jó eséllyel repül.

Matt Ryan, QB, Colts
Carson Wentz, QB, Commanders

Nem hiszem, hogy ezt a két döntést különösen indokolnom kellene. Mindkettejüket leültették idén a padra, előbbi draftolni is fog egy QB-t, utóbbi meg ha nem is talál senkit, akkor is megy inkább az ötödik körös Sam Howellel. Ryan kivágásával $17,2 millió, Wentz menesztésével $26,17 milliót lehet spórolni, teljesen egyértelmű a döntés. Indianapolisban rosszabb a helyzet, mivel náluk be kell nyelni emellé $18 millió halott pénzt, míg a fővárosban semmit sem kell elkönyvelni Wentz után.

Kenny Golladay, WR, Giants

És azt hiszem ezt sem kell indokolnom mélyrehatóan. Elkapásonként közel 1 millió dollár. Nem volt egy jó üzlet a Giants számára, és még most is csak $6,7 milliót tudnak spórolni $14,7 millió halott pénz benyelése mellett. Hú de örülhetnek New Yorkban, hogy már nem Gettleman irányít…

Taylor Lewan, LT, Titans
Robert Woods, WR, Titans

Maga Lewan is elmondta, hogy erre a sorsra fog jutni, így nagy meglepetés nem ér majd minket, mikor ez ténylegesen megtörténik. Az utóbbi időben sérülésekkel is bajlódott (másodszor is elszakadt a térdszalagja), a játéka is egyértelműen visszaesett. Halott pénz benyelése nélkül $14,8 milliót lehet felszabadítani a menesztésével, ez elég egyértelműnek tűnik. Mellette Woods kivágása is elég egyértelmű lépés, öreg már és nem tett hozzá sokat a passzjátékhoz, ráadásul $12 milliót lehet spórolni rajta. Végül megemlíthetjük Ryan Tannehillt is, nem lenne különösen meglepő a menesztése, mivel $17,8 milliót lehet vele spórolni, de ehhez találni kéne másik irányítót, amit egyelőre nem látok magam előtt.

Donovan Smith, LT, Buccaneers

A Buccaneersnek sok dolga van a piac nyitása előtt, ugyanis mínusz 58 millióról indulnak. Ebből gyorsan 10 milliót lecsíphetnek, ha kivágják Smith-t (bár $8 millió marad utána halott pénzként), aki karrierje legrosszabb idényét produkálta, vezette a ligát büntetésekben és már 30 éves lesz az idény kezdetére. Ilyen pénzügyi helyzet mellett jó eséllyel nem fér bele a számításokba.

Adam Thielen, WR, Vikings

Thielen megkopott már, hiszen a következő szezonra már 33 éves lesz, így nem éri meg nagy pénzeket költeni rá. A probléma, hogy a $6,4 milliós spórolás mellé lenne egy $13,55 milliós halott pénz tétel is, ami nem mutat valami jól a könyvelésben, még ha nem is ez a legfontosabb dolog a világon. Ezen kívül nagyon jó vezéregyéniség és szeretik a csapaton belül, így lehet megtartják mondjuk egy fizetéscsökkentéssel.

Hunter Henry, TE, Patriots

Nincs jó helyzetben a Pats, de még rosszabban van Henry. Ő volt ugyanis a jobb tight end a rosteren Jonnu Smith-szel szemben, azonban utóbbi szerződéséből nem lehet ésszerű keretek közt kiszállni, míg Henryéből igen, hiszen $10,5 milliót lehet rajta spórolni $5 milliót halott pénz mellett. Azt nem látom, hogy kettejükre el lehet költeni 33 milliónyi cap space-t, szóval egyiküknek mennie kell, ez pedig pénzügyi okokból csak Henry lehet.

Védők

Khalil Mack, Edge, Chargers

A támadóknál a Chargersszel kezdtem, és a védőknél is megteszem ugyanezt. Ha Allent megtartják, akkor viszont Macktől kell megválniuk – egyikük szinte biztosan menni fog, hacsak nem akarnak sok pénzt áttolni a következő évekre, de ez nem jellemző rájuk. Mack egyáltalán nem volt rossz, de 31 évesen nem is hozta már fénykorának formáját, így a 18,4 milliós spórolás túl kecsegtető lehet a menesztésével.

Eric Kendricks, LB, Vikings
Harrison Smith, S, Vikings

Kendricks pár éve a liga egyik, ha nem a legjobb zónázós coverage linebackere volt. Utóbbi két évben viszont nem teljesített valami jól, a tavalyi rendszerváltás úgy tűnik nem jött be neki, most pedig egy újabb rendszerben kellene helytállnia, és szerintem Brian Flores emberezős, blitzelős védelme nem Kendricks skill setjére van kitalálva. A másik opció Harrison Smith, aki már 34 éves és tavaly draftoltak is a posztra az első kör végén. A Vikings jelenleg a harmadik legrosszabbul áll a sapkában, így valahol pénzt kell felszabadítnia, Kendricksen $9,5 milliót lehet spórolni mindössze $2 millió halott pénz benyelése mellett, Smithen $7,4 milliót $11,7 milliót halott pénz mellett. Pénzügyileg Kendricks elküldése érné meg jobban értelemszerűen, így talán őt gondolom valószínűbbnek.

Carl Lawson, Edge, Jets

Hasonló a helyzet mint csapaton belül Corey Davisszel. Kell a pénz irányítóra, Lawsonon mindössze $333 ezer halott pénz mellett lehet spórolni $15,4 milliót, és még ha nem is játszik rosszul, azért annyira nem is jó, ráadásul draftolták tavaly az első körben Jermaine Johnsont, aki így több szerephez juthatna.

Shaquill Griffin, CB, Jaguars

Griffint két éve alaposan kitömte a Jaguars, de annyira nem jött be az igazolás, nem is játszott valami jól, idén pedig meg is sérült. A Jaguars mínusz 25 millióról indul neki a holtszezonnak, aminek több mint a felét ($13,1 millió) fel lehet szabadítani Griffin elküldésével mindössze $4 millió halott pénz benyelése mellett. A fiatal Tyson Campbell és a tavaly igazolt Darious Williams mellett ilyen összeggel nincs is szükség a szolgálataira.

Frank Clark, Edge, Chiefs

Clark menesztését már tavaly és talán azelőtt is vártuk, de egyelőre nem jött el ez a pont. Talán idén már igen, ugyanis $21 milliót lehet spórolni rajta $7,67 millió halott pénz benyelésével. Egész egyszerűen közel sem ér annyit, amennyit fizetnek neki, még ha a rájátszásban hoz is sackeket rendszeresen – három meccs alatt feleannyit termelt, mint a teljes alapszakaszban. A PFF adatai szerint nyomásgyakorlási százalékban csak a 83. legjobb pass rusher volt idén, miközben jövőre top5-ös pénzt keresne.

William Jackson, CB, Steelers
Myles Jack, LB, Steelers

A Steelers cserélt WJ3-ért a határidő előtt szezon közben, de végül egy snapen sem lépett pályára sérülés miatt. Halott pénz nélkül $12,75 milliót lehet spórolni rajta. Ennyit biztos nem ér, de talán egy fizetéscsökkentésre rá tudják venni, hogy maradjon. Myles Jack inkább határeset, rajta $8 milliót lehet spórolni $3,25 millió halott pénz benyelése mellett, miközben teljesen középszerű játékot nyújtott.

Zach Cunningham, LB, Titans
Bud Dupree, Edge, Titans

Támadóoldalon is volt két delikvense a Titansnek, és a védőknél is duplázhatnak. Ez a kettős kevésbé egyértelmű talán, hiszen mindketten hozzáadnak azért a defense-hez, Cunningham egy nagyon jó futás elleni LB (csak coverage-ben kritikán aluli), Dupree pedig egy használható pass rusher, akar és hajt tisztességgel, csak egyikük sem ér annyit, amennyit keresnének. Az a baj, hogy mindkettejüknél maradna azért halott pénz, Dupree esetében $9,35 milliót lehet spórolni $10,85 millió halott pénz mellett, Cunninghamnél pedig $8,9 milliót lehet spórolni $4,5 millió halott pénz benyelésével.

Byron Jones, CB, Dolphins

Általában olyan embereket kerestem ebben a cikkben, akiken sokat lehet spórolni idén. Nos, Byron Jones nem ilyen, mivel csak $3,5 milliót lehet vele felszabadítani és be kell nyelni $14,8 millió halott pénzt utána. Nem ideális, de így legalább egy évvel hamarabb letudják a dolgot és nem kell cash-ben kifizetni még $13,5 milliót neki. Jones nagy pénzért érkezett Miamiba, hogy emberezős corner legyen, de nem is ment neki olyan jól a játék, meg is sérült, a tavalyi évet teljesen kihagyta, most pedig Vic Fangio érkezésével egy zónázós rendszer lesz, ami kevésbé is illik neki.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!