Connect with us

Összefoglaló

Dinasztia született –Super Bowl LVII

Egy végletekig izgalmas, szoros és fordulatos mérkőzéssel ajándékozott meg minket a Chiefs és az Eagles az 57. Super Bowlon. És ugyan a meccs végi drámát elvették tőlünk a kissé talán túlbuzgó játékvezetők, de összességében így is méltó lezárása lett a 2022-es idénynek. Nem utolsó sorban pedig úgy tűnik, hogy új dinasztia született.

A Chiefs nyerte meg a pénzfeldobást, Andy Reidek pedig érthető módon átpasszolták a kezdést az Eaglesnek. A Philly köszönte a lehetőséget és nagyon magabiztos támadás végén Jalen Hurts megszerezte az első TD-jét a mérkőzésen. Erre még volt válasza a Kansas City támadósorának, Travis Kelce gyűjtötte be karrierje 16. rájátszás TD-jét, ezt követően viszont megállt a tudomány.

Az első félidő hátralévő részében a Chiefs offense szinte semmit nem csinált: ugyan egyszer sikerült mezőnygól távolságig, de Andy Reid megkérdőjelezhető módon nem mert nekimenni a 4&rövidre, Harrison Butker pedig kihagyta a közepesen könnyű rúgást. Ezt az Eagles 17 ponttal bosszulta meg, viszont Hurts annyira belejött a pontgyártásba, hogy még az ellenfélnek is összehozott egy elképesztő fumble TD-t.

A Rihanna-show előtt tehát 24-14-re vezetett a Philly és meglepően simának tűnt a döntő, pláne hogy az első félidő végén még Patrick Mahomes bokája is megsérült – a szünet azonban mindent megváltoztatott. A játék minden aspektusában domináló Eagles érthető módon ugyanazzal a taktikával és játékkal jött ki a pályára, a Chiefs viszont egy sokkal határozottabb, bátrabb és kreatívabb tervvel érkezett, ami a labda mindkét oldalán megfordította a játék képét.

Azok után, hogy fél óra játék után Mahomeséknak csak hat first downjuk, 68 yardjuk és hét önerőből szerzett pontjuk volt, a második félidőre sikerült bombaformába kerülni. A Chiefs az összes labdabirtoklásából pontot szerzett, ráadásul nem Kelce vitte a prímet, hanem JuJu Smith-Schuster, Kadarius Toney és Sky Moore: előbbi a láncot mozgatta, utóbbiak pedig a TD-ket gyártották. A negyedik negyedben már a Kansas City vezetett nyolc ponttal, de az Eagles végig rohant a pályán (egy DeVonta Smith hosszú elkapás után Hurts szerzett megint TD-t), ráadásul a kétpontos is sikerült, így 5:15-tel a meccs vége előtt a Chiefs támadhatott a győzelemért.

Mahomeséknak sikerült nagyon okosan haladva, az időt is folyamatosan égetve eljutni az Eagles 15 yardosáig, ott viszont megállt a tudomány. 3&8-ra aztán a Chiefs irányítója kénytelen volt eldobni a labdát a rá nehezedő nyomás miatt, de a közelben sem volt senki. A játékvezetők viszont úgy ítélték meg, hogy ez utóbbi oka egy holding szabálytalanság volt, ami ugyan a szabály szerint megadható volt, de nem volt kirívó. A sárga miatt a Kansas le tudta pörgetni az órát, majd 11 másodperccel a döntő vége előtt Butker megszerezte a Chiefsnek a vezetést.

Itt már nem volt reális esélye az időkérés nélkül maradt Eaglesnek. Ugyan volt még egy becsületpassz Hurtstől, de az is olyan gyengén sikerült, hogy konkrétan nulla esélye volt, hogy abból lesz bármi is. Patrick Mahomes így megtörte az MVP-átkot és az évezredben először úgy nyert Super Bowlt, hogy ugyanabban a szezonban az év legértékesebb játékosának is megválasztották – sőt, a döntő legértékesebb játékosa is ő lett!

Mielőtt elkezdenénk elemezni/értékelni a látottakat, két dolgot szeretnék külön kiemelni. Az egyik az, hogy Andy Reid még mindig nem tudja a legmagasabb szinten menedzselni a játékot. Továbbra sem értem például, hogyan gondolhatja azt minden idők egyik legsikeresebb és legkreatívabb edzője, hogy negyedik és rövidre nem kell nekimenni az aktuális MVP-vel. Ha nem sikerül, hát ez van, de ez a konzervatív hozzáállás az esetek nagy részében nagyon csúnyán visszaüt – ahogy megtörtént most is, mert Butker kihagyta a mezőnygólt, ráadásul mintha az elszalasztott lehetőség a támadósor lendületét is megtörte volna. Persze a második félidőre szépet javított és abszolút minden dicséretet megérdemel (bár a piros zászlókat továbbra sem érzi), de Nick Sirianni megmutatta, hogy miért kell hagyni a fenébe ezt a gyáva hozzáállást.

A másik dolog pedig az az ominózus holding büntetés a mérkőzés végén. Én nem dobtam volna be, ezt jobb lett volna a pályán lerendezni, ugyanakkor a szabálytalanság egyértelmű volt – még James Bradberry is elismerte. Nyilván könnyű erre fogni a vereséget, a bírózás soha nem megy ki a divatból (és még jól is esik), de attól ez még nem lesz igaz, mert ilyen alapon Jalen Hurtsöt is ki lehetne kiáltani bűnbaknak a fumble-je miatt. Egy mérkőzés 60 percből áll, mindig vannak kétes esetek és soha nem csak egyetlen játékon vagy zászlón múlik a siker.

Ha mindenképp ki kellene emelni egy dolgot, ami miatt kikapott az Eagles, az Jonathan Gannon. Azt mindenki tudta, hogy a Chiefs támadófal kiválóan blokkol passzhoz és bár az alapszámokon nem látszott, de a futáshoz is. Patrick Mahomest ráadásul amúgy is nehéz sackelni, így a viszonylag kevés nyomásgyakorlás abszolút benne volt a pakliban. Na de a futás elleni védekezés mi volt? Hogy lehetett szinte egymás után kétszer is benyelni ugyanazt a játékot Toney-tól és Moore-tól? Hogyan futhatott Patrick Mamohes sérült bokával is 44 yardot?

Az elit játékosokkal teletömött Eagles védelem a második félidőben semmit nem tudott kezdeni a Chiefsszel, Andy Reidék egyetlen változtatására sem volt ellenszere Gannonnak. Az, hogy nagyon a passz megállítására rendezkedett be önmagában nem rossz, de ez azt jelentette, hogy a KC egyenesen 6,1 yardot átlagolt a földön, ami egy pocsék védelem ellen is jól nézne ki, nem hogy egy top 3-5-ös szintű egység ellen. Ettől persze nem lesz Gannon egy rossz szakember, de az mindenképp kínos, hogy két hét alatt ennyire futotta.

Az Eagles tehát nem tudta megállítani a futást, viszont ami talán ennél is meglepőbb volt, hogy Jalen Hurtsöt leszámítva futni sem tudott. A fiatal irányító nyilván óriási volt a 70 yardjával és három futott TD-jével (plusz egy passzolt TD és egy futott kétpontos is a neve mellé került), de rajta kívül 17 futásból csak 45 yardot termelt az Eagles a Chiefs védelem messze legnagyobb gyengepontja ellen. Azonban Spagnuolo arra játszott, hogy teletömte a boxot és elveszi a futójátékot, hátha Hurts a levegőben nem lesz olyan éles – ebben viszont nem lett igaza, hiszen a fiatal QB egészen kiváló volt a nagydöntőben.

Lehet beszélni az apróbb mentális hibákról is, amik talán a rutintalanságnak a számlájára írhatunk. Hurts például kétszer sem tudta elindítani időben a játékot, az emiatt ellőtt egyik időkérés pedig nagyon hiányzott a meccs végén. A fumble-sixét egy buta false start előzte meg/okozta és ezeken kívül is voltak kisebb-nagyobb mentális kihagyások. Ezzel együtt azért meg kell dicsérni Siriannit és Hurtsöt is, ugyanis csak feltettek 35 pontot a táblára, ráadásul a QB nem csak a földön, de a levegőben is remekelt (304 yard, egy TD), plusz végre DeVonta Smith és AJ Brown is megérkezett a rájátszásba. Ha 35 szerzett ponttal kikapsz, akkor nem a támadósorral van a hiba.

A Chiefs oldaláról leginkább a második negyedes leolvadást lehet kiemelni negatívumként, de végül sikerült duplán kozmetikázni mindent. Mahomes végül 182 passzolt yarddal és három passzolt TD-vel fejezte be a meccset, Isiah Pacheco 76 yardot és egy TD-t tett a közösbe, Travis Kelce vezette a csapatot yardokban (és neki is volt egy TD-je), de még Toney (volt egy szép punt visszahordása) és Moore is hasznos tagja volt az egységnek. Egyedül Marquez Valdes-Scantling lehet relatíve szomorú, egy pocsékul megfutott és végül sikertelen passzal végződött útvonalfutásán kívül semmit nem tett hozzá a meccshez és nulla yarddal fejezte be a találkozót.

A defense-nek is jár valamilyen szinten a dicséret, még ha Hurtsék azért többször is megégették a Chiefs D-t. Chris Jones nem volt akkora faktor az Eagles elit védőfala ellen, de úgy általában mindenki szenvedett és mindössze három QB-hitet sikerült kiosztani. Párszor Trent McDuffie is megégett, de összesség pozitívum, hogy sikerült váltani a második félidőre és mindössze 11 ponton tartani a Phillyt.

Kansas City Chiefs vs. Philadelphia Eagles 38-35

15 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gáspár Bollók
Gáspár Bollók
2023-02-13 10:43

Azért én, mint semleges szurkoló, úgy gondolom nagyon jó bíráskodás volt az egész meccsen. Egy fals start-ot néztek el az Eaglesnek (amelyik játékban volt a 4&5, amit megcsináltak, a végén meg egy TD, gondolom 4&10 már nem lett volna olxan vidám, meg szerintem Goedert elkapása a vonal mellett nem volt meg, de ez bőven belefér. A meccs közvetítésen nem volt egyértelműen látható (nem a bal kezes érintésre dobták), hanem meghúzta a mezét a wr-nek. Mivel ez még a dobás előtt volt, ezért holding. Bárhol a pályán történik, akár a túloldalon is, azt be kell dobni. A védő is elismerte, hogy szabálytalan volt. Én nem emlékszem elengedett holdingokra. A védőfalban szoktak kicsit több szabadságot engedni, mert ott baromi nehéz megítélni, de a hátsó zónákban már nem. Egy szurkolótól efogadható, hogy ezt indulatból kezeli, de egy elfogulatlan szakírónak nem kellene leírnia olyat, hogy bár szabálytalan volt, de ő nem dobta volna be, mert olyan jó lett volna még nézni a meccset. (A második negyedes Chiefs leolvadás is barokkos túlzás, mert csak egyszer volt náluk a labda, a többi pontot az Eagles intézte)

robbiefowler
robbiefowler
2023-02-13 09:54

HA ez holding akkor az összes playben dobni kell a sárgát holding miatt.

R4v3N
R4v3N
2023-02-13 09:31

Megmondom őszintén én azokhoz tartozok, akik szerint bőven dobható volt, és a FOX-os szakértővel értek egyet, akit megkérdeztek az esetről.
Nem magára az utolsó kontaktra, amikor minimálisan meghúzta hátulról, hanem a kitámasztásnál. Mondjuk pont kitakarja Juju teste, de látszik, hogy ő hirtelen irányt vált kifelé, a védő pedig belecsimpaszkodik és “visszahúzza magát pozícióba”. Nyilván sose tudjuk meg mi lett volna, ha azt nem csinálj a védő, de látva a meccsen azt a “jégpályát” szerintem vagy 1 spárgát nyomott volna, vagy méterekre lemarad.

Összességében a Chief Defense fal, főleg Chris Jones nekem elég nagy csalódás volt, gyakorlatilag végig kivették a meccsből. Nyilvám elit játékosok voltak a másik oldalon is, sőt. Bolton és Gay meg egyébként az újonc LB is nagyot játszott, meg unblock a szerelések többnyire jól mentek mindenkinek. A nagyobb probléma a hosszú passzoknál volt. A végén a Sneed óriásit hibázott, de McDuffie is az elején, bár az nagy részben AJ Brown extra volt. Ha nem jött Safety segítség akkor voltak gondok, bár rengeteg elképesztő, extra elkapás is volt főként Dallas Goederttől.

Az offense az 1. félidőben felemás volt, köszönhetően Mahomes kiújuló boka nyavajájának, de inkább gyenge. Amikor sikerült szépen haladni, akkor passz szituációkban Kelceről szólt minden, szerencsére ez később nem maradt így.
A második félidőben aztán felléptek többen: Toney, Juju és valamilyen szinten Skyy Moore. Pachecot azért nem mondom, mert ő végig jó volt, nem csak a 2. félidőben.
Illetve óriási dícséret illeti az O falat, szerintem felnőttek az Eagles szintjére.

Az Eaglesnél ha valahol lehet hiányérzet az egyértelműen a defense. Nyilván Mahomes nagyon jól tud menekülni, nagyon nehéz sackelni, de azért az, hogy egy 65-70%-kos Mahomest 1-szer nem tudtak levinni azért az durva. Ebből fakadóan annyira nem kellett gyorsan szabadulni a labdától. A secondaryben pedig szinte mindenki méterekre lemaradt sokszor. Kb. 2 nagy játékra emlészem, az is szinte egymás után, 55 perc elteltével, amikor Gardner-Johnson 2-szer szépen szerelte Pachecot és majdnem kiütötte a játékból.

Az offenseben szerintem Hurtz és Goedert játszotta a legnagyobbat. Meg persze a 2 sztárelkapó, bár arra számítottam is. A futás viszont nemigen ment, főleg, hogy náluk ez egy kulcs eleme a játékuknak. Itt persze nem a QB futásokra gondolok, mert az nagyon ment.

Bujdy Bujdy
Bujdy Bujdy
Reply to  R4v3N
2023-02-13 11:59

Szerintem a meccs korábbi bírói döntései alapján nem kellett volna bedobni, engedtek el keményebbeket is. Viszont nem befolyásolt kb. semmit, a folyamatosan hervadó Eagles D nem tudott volna egyelíteni szerintem 80 mp alatt sem…

bjeela
bjeela
2023-02-13 08:24

Elsőként azt szögezzük le, hogy támadóoldalon az Eagles simán megnyerte ezt a meccset.
A másik, hogy hol a tökömben volt az Eagles nagy hírű védelme?
De a legcsúnyább a falak csatája, amit az Eagles szintén nem nyert meg annyira, amennyire azt előzetesen mindenki várta. Támdóoldalon még csak-csak, de védő oldalon… Mi a tököm az, hogy 0 szekk, nyüves 1 TFL és koszos 5 QBHits? Értemén, hogy Dani megaszonta, hogy Mahomest nem lehet szekkelni, de nem kell minden hüjeséget elhinni, amit a Dani leír és különbenis ne olvasgasson a Philly D FK-t, hanem csinájja a dógát! Merhogy ezen a meccsen láthatóan rohattul nem csinálta.
Az elmúlt három évben a konf döntőkön és a SB-okban Mahomest meccsenkénti átlagban 3-4-szer szekkelték és belehajszolták átlag 2 INT-be és még 1-2 fámblbe is. Most meg mintha ki lett volna adva, hogy ne báncsuk már szegényt, van neki elég gongya, legyen egy szép napja, tessék Brekike, szabad a pálya. Jó hogy nem vörös szőnyeget borítottak elé. Egy röhej volt az egész.
És még így is vezettek a félidőben 10 ponttal, mert annyira jó volt a támadósor.
Amit ezek a második félidőben csináltak az vérgáz. És nem lett annyival jobb a Chiefs, hanem ők lazultak le még annál is jobban, mint addig tették.
Röviden ennek a Phillynek röhögve meg kellett volna nyernie ezt a meccset és nem bírózni egy amúgy valóban túl engedékeny bírói döntés miatt, mert a szabály az szabály, és nem kell tapenolni a támadót rizikós helyzetben, hanem jobban kell helyezkedni.
Mindenki tuggya, mennyire kajolom a Rozmárt, és bár most is megmutatta, miért, de ezt a meccset nem ő nyerte meg, hanem a Philly veszítette el. Szóval kizárólag az eredmény és leginkább az elmúlt 4-5 év elképesztő produkciói miatt beszélhetünk dinasztiáról, az akut teljesítmény miatt már kevésbé.

Everlast77
Everlast77
Reply to  bjeela
2023-02-13 10:56

Azzal a két TD-vel, jobbról tök üresen, majd balról tök üresen, konkrétan meg lett alázva az Eagles D. A másodiknál már nekem volt nettó szégyenérzetem! Egy SB-n ilyen nem történhet meg egy “elit” védelemmel!

Laca86
Laca86
Reply to  bjeela
2023-02-13 09:05

Az öreg Rozmár tanult az elmúlt 2 évből, oszt hoztak az O falba egy pár értékelhető embert, oszt mingyá jobb lett a brekinek. Aztán ha meg neki van egy jó O fala ez lesz a vége.

bjeela
bjeela
Reply to  Laca86
2023-02-13 09:09

Persze-persze, de ez még akkor sem indok arra a tejjesítményre, amit a Philly D lefektetett az ágyra és horkolva előadott… Lófax volt ez nem elit védelem!

WhatIsTheTruth
WhatIsTheTruth
2023-02-13 07:32

Azért mégis cask ide írom a kötelezőt:
Kár azért a zászlóért. Nem volt benne a meccsben addig, hogy az ilyenekt dobálják. Megnéztem volna, hogy mire jutnak a sasok 1:50 alatt. Kétlem, hogy végi értek volna. A rövid yardos játékokra nem volt elég idő.
Na de mindegy. Szomorú lett számomra, mert inkább az Eagles-nek szurkoltam, az pedig még szomorúbb, hogy most fél év szünet.

snookerista
snookerista
Reply to  WhatIsTheTruth
2023-02-13 09:00

J. Kelce megmondta nem a birokon múlt. Amúgy is volt esélyük, kezükbe volt a meccs. Ha meg nincs zászló akkor se érnek végig második félidőt nézve úgyhogy mindegy is. Amúgy a két O és a két D közül, egyértelműen a Eagles D játszott magához képest nagyon gyengén, Chiefs D pedig megtette amit megtudott és ezen múlott.

WhatIsTheTruth
WhatIsTheTruth
Reply to  WhatIsTheTruth
2023-02-13 07:37

Ja és amit kifelejtettem.
Andy papa nagyon tud még mindig. Kétszer is olyan play-t behívni, hogy 5-10 méteres körzetben senki sincs az EndZone-ba érkező játékoson nem semmi. Lehet KV szünet volt az Eagles védelmében?

Laca86
Laca86
2023-02-13 07:32

Jöhetnek a cheatbowl chiefs kommentek…

bjeela
bjeela
2023-02-13 14:04

Mindenesetre Fangio leszerződtetése “jó” döntés volt a Philly részéről és ez látszott is a védelem teljesítményén…

bjeela
bjeela
2023-02-13 13:45

Mongyuk azt télleg nem értem, mijaszarér nem egy erős kezű gyereket választottak az utolsó játéknál a sérült vállú Hurst helyett, akiról tudható volt, hogy képtelen nagyot dobni?

Tibor Cseh
Tibor Cseh
2023-02-13 13:10

Nem is tudtam,h Hurtsnek ilyen erős karja van.Nekifutásból majdnem eldobta 50 yardra a bőrt. :DDD

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x