Connect with us

A 7 játékai

Így nyerte meg az AFC-döntő sakkjátszmáját a Chiefs

Az AFC-ből a Kansas City Chiefs került ki győztesen, miután negyedik próbálkozásra le tudta győzni a Bengalst. Természetesen Patrick Mahomes és az offense is kivette a részét a győzelemből, de elsősorban a védelem volt az, ami fellépett és 20 ponton tartva Burrow-ékat bejuttatta a csapatot a nagydöntőbe. Mutatjuk, hogyan. 

A győzelem egyik kulcsa nyilvánvalóan az volt, hogy Chris Jonesék szétszedték a Bengals cseretámadófalát. Átlagosan 2,35 másodperc alatt helyezték nyomás alá Burrow-t, aki a 2,5 másodperc alatt befejezett játékai negyedén nyomás alá került. Jones egymaga öt QB hitért volt felelős (ebből két sack), ami az évezredben a második legtöbb egy konferenciadöntőn (DeMarcus Ware 7-et jegyzett 2016-ban a Patriots ellen). Az öt sackből viszont három már az első negyedben jött és utána javítani tudott a Bengals a protekción több ember (futó, tight end) bevonásával.

Ez azonban oda vezetett, hogy gyakran kevesebb játékos ment útvonalra, így kevesebb opciója volt Burrow-nak embert találni és a Chiefs hátsó alakulata előnyben tudott játszani. A KC secondaryjét pedig óriási dicséret illeti a teljesítményéért. Úgy mentem bele az All-22 felvétel visszanézésébe, hogy sok rotálást vártam a Chiefstől, tehát hogy mutatnak valamit snap előtt, majd snap után változtatnak. De alig volt ilyen, szinte végig két mély safetyvel álltak fel és maradtak is úgy. És legtöbbször embereztek, ami Ja’Marr Chase, Tee Higgins és Tyler Boyd ellen nagyon nehéz feladat – viszont ahogy majd látni fogjuk, rendkívül jól végezték a dolgukat a cornerek.

Az agresszív taktika abban is megmutatkozott, hogy sok press coverage-et használtak, Chase útvonalainak 60,9 százalékánál odaálltak elé a vonalra (via Next Gen Stats). Ezzel a route-ok időzítését is elrontották és ezzel több időt biztosítottak a védőfalnak, hogy megverje a gyengécske támadófalat. Elképzelhető, hogy teljesen egészséges Bengals OL-lel ez nem működött volna ilyen jól, de Spagnuolo jól ismerte fel, hogy ebben a helyzetben lehet agresszív.

Na de nézzük meg, hogyan is nézett ki ez a sakkjátszma a pályán – mert bizony a Bengalsnak is voltak válaszai erre az agresszív emberezős taktikára, amire a Chiefs újabb megoldásokkal reagált a végén.

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!