Connect with us

Draft

A Combine negyedik napjának nyertesei és vesztesei

A támadófalemberekkel és a futókkal zárult a 2023-as NFL Scouting Combine, és ahogy az előző három nap során, úgy most is jelentkezünk összefoglalóval. Fontos kiemelni, hogy a támadófalemberek számára sokkal, de sokkal fontosabb a Combine, a futóknál igazából olyan sok jelentősége nincs a mért gyakorlatoknak. 

Nyertesek

A két top tackle

A két játékos, akit biztosan mindenki tackle-nek tekint és a legtöbben a draft első körének első felébe várják, nagyon jól teljesített. Paris Johnson Jr. (Ohio State) és Broderick Jones (Georgia) is remek napot zárt, így megerősítette helyét a legjobb prospectek közt a top15-ben.

Johnson meglepetésre egyedül a távolugrásban tesztelt, szóval őt kevesebbet láthattunk, de a gyakorlatok során nagyon könnyed volt a mozgása, minden feladatot teljes természetességgel hajtott végre. Egyből utána jött a névsorrendben Jones, úgyhogy nagyon jó volt összehasonlítani kettejüket. A mozgáskultúrájuk eltér, de a Georgia kiválósága is tökéletes volt a gyakorlatok során, ő ráadásul tesztelt is. Egyrészt meglepetésre másfél inch-csel magasabb volt, mint amit az egyetem hivatalos oldalán feltüntettek (ami ritkaságszámba megy), emellett a leggyorsabb 40 yardos időt futotta az idei Combine-on a támadófalemberek közt (4,97 mp). Persze nem ez a legfontosabb mérce egy OL-nél, de a 10 yardos ideje is jó lett és igazából mindenben remekül tesztelt, összességében az NGS-től a második legjobb Athletic Score-t kapta a tackle-ök közt. Azt pedig élmény volt nézni, ahogy a screen drill során arrébb tette az edzőt.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Azt is írhattam volna, hogy a három top tackle, de Peter Skoronskit (Northwestern) azért vettem ki a hármasból, mert karhossza a várakozásoknak megfelelően rövidebb lett a hagyományos küszöbnél, ami alatt sokan nem OT-nek, hanem guardnak tekintik a prospecteket. Épp ezért nem tudtam jó szívvel a nyertesek közé tenni, de egyébként ő is nagyon jól mutatott a gyakorlatok során.

Darnell Wright, OT, Tennessee

Jó eséllyel lesz még egy első körös tackle-ünk, ugyanis Darnell Wright úgy tűnik megerősítette a helyét az első nap vége felé, ahová eddig azért nem mindenki jósolta. A 151 kilóját elég könnyedén mozgatta, a harmadik leggyorsabb 150+ kilós támadófalember volt 40 yardon a Combine történetében (5,01 mp). A 10 yardos ideje lehetett volna kicsit jobb, de távolugrásban azért megmutatta robbanékonyságát is, összességében pedig a 3. legjobb atletikus eredményt érte el az NGS-nél. A gyakorlatoknál megcsillogtatta mozgékonyságát és erős kezeit is. Azt is kiemelhetjük nála, hogy a class legjobb pass rushere, Will Anderson úgy nyilatkozott a héten, hogy Wright volt a legkeményebb ellenfele az egyetemen.

Blake Freeland, OT, BYU

A legatletikusabb támadófalember pedig nem más az idei classban, mint Blake Freeland. Súlypontemelkedésben rekordot döntött 94 centivel (az eddigit Tristan Wirfs tartotta), távolugrásban is verte az idei mezőnyt (305 centi), ahogy 10 yardos időben is (1,68 mp), plusz nyomott egy 7,46-os 3-cone-t is (4. legjobb). Mindemellé 203 centi, négy évet volt kezdő és csak 21 éves. A gyakorlatok során azért látszott, hogy a technikáján még kellene fejleszteni, de a második napos kiválasztása biztosra vehető.

Jon Gaines, G, UCLA

Josh Norris megtalálta a támadófalemberek tesztelésének Szent Grálját, ez pedig a short shuttle, amit ha valaki 4,47 mp alatt teljesít, akkor nyert ügye van. 2010 óta 28 támadófalember volt képes ilyen időre, ebből 24-et draftoltak, ők pedig a lehetséges meccseik 84 százalékában kezdők voltak. Nyilván nem tökéletes mérce, de az összes gyakorlat közül ebben volt a legjobb korreláció a jövőbeli jó teljesítményhez.

Idén egyedül Jon Gaines jutott be 4,47 alá, neki 4,45 mp-t sikerült repesztenie, így automatikusan megnyerte a Combine-t. Egyébként magasan a legjobb atletikus eredménnyel zárt az NGS-nél a belső támadófalemberek közt, 3-cone drillben is a legjobb volt és igazából minden teszten top teljesítményt nyújtott. Harmadik napos tehetségként kezelték eddig, most jó eséllyel annak az elejére küzdötte fel magát és a fent említett historikus példák szerint örülhet majd az, aki őt draftolja.

Sidy Sow, G, Eastern Michigan

Sidy Sow amellett, hogy az egyik legjobb névvel rendelkezik, nagyon jól is teljesített a Combine-on és valószínűleg beküzdötte magát a második nap végére a drafton. Jó méretek (195 cm, 146 kg), hosszú karok, az ötödik legjobb súlypontemelkedés (és előtte mindenki legalább 4-5 kilóval könnyebb volt), összességében a második legatletikusabb eredmény a belső falemberek közt. A gyakorlatok során is meglátszott ez, könnyed mozgásával felhívta magára a figyelmet.

Chase Brown, RB, Illinois

A futók közül valószínűleg Brown segített a legnagyobbat az értékén, még akkor is, ha az atletikus tesztelés talán a running backeknél a legkevésbé fontos. Ő azonban top teljesítményt nyújtott, az ötödik legjobb 40 yardos időt futotta (4,43 mp), ami egyértelműen jobb volt a vártaknál, de a robbanékonyságot mérő gyakorlatoknál tűnt ki a legjobban, hiszen az egész mezőny legjobbja volt távolugrásban és súlypontemelkedésben is. Plusz a gyakorlatoknál is jól mutatott. Talán bekúszott a harmadik kör végére. Fun fact, hogy tesója, Sidney is jelentkezett a draftra, ő safety.

A két top futó

Nem feltétlen lehet nyertesnek nevezni Bijan Robinsont (Texas) és Jahmyr Gibbst (Alabama), hiszen semmi extrát nem csináltak azon felül, amit eddig is tudtunk, de nem akartam kihagyni őket, mert ráerősítettek mindenre, amit eddig tudtunk. Gibbs egyenesen a második legjobb 40 yardot futotta, jól kapott el és könnyedén mozgott, bebiztosította az RB2 szerepet. Bijan pedig Bijan volt, mindent tökéletes természetességgel, könnyedséggel csinált végig.

Tyjae Spears, RB, Tulane

Spears már a Senior Bowlon is felhívta magára a figyelmet, és a mostani gyakorlatokon is jól mutatott könnyed mozgásával és gyors irányváltásaival. Kisebb termettel bír, de nagyon jók a kezei és a passzjátékoknál első naptól fegyver lehet – a második nap vége felé hallani is fogja a nevét várhatóan.

Akiknek nem sikerült javítani

Nem igazán tudtam vesztes kategóriát összerakni, a jobb játékosok közül szerintem senki sem rontott az értékén és összességében sem láttunk kiváltképp rossz teljesítményeket. De azért pár különleges játékost meg szerettem volna említeni.

Devon Achane, RB, UCLA

Sokan azt várták, hogy Achane akár meg is döntheti a 40 yardos rekordot, azonban ennek nem került a közelébe sem és “csak” 4,32 másodperces időt futott. Ez persze még mindig a legjobb idő volt a futók közt, de egy rekorddal vagy ahhoz nagyon közeli futással óriási hájpja lehetett volna és magasabban kelhetett volna el, mint így.

Dawand Jones, OT, Ohio State

Jones egy hatalmas tackle, a második legnehezebb játékos (169 kiló), mióta 2003-ban sztenderdizálták a mérést – egyedül Daniel Faalele volt nála nehezebb –, a 223 centis karfesztávolsága pedig a második leghosszabb valaha. Mivel egy hatalmas emberről van szó, így nyilván nem ő a leggyorsabb, de méretéhez képest rossz sem volt a 40 yardos ideje (5,35 mp). Az agilitást mérő gyakorlatokon viszont nem vett részt, ami sokat elárulhatott volna az irányváltásairól, amikkel kapcsolatban voltak kérdőjelek. A pályás gyakorlatok során nem mozgott rosszul egyébként, de mért idő hiányában nem tudott javítani a megítélésén és valószínűleg nem tudta belőni magát az első körbe – egy jó Combine-nal ezt megtehette volna. A méretei miatt azonban biztos kelendő lesz a második elején.

Deuce Vaughn, RB, Kansas State

Vaugh a valaha volt legalacsonyabb játékos a Combine történetében (hivatalosan 2003 óta, mióta sztenderdizált a mérés), mindössze 165 centi “magas”. Nem tudom, ilyen méretekkel mire lehet képes a profik közt, ráadásul valamiért 40 yardos időt sem futott, ellenben a gyakorlatok során nagyon jól nézett ki, elég csak ezt a drillt megtekinteni:

Ezzel zárjuk a Combine összefoglaló sorozatunkat és holnap visszatérünk az FA-kitekintőkhöz, de nem maradtok draft content nélkül, ugyanis holnap reggel irányító prospectekkel foglalkozó podcastünk hallgathatjátok, szerdán pedig jön a Combine utáni első mock draftunk! 

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!