Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Jaxon Smith-Njigba

Az elmúlt évekhez képest ismét egy nagyon gyenge elkapó class lett a 2023-as. Az Ohio State kiválósága azonban fénylő csillag a sötét éjszakában. A kimagasló produkció ellenére azonban az esetében is akadnak kérdőjelek, de sok nagyon biztató tulajdonsága miatt szinte biztosan az első elkapó lesz, akit kiválasztanak majd.

Smith-Njigba Dallas külvárosi területein nőtt fel és már egészen kiskorától fogva az elkapó posztra volt teremtve. Bátyja irányító volt, így természetes volt, hogy vele együtt gyakorolva ő az, akinek a passzokat el kell kapnia. Texas állam (ami az amerikai foci otthona gyakorlatilag) 3. legtöbb elkapott yardját termelte középiskolai karrierje során (5400, ami mellé 82 touchdown is párosult). Nem csoda tehát, hogy 2020-ban 5 csillagos tehetség volt és az 5. legjobb elkapó a classban.

Az Ohio State-en első évében nem sokat került pályára, mindössze 10 elkapása volt, de 2021-ben páros lábbal rúgta be az NCAA ajtaját. Miközben Garrett Wilson és Chris Olave is a csapatában volt, egyértelműen Smith-Njigba volt a Buckeyes legjobb elkapója. 13 meccsen 1600 yardot szerzett, közte egy máig hihetetlennek tűnő 347-es teljesítménnyel a Rose Bowlon, ami bowl történelmi rekord lett. Bár többeknél ő volt az ország legjobb elkapója, a Biletnikoff díjat végül nem kapta meg (Addison lett a nyertes). Óriási hype volt körülötte a ’21-es szezon végén és mindenki sajnálta, hogy egy évet várni kell még, mire kijöhetne a draftra. 2022-re úgy fordultunk rá, hogy a két nagynevű társa draftolásra került (egy harmadikról pedig lesz még szó) és mindenki kíváncsi volt, fenn tudja-e tartani a játékát. Egy sérülés miatt azonban szinte az egész évet ki kellett hagynia: mindössze 60 snapet játszott és 4 elkapással a háta mögött jelentkezett a 23-as draftra.

Útvonalfutás

Egy irányító legjobb barátja egy pontos útvonalakat futó elkapó. Jaxon amint megérkezik a ligába, máris a jobb route runnerek közé fog tartozni. Egyetemi szinten már-már ritkaságszámba menően fejlett. Irányítója CJ Stroud kiemelte, hogy sose dolgozott együtt jobb útvonalfutóval még. Az elkapók route tree-je akár egy papírra is lerajzolható pár vonalhúzással. Alapjaiban egyszerű dolgok ugyanis. A nüanszok, az elinduláskori testcselek, a futás közbeni tempó változtatás, a route törésénél lévő éles váltások és az, hogy a route végén valóban oda érjen az elkapó ahova fel volt rajzolva, nem olyan magától értetődő dolgok. Ezekben azonban mind elit Smith-Njigba. Egyszerűen érti a pozíciót és tudja, hogy kell játszania.

Zónavédekezés ellen különösen gyilkos. Érzi melyik védelmeknél hol vannak a rések az emberek között és állandóan szabadra tudja magát játszani. Nem ijed meg, ha védővel a nyakán kell elkapnia, van ereje, hogy a tömegben is meg tudja szelídíteni a labdát.

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!