Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Nolan Smith

Az idei edge class kimondottan mélynek mondható, de Will Anderson után ahány szakértő, annyi játékos bukkan fel a második helyen. Az utóbbi időben egy olyan védő kezd kapaszkodni a boardokon, akinek a megítélése elég hullámvasútszerű az elmúlt egy évben. Ő Nolan Smith, a Georgia kétszeres bajnokcsapatának sztárja.

A fiatal Smith nagyon korán megismerkedett az amerikai futballal, de ahogy az már-már lenni szokott, nem (csak) a saját posztján kezdte meg a játékot. Azonban azt talán kevesen gondolnák, hogy első sikereit futóként érte el. Ez nem nagy meglepetés, ugyanis már egészen kis korától kezdve rendkívül atletikus és robbanékony volt. Nem véletlen az sem, hogy a foci mellett baseball játékosként is recruitolták.

A középsuli közepéig tehát lényegében két poszton is játszott, de sophomore éve után megtörtént az áttörés, amikor is iskolát váltott. Már akkor is a lehető legtöbbet akarta kihozni magából, így belement a váltásba. Innentől kezdve szinte csak a védőfalban játszott, aminek meg is lett az eredménye. Az egyetemi meghívókat már úgy várta mint az egész akkori class legjobb recruitja és természetesen rengeteg kérője is akadt. Ő azonban sokáig nem gondolkodott a dolgokon, ugyanis georgiai születésű, így a Bulldogs ajánlatát fogadta el.

Atléta

Ahogy a bevezetőben említettem Nolan Smith világ életében kiváló atletikus képességekkel rendelkezett. Hihetetlen robbanékony, a class pass rusherei közül messze ő lő ki a leggyorsabban a snap pillanatában. A meccsfelvételeket ráadásul a Combine alkalmával meg is tudta erősíteni, ugyanis 1,52 másodperces 10 yardja, 4,39 másodperces 40 yardja és 41,5 inch-es súlypontemelkedése az összes front7 védő közül neki volt a legjobb (de jó pár skill játékost is magasan maga mögé utasított) az idei évben.

Könnyed a mozgása, szélvészgyorsan vált irányt, kerüli meg a tackle-t szélről vagy egy befele vágással terem ellenfele mellett. Az első pár (tized)másodpercen annyit ver a támadófalemberekre, hogy rendszeresen melléjük tud kerülni, akik így nem tudnak jó szöget felvenni és már eleve vesztes helyzetben vannak.

 

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

A robbanékonyság mellett elég hajlékony is. Csípőjét gyorsan fordítja, be tud bújni a kezek között/alatt a zsebbe és a mozdulatsor közben sem veszíti el az egyensúlyát. A lábmunkája kiváló, lehetetlen szögekben is megtartja magát és alsótestből tudja indítani a támadását, amivel nagyobb sebességet képes gyorsan elérni.

 

Nem sok ilyen eredményes edge rushert lát az ember returnök alkalmával, de Smith a special teamben is kiváló munkát végzett karrierje során.

Futójáték ellen

Gyorsaságának köszönhetően a futójátékok ellen is jó a teljesítménye. Ha nem jó lyukat választ, akkor is gyorsan tudja korrigálni magát és sokszor átér az ellenkező oldalra is, ha van lehetősége. Ugyanilyen gyorsan zárkózik fel a futás irányába is, szélső futásoknál nehéz megkerülni őt, ha nem tudják azonnal kiblokkolni.

 

Méreteihez képest agresszívan játszik, a kezeit jól használja és a koordinációjának köszönhetően gyorsan le tud jönni a blokkokról, ha nem ragadják meg. Nagy plusz neki, hogy a manapság elég divatos bármilyen option játékok kevésbé működnek ellene, mert gyors a reakcióideje és a lábaival könnyedén reagálja le az ellenfelek választásait.

 

Coverage képességek

Termete és mozgása miatt sokszor kérték meg, hogy lépjen hátra coverage-be és ahogy az edge rusherek többségének ez nem ízlik, úgy neki sem volt a kedvence. Ellenben mozgása abszolút alkalmassá teszi, hogy bizonyos package-ekben ezt is tudják kérni tőle és még bőven fejlődőképes. Nagy területet képes bejátszani és a fürgébb támadók sem fogják könnyen lerázni.

Mentalitás

Egy igazi harcos veszett el benne. Már középiskolásként is hajlandó volt váltani és az otthon melegétől távol edzeni, csak azért hogy jobb ellenfelek ellen, nívósabb ligában játsszon. Ezt a mentalitást megőrizte. Nem ismer elveszett játékot, nem adja fel. Csapattársai és edzői is a védelem egyik hangadójának és vezérének tartották, aki él-hal a fociért.

 

A kitartása szintén példaértékű, nem tűnik el a meccsek végén sem és ha fárad is, az nem látszik rajta. Egyébként is egy nagyon jó kedélyű, rendes srác, aki mellett kellemes játszani.

Termete

Edge poszthoz mérten alacsony, rövid karokkal, kicsi tenyérrel (alsó 15% mind), de ami igazán aggasztó az a súlya (alsó 5%). 238 fontos volt a Combine-on, 240 alatt pedig nem sok eredményes edge rushert ismerünk.

Erőből aligha fog nyerni, bármilyen erőszakos is. Stabil, nagy darab tackle-ök ellen ez keveset ér. Minden power rush technika így hiábavaló, egyszerűen nehéz elképzelni, hogy ilyen termettel annyit pakoljon magára, hogy erőből eredményes lehessen. Ennek megfelelően csak a tackle-ök szélső vállától indulva kifele lehet elit játékos, ha befele is vág ahhoz nagyon fürgének kell lennie és még ekkor is kell egy jó adag szerencse, hogy áttörjön.

A fő probléma, hogy annak ellenére, hogy vékony, mégis sokszor megpróbál erőből nyerni. Nem fél a termetétől ezért néha belemegy felesleges harcokba, amikből nem jöhet ki győztesen. Nem gondolkodik sokat és nem mindig van második terve.

Tapasztalat

Hiába volt négy évig az ország legjobb védelmében, játszani viszonylag keveset játszott. Első két évében minimális snap mennyiség jutott neki, a telített védelemben rotációs játékos volt. 2021-ben aztán jött az áttörés és a hosszú évek után újra bajnok Bulldgos védelmének oszlopos tagja volt. Azonban utolsó évében gyorsan megsérült és nem töltött 200 snapet sem a pályán. Egész karrierjében mindössze alig 900 snap jutott neki.

Ennek megfelelően a produktuma sem szemkápráztató. Legjobb idényében is mindössze hét sacket jegyzett, de minden statisztikai mutatóban gyengécskék a számai. Részben a coverage feladatok mentesítik, de a befejezései sem voltak mindig korrektek.

Utolsó évében mellizomszakadást szenvedett és sokan olyan súlyosnak ítéltek a problémát, hogy az sem volt biztos hogy a Combine-on tud majd bizonyítani. Az értékén sokat segített, hogy ez olyannyira nem volt igaz, hogy Smith nem csak képes volt tesztelni, de a sérülésnek nyoma sem volt már mozgásában.

Hol használható és mikor fog elkelni?

Egyértelműen egy 3-4-es rendszer szélső linebackereként lehet a legjobb, ahol elsősorban kívülről támadva riogathatja az ellenfeleket. A sérülése után sokáig azt lehetett gondolni, hogy az első körből is kicsúszik, de a Combine óta folyamatosan száguld a boardokon és jelenleg meglepetés lenne az is ha a top25-ből kicsúszna. Sokan Will Anderson után a legjobb játékosnak mondják a poszton, de az biztos hogy a legjobb ötben benn van a neve.

[/ppp_patron_only]

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x