Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Peter Skoronski

A Northwestern tackle-je az idei class talán legkiforrottabb játékosa a poszton. Nem nagyon lehet belekötni az elmúlt évek teljesítményébe, ami alapján az első kiválasztott támadófalember is lehet a 2023-as drafton. A kérdés, hogy egyes fizikai limitációi megakadályozhatják-e ebben.

Peter Skoronski igazi focicsalád sarja. Nagyapja Bob Skoronski bár csak 5. körös játékos volt, ötszörös bajnoknak mondhatta magát a Lombardi féle Packersben a ’60-as években (ebből kettő már a Super Bowl érában). A bajnoki címek zömében ráadásul kapitány is volt. Nagyon egyedi lett a karrierje, hiszen kiválasztása után egy évig kezdő LT volt, majd két évig elment szolgálni az Air Force-hoz és utána tért újra vissza a focihoz 1959-ben. 1961 és 1967 között pedig végig Bart Starr vak oldalát védte.
Ilyen felmenőkkel a háta mögött Peter ismert névnek számított és 4 csillagos tehetség volt a 2020-as classban. A Chicago külvárosi részéről származó játékost bár vitte volt a Michigan, a Notre Dame és a Penn State is, ő a kisebb nívóval rendelkező helyi Northwesternre írt alá.

Fiatal mégis tapasztalt

2020-at írunk és a freshman Skoronski mint center toborzott érkezett meg a kampuszra. A csapat sztár left tackle-je, Rashawn Slater azonban a covid miatt opt outolta az idényt, így kényszermegoldásként Skoronski állt be 18 évesen a vakoldalra. Ott azonban olyan jól teljesített, hogy el se hagyta többet a posztot. 3 éven keresztül minden meccsen kezdőként lépett pályára, így több mint 2300 snappel a háta mögött jelentkezhetett az idei draftra. Mivel már freshmanként elkezdhette a karrierjét fiatal, csupán 21 éves és újoncként is csak 22 lesz még. Kevés hasonló mennyiségű tapasztalattal rendelkező OT-t találni az idei classban, akik ennyire fiatalok is lennének.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Atletikusság

Skoronksi megfelel a modernkori atletikai elvárásoknak. A combine felmérőkön a legfelső elitbe tartozott az ugró számokban, de 40 yardos ideje (és 10 yardos részideje, ami a támadófalnál fontosabb is) is átlag feletti lett. Alacsonyabb az átlagnál, így lentebb van a súlypontja, remekül vált irányokat. Emiatt kiemelkedő mozgása van, amit húzásoknál vagy a második szinten is jól tud kamatoztatni. A lábai nagyon könnyedek, képes kiérni a pass rusher külső vállára és a külső futáshoz kiosztani a kulcsblokkot. Egy zóna (főleg külső zóna) blokkoló csapatnak tökéletes fit lehet.

Technika és eredményesség

A mozgáshoz remek technika is társul. Aktív a kezével, próbál először kontaktot kezdeményezni, nem adja fel a mellkasát. Bár a játéka nem elsősorban az erőre épít, nincs probléma a karjaiban lévő izommal. Gyorsan képes elhelyezni a karjait, amiktől aztán nehezen szabadulnak a védők. Ha elkapja a védőt karból képes elmozgatni, így kivezetni a passz snapeknél az irányító környékéről vagy futásnál akár kiforgatni, ezzel utat nyitva a running backnek. Ha a védő képes is leütni a kezét, nagyon gyorsan reagál és második szándékból is képes megfogni a rushert.

Lábai aktívak, így képes hosszú távon is tükrözni a pass rusher mozgását. Nehéz kívülről megverni, de a visszavágásokat is jól követi le. Ritkán veszíti el a leverage csatát. Ezek igazi passzblokkoló tulajdonságok. Speed rusherek komoly gondban lehetnek ellene, mert képes lekövetni a tervüket. Gyors az első hátralépése és rendkívül gyorsan képes beleállni a védekező pozícióba.

Ahhoz képest, hogy 18 évesen már kezdő volt és 3 egész szezont játszott végig, ritkán mentek át rajta. 1,200 passzblokkoló snapből csak 5 sacket engedett, de a 2022-es totál engedett 6 nyomása is elképesztő statisztika. Ráadásul nem egy Sun Belt konferenciában, hanem az egyetemi liga egyik legerősebbjében, a minden évben több első körös pass rushert felvonultató Big10-ben tudta megvédeni az irányítóját. Csak kontextusképp, tavaly az Aidan Hutchinson, David Ojabo elit Michigani duó semmit se tudott vele kezdeni.

Méret

Az első és gyakorlatilag egyetlen probléma Skoronskival, hogy kicsi. Tömege még csak csak átlagosnak mondható, de tackle-ként a magassága, a karhossza és a karfesztávolsága is alsó 10%-ban van. Picit Jonah Williamsre hasonlít alkatilag. Emiatt pedig kérdés, hogy tackle-ként vagy guardként számolnak-e majd vele a csapatok. A karhossz nagyon fontos a támadófalban, hiszen aki az első kontaktot tudja kezdeményezni a snap után, az legtöbbször megnyerni a párharcot. Kisebb karokkal pedig ez magától értetődően nehezebb. Williams egy példa rá, hogy lehet így is tackle valaki (bár nem volt az eddigi években túl jó és az idei évre le is cserélték), de Zack Martin vagy Joel Bitonio is tackle-ből lettek guardok a profik között, ráadásul ott elitnek számítanak. Ehhez azonban nem ártana tovább erősödnie és tömeget növelnie. Ha bent képzelik el a jövőjét, vélhetően inkább a 20. pick környékén lesz inkább értéken, mintsem a 10-es pickek elején.

Erő

Kicsit összecseng az előző problémával, de a tömege tackle-ként is maximum elfogadható, guardként viszont egyenesen soványnak lehet mondani. Emiatt (is) a horgonyzása nem olyan stabil és egy jól időzített támadással meg lehet verni bull rush-sal. Nem tud úgy beleállni az igazán erős támadásokba, picit kibillenve az egyensúlyából pedig végképp híján van annak az erőnek, amivel vissza tudna jönni. A lenti videón egy másik első körös prospect, Lukas Van Ness löki nemes egyeszerűséggel földre egy jól összerakott “speed to power” bull rush move-al.

Skoronski a draft egyik biztos pickje. Tapasztalata, a játékhoz való odaadó hozzáállása és magas fokú képzettsége miatt nagyon alacsony az esetében a bust faktor. A minimum, hogy egy korrekt kezdő lesz belőle. A kérdés, hogy fizikai limitációi ismeretében mi lesz nála a plafon. Nehéz ugyanis belelátni, hogy egy igazán elit tackle váljon belőle. A northwesternes elődje Rashawn Slater is kisebb karhosszal és magasággal lett aztán egy elit játékos, de Skoronski minden tekintetben alacsonyabb, rövidebb karú még Slaternél is. Ezzel a red flaggel pedig elképzelhető, hogy be kell mozogjon guard posztra az NFL-ben. Afelől azonban nincs kétségem, hogy meg fogja tudni ugrani ezt a feladatot is és hosszútávon lesz csapata egyik biztos pontja a falban.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!