Connect with us

Szabadügynök

Olcsó foltozgatás – Steelers FA-értékelő

A Steelers ismét igazi földbeállás nélkül van túl egy nehezebb időszakon. Big Ben leváltása komolyabb zökkenő nélkül végbement és az új irányítóval tavaly jobban nézett ki a gárda mint sokan számítottak rá. De folytatódik a csapat győzelmekben gazdag időszaka? Ismét contender lehet a Pittsburgh? Ahhoz, hogy ez kiderüljön, sok minden adott, de akadnak teendők azért.

Mike Tomlin ismét megcsinálta, és elkerülve a negatív mérleget, nem sokkal csúsztak le a playoffról tavaly. A keret továbbra is jól néz ki nagyvonalakban, javítandó való persze van rajta, de Kenny Pickett újonc szerződése megengedni, hogy a Pittsburgh még évekig képes legyen ezt a magas minőségű rostert fenntartani. Kérdés, hogy a másodéves irányító a tavalyi biztató év után folytatja-e a fejlődést. Ehhez a fő feladat a támadófal megerősítése volt a védelem szintjének fenntartása mellett.

Távozók

Nem volt túl sok mozgástere a csapatnak az FA időszakra kanyarodva, de ennek elsőszámú oka, hogy az alappillérei már meg vannak fizetve a Steelersnek. Ennek okán nem is távozott túl sok igazán fontos játékos.

Malik Reed, Chris Wormley, Tyson Alualu

A védőfalból három rotációban hasznos játékos szerződése futott ki, bár igazán egyikük sem volt sose az alapcsapat oszlopos tagja. Wormley 2021-ben nagyobb szerepet kapott a csapatban, de Larry Ogunjobi érkezésével megkoptak a snap számai. Az ilyen játékosok miatt lesz egy keret mély, de nem az ilyenek miatt lesz erős. Mind a pótolható kategóriába esik.

Devin Bush, Myles Jack

Érdekesebb már a fenti kettős, hiszen Bush szerződése lejárt, Myles Jacket pedig cutolta a csapat. Ezzel a tavalyi kezdő linebacker sor teljes egésze távozott. A Jack igazolás igazából jó ötletnek tűnt, de sajnos nem tudta feléleszteni a karrierjét ebben a remek védelemben sem. Mellette Bush sem lépett előre és utólag jó döntésnek bizonyult, hogy nem hívták le az ötödik éves opcióját. Bár a liga egyik legatletikusabb játékosa a posztján, sose tudta az NFL szintű játéksebességet felvenni és sok elkésett olvasása volt. Utólag óriási mellényúlásnak bizonyult az 1/10-es kiválasztása. Kettejük távozása bár kalkulálható volt, egy nagy űrt okozott a depth charton.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Cameron Sutton, (William Jackson)

Az első és talán egyetlen olyan a listán, akinek a távozása nem csak darabszámra csinál lyukat, de valóban minőségi veszteség is. Sutton időnként a slotban, de az elmúlt pár évben már a vonal mellett játszva volt gyakorlatilag a csapat legjobb cornere. Persze sokat profitált az erős védőfal munkájából, de ugyanezen fal mögött sok más corner nem tudott még csak olyan teljesítményt sem hozni mint Sutton. Picit alulértékelt névnek gondolom, aki egyáltalán nem sztár színvonal, de egy stabil, jó átlag feletti játékos volt ebben a védelemben. A megtartása akár indokolt is lehetett volna, de végül sem őt, sem a tavaly csere útján érkező, de pályára egyszer sem jutó William Jacksont sem tartotta meg Omar Khan general manager. Utóbbi elengedése persze nem csoda, csak az ismertebb nagyobb neve miatt említettem meg.

Terrell Edmunds

Öt kezdő év után Edmunds is távozik a városból és Pennsylvania másik városában, Philadelphiában folytatja. Edmunds sem feltétlen ért fel sosem az első körös mivoltához, de ő olyan ordas bust sem lett mint Bush. Az ittléte alatt korrekt safety volt, de egyértelműen nem ő volt a csapatrésze legjobb játékosa. A játéka a ligaátlag és az az alatti szintvonalon billegett az évek során. Ezt jót tükrözi, hogy az Eaglestől sem kap túlságosan sokat. Ezt az egy éves két millió dolláros szerződést akár itt is megkaphatta volna, de a csapat látszólag tovább szeretett volna már lépni ezen a projekten. Mint a bekezdés elején is írtam, nem távozott igazán meghatározó játékos a csapatból, de a mélység egyértelműen vékonyodott.

Érkezők

Isaac Seumalo, Nate Herbig

A legkézenfekvőbb hiányposztra két játékost is igazoltak: Isaac Seumalo a kezdő LG posztra, Nate Herbig pedig minőségi cserének érkezett. A támadófal egyértelműen erősítésre szorult, azonban nem dúskált az idei piac (sem) jó falemberekből. Seumalo a liga legjobb falában játszott, bár az egység nem elsősorban miatta volt ilyen magas színvonalú. Az érkezése ettől függetlenül egyértelműen javítja az egységet és a szerződése is igen kedvező, de tőle nem fog egycsapásra fellendüli a fal. Nem volt azonban jó helyzetben a Steelers. Kellett volna tackle erősítés, de kevesen kerültek a piacra (ők sem a legfelsőbb polcokról) és még értük is igen komoly összegeket kellett megmozgatnia a csapatoknak. A guardok piaca pedig még ennyire sem volt erős. Ben Powers például másfélszer annyiért kelt el mint Seumalo pedig nagyjából ugyanott van a tudásuk. Mivel a piacról nem, a draftról jöhet talán majd egy tackle, de akadnak persze más needek is, így arra is fel kell készülni, hogy 2023-ra marad a Moore, Okorafor kettős a fal szélein. Nem volt nagy büdzsé szánva a posztra, ahhoz képest még egész szép is lett ez a két belső falember igazolás.

Larry Ogunjobi

A csoportot lassan körbejáró Ogunjobi azok után, hogy 4 évig volt a Browns és 1-1 szezonig a Bengals majd a Steelers játékosa, adta volna magát a Ravensbe való igazolás, de ezt egyelőre el kellett halasztani. A tavalyi éve picit sótlan volt nekem, továbbra is egy kezdő szintű tackle, de nem az a fajta, aki örülök ha az én csapatomban játszik 9 millióért. Az egyértelmű, hogy ha távozott volna, akkor óriási need keletkezik és a jobb nevű belső védőfalemberek eszméletlen összegekért keltek el az idei piacon, mégsem gondolom, hogy több elit védő megfizetése mellett egy maximum középszerű DT-nek kiadni 9 milliót a legjobb lépés. Cam Heyward alaposan benne van már a korban, de még mindig a liga egyik legjobbja a posztján. Mellette több játékosnak volt már kiemelkedő teljesítménye az elmúlt években, ez a szintugrás azonban elmaradt Ogunjobitól. Az összegen kívül nem igen kötök bele a szerződésbe, de ár/érték arányban ez a deal kevésbé tetszik. A védőfal így azonban egyben maradt, ami persze jó dolog. Túlságosan lehúzni se szeretném az igazolást, mert kis javulással megszolgálhatja ezt az összeget Larry, de én kevésbé hiszek ebben.

Cole Holcomb, Elandon Roberts

A linebacker sor kiürült, így várni lehetett, hogy lesz egy de akár két érkező is. A megoldásokon látszódik, hogy nem szeretett volna igazán sokat áldozni a posztra a csapat, de szüksége volt stabil kezdőkre a fal mögé. A nagyobb neveket elkerülve két szürkébb iparos érkezett. Holcomb egy régebbi vágású linebacker. Termetileg nem, ezért sem volt korai választott, de korrekt a játék minden elemében, kevés szerelést ront és nem fogják egész meccseken át égetni. A liga legjobb játékosai ellen kevés amit nyújtani tud, de egy jó fal mögött (ami adott volt Washingtonban és itt is) megfelelő játékos. Ő egyértelműen a kezdőbe jött, Roberts pedig jelenleg szintén, de nála van esélye, hogy akár egy középső vagy hátsó körös rookie majd kiszorítsa. Sem a Patriotsban, sem a Dolphinsban nem volt kiemelkedő játékos, inkább kiegészítő, aki sokat játszik. Ha ő a csapatod harmadik számú játékosa, ennyiért nem vészes, de kezdőnek inkább átlag alatti szintet képvisel. Bár kisebb termetű játékos, nem olyan jó coverage-ben és a futás ellen is sok szerelést vét. Drága nem volt, így nem húzom nagyon le, mert szerintem év végére vele mint csere/harmadik számú játékos számolnak, amivel már nem lenne bajom, de kell egy pick ebbe a csapatrészbe a draft első felében valahol.

Patrick Peterson

A távozó Cameron Sutton pótlására jött a Vikingsban tavaly talán meglepetésre egész jó szezont produkáló Peterson. A 13. szezonjára készülő egykori shutdown corner az elmúlt években nem képviselte már azt a szintet mint a 2010-es évek közepén, de tavaly egy sokat zónázó védelemben ismét jobban nézett ki. Az egyetlen kérdés csak, hogy a liga egyik legtöbbet zónázó védelméből egy jóval többet emberezőbe érkezve képes lesz-e fenntartani ezt a jó játékát. Egykoron egy elit man cover CB volt Peterson, de a sebessége kopásával esett vissza egyre jobban a teljesítménye Arizonában. A szerződés összege nem vészes és a hossza sem, de ha nem zónáznia kell, egy pici kérdőjel azért van az esetében. Az csak külön érdekesség, hogy mindössze 4 millióval keres kevesebbet a már ebben a rendszerben bizonyított Suttonnál. Itt lehet, hogy inkább rászántam volna ezt az extra négy milliót, de a saját játékosom tartom meg, aki ráadásul fiatalabb is.

Összegzés

Nem alakult át gyökeresen ez a keret de nem is volt rá szükség. Másodvonalas megoldásokat hoztak a legnagyobb problémáikra, így nem az övék volt a legizgalmasabb free agency időszak, de cserébe a legdrágább sem. Az egység gerince egyben maradt, a védőfal továbbra is domináns lesz, akik mögött a secondaryben jó esély van a labdaszerzésekre. A támadóoldalon is a skill sor viszi a prímet, de a támadófal is kapott némi ráncfelvarrást.

A drafton a fő needek továbbra is a cornerback (ez egykori Steelers legenda fia Joey Porter Jr. egyik potenciális landolási pontja pont a Pittsburgh) és a támadófal. Fiatalítani, mélyíteni persze sok más poszton is lehetne, a védőfal és a linebacker sor is elbírna egy kis fiatalítást, ahogy a center posztra sem elképzelhetetlen mondjuk egy második körös húzás, ha úgy alakul a board. Igazán ordító need azonban nem maradt (esetleg tényleg a corner), de ha holnap ki kell állni egy mérkőzésre ez a Steelers keret készen áll rá, ami mindenképp jó jel. Várjuk Kenny Pickett második szezonját, és hogy folytassa a tavalyi biztató játékát.

Értékelés: B

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!