Connect with us

Szabadügynök

Kezdődik a rebuild – Titans FA-értékelő

Már tavaly kacérkodott a rebuild gondolatával a Titans, de végül inkább ilyen felemás alapon húztak egy irányítót (azt is hátsó körben), de nem takarították a rostert. Ami viszont késett nem múlott, ugyanis idén úgy tűnik teljes rezsimváltás kezdődhet.

Cap műveletek

Minden azzal indult, hogy a San Francisco 49erstől érkezett Ran Carthon general manageri pozícióba és szép lassan el is kezdte az átalakításokat. A Titans mínusz 30 millió dollárral kezdte az offseasont, tehát világos volt, hogy nem csak akarnak, de kell is helyet csinálni. Ahogy közeledett az új szezon igazából semmi váratlan nem történt, de mégis érezhető volt, hogy egy korszak kezd lezárulni.

A csapat ugyanis szépen egymás után kivágta Taylor Lewant, Bud Dupreet, Zach Cunninghamet, Robert Woodsot és Ben Jonestól is elköszönt. Igazából senki nem meglepő ebből a listából, mert egyrészt már teljesítményük zenitjén túl voltak, másrészt magas fizetést cipeltek. Mégis a két támadófalembert fájó szívvel engedte el a gárda szurkolótábora, mert megannyi szép emléket őriztek az elmúlt évekből. A támadófal szempontjából további rossz hír, hogy Dennis Daley sem hosszabbított, aki bár nem kezdő szintű játékos, de a rotációban elfért volna. Hiába a sok megspórolt pénz, azért rutin is bőven távozott a csapattól, így rövid távon egyértelmű visszaesés jöhet. Ráadásul mindenkit pótolni is kellene valahogy.

Ami már kevésbé volt látható előre, hogy a hírek szerint Derrick Henryt is árulta a gárda, de egyelőre nem találtak vevőt a futóra. Ez már egy fokkal érdekesebb lépés, mert Henry még mindig igen magas szintet képvisel, de érthető, hogy teljesen új irányba akarnak elindulni. Ezekkel a műveletekkel végre kis szabad levegőhöz jutott a gárda és nem mellesleg fiatalabb lett a roster.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Érkezők és hosszabbító játékosok

Sokat elárul a csapat ténykedéséről, hogy a legnagyobb név ebben a szegmensben az az Andre Dillard, aki bár anno első körös volt, de az Eaglesnél végül kiszorult a kezdőből és soha nem is került vissza annak közelébe. Ennek fényében kicsit meglepő, hogy a Titans közel évi 10 millió dollárt adott neki három évre.

Az biztos, hogy a távozók miatt a támadófalra kellett áldozni, de ez a pénz azt jelenti, hogy egyértelmű kezdőként számolnak vele. Ami érdekesség lehet, hogy akár guardként is bevethető, de a fal belsejében jobban megvan a gárda, így azt gyanítom, hogy a szélen számolnak vele.

A támadófalnál maradva Aaron Brewer második körös tendert kapott. Ő is több helyen bevethető, tavaly guard volt, de akár bemozoghat az üresen maradt center pozícióba is. Egy jó futásblokkoló játékosról van szó, aki passzblokkolásban mutat azért jócskán hiányosságokat, de még csak negyedéves és abszolút fejlődhet.

Az hogy center lesz azért is lehet esélyes, mert Dillard mellett érkezett Daniel Brunskill a 49erstől, feltehetőleg Carthon erőteljes közreműködésével. Az ötödével játékos korrekt szezonon van túl, ő inkább passzblokkolásban volt stabil, ha tartja jó formáját akkor nem lesz rá sok panasz új csapatában sem.

A két támadófalemberen kívül is szinte csupa kisebb tranzakció történt csak, de jobban szemügyre véve az érkezőket és a szerződéseket azt elmondhatjuk, hogy a Titans igyekezett nagyon okosan, nem túlköltekezve építkezni.

Az egyik legjobb deal, nem csak a csapatnál, de az egész szabadügynökpiacon, Arden Key megszerzése. A fiatal edge rusher tavaly a Jaguarsban megtörte a jeget és végre úgy tejesített, ahogy sokan még a draftolása előtt remélték. Key egy tehetséges prospect volt, de aztán többek között mentális problémák és sérülése miatt sem tudott igazán jól teljesíteni. Tavaly azonban rotációs szerepkörben remek volt. Ennek tudatában az évi hét millió dolláros szerződés egy teljesen korrekt összeg. A Titans védőfala már tavaly is félelmetesen jól teljesített és pont egy ilyen robbanékony játékos hiányzott még innen, mint Key.

Én hasonlóak jó igazolásnak érzem Azeez Al-Shaair érkezését is, aki egy évre maximum hat millió dollárért érkezik. San Franciscóban a liga legjobb linebacker duója mögött/mellett tanulhatott és ugyan nem kell hasra esni tőle, de egy fiatal játékos, aki évről-évre folyamatosan fejlődik. Ami különösen vonzó vele kapcsolatban, hogy egy sokoldalú játékos, futás és coverage mellett pass rushban is elég erős.

Kell is a Titans linebacker sorára az erősítés, mert Cunningham teljesen ésszerű kivágása mellett a csapat nem tudta megtartani a tavaly berobbanó David Longot, így pedig Monty Rice lehet az egyetlen, aki egyáltalán pályára lépett a tavalyi felhozatalból.

A védőfal és a linebacker sor után pedig érkezett egy játékos a secondarybe is. Én Sean Murphy-Bunting megszerzését is a jobb műveletek közé sorolom. Bár a cornerback sokat volt sérült az elmúlt időszakban, de amikor pályán volt, akkor egy kifejezetten jó slot védőnek bizonyult. A csapat corner sora már tavaly is erősen felül teljesített, de egy megbízható slot hiányzott az egységből.

Az látszik az igazolásokból, hogy a Titans nem idén akart temérdek pénzt elkölteni, inkább a kicsit alulértékelt játékosok között mazsolázott. A rebuild tehát elkezdődött, de egy év alatt nem igazán lehet egy full rezsimváltást lezavarni, így inkább a tisztogatásé volt a főszerep.

Hiányposztok

A csapat tehát rebuildbe kezdett, még akkor is, ha teljesen talán nem dózerolták le a rostert. A támadófal mindenképpen ráncfelvarrásra szorul, de van az embernek egy olyan érzése, hogy több plasztikai műtét sem segíthet rövid távon ennek a csoportnak.

Emellett az elkapó állomány továbbra is a liga leggyengébbje, hiába maradt további egy évre Nick Westbrook-Ikhine, ez nagyon-nagyon karcsú.

Tannehill és Henry egyelőre viszont van, ellenben hosszú távon tudjuk, hogy mögéjük-melléjük is kell pótlás (khmm Willis). Az offense-től tehát sokkal többet nem remélhetünk mint tavaly, sőt nagy meglepetés lenne, ha azt a szintet tudnák hozni.

A védelem ellenben rendben van. A védőfal bivalyerős, mind a kezdők, mind a mélység rendben van. Itt érdemes még megjegyezni, hogy tenderelték Teair Tartot is. Kis túlzással nem igazán van gyenge pont ebben az egységben, tavaly láthattuk, hogy jó edzői munka mellett erre az egységre számíthatnak, ha minden szakad.

A linebacker sor valószínűleg vissza fog esni, de ha a fiatalok tartják a felfelé ívelő pályát, akkor nagy baj azért nem lehet. A secondary pedig papíron sokat nem gyengült, így az egész védelemtől összeségében én nem tartok.

Fura szituációban van a Titans, mert már félig a jövő felé kacsingatnak és ennek megfelelően a szabadügynökpiacon nem voltak aktívak. Ugyanakkor a sok mikrotranzakció jól sikerült a részükről, amiben benne lehet, hogy még nem teljesen adták fel ezt a jövő évet. A támadósortól mindenesetre személy szerint nagyon tartok, főleg mert a támadófaltól egy óriási földbeállás van kilátásban. Az pedig ugyebár sem Tannehillnek, sem Henrynek nem kedvez.

Értékelés: B+

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!