Connect with us

Szabadügynök

Már csak Aaron Rodgers hiányzik – Jets FA-értékelő

A New York Jetsé volt 2022-ben a liga egyik legjobb védelme, de a korábbi 1/2-es Zach Wilson (és a csere Mike White) annyira rossz volt, hogy a csapat végül lemaradt a rájátszásról. A menedzsment ezután mindent feltett arra, hogy szerezzen magának egy franchise irányítót, de ez még mindig nem történt meg. Aaron Rodgers vagy bust.

A Jets 7-4-es mérleggel állt az első 12 forduló után, amiben benne volt egy Patriots elleni 3-10-es és egy 17-22-es vereség is. Nem túlzás azt állítani, hogy egy legalább közepes kvalitású irányítóval a csapat 8-3-as vagy 9-2-es mérleggel kezd, ahogy az is valószínű, hogy nem 11 pontot átlagolt volna a szezon utolsó hat meccsén. Nem kellett tehát sokat gondolkozni azon, hogy mire költse az erőforrásait a csapat, előtte azonban rendbe kellett tenni a fizetési sapkát.

A Jets minimális cap túllépéssel kezdte az idényt, de mindössze három olyan játékosa volt, akiken sokat lehetett volna spórolni egy kivágással, és szakmailag sem okoznak túl nagy érvágást: a pass rusher Carl Lawson, illetve az elkapó Corey Davis és Braxton Berrios. Előbbi 2021-ben igazolt a csapathoz, de az első évét egy sérülés miatt kihagyta, tavaly pedig nem tudta hozni a korábbi bengalsos formáját, egyértelműen nem érdemel 15,4 millió dollárt. Robert Saleh viszont szereti, ha telített a védőfala, így egyelőre Lawson még a roster tagja, de ne legyünk meglepve, ha ez Aaron Rodgers érkezésével megváltozik, a veterán klasszis fizetése ugyanis most nem férne bele a fizetési plafonba.

[ppp_patron_only level=”1450″ silent=”no”]

Davis hasonló utat járt be, mint Lawson: 2021-ben érkezett, de sérülések miatt nagyon keveset volt a pályán, két év alatt csak 1028 yardot és hat TD-t gyűjtött. A kivágásával 10,5 millió dollárt lehetne spórolni, de mivel Odell Beckham aláírt a Ravenshez, a távozni akaró Elijah Moore-t (és a saját harmadik körös pickjét) pedig elcserélte a Jets a Browns második körös cetijéért, így nem kizárt, hogy a korábbi első körös végül marad. Berriost viszont semmi nem védte meg a kivágástól (tavaly 145 yardot jegyzett TD nélkül), amivel 5 millió dollárt spórolt a csapat. Emellett a Jets menedzsmentje átalakította a corner DJ Reed, a guard Laken Tomlinson és a tight end Tyler Conklin szerződését, amivel további 15 millió dollárt sikerült felszabadítani.

Nagyjából 20+ millió dollár állt tehát a csapat rendelkezésére a piaci tevékenységre és volt pár saját szabadügynöke a Jetsnek, akiket érdemes lett volna visszahozni. Ilyen a center Connor McGovern, aki tavaly a legtöbb snapen pályán lévő támadófalembere volt a gárdának, ráadásul minden téren jó teljesítményt nyújtott és nagy űr keletkezett a távozásával (még mindig FA). Nate Herbig 707 snapen volt a pályán (a negyedik legtöbb), George Fant pedig 516 játéknál kapott lehetőséget a bizonyításra (ötödik legtöbb) – nem játszottak különösebben jól, de előbbi mindössze 4 millió dolláros szerződést kapott, utóbbi pedig egyelőre nem talált magának csapatot. Nyilván nem lehetett mindenkit visszaigazolni, de hármójuk közül legalább McGovernt jó lett volna megtartani, nagyon nem néz ki jól ez a támadófal.

Nathan Shepherd nem volt rossz rotációban, de észre sem fogják venni a hiányát, ahogy Kwon Alexandert is csak a neve tartja még a ligában. Sheldon Rankins már más kérdés, ő jól játszott futás ellen és pass rush-ban is rendben volt, de a Texans majd’ 10 millió dolláros ajánlatával butaság lett volna versenyezni. Végül pedig említsük meg Mike White-ot, aki életképesebb irányító Zach Wilsonnál, de ez a gyakorlatban nem jelent sokat, hozzá hasonló kvalitású csere QB-kat pedig bőven lehet találni (pláne hogy Wilson is ott van még drága cserének a rosteren).

Legfontosabb érkezők/maradók

A védelem rendben volt már tavaly, így túl sok erőforrást nem kellett az egységre áldozni. Egyedül a safety posztra fért rá némi ráncfelvarrás, amit a draftról is meg lehetett volna oldani, de a csapat biztosra ment és mindössze egy 2024-es hetedik körös pickért megszerezte a Ravenstől Chuck Clarkot. Az ellenértéke és a 4,1 millió dolláros fizetése (amit átvett a Jets) is rendben van – nem fogja megváltani a világot, de legalább mennyiségileg és minőségileg is jó lesz az emberállomány hátul, a strong safety pedig nagy hiányposzt volt.

Több játékos nem is érkezett a védelembe, csak a támadósorra és a speciális egységre fókuszált a Jets. Utóbbiba érkezett/maradt kezdőnek a rúgó Greg Zuerlein és a punter Thomas Morstead. Mindketten nagynevű veteránok, bár előbbi tavaly csak 81,1 százalékos pontossággal rúgta a mezőnygólokat, Morstead pedig már messze nem az az elit játékos, aki a Saintsben volt, de ennyi pénzért mindketten rendben vannak.

Hasonló a helyzet az iOL Wes Schweitzerrel és az elkapó Mecole Hardmannel. Előbbi 2,5 millióért, utóbbi pedig 4,5 millió dollárért elmegy, de nem lett velük sokkal előrébb a csapat Berrioshoz vagy a távozó belső támadófalemberekhez képest, sőt Schweitzer a kanyarban sincs McGovernhez viszonyítva. Igazi erősítést tehát csak Allen Lazard jelent, aki évi 11 millió dollárért jó fogás és jelen pillanatban jobb játékos, mint Moore volt (bár hosszú távon ebben nem vagyok olyan biztos), a rendszerbe is jól illik, hiszen jól blokkol és Nathaniel Hackett alatt játszott korábban. Ha pedig tényleg szerepet játszott abban, hogy Aaron Rodgers elköteleződjön a Jets mellett, akkor pláne megérte rááldozni ezeket a milliókat.

Összegzés

A Jets már tavaly is egy playoff contender csapat volt, egy Derek Carr szintű irányítóval pedig egy rájátszás menetelés sem lett volna kizárt. Ebbe a csapatba tényleg csak egy irányító kellene, így az idei holtszezon megítélése egyértelműen attól függ, hogy érkezik-e Aaron Rodgers, vagy sem. Ha igen és nem kell érte idei első kört áldozni, akkor az 1/13-as pickkel lehet szerezni egy top OT-t a draftról, a második körben jöhet akár egy ügyesebb tight end és lehet fullban nyomni az all-int. Ha nem jön Rodgers, akkor viszont óriási kapufa lesz a történetből, pláne annak fényében, hogy így Derek Carról is lemaradt a gárda.

Értékelés: B- (Rodgersszel A)

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!