Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Jalen Carter

Tavaly három játékost is draftoltak az első körben a rettegett Georgia védőfalból, egyiküket ráadásul 1/1-re. És egyikük sem a legjobb játékos volt nem hogy abban a csapatban, de még csak abban a védőfalban sem. Az ugyanis Jalen Carter volt, aki 2022-ben a pályán méginkább ráerősített a dominanciájára és a class legjobb játékosaként várhatná az idei börzét – ha makulátlan lenne a pályán kívül. 

A floridai születésű Carter három sportot űzött a gimiben, a foci mellett kosarazott és súlyemelő is volt, 180 kilót nyomott ki fekvenyomásnál. A futballnál maradva ötcsillagos tehetségnek számított, az ország negyedik legjobb védőfalembere és 18. legjobb játékosa volt abban az évben. Ő a Georgiát választotta, a Bulldogokat pedig zsinórban két bajnoki címhez segítette ellenállhatatlan All-American játékával.

Erősségek

Kezdjük a felépítésével, hiszen mi mással is kezdetnénk? Gyakorlatilag így kell kinéznie egy 3tech, azaz pass rusher védőfalembernek. 191 centi magas, 142 kiló és hosszúak a karjai. Egyáltalán nincs rajta felesleg (hacsak nem a Pro Dayét nézzük), és még képes is lehet magára pakolni pár kiló izmot, ha arra kérnék a profik közt.

Emellé pedig rendkívül atletikus. Ugyan nem tesztelt a Combine-on, de ez evidens a meccsfelvételeit nézve. Parádés az első lépése, elképesztően robbanékony játékos, emellé pedig nagyon jók az irányváltásai, az oldalirányú mozgása és a hajlékonysága. Ezek mind azt eredményezik, hogy nagyon könnyedén mozog és igazából nagyon gyorsan csinál mindent, egy szempillantás alatt a védő mellkasában terem vagy épp elhúz mellette. Nagyon kevesen mozognak ilyen jól ilyen méretekkel.

És akkor mindezek mellé még egy bulldózer erejével is bír. Berobban a kontaktba és könnyedén arrébb lök bárkit. Súlyemelő múltjából persze ez nem meglepő, de a felsőteste és a keze rendkívüli erővel bír, amit nagyon gyakran fordít előnyére.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Egy ennyire tökéletes méret-atletikusság-erő kombót ritkán látunk a pályán, ez pedig olyan alapot nyújt a sikerességhez, amit nehéz elrontani. Nem lehet egy kategóriába besorolni, hogy mivel tűnik ki, mivel emelkedik ki a többiek közül, hiszen mindenben nagyon jó és összességében sokoldalúnak mondható.

Képes nyerni erőből a támadófalemberen át bull rush-sal vagy egy push&pull mozdulattal, képes gyorsaságból és hajlékonyságból berobbanni a backfieldre a guard mellett, vagy épp technikából átfűzve magát az őrzőjén. A swim move-ját élmény nézni, de cross chop vagy rip move-okat is fel tud vonultatni többek közt, és akkor sincs elveszve, ha az első támadása hatástalan, ugyanis countereket is tud alkalmazni. Egy komplett csomagot kapunk Carter személyében, aki tényleg minden úton-módon meg tudja verni az emberét. Innentől kezdve pedig olyan sok kérdőjelünk nem lehet vele kapcsolatban.

Emellett futás ellen is nagyon jónak számít, ami nem meglepő Georgia játékosként. Itt is képes erőből és gyorsaságból is nyerni, tehát bármilyen rendszerbe kerül, fogják tudni kamatoztatni erényeit. Egy agresszívabb rendszerben azért jobban el tudom képzelni a robbanékonysága miatt, ahogy betör a backfieldre, de ha arra van szükség, akkor a támadási ponton is tartja a frontot az erejének köszönhetően. A blokkokról jól jön le és hosszú karjai miatt nagy a szerelési sugara, így távolabbról is képes megcsinálni a tackle-t a futón.

Double teamek ellen sincs elveszve, ráadásul bőven van tapasztalata is ebben. Az akarását, motorját sem lehet megkérdőjelezni a pályán, folyton odateszi magát passz- és futójátékoknál is, teljes erőbedobással játszik.

Most pedig jöjjön egy kis highlight rész, bemutatva mikre is képes Carter.

videó via Thinking Football

videó via Thinking Football

Hiányosságok

Mivel a class egyik, ha nem a legjobbjáról van szó, így sok kivetnivalót nem találunk a játékában és leginkább csak szőrszál-hasogathatunk. Az alsóteste egy kicsit vékonynak mondható, még erősödhetne ilyen tekintetben, és emiatt időnként túlságosan a felsőtesti erejére támaszkodik.

Ugyan jó a technikája és a pass rush terve is, ezekben még mindig fejlődhetne, hogy még eggyel magasabb szintre emelje játékát. A kezeit gyakran szélesen tartja, így a mellkasa szabadabban marad, illetve talán túlzottan hagyatkozik a gyönyörű swim move-jára, de ezek tényleg szőrszál-hasogatások egy elit prospecten, főleg hogy még fiatal is és bőven előrébb tart a fejlődésben, mint a legtöbben. És ezekkel a “hiányosságokkal” együtt is igazából folyamatosan nyer, szóval nagy problémáink ezekkel sem lehetnek. A double teamek ellen azért akadnak problémái, de ez igazból minden DT-re igaz, aki nem egy igazi nose tackle, Cartert pedig úgysem fogják ilyen szerepben játszatni.

Innentől kezdve tényleg nehéz kivetnivalót a játékában. És nem véletlen ezt a szót használtam.

Off field problémák

Ha Carter nem kel el az első két-három nem-irányító közt a drafton, akkor annak egyetlen egy oka van: hogy a csapatok red flaget tettek a neve mellé és/vagy levették a boardjukról a pályán kívüli kérdőjelek miatt. Az egész azzal kezdődött, hogy még a szezon közben Todd McShay (ESPN) számolt be egy felvezető műsor során arról, hogy Carter kapcsán vannak pályán kívüli kérdőjelek, éretlennek tartják, esetleg rossz csapattársnak. Nem volt igazán konkrét infó ezzel kapcsolatban, így akkor még furcsának vagy légből kapottnak tűnt a dolog.

Aztán a Combine során jött a bombahír – nem sokkal azelőtt, hogy Carternek ki kellett volna állnia a pódiumra a média elé –, hogy letartóztatási parancsot adtak ki ellene, ugyanis köze volt egy januári halálos kimenetelű autóbalesethez. Történt ugyanis, hogy Carter egy utcai autóversenyben vett részt a Georgia focicsapat egyik stábtagjával (Chandler LeCroy, recruiting analyst), akinek az autója balesetet szenvedett és aki életét is vesztette a járműben utazó támadófalember Devin Willockkal egyetemben. Cartert lecsukták, de egy órán belül óvadék ellenében távozott, majd később peren kívüli megegyezéssel 12 hónap próbaidőre, egy 1000 dolláros pénzbírságra és 80 óra közmunkára ítélték.

Ekkor még olyan hírek érkeztek, hogy ha “csak” ennyi a bűne, akkor nem fog csúszni, egyszerűen túl tehetséges ahhoz, az NFL-ben pedig gyakran szemet hunynak ilyen dolgok felett, ha kellően jó játékos vagy. Ezt követően viszont eljött a Georgia Pro Daye, ahová Carter a pár héttel korábbi Combine-hoz képest 4 kilóval nehezebben érkezett és annyira kifulladt, hogy nem tudta teljesíteni a gyakorlatokat. Ez újabb red flaget jelentett, van ahol nagyobbat is, mint az autóversenyes incidens, így nagy kérdés, hogy mi lesz a sorsa végül a draft napján.

Hol kelhet el?

Tisztán a pályán szerintem Jalen Carter az idei class legjobb játékosa. Sőt, azt is megkockáztatom, hogy csak a pályán nyújtottak alapján a legjobb DT prospect, mióta közelről követem a draftot (2013).

Azonban nem mehetünk el az off field kérdőjelek mellett vele kapcsolatban, így jelen tudásunk alapján egyáltalán nem egyértelmű, hogy az első két nem-irányító közt fog elkelni, mint ahogy gondoltuk ezt a szezon végeztével. Minden bizonnyal a Seahawksnál kezdődik a range-e 1/5-ön, ők a múltban nem visszakoztak a nehezebb természetű játékosoktól, mondván Pete Carroll majd megneveli őket. A Lionsnál nagy a need, de kérdés a személyisége összeillik-e Dan Campbellékkel. A Raidersnél voltak hírek, hogy le is vették a boardról, bár ezt azóta cáfolták, szóval senki sem tudja mi a helyzet. A Falconsnál államon belül maradna, bár most megerősítették a védőfalat, így talán itt tudjuk legkevésbé elképzelni a draft tetején. Arra azért jó esély van, hogy a Bears-Eagles duón nem megy át a 9-10. picken, de azért készpénznek ez sem vehető. Carter és ügynöke viszont kijelentette, hogy nem mennek vizitre top10-en kívüli csapatokhoz, így ha valahogy mégis túljutna az Eaglesön, akkor jó kérdés, ki csaphat le rá.

Én jelen pillanatban úgy gondolom, hogy a top10-ből nem fog kicsúszni, valahol 5 és 10 között fog elkelni.

[/ppp_patron_only]

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x