Connect with us

Draft

Le a kalappal – Giants draftértékelő

A Giants szuper 2022-t tudhatott magáénak, hiszen az új vezetőség nagyon jó irányba indította el a franchise-t, amely egy playoff-menetelésben manifesztálódott. Idén a Daniel Jones hosszabbítással azért sok külső szakértő lelkesedését letörték, azonban a drafttal nagyot javítottak a helyzeten és ismét pozitív lehet a hangulat a csapat kapcsán.

1/24 Deonte Banks, CB, Maryland

Az első körben egyhelyes felmozgást hajtottak végre az ötödik- és hetedik körüket feláldozva. Ezek az egyhelyes cserék mindig furcsák, hiszen hacsak nem akarta a Jaguars is Bankst (amire persze volt esély, de a jelek szerint annyira azért biztosan nem akarták), vagy nem akart más feljönni érte hátrébbról (nem érkezett ilyen infó, és vélhetően akkor a Jaguars is inkább még hátrébb mozgott volna jobb ellenértékért), akkor enélkül is bezsebelhették volna a kiszemeltet. Egyedül ezért nem tudom A+-ra értékelni a választást, de mindenesetre nagyon jó húzás volt ez.

Banks ugyanis amellett, hogy nálam a 17. volt a boardon, tehát már csúszóként csaptak le rá, tökéletesen illeszkedik Wink Martindale rendszerébe. Egy press man típusú cornerbackról van szó, ezt a technikát pedig előszeretettel alkalmazza a Giants agresszív védelme. Nagyon jó Banks felépítése, hosszúak a karjai, emellé pedig rendkívül atletikus is (9,99-es RAS). Laza a csípője, könnyen fordul, tükrözi az elkapó mozgását, emberezésben nagyon jól tapad a WR-re. Ráadásul még jól is szerel és fizikális. Ezek mind olyan tulajdonságok, amik nagyon fontosak Martindale rendszerében.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Sok labdát nem fog lopni, nem igazán jó a labdaérzéke, illetve azért várhatunk sárga zászlókat az agresszív stílusa miatt, de ezekkel bőven együtt lehet élni, amikor nem hagyja levegőhöz jutni az emberét. Off coverage-ben lennének hiányosságai, de itt gyakorlatilag minden más védelemnél ritkábban fogják erre kérni. Szóval ez egy szuper választás volt a Giantstől és sikerült megfelelő embert találni Adoree Jackson túloldalára.

2/57 John Michael Schmitz, C, Minnesota

Schmitz is benne volt a top50-emben, a Giantsnek pedig nagyon kellett egy center. Nem is gondoltam, hogy ő vagy Tippmann itt még benn lesz, de szerencséjükre fel sem kellett mozogniuk Schmitzért. Ő egy nagyon megbízható, stabil, konzisztens, okos, tapasztalt játékos, akitől nagyon meglepne, ha nem állná meg a helyét a profik közt.

Azt nem gondolom, hogy elit játékos lesz-e a posztján, mert kiemelkedőnek nem érzem semmiben és egy átlag alatti atléta, de nem is kell, hogy a centered elit legyen, teljesen jó, ha egy korrekt szintet lehoz. Ezt pedig nagyon jó eséllyel meg fogja tenni a Minnesotáról érkező falember. Ez pedig nagy upgrade lesz a Giantsnél a draft előtti állapothoz képest.

3/73 Jalin Hyatt, WR, Tennessee

Folytatva a sormintát Hyatt is stealnek tekinthető, nálam a 38. volt a boardon (a konszenzus boardon 42.). Felmozgott érte a Giants a negyedik körös pickjét is beáldozva, de sokkal inkább megengedő vagyok az ilyen felcserékkel, ha nagy csúszóért történik, itt pedig erről volt szó.

Stílust tekintve nem nehéz behatárolni Hyattet: egy igazi mélységi elkapó. Nagyon gyors, jól is kontrollálja a sebességét, van második fokozata is, nagyon jól követi a labdát a levegőben, alkalmazkodik hozzá és finom kezeivel megszelídíti azt. Tehát minden tulajdonsága megvan egy mélységi elkapóhoz. Sok mást mondjuk ne várjunk tőle, hiszen az útvonalfája nagyon limitált volt a Tennessee-n, gyakorlatilag csak go és slant útvonalakat futott, emellett vékony is és press coverage-dzsel sem találkozott. Kicsit aggasztó lehet, hogy ebből a fajta támadósorból nem került még ki jó NFL-elkapó, hiszen nagyon specifikus és nem profira hajazó rendszerről van szó, de azért amit Hyatt tud, abban szerintem jó lehet a profik közt is. Ne várjunk tőle sosem konzisztens, folyamatos termelést meccsről meccsre, fantasy szempontból legfeljebb best ball rendszerben érdemes magasan draftolni, hiszen lehetnek kiugró meccsei pár mély elkapással, de lesznek olyan találkozók is, ahol 0/0/0 lesz a statisztikai lapján.

A Giantsbe való illeszkedése érdekes, ugyanis tavaly egyáltalán nem passzoltatták Daniel Jonest mélyre, bár nem is volt ilyen stílusú elkapója. Idén meglátjuk, hogy a tojás vagy a tyúk volt előbb. Mindenesetre Hyatt arra biztosan jó lesz, hogy megnyújtja a pályát, a védelmeknek tisztelniük kell a sebességét, ezzel pedig nagyobb területek nyílnak meg a rövidebb útvonalaknak. Már ezzel hasznos lesz a csapat számára, és ha sikerül mondjuk meccsenként egy hosszú játékot összehozni, akkor igazán nagyot nyerhetnek vele.

5/172 Eric Gray, RB, Oklahoma

Gray egy kisebb felépítésű futó, így nem fog átmenni a védőkön, és a hosszú távú sebessége is hiányzik ahhoz, hogy elfusson előlük. De alacsony a súlypontja, kis területen jól vált irányt és jók az ösztönei is, így nem olyan egyszerű rátenni a kezed és levinni a földre. Barkley kiegészítésére egyébként nem feltétlen rossz, passzjátékokba is bevonható. Arra mondjuk ne bazírozzunk, hogy ha Barkley jövőre távozik, akkor át tudja venni a helyét, ezt a potenciált nem látom benne.

6/209 Tre Hawkins, CB, Old Dominion
7/243 Jordon Riley, DL, Oregon
7/254 Gervarrius Owens, S, Houston

A kis suliból érkező Hawkins nem volt rajta a konszenzus boardon és Dane Brugler, iletve Lance Zierlein is csak priority UDFA-ként értékelte. Egy magas, vékony, gyors játékosról van szó, akinek az agilitása azért nem olyan jó, így gyakran lemarad és hátrányból kell utolérnie a WR-eket. A nyáron már 23 éves cornerback nem valami tapasztalt, mivel Junior College-ra kellett először mennie, majd a covid miatt is ki kellett hagynia egy szezont, így nem is fejlett a technikája. Emellett az elkapási ponton sem volt belőle sok haszon, nem jó a labdaérzéke. A felépítés-atletikusság kombója nem rossz, és szórakoztató is nézni, amilyen keményen beleáll az ütközésekbe, egy agresszív játékos. A rendszerbe tehát illik, de sok fejlesztenivaló van vele, és elég nagy ugrás lesz neki az NFL, szóval a speciális egységen kívül sokat nem érdemes tőle remélni az első két évében.

Riley-t még priority UDFA-ként sem értékelte Brugler, az NFL közvetítésében sem volt róla semmi infó (és a konszenzus boardon sem volt rajta), de egyébként egy hatalmas és egyáltalán nem atletikus nose tackle-ről van szó. Pass rushban tehát semmit sem ad hozzá a játékhoz, a legjobb esetben leköt két falembert, hogy mások megcsinálhassák a szerelést futásnál. Érdekes, hogy tavaly is hozott a csapat egy hasonló játékost az ötödik körben DJ Davidson személyében (ráadásul mindketten idősebbek is), szóval Riley harmadik számú nose tackle lesz, amennyiben keretben tud maradni. Nyilván nem múlik sok minden egy hetedik körös picken, de nem hiszem, hogy megint erre lőttem volna Joe Schoen helyében. Értem, hogy kell a rendszerbe egy nose tackle, de háromra azért nincs szükség a keretben.

Owenst ide a 6-7. körbe várták, egy átlag alatti méretekkel, de jó karhosszal bíró, elég atletikus safety. A szerelésekkel akadnak problémái, és a labdaérzéke sem valami jó, ráadásul már 24 éves lesz októberben. Elsősorban special teamer lesz értelemszerűen (ebben egyébként bőven van tapasztalata is, ami jó dolog), a védelemben a free safetyknél lesz csere. Ezen a poszton egyébként nincs minőségi játékosa a csapatnak, de azért meglepne, ha ő oldaná meg a problémákat.

Összegzés

A harmadik napja nem igazán tetszett a Giantsnek, de ez a legkevésbé fontos része egy draftértékelésnek. Az első két napon pedig nem sokan végeztek jobb munkát a New York-iaknál: három top50-es játékost is kiválasztottak úgy, hogy csak egy pickjük volt a top50-ben. Ráadásul mindhárom nagy hiányposztra is jött és kettőben nagyon magabiztos is vagyok, hogy átlag feletti teljesítménnyel tudja majd megoldani azt – ha pedig Hyatt erényeit is ki tudnák használni, akkor tényleg óriási lépés lenne előre ez a draft.

Hiányposztokat tekintve a linebackerrel nem foglalkoztak és így Jarrad Davisnek továbbra is kezdő helye van, ami nem túl megnyugtató. Safetyben McKinney mellett sem olyan biztató a helyzet, de ezeken kívül egész jól néz ki ez a Giants keret azok után, hogy teljes újjáépítésbe kellett kezdeni Dave Gettleman után. Azt nem tudom, hogy a tavalyi kiugró eredményt meg tudják-e ismételni, mert voltak kevésbé fenntartható részei a menetelésnek, amik idén vélhetően nem fognak olyan jól menni és nehezebb dolguk lesz a sorsolással is, de a keret egyértelműen erősebb lett a tavalyihoz képest.

Értékelés: A-

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!