Connect with us

Draft

Meguntuk – Panthers draftértékelő

David Tepper 2018-ban vásárolta meg a Panthers csapatát. A regnálása alatt azonban egymást váltották a rosszabbnál rosszabb irányítók a csapat élén és öt év után ott tart a tulajdonos, hogy egyszer sem örülhetett még pozitív szezonnak az új csapatával. Scott Fittererrel karöltve azonban azt mondták az idei offseasonben, hogy elég a másodvonalas quarterbackekből, idén megszerezzük a mi emberünk!

1/1 Bryce Young, QB, Alabama

A Panthers a 9. pick birtokában kezdte meg az offseasont és miután köztudott volt, hogy az 1/1-et birtokló Bears vélhetően lemondana a pickjéről, viszonylag hamar, már március első felében nyélbe is ütötte a felcseréjét a Panthers, hogy valóban azt az irányítót választhassa ki, aki nekik a legjobban tetszik.

Ez a választott pedig Bryce Young lett, akiről hosszabb ismertetőnket ide kattintva olvashatjátok el.

Picit a játékos profiját is érintve a konkrét választásról. Young hiányossága első ránézésre is szembeötlő. Kicsi. Mind magassága, de legfőképp a súlya nem NFL kaliber. Ezt remekül reprezentálja a kép, melyen az újdonsült csapattársával, a pass rusher Brian Burnsszel fog kezet.

Ez egy komoly hiányosság, ráadásul olyan, ami fejlődni sem fog az évek során, maximum az izomzata lesz picit erősebb. Ez el is tántoríthatta volna a Pantherst a kiválasztástól, azonban Young játéka volt olyan jó, hogy még egy ilyen red flaget is figyelmen kívül lehetett hagyni.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Az amerikai foci egy fizikális játék. Aki nagyobb, erősebb, gyorsabb, előnyben van. De az amerikai foci egyben sakkjátszma is, amit elsősorban az edzők vívnak, de nem csak nekik kell gondolkodniuk. Young pedig kilométerekkel járt a többi prospect előtt fejben. A snap előtti és utáni olvasásai, ahogyan reagálni képes arra amit lát, a döntéshozási sebessége és képessége a többi “jókatona” fölé emeli. Blokkolási sémát állít be, reagál a védelem felállásaira és támadja azok gyengepontját. Bryce-szal egy csomagra nevezel be, amiben a college football egyik legjobb football IQ-jával rendelkező irányítója mellett egy remek improvizatőrt és vezért kapsz. Young zseben belül remekül kezeli a nyomást, de ha az már ráomlana, képes azt elhagyni és a 3. olvasása után (ameddig gyorsan és konzisztensen jut el) is képes játékot a pályára tenni rögtönzéssel. Frank Reich egy remek alapot fog adni az újonc irányítónak, hogy minél többször tudjon valóban választani az első 2-3 opciója közül, de ha ezek mégis bedőlnek, nincs kétség, hogy Young alkalmas lesz ezek után is first downokhoz segíteni a csapatát, akár megjátszva egy csapattársat, akár saját maga által megfutva.

2/39 Jonathan Mingo, WR, Ole Miss

Ahhoz, hogy meglegyen az a 2-3 használható opció, persze társak is kellenek. DJ Moore fájdalmas veszteség volt a Young pick oltárán, ami után várható volt az elkapóválasztás.

Mingo pedig az üdítő kivételek egyike az idei classban, hiszen a sok szőnyegcirkáló után itt van egy korrekt magasságú, igazi erős, izmos elkapó. Mindenben átlag feletti a Rebels egykori elkapója. Picit valóban hasonlít emiatt az iskola egykori remek játékosára AJ Brownra (kinézetben). Fizikális, mégis tud mozogni. Robbanékonysága meglepően jó a tömegéhez viszonyítva, amit igazolnak az ugrási eredményei is. Karjai hosszúak, melyek végén igazi lapát tenyér van. Az Ole Missen ezek után nem meglepő, hogy elsősorban a pálya szélén használták főleg vertikális és a pálya középső zónáiban befelé törő útvonalakon. Remekül használja a testét. A vonalon elnyomja a presselő cornert, sebessége megvan, hogy le is fussa akár őket, de ha ez mégsem jön össze, jól zárja ki őket, amikor érkezik a labda. A kezei jók, nem ejtett el túlságosan sok labdát egyik szezonjában sem.

A problémája, hogy elég egysíkú volt a játéka. Lane Kiffin rendszerében a route-jai közel fele slant vagy in útvonal volt, a maradék jó része pedig egyszerű go. Emiatt nem túl széles a repertoárja és az első edzésektől kezdve rengeteget kell gyakorolnia a route futásokat. Emellett az irányváltása sem igazán jó. Az ezt mérni kívánó felmérőkön mélyen átlag alatti lett az eredménye, így kevesebbszer lesz igazán üresen és több contested elkapásra kell tőle számítani, melyekben nem rossz, de nem is igazán kiemelkedő. A második kör elejére az repítette, hogy nagyon kevés jó testi adottságokkal és ehhez megfelelő játékstílussal megáldott elkapó volt az idei classban. Top tehetség egyáltalán nem. Az azonban amit tud, egy korrekt második számú elkapóvá repítheti a ligában. Hogy lesz-e valaha első, az jó kérdés, talán nem, de ha nem kicsi elkapót keresett Fitterer, akkor meg volt kötve a keze, így ez egy korrekt/egyáltalán nem rossz választás.

3/80 D. J. Johnson, ED, Oregon

Két érthető és mondhatni okos választás után itt az első fejvakarós is. Johnson a 2017-es recruit osztály tagja, ami azt jelenti, hogy 6 évet járt a felsőoktatásba. Egy Miamin töltött év után első 2-3 szezonjában a Ducks csapatában sem jutott a cseresornál előbb, sőt 2020-ban még TE-nek is megpróbálták átképezni, hogy aztán ’21-ben és főleg ’22-ben végleg visszakerüljön a védőoldalra.

Johnson egy két pontos állásból induló igazi 3-4 OLB. Remek első lépése van, ezzel hamar tud sebességet szerezni és akár kívülről megkerülve, akár a lendületét erővé alakítva a tackle-ön át próbál meg átmenni. Futás ellen hasznos játékos, képes tartani a containt és akár le is vinni a futót. Az igazi ereje azonban kérdés, hogy micsoda? Sebessége van, mind rövid-, mind hosszú távon, de túl merev ahhoz, hogy folyton kívülről jelentsen veszélyt az irányítókra. Az éles irányváltások nem az erősségei, merev az alkata, nem tud mélyre menni és úgy befordulni a tackle mögött. 6 egyetemi szezonjából csak az utolsóban volt meghatározó játékos, 24 évesen a 18-20 éves ellenfelekkel szemben. A termete és a sebessége megvan, hogy egy hasznos tehermentesítő csere legyen a csapat sztárja Burns mögött, de a kezdő potenciált nem látni nála. Sokkal inkább volt 5. körre taksált játékos a kora, kevés produkciója és atletikai limitáltságai miatt.

4/114 Chandler Zavala, G, NC State

A harmadik körös mellényúlást a negyedikben javították. Zavala gyakorlatilag mindenhol top100-as prospect volt, így a 4. körben bőven értéket képviselt már, talán a Panthers legnagyobb “stealje”. Ikem Ekwonu csapattársa, sőt “szomszédja volt” LG poszton 2021-ben a Wolfpack csapatában. Egy kiemelkedő passzblokkoló jó mozgási képességekkel, aki remekelt abban a két szezonban, amit az egyetemen töltött. Problémája, hogy ő sem fiatal, ugyanúgy elmúlt már 24 éves mint Johnson, az NC State előtt két évig volt kezdő LD egy Division II-es csapatban, de a covid miatti leállás számára teljesen kiesett. 2021-ben pedig hátproblémák miatt a szezon bő felét kihagyta (így igazából csak 5 meccset játszott együtt Ekwonuval). Ő is 2017-es toborzott, de benne van, hogy egy év tanulással, fejlődéssel 2024-től már a profik között is a tavalyi első körös, egykori csapattárs Ekwonu társa legyen hosszú távon. Idén vélhetően még Corbett cseréje lesz, de akkor se legyünk meglepődve, ha az edzések során év közben akár már be is előzi majd.

5/145 Jammie Robinson, S, Florida State

Végül egy alulméretezett safety érkezett. Robinson legnagyobb hiányossága, hogy alacsony és vékony termete mellé elég rossz atlétának számít. Ez az egyetemi ligában nem látszódott, hiszen egy remek szerelő volt, aki a slot pozíciótól kezdve a box safetyn át akár a hátravont szerepkörben is megállta a helyét. Egy kevésbé ismert nevű Christopher Smith volt (kétszeres bajnok Georgia hasonló profillal rendelkező safetyje). Robinson bár még csak 22 éves négy kezdő szezon van a háta mögött és a védelem mellett hasznos special team tag is lesz.

Összegzés

Nyilván ez a draft az agresszív felcseréről és az 1/1-es irányítóról fog szólni. Ha Young beválik lehet a többi választott akár ordas nagy mellényúlás is, egy jó évnek lesz elkönyvelve. Ez viszont fordítva is igaz. Hiába találnak ígéretes guardot, elkapót vagy pár hasznos védőjátékost, ha a koronaékszer leesik a fejükről és összetörik (akár szó szerint). Az agresszív mentalitás szerintem értékelendő és az, hogy Cam Newton után végre újra állandóságot szeretnének a center mögött. Ehhez kellően jó kiegészítő választásokat is eszközöltek, de mint már mondtam, minden Youngon áll vagy bukik.

Értékelés: A-

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!