Connect with us

Draft

Mi így draftolunk – Cowboys draftértékelő

A Dallas Cowboys azzal a célkitűzéssel vágott neki a holtszezonnak, hogy csökkentse vagy akár el is tüntesse a hátrányát az NFC két legerősebb csapatával szemben. A szabadügynökpiac jól sikerült, a draft után azonban nem feltétlenül lehetnek elégedettek a csapat szurkolói.

1/26 Mazi Smith, DT, Michigan

A Cowboys védelme tavaly csak a 22. volt a mérkőzésenként engedett futott yardokban, a belső védőfal volt a defense legnagyobb gyengepontja, míg a labda másik oldalán a tight end posztot kellett megerősíteni Dalton Schultz elvesztése után. Várható volt, hogy a csapat ezt a két posztot fogja priorizálni, a legtöbben egy első körös TE picket vártak a csapathoz. Erre minden esély megvolt, a Buffalo Bills azonban egy szemfüles cserével megelőzte a texasi csapatot, és a sokak által TE1-nek tartott Dalton Kincaidet elhappolta a Dallas orra elől. Így végül a másik hiányposztját akarta megoldani a Cowboys, így érkezett Mazi Smith.

Smith egy atletikus szörny, 2022-ben Bruce Feldman éves FREAK listáján az első helyen szerepelt. Elit erősségű alsó- és felsőtesttel, valamint méreteihez képest (súlya a felső 5 százalékba tartozik a poszton) kiváló agilitással rendelkezik. Futás ellen már most hasznos játékos lehet, képes a duplázások felvételére, nagyon nehéz őt kimozgatni a lyukból, remekül horgonyoz le, emellett arra is képes, hogy kezeivel arrébb tegye a támadófalembert és berobbanjon a backfieldre. Zónafutások során láttam rá példát, hogy a földre került, mert nem mozgott a lába, de ez inkább koncentrációs problémának tűnik, amely abból eredhet, hogy nem tudta felmérni, merre mozog a labda. Ez a hiányosság edzői munkával kiküszöbölhető.

[ppp_patron_only level=”1450″ silent=”no”]

Smith-ben atletikus képességei miatt komoly pass rush potenciál lakozik. Arra már most képes, hogy a támadófalembert benyomja az irányító ölébe, vagy egy gyors swim move-val megverje az emberét, a technikája azonban jelenleg ki is merül ennyiben. A pass rush során túl magasan tartja magát, emiatt volt, hogy egy biztos sacket nem tudott megcsinálni, mert az irányító kicselezte. A pályán mutatott teljesítménye eddig elmaradt az atletikus képességei alapján vele szemben támasztott magas elvárásoktól, de technikájának fejlesztésével Smith a pass rush-ban is domináns lehet, így válhat igazán értékes tagjává a Cowboys defense-nek. Smith 49. volt a konszenzus boardon, ezért inkább a 2. körbe várták a szakértők. A Dallas azonban úgy érezte, hogy nem várhat a defensive tackle választással, figyelemmel arra, hogy feltehetőleg a későbbi körökben már nem találtak volna kezdő potenciállal bíró játékost.

Fun fact: Micah Parsons a draft napján SMS-ben kérte Dan Quinnt, hogy a csapat válassza ki Smith-t. Egy biztos, Smith-szel a fedélzeten Parsons is kevesebb double teamet fog kapni. Nem csoda, hogy ennyire örült az új csapattársának.

2/58 Luke Schoonmaker, TE, Michigan

Ami az első körben nem sikerült, az összejött a másodikban. Amikor a Cowboys az órára került a második körben, még Darnell Washington (őt állítólag egészségügyi red flag miatt levették a texasiak a boardról) és Tucker Kraft is elérhető volt a poszton, a Cowboys azonban inkább a Michigan tight endjét választotta. Jake Ferguson tavaly érkezett a csapatba a Big10 konferenciából, és az első évében egészen jól teljesített, ezért a vezetőség úgy érezhette, hogy ha már egyszer bejött a Big10 TE, miért ne sikerülhetne még egyszer. A konszenzus board alapján itt azonban egy komoly reachet követett el a Cowboys, Schoonmaker a listán a 100. helyen szerepelt, így inkább 3-4. körös tehetségnek tartották.

Luke Schoonmaker 3-cone eredménye a felső 5 százalékba, míg a távolugrása a felső három százalékba tartozik, a Relativ Athletic Score-ja 9,86, tehát a teszteredményei alapján elit atletikus képességekkel bír. Megvan a sebessége ahhoz, hogy a seam útvonalakon megnyújtsa a pályát, illetve az agilitása is, hogy elszakadjon a védőktől. Mintegy 195 cm magas, így contested catch szituációkban is képes elkapásokat szerezni. Útvonalait éles irányváltásokkal futja meg. Eddig főleg az offensive tackle mellett, klasszikus tight end pozícióban játszott, emiatt blokkolási képessége is elég jó, erre nagy hangsúlyt fektettek nála a Michiganen. Az idei szezonban McCarthy egyik korábbi nyilatkozata alapján több futásra lehet számítani a Cowboystól, így a fit érthető.

Akkor mégis mi a probléma ezzel a választással? Schoonmakerrel kapcsolatban a legfőbb kritika az, hogy a fenti atletikus képességeit eddig nem igazán tudta kamatoztatni a pályán. Egyedül az utolsó egyetemi szezonjában használták rendszeresen a passzjátékok során és akkor is mindösszesen 418 yardot és 3 TD-t tudott szerezni. Újoncként már 25 éves lesz, ezért kérdéses, hogy van-e még benne fejlődési lehetőség. Az elkapás után egyáltalán nem veszélyes (egy elhibázott szerelés 35 elkapás után), nagyon kicsi kezei vannak (alsó 3%), ugyanakkor ez eddig nem okozott neki gondot, mert kevés labdát ejtett el, viszont a profi ligában valószínűleg nehezebb dolga lesz. Az egyetemről érkező tight endeknek az esetek többségében nehéz az átállás az NFL világába, ez még inkább megkérdőjelezi ezt a választást.

Schoonmakerben atletikus képességei miatt megvan a potenciál arra, hogy kezdő szintű tight end legyen, de eddigi teljesítménye alapján inkább cserejátékosnak tűnik. A második körös választást egy ilyen típusú prospectre ellőni talán kissé luxus.

3/90 DeMarvion Overshown, EDGE, Texas

Leighton Vander Esch visszagazolása ellenére a linebacker poszt nem túl mély a Cowboysnál, Jabril Cox és Damone Clark rendkívül sérülékeny játékosok, ezért nem ártott ide a plusz ember. Ebből a szempontból érthető a választás, ráadásul Overshown itt a harmadik kör végén megfelelő értéket is képvisel.

Overshown a Texas Egyetemen három évig volt kezdő, eredetileg safetyt játszott, majd védőkoordinátor-váltás miatt linebackerként kezdték őt használni. Fentiekből is adódik, hogy ő egy alulméretezett prospect (súlya alsó 12%), viszont a linebacker poszthoz elit sebességgel rendelkezik (4,56-os 40 yard a Combine-on). Jól tud kigyorsítani, zónavédekezésben remekül érzékeli a területére belépő támadókat, valamint pass rushban is használható. Emellett képes a negatív yardos szerelések megszerzésére (30,5 TFL egyetemi karrierje alatt).

Gyengesége a futójátékok során, azon belül is a játékok felismerésében mutatkozik meg. Lassan olvas, inkább reaktív játékos, misdirectionnel manipulálható, gyenge feldolgozó készsége miatt könnyen megblokkolható. Ha pedig a támadófalember ráteszi a kezét, egyszerűen nem elég erős ahhoz, hogy kiszabadítsa magát és szerelést csináljon a labdacipelőn. Ugyan 2021-ről 2022-re jelentősen fejlődött a játéka, kérdéses, hogy ezt a pozitív tendenciát a továbbiakban is tudja-e tartani. Nickel és dime felállások során pályára lehet küldeni linebackerként, illetve kezdetben a speciális egységben is használható.

4/129 Viliami Fehoko, EDGE, San Jose State

A Group of Five-ba tartozó Mountain West konferenciából választotta ki a Dallas a következő játékosát. Fehoko nagyon produktív volt az egyetemen (47 TFL, 23 sack), 2022-ben a konferencia Év Védőjének is megválasztották.

Sokoldalú játékos, mert a testfelépítése alapján használható 4-3-as formációban defensive endként, de ha egy kis súlyt még pakol magára, akkor egyfajta hibrid defensive end/defensive tackle poszton is bevethető a 3-4-es sémában. A felvételeken megfigyeltem, hogy pass rushban jól használta a kezeit arra, hogy megakadályozza a támadófalember blokkolási kísérletét, illetve counter move-ként nagyon hatékonyan használta a lepördülést, tehát volt ötlete arra az esetre, ha első szándékból nem tudott nyerni, ami mindenképpen pozitívum. Többször második esélyből helyezett nyomást az irányítóra, a sípszóig hajtott, az ilyen típusú játékosokat szeretik az edzők.

Negatívum vele kapcsolatban, hogy merev a csípője, nem hajlékony, ezért csak a szélről nem fog túl gyakran nyerni, valamint az ereje nem annyira domináns, hogy csak annak segítségével küzdje át magát a támadófalon. Jobban kellene figyelnie arra, hogy alacsonyabban tartsa a vállvédőjét, mert a profik ki tudják használni ezt a testtartását, és a kezüket a vállvédője belsejébe betéve kontrollálhatják a mozgását. Statisztikái ugyan kiemelkedőek voltak egyetemi szinten, de azt figyelembe kell venni, hogy több prospecthez képest Fehoko gyengébb ellenfelek ellen játszott. Rotációs szerepkörben hasznos tagja lehet a védelemnek.

Fun fact: A Tampa Bay Buccaneers klasszis védőfalembere, Vita Vea az unokatestvére Fehokónak. A két játékos stílusában van is némi hasonlóság.

5/169 Asim Richards, OT, North Carolina

Richards nagyon tapasztalt támadófalember, három évig volt kezdő a Tar Heels csapatában az egyetemen. Bal oldali tackle-ként komfortosan mozgott, és elsősorban passz blokkolásban hívta fel magára a figyelmet, kezeit jól használta arra, hogy távol tartsa magától a pass rushereket.

Futásblokkolásban viszont rendkívül inkonzisztensen teljesített, a blokkok fenntartásával akadtak problémái. Emellett nem igazán atletikus, üres területeken sebezhetőbb, tőle hiba lenne azt elvárni, hogy fellépjen a második szintre és kiüsse a linebackert, mert ehhez nem elég mozgékony és gyors a lába. Több helyen azt olvastam, hogy a guard need miatt választották ki őt. Az egyetemen viszont csak egyszer volt kezdő guard pozícióban és a Senior Bowl riportok alapján is inkább tackle poszton volt meggyőzőbb, mint guardként, ráadásul pont a futásblokkolás megy neki rosszabbul, ami egy belső támadófalembernél elég nagy probléma.

Richards egy fejlesztendő projekt játékos a tackle poszton, és el is tudom képzelni, hogy a jövőben közepes szintű kezdőjátékos lesz. Abban az esetben, ha guardba akarják berakni, akkor ez a választás szerintem eléggé mellément. Ennél sokkal több értelme lett volna kivinni a második körben O’Cyrus Torrence-t.

6/178 CB Eric Scott Jr., Southern Mississippi

Scott Jr. jó méretekkel, nagy kezekkel és hosszú karokkal rendelkezik. Magas- és távolugrásban elit számokat produkált, de hosszútávú sebessége (40 yardos futása az alsó 14%-ban) és agilitása, fordulékonysága erősen kérdéses, márpedig ezek egy cornerbacknél elég fontos tulajdonságok. Csak zónavédekezésben játszott eddig, pressben lehetne potenciálja, technikáját azonban gyakorlatilag a nulláról kellene felfejleszteni. 25 éves lesz újoncként, még csak az sem mondható, hogy előtte a jövő. Két pick6-et is szerzett az utolsó egyetemi évében, lehet, hogy ezzel hívta fel magára a scoutok figyelmét. Sokkal jobb játékosok voltak még bent nála, bár a harmadik nap végén már nem nagyon lehet reachekről beszélni.

6/212 RB Deuce Vaughn, Kansas State

Ezekiel Elliott távozásával a running back posztra ráfért a mélyítés a Cowboysnál. Erre Deuce Vaughn akár alkalmas is lehet, ugyanis egy rendkívül látványosan játszó, viszont méretbeli hiányosságai miatt csak korlátozott szerepkörben használható játékos.

A Kansas State Egyetemen Vaughn rendkívül produktív volt, 2021-ben és 2022-ben is több, mint 1800 scrimmage yardot szerzett. Jól lát a pályán, a tackle-ök közé is félelmet nem ismerve robban be, jó a kontakt közbeni egyensúlya. A hirtelen irányváltásait rendszeresen megeszik a védők (a fejének mozgatásával nagyon jól adja el ezeket). Alacsony súlypontja miatt rendkívül nehéz szerelni, és elkapásokra is használható (akár a slotból kiindulva is).

166 centi magas, amivel a Combine történetének legalacsonyabb játékosa, a súlya pedig nem éri el a 81 kilót, ami szintén az alsó 1 százalékba tartozik. Blitzek felvételében, pass protectionben a fentieknek megfelelően használhatatlan. Kis termete ellenére inkább keresi a kontaktot, mint elkerüli. Bár sokat használták az egyetemen és keveset volt sérült, az NFL-ben ez a hozzáállás még visszaüthet.

Érdekesség, hogy Vaughn édesapja a Cowboys alkalmazásában áll, játékosmegfigyelőként dolgozik a csapatnál. A draft talán legmeghatóbb pillanata volt, amikor Chris Vaughn felhívta a fiát, és elmondta neki, hogy Deuce Vaughn a Dallas Cowboys játékosa lesz.

7/244 Jalen Brooks, WR, South Carolina

A hetedik körös választásokat talán nem elegáns kritizálni, de Brooks esetében érthetetlen, hogy mire gondoltak a döntéshozók. 4.69-es 40 yardos futása az alsó 4 százalékba tartozik, ezen felül a 3-cone és a shuttle eredményei is átlag alattiak. Nem túlzás kijelenteni, hogy kevés cornerbacktől fog tudni elszakadni. Emellett az egyetemi statisztikái is gyengék, 24 meccsen csak 2 TD-t tudott szerezni. 50-50-es labdáknál kompetitív és a labdaérzéke is jónak mondható, erős kezei és hosszú karjai miatt kiterjedt a catch radiusa. Azonkívül, hogy feldobják rá a labdát, nem tudom, mire fogják tudni használni. Az elkapó poszt mélysége tavaly gondot okozott a Cowboysnak a sérülések miatt. Brandin Cooks, Michael Gallup és a tavaly draftolt Jalen Tolbert mellett azonban meglepne, ha Brooks túl sok játéklehetőséget kapna, az 53 fős keretbe sem lesz egyszerű bekerülnie.

Összegzés

Az általuk draftolt játékosok profilját elemezve kijelenthető, hogy a Dallas Cowboys a 2023-as NFL Drafton sokoldalú, többféleképpen használható, illetve több poszton is bevethető prospecteket, valamint elit atletikus képességekkel rendelkező játékosokat választott ki.

Ezenkívül persze a csapat hiányposztjait is igyekezett betömni, azonban az első számú tight end posztot Schoonmaker kiválasztásával továbbra sem érzem megoldottnak, továbbá a guard poszt mélysége sem megnyugtató. Érzésem szerint a csapat a 2. és a 3. napon nem optimálisan osztotta be az erőforrásait (a támadófallal túl sokáig vártak), és amikor választásra került sor, akkor pedig több alkalommal sem az adott poszt akkor éppen elérhető legjobb játékosát draftolták.

A kiválasztott játékosok közül többekben is elit potenciál lakozik, de sokat kell velük dolgozni, hogy hatásuk legyen a csapat eredményességére, ezért elképzelhető, hogy 3-4 év múlva már sokkal pozitívabb lesz ennek a draft classnak a megítélése, mint jelenleg.

Értékelés: B-

[/ppp_patron_only]

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!