Connect with us

Legenda

Soha senki nem lesz hozzá fogható – a Jim Brown portré

Minden érának megvannak a maga legendái. Kivételes játékosok, akik folyamatosan képesek voltak dominálni és a legjobbak legjobbjait is rendre maguk mögé utasítani. Jim Brown nem ilyen volt. Amit ő képviselt, az a legendák között is egy teljesen külön kategóriába helyezi. Soha senki nem lesz hozzá fogható, pedig a pályája csúcsán úgy döntött, hogy inkább színésznek áll.

Brown 1936-ban született Georgiában. Édesapja profi boxoló volt, a tehetsége pedig hatványozottan öröklődött, ugyanis Jim valami elképesztően tehetséges volt szinte mindenben. A gimiben és a Syracuse egyetemen is focizott, kosarazott, atletizált és lacrosse-ozott is, ráadásul olyan szinten, hogy bármelyik sportágban megállta volna a helyét a profik között. Lacrosse játékosként konkrétan annyira dominált, hogy szabályt módosítottak miatta és többé nem lehetett az ütőt szorosan a test mellett tartani, hanem folyamatosan mozgásban kellett tartani. Végül többszörös All-Americannek választották, majd később a Lacrosse Hall of Fame-be is beiktatták – mindezt úgy, hogy ő lett az első fekete játékos, aki bekerült a sportág halhatatlanjai közé.

Ezzel együtt egy pillanatig nem volt kérdés, hogy a futballban fog a leginkább kiteljesedni. A senior szezonjában 986 yardot és 14 TD-t szerzett úgy, hogy mindössze nyolc meccsen lépett pályára a Syracuse. A legjobb meccse a Colgate elleni szezonzáró volt, amikor 197 yard mellett hat TD és hét sikeres extra pont került a neve mellé (Al Bundy who?). Mindezek ellenére nem őt tartották az 1957-es class legjobbjának, de még a posztján sem.

“Sok futó volt olyan jó mint én, de…”

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!