Connect with us

Draft

A szokás hatalma – Packers draftértékelő

A 2023-as szezon lesz az első olyan idény 15 év után, amikor a Green Bay Packers csapatának kezdő irányítóját nem Aaron Rodgersnek hívják. Ezzel új időszámítás kezdődik a Sajtfejűeknél, ugyanakkor ez a változás Brian Gutekunst general manager draftolási filozófiájára nem igazán hatott ki, hiszen ugyanazon elvek alapján választotta ki a franchise leendő tagjait, mint a korábbi évek játékosbörzéin.

1/13 Lukas Van Ness, EDGE, Iowa

A Packers a 2002-es draft óta egyetlen egy elkapót vagy tight endet sem választott ki az első körben, 2012 óta pedig egyedül a jelenlegi kezdő irányító, Jordan Love volt az, aki támadójátékosként első körös választott volt. Ez egy egészen döbbenetes statisztika, különösen azt figyelembe véve, hogy a modern futballban az elkapó poszt talán a három legfontosabb pozíció egyike.

Davante Adams távozását követően a WR-szoba minősége jelentősen csökkent Green Bayben, a 2022-es szezonban az újonc elkapóknak kellett megmutatniuk, hogy mit tudnak, ami Christian Watson esetében egészen jól sikerült, illetve Romeo Doubsnak is voltak villanásai. Ugyanakkor az egység még mindig a liga legrosszabb elkapószekciói közé tartozik, ezért én az első körben mindenképpen ide húztam volna, mivel egy fiatal és még nem bizonyított irányítónak a lehető legtehetségesebb játékosokat kell megszerezni, hogy elősegítsd a gyorsabb fejlődését (lásd Eagles és Hurts). A Packers vezetősége azonban évek óta csökönyös módon a védelembe választ az első körben, és ez ezúttal sem változott.

Van Ness egy prototípus felépítésű 4-3-as defensive end. Sokoldalú játékos, az egyetemen gyakran a fal belsejében is használták, és ott sem tűnt elveszettnek, sőt talán még eredményesebb is volt, mint a szélen. Elsősorban erőből dolgozik, és a futás ellen is képes hatékonyan fellépni. Fizikális a támadási ponton, karját kinyújtva ki tudja billenteni a támadófalembert az egyensúlyából és ha szabaddá teszi a kezeit, akkor a futó nem megy el mellette. Speed to power move-ja és bull rush-a egyértelműen a class legjobbjai közé tartozik. Egészen a sípszóig küzd, sokszor második szándékból nyer és ér oda az irányítóra.

[ppp_patron_only level=”1450″ silent=”no”]

Negatívum vele kapcsolatban, hogy tapasztalatlan, az Iowa egyetemen csak rotációs játékos volt, ezért kérdéses, hogy a teljes mérkőzésen mennyire lehet a pályán hagyni. Ami még feltűnő volt a felvételeken, hogy a blokkolási sémákat nem mindig ismeri fel jól. A Nevada ellen több olyan játékot is láttam, ahol teljesen rossz lyukra futott be, a futójátékos meg már máshol volt, tehát edzői munkára ezen a területen mindenképpen szüksége lesz. A meccseken nem tűnt kimondottan atletikusnak, vagy hajlékonynak, kevésszer tudott szélről nyerni, vagy élesen visszavágni középre. Ennek ellenére a Combine-on kimagaslóan tesztelt (felső 4 százalék 40 yardon, felső 11 százalék a 3-cone drillben, short shuttle és távolugrás felső 18 százalék).

Van Ness nem egy késztermék, nem áll még készen a teljes idejű kezdő pozícióra, így számomra az ő kiválasztása az egyik legrosszabb forgatókönyv volt az első körre (pláne, hogy az edge nem is volt hiányposzt). A Packersnek ugyan van érzéke a hasonló profilú pass rusherek fejlesztéséhez, Rashan Gary is nyers játékosként érkezett, és végül kihozták belőle az állatot, ugyanakkor kihagyott ziccernek érzem, hogy nem az elkapó Jaxon Smith-Njigba érkezett.

2/42 Luke Musgrave, TE, Oregon State

Robert Tonyan távozásával nem maradt a rosteren olyan tight end, akit nyugodt szívvel be mernék tenni a kezdőbe, így várható volt, hogy a második napon érkezik majd valaki erre a posztra a csapatba. Musgrave magas, atletikus tight end, aki képes a passzjátékban vertikális veszélyt jelenteni. Egyenes vonalú sebessége a defensive backeket is zavarba hozza (felső 13 százalékos 40 yard a Combine-on), emellett az induló sebessége is elit (10 yardos ideje a legjobb lett). Jó, megbízható kezei vannak, továbbá mélyre menő passzoknál is kiemelkedő labdaérzékkel rendelkezik. Contested catch szituációkban sem kell félteni, a testével remekül elzárja a védőt a labdától. Blokkolásban a védő lendületét használja ki, hogy helyet csináljon, inkább elzárja a védő útját, mintsem elmozgatja őt, ebben mindenképpen fejlődnie kell.

A legnagyobb kérdőjel vele kapcsolatban az egészsége, mivel több sérülése is volt. 2022-ben két meccs után megsérült és a teljes idényt kihagyta, emiatt kevés tapasztalattal bír. Az útvonalfutásban is fejlődnie kell, a felvételeken megfigyelhető, hogy ha a védők képesek megzavarni a mozgását, akkor lelassítható és zavarba hozható. Az utolsó negatívum, hogy túl könnyen lemegy az első kontaktra és nem harcol az extra yardokért. Ez nálam inkább mentalitásbeli kérdés, szerintem nem jó egy nagyobb testű támadójátékosnál, ha nem harcol az extra yardokért, ezt a hozzáállást az edzők remélhetőleg kiölik belőle. Hiányposztra érkezett, és értéken is rendben van, remek választás.

2/50 Jayden Reed, WR, Michigan State

Reed nagy tapasztalattal bíró játékos (több mint 30 meccs egyetemi szinten), akinek 2021-ben kiemelkedő éve volt (59 elkapás, 1026 yard, 10 TD), 2022-ben viszont már kevésbé voltak jók a számai. Alacsony és vékony (mint az idei WR class nagy része), viszont méretei ellenére contested catch szituációban is helytáll, képes lekövetni a mély labdákat, és a back shoulder fade játékokat nagyon érzi, több ilyen elkapást is láttam tőle (pl. az Ohio State ellen). Jó útvonalfutó, intelligens játékos, érzi a zónahatárokat, a rövidebb útvonalakon képes szeparálódni. Slotban és szélen is játszott, sőt a Spartans előszeretettel használta jet sweep játékoknál, mert labdával a kezében is veszélyes, képes több szerelési kísérletből is kitörni és plusz yardokat szerezni.

Hosszútávú sebessége nem az igazi, a mélyebb útvonalakon jól tapadnak rá a védők. Nem elég fizikális játékos a line of scrimmage-en, a press ellen nehezen fog megélni, súlya miatt elnyomható (alsó 17%). Mindenképpen ki kell találnia valamit arra az esetre, ha az egész mérkőzésen az arcában lesznek a cornerbackek, mert az egyetemen kevés meccsen találkozott ilyen szoros őrizettel – ezen segíthet, ha a slotban lesz, ami várható. Elkapási technikája nem a legtisztább, nem nyújtja ki a kezeit, hogy kiterjessze az elkapási sugarát. Ráadásul eleve is rövidek a karjai (alsó 23%), és kicsi a karfesztávolsága (alsó 14%), ezért a védők eddig is képesek voltak leütni előle a labdát. Mondhatnánk, hogy hurrá, végre jött elkapó, viszont nem lehet elmenni amellett sem, hogy a konszenzus board alapján Reed kiválasztása egy körös reach volt. Személy szerint én itt Josh Downs vagy Jalin Hyatt kiválasztását preferáltam volna.

3/78 Tucker Kraft, TE, South Dakota State

Kraft remek felépítésű és atletikus tight end, aki széles felsőtesttel és izmos alsótesttel rendelkezik, emiatt az elkapások után nehéz földre vinni, képes volt YAC yardokat szerezni több alkalommal is (Musgrave-hez képest ezen a területen sokkal jobb játékos). A testét kihasználva jól fedezi a labdát a védőktől, a red zone-ban kiváló célpontot nyújt. Gyorsabb a mozgása, mint ahogy a tesztjei, illetve a felépítése alapján számítana rá az ember. Bárhol fel tud állni, a fal mellett, a slotban és a szélen is használható. Ha előre indul, pl. erőfutásoknál, akkor kiválóan blokkol. Hatalmas elkapási sugara van, az egyetemen rendszeresen megmentette az irányító rossz passzait, volt hogy a földhöz közel szerezte meg a labdát.

Kraft a másodosztályban gyengébb ellenfelek ellen játszott, a tehetségszint növekedése az NFL-ben drasztikus lesz a számára. Emellett limitált útvonalfát futott egyetemi szinten, sokat kell még ezen a területen tanulnia, a hirtelen irányváltások, a hirtelen mozgások eddig hiányoztak a technikájából. Blokkolásban elsősorban a készhasználatán kell fejlesztenie. Továbbá arra kell még figyelnie, hogy a magassága miatt a leverage csatákat neki nehezebb megvívnia, ezért lejjebb kell vinnie a vállvédőjét a hatékony blokkokhoz. Felsorolt gyengeségei ellenére a draft ezen pontján ő már stealnek számít. Bőven benne van a pakliban, hogy stabil, átlag feletti kezdőjátékossá fogja kinőni magát, LaFleur pedig hívhatja ezerrel vele és Musgrave-vel együtt a 12 personneles felállásokat.

4/116 Colby Wooden, EDGE/DT, Auburn

A Packersnek a sok csere miatt végül 9 választása volt a harmadik napon, ebből az első a védőfalba érkezett Wooden személyében. Igazi football guy, mindene a foci, a pozíciós edzők nagyon fogják szeretni kiváló munkamorálját. Legjobb képessége a kézhasználata, nagyon precízen helyezi és használja a kezeit. Igazi tweener, kívül és belül is játszott, de úgy tűnik, hogy az egyetemen nem igazán jöttek rá, milyen pozícióban lehetne igazán hasznos. A tesztjei emiatt nehezen értelmezhetőek, edge-ként jelenlegi súlyával nem tűnik elég jó atlétának.

Defensive tackle-ként hasznosabb játékosnak tűnt (2021-ben 41 nyomást gyakorolt), viszont a fal belsejében alacsonyabb súlya miatt a futás ellen nem teljesített annyira jól, az erősebb guardok és centerek elnyomták, nem tudott lehorgonyozni. Pass rush-ban belül gyors első lépéssel bír, viszont külső passzsiettetőként nem elég robbanékony a mozgása. Rotációs játékosként akár hasznos tagja lehet a védőfalnak, többet nehéz elvárni tőle.

5/149 Sean Clifford, QB, Penn State
5/159 Dontayvion Wicks, WR, Virginia

Clifford középszerű egyetemi irányítóként jelentkezett a draftra, volt olyan konszenzus board, ahol a 423. helyen szerepelt. Volt azonban olyan rangsor is, ahol fel sem tüntették őt, tehát még az UDFA-k között is nagyon hátul volt, ehhez képest sikerült őt az 5. körben kiválasztani. Kellett a csereirányító a Packersbe Love mögé, mert csak Danny Etling van rajta kívül a rosteren, de ez akkor is egy értelmezhetetlen választás. Clifford egyetemi szinten mobilis irányító volt, scrambling szituációkban tudott plusz yardokat szerezni, viszont emellett nagyon lassan olvasott, gyakran rajta ragadt a szeme a kiszemelt célponton, karereje nem NFL szintű, nem vezette jól az elkapóit. Érdekesség, hogy Clifford 3 hónappal idősebb, mint Jordan Love, akit még 2020-ban draftolt a Packers.

Wicks 2021-ben parádés évet futott a Virginia Egyetemen, 1201 elkapott yardot és 9 TD-t szerzett, viszont a 2022-es éve nagyon gyengére sikerült. 14 labdát ejtett el két év alatt, ami eléggé kikezdte az önbizalmát. Sebessége is kérdéses, borzasztó lassú 40 yardot futott (alsó 13 százalék). Útvonalait éles irányváltásokkal futja meg, nagyon jók a hezitáló manőverei, jól játszik a sebességgel, tudja manipulálni a védőket hirtelen kigyorsításokkal és hirtelen megállásokkal. Emellett magasra tud ugrani és leszedni a labdát a levegőből (távolugrásban felső 6 százalék, magasugrásban felső 12 százalék a Combine-on), amit kiváló testkontrollja is segít. Ha beütne a sérülésbogár az elkapósorba, akkor a padról beállva Doubs szerepét át tudná venni, de első számú célpont valószínűleg nem lesz belőle.

6/179 Karl Brooks, EDGE, Bowling Green
6/207 Anders Carlson, K, Auburn

Brooks a Group of 5 konferenciák közé tartozó MAC-ben domináns játékos volt. Az NFL persze más kávéház, meglátjuk, mennyire tudja korábbi teljesítményét megközelíteni. Brooks a nagyobb testű edge játékosok közé tartozik, utolsó egyetemi szezonjában hihetetlenül produktív volt (61 nyomás, 12 sack), 23,8 %-os pass rush win rate-tel dolgozott. Az egyik legjobb tulajdonsága, hogy van pass rush terve. Jól használja ki a szögeket, pl. ha az offensive tackle túl szélesen áll fel, akkor hirtelen mozdulattal befele vág. Rendelkezik counter move-okkal, hatékony a bull rush-a, a felvételeken első lépése nagyon gyorsnak tűnt.

Brooks borzalmasan rossz atletikus teszteket produkált a Combine-on (alsó 2 százalék a shuttle-ben, magasugrásban alsó 9 százalék), ez is közrejátszhatott abban, hogy a konszenzushoz képest később kelt el. Kicsik a kezei és a karjai is rövidek, NFL-szinten várhatóan nehezebben fog lejönni a blokkokról. A fal belsejében nincs tapasztalata, mégis elképzelhető, hogy be kell mozgatni oda, mert a profik között értelmezhetetlen az atletikus profilja az Edge poszthoz.

A korábbi körökben valóságos kicker rush indult be, amiből ott nagyon helyesen kimaradt a Packers. Így viszont elképzelhető, hogy Crosby távozását követően egy kevésbé megbízható rúgó lesz a csapatban. Carlson karrier field goal átlaga 71,8 %, 50 yard felett 17 rúgásból csak ötöt értékesített az egyetemen, ezek nem túl biztató számok. Rúgási mozdulatsora nem a leggyorsabb, ez több blokkolt rúgáshoz vezetett. Matt LaFleur szeret nekimenni a negyedik kísérleteknek, lehet hogy Carlson meg fogja könnyíteni a vezetőedző számára ezeket a döntéseket.

7/232 Carrington Valentine, CB, Kentucky
7/235 Lew Nichols III, RB, Central Michigan
7/242 Anthony Johnson Jr., S, Iowa State
7/256 Grant DuBose, WR, Charlotte

Valentine egy atletikus, viszont fejlesztendő cornerback. Korrekt sebességgel bír, emellé kiváló számokat produkált az ugrási gyakorlatokban a Combine-on. Technikája azonban kérdőjeles, sokszor megégették a mély labdáknál. Nem jól ismeri fel az útvonalakat, a double move-okat rendszeresen megeszi, emellett csak egy karrier interceptionje van, továbbá futójáték ellen rossz szögeket választ, és nem is túl határozottan lép fel. Az ösztönei jelenleg nem elégségesek a profi ligához, fejlesztéssel az atletikus képességei és méretei miatt lehet belőle hosszútávon is NFL játékos.

Nichols 2021-ben 1848 futott yardot és 16 TD-t szerzett, a futott yardok száma az egész egyetemi ligában a legtöbb volt abban az évben. Sok labdacipelés van már a lábában, 2022-ben a fokozott terhelést nem bírta és meg is sérült. Inkább korai downokon lehet játszatni, erőfutó, emiatt pass protectionben sem elveszett, képes felvenni a blitzeket.  Nichols nem túl gyors, hosszútávon nem fogja lefutni a védőket, inkább a tackle-ök között érzi otthon magát. Képes kitörni a szerelési kísérletekből az erejét használva, viszont nem elég laza a csípője, emiatt irányváltási képessége sem jó. Screen játékoknál és checkdownoknál voltak elkapásai, más útvonalakon nem igazán használható.

Johnson Jr. több pozícióban is játszott a secondaryben a Cyclones csapatában. Magas futball IQ-ja megmutatkozik a pályán, jól helyezkedik, emellett fizikális szerelő. Gyorsan olvas, cornerback tapasztalata segíti az útvonalak felismerésében. Idősebb prospect és csak egy évig volt safety, ezért még tanulja a posztot, viszont a játékintelligenciája segítheti őt. Rudy Ford és Tarvarius Moore mellett van lehetősége bekerülni a kezdőcsapatba, ha további tapasztalatot szerez, mert a tehetsége adott hozzá.

DuBose tipikus X elkapó magassággal rendelkezik, karfesztávolsága átlag feletti, ezért kiterjedt catch radiusszal bír. Fade útvonalakon és jump balloknál is használható. Korrekt útvonalfutás jellemzi, de még egyértelműen tanulja a posztot. YAC képessége egész jó, gyorsan vált át futásra, fizikálisan játszik. A 2020-as évben a COVID miatt eltörölték a másodosztályú csapatának szezonját. Azért, hogy fizetni tudja a számláit, több polgári munkát is vállalt, többek között élelmiszercsomagolóként is dolgozott. Egy barátja hívta el a Charlotte Egyetem nyári próbajátékára, ahol a játékával meggyőzte az edzőket. Fentiekre tekintettel csak két év tapasztalattal bír, azt is alacsonyabb osztályban szerezte. Sok a fiatal elkapó a csapatnál, meg kell küzdenie a roster helyért.

Összegzés

Gutekunst vezetése alatt a Packers draftolási filozófiája könnyen kiismerhető, az idei játékosbörzén gyönyörűen kirajzolódtak a vezetőség kőbe vésett elvei. Első körben a védelmet kell erősíteni kiemelkedő tehetségek megszerzésével, második napon jöhet egy-két skill pozíciós játékos, a harmadik napon pedig minél több választási lehetőséget kell összegyűjteni, a zavarosban halászásból előbb-utóbb lesznek találatok. Amíg Rodgers volt az irányító, védhetőbb volt a fenti fontossági sorrend. A Packers-legenda távozásával azonban szerintem megérett az idő a változtatásra.

Gutekunst mentségére legyen szólva, hogy amikor korábban egy posztról több játékost is kiválasztott ugyanazon a drafton, akkor közülük legalább egy bevált. Továbbá abban is lehet reménykedni, hogy az ő regnálása alatt kiválasztott első körös védők egyike sem lett teljességgel használhatatlan. Az idei drafton 13 új játékos érkezett a keretbe, ha csak az egyharmaduk átlag feletti kezdő lesz, akkor már sikeresnek lehet ezt a játékosbörzét minősíteni. A hiányposztokat – talán a secondary kivételével – sikerült betölteni, de ha azt nézzük, hogy mit lehetett volna kihozni a rendelkezésre álló lehetőségekből, akkor bőven maradhat a szurkolóknak hiányérzete.

Értékelés: B

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!