Connect with us

Minden ami NFL

Mennyivel van előrébb a 49ers Brock Purdyvel?

Brock Purdy egyelőre minden meccsét megnyerte, amit végig tudott játszani: 8-0-s mérleggel kezdte karrierjét a 49ersnél, mielőtt az Eagles elleni konferenciadöntőn megsérült a könyöke. Ha nincs ez a szerencsétlen eset, akkor ki tudja, akár gyűrű is lehetne már az ujján. Jelenleg úgy néz ki, hogy a tavalyi Mr. Irrelevant felépül a szezonkezdetre, ami miatt felvethetjük a kérdést: mennyivel van előrébb a 49ers Brock Purdyvel?

Hogyan jutottunk el idáig?

A San Francisco 49ers 2017-ben elkezdett egy újjáépítést a John Lynch – Kyle Shanahan tengellyel, ami harmadik évükre be is érett. Amikor Jimmy Garoppolo egészséges tudott lenni, akkor a csapat kettőből kétszer konferenciadöntőig menetelt, ebből egyszer meg is nyerte azt és csak a Super Bowlon bukott el a Chiefs ellenében.

Azt azonban Shanahanék is belátták, hogy Garoppolo nem megoldás hosszú távon, ezért három első kört áldoztak a rendkívül tehetséges, de nagyon tapasztalatlan Trey Lance-re, aki első évében még padozott Garoppolo mögött, majd másodévének kezdőként futott neki, de egy sérülés miatt ennek hamar vége lett. A sérülékeny Jimmy is újra a partvonal mellé szorult, így pedig be kellett állnia a harmadik számú QB-nak, aki bizony a tavalyi év Mr. Irrelevantja, azaz a draft utolsó választottja volt. Brock Purdy azonban minden elvárást túlszárnyalt – a 49ers az irányításával meccsenként egy touchdownnal többet átlagolt mint korábban a szezon során (33 vs. 26) – és minden egyes mérkőzését megnyerte az alapszakasz végén, majd a rájátszás elején is, 8 győzelem után pedig úgy szenvedte el az első hivatalos vereségét, hogy a konferenciadöntő első negyedében megsérült.

Garoppolo távozott, Purdy pedig a legfrissebb hírek szerint fel fog épülni a szezon kezdetére, Shanahnék így gyakorlatilag ki is nevezték kezdőnek Lance-t beelőzve, akiért ugyebár a világ minden erőforrását is odaadták. Ezek alapján tehát úgy tűnhet, hogy megvan a jövő franchise irányítója San Franciscóban, aki új szintre emeli a támadósort és aki végre ismét elvezetheti a csapatot a gyűrűig.

De valóban így van ez? Erre keressük most a választ.

Nézzük meg a statisztikákat!

Értelemszerűen Jimmy Garoppolóhoz kell hasonlítanunk Purdy játékát, amennyiben azt akarjuk megnézni, hogy előrébb tart-e a 49ers, mint eddig.

Garoppolo sosem volt egy igazán jó irányító, de nem is volt rossz. Egy használható QB, aki jó környezetben nagyon jó számokat tudott összehozni, de azt azért mindenki tudta róla, hogy a jó számai elsősorban nem neki, hanem a körülötte lévő rendszernek és csapattársaknak voltak köszönhetők.

Ő tavaly ilyen statisztikákat tudott felmutatni:

  • 16 TD
  • 4 INT
  • 103-as passer rating
  • 67,2%-os pontosság
  • 7,9 yard/attempt
  • 7,3 yard átlagos passzmélység

Na és akkor nézzük, hogyan viszonyul ehhez Brock Purdy:

via Alex Rollins

Ugyanannyi TD és INT, szinte ugyanolyan passer rating és passzpontosság, kicsivel jobb átlagos passzmélység és YPA. Eddig nagy különbség nincs kettejük közt. A támadósor látszólag mégis jobban muzsikált, hiszen egy TD-vel többet átlagoltak Purdy alatt.

Akkor az alap statisztikák hazudnak, és a csapatszintű mutatóknál jobban kijön a különbség?

Nos, erre is nem a válasz.

Purdy a negyedik legjobb volt EPA/play mutatóban és hetedik sikerességi rátában az egész ligában, azonban Garoppolo egy hajszállal ugyan, de mindkettőben jobb volt (harmadik és ötödik).

via rbsdm.com

Az EPA/play és a sikerességi ráta mutatókat szokás ugyan irányítók játékára vetíteni, de szerintem ez sosem volt egy jó mérce és sokkal inkább a passzjáték erősségét mutatja meg, mintsem magát az irányítóét vákuumban. Ezek a statisztikák azt mutatják, hogy a passzjáték nem teljesített jobban Purdy irányításával, mint Garoppolóéval.

Akkor mégis mi változott? Miért tett fel egy touchdownnal többet a táblára a 49ers Purdy irányítása alatt?

A cikk még nem ért véget. Hogy tovább olvass, fizess elő vagy jelentkezz be!

Havi előfizetésÉves előfizetés
SPÓROLJ 2 HÓNAPOT ÉVES ELŐFIZETÉSSEL
Előfizető
monthly
yearly
4,99 € (215 ₴)49,99 € (2150 ₴)
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Reklámmentes
monthly
yearly
7,99 € (350 ₴)79,99 € (3500 ₴)
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Támogató
monthly
yearly
11,99 € (520 ₴)119,99 EUR (5200 ₴)
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek

4 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bujdy Bujdy
Bujdy Bujdy
2023-06-21 13:51

És akkor van elcserélik Purdy-t jó drágán valamikor, vagy elengedik és kap egy zsíros szerződést az új helyén, ahol megbukik… :(

Staten Island
Staten Island
2023-06-21 07:44

Ha a teljes kontextust nézzük, ahol ott van a rosteren Lance is, akkor amellett, hogy miben külöbözhet egy Garoppolo-Purdy vezette támadósor, azt is érdemes vizsgálni, hogy kettejükhöz képest mit tudna ő hozzáadni. Erről pedig tavaly készítettél egy elemzést:

https://fuzovelkifele.com/2022/06/hogyan-valtozik-a-49ers-tamadosora-iden-es-mit-varhatunk-trey-lance-tol/

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ebben a cikkben rámutattál, hogy Garoppolo és Purdy játéka, játékstílusa rendkívül hasonló, kis különbséggel ugyanazt tudják, egyedül Purdy némivel jobb improvizációs készségét lehetett kiemelni, mint kisebb különbség. Ezért van az, hogy szinte ugyanolyan statisztikákat hoznak, de még Purdy Jimmyhez képest kiemelkedő statisztikájáról (10-19 yard között) is azt mondod, hosszútávon nem fenntartható. Itt jön képbe az, amit a tavalyi cikkedben a Garoppolo vezette támadósorhoz képest vizsgáltál Lance játékstílusa kapcsán, azt egy Purdy által vezetetthez képest is érvényesnek tekinthetjük. Eszerint Garoppolo [aka Purdy] egy “high risk, low reward” játékos (sok turnovert érő dobás, kevés nagy játék), ami a legrosszabb kombináció. Ellenben Lance, aki nem szabadul gyorsan a labdától, jóval agresszívebbek a szemei, azaz mélyebbre néz, az előre felrajzoltak helyett inkább improvizál, a pálya teljes területét be tudja játszani [ellenben Purdyvel, aki egy 1. és 2. opciót olvasó játékos], emellett pedig nagyon is atletikus, így a védelem számára is jóval kiszámíthatatlanabb, ezáltal nem tudnak egy-egy dologra összepontosítani ellene. A futójáték egyrészt emiatt, másrészt Lance lábai miatt is sokkal veszélyesebb tud lenni.

A leírtakat figyelembe véve számomra még mindig nem az a kérdés, hogy Garoppolóhoz képest mit tudna hozzáadni Purdy, hanem, hogy Lance mit tudna. Az biztos, hogy Lance jelen állapotban Purdyhez képest egy kaparós sorsjegy, hiszen utóbbi már szállított 8 győzelmet és tudjuk róla, hogy tud annyit, mint Jimmy, míg előbbi lesérült és csak abból tudunk kiindulni, amit a tape-eken láttunk róla. De ha a játékstílusát és potenciálját veszem figyelembe (a rá áldozott drafttőkéről meg már nem is beszélve, amelynek rendkívül rossz optikája van, ha egy 7. körös mögött padoztatják), nálam nem kérdés, ha mindkettő egészséges Lance-t próbálnám meg. El sem tudom képzelni, mit tudna ez a Shanahan-féle támadósor CMC-vel kiegészülve, ha Lance nagy bombáitól és improvizatív játékaitól is félniük kellene, nem tudnának beállni a boxba, a pálya közepére és annyi single high safetys felállásban védekezni, ami csak még több teret nyitna meg a pályán, ezzel még halálosabbá és kiszámíthatatlanabbá téve a támadósort. Az meg, hogy Lynch lenyilatkozza, hogy meghallgatják az ajánlatokat Lance kapcsán (nem tanulva abból, hogy limitált képességű irányítóval kétszer is elbuktak a SB kapujában és komolyan azt hiszik, hogy egy 7. körössel viszont meg lesz, aki ráadásul egy Jimmy G 2.0 kis túlzással), az számomra nem kissé arrogáns hozzáállás. Persze, ettől még lehet összejön, mert Shanahan egy zseni.

Fetyke
Fetyke
Reply to  Staten Island
2023-06-21 19:12

Szerintem felejtős mindegyik irányító. Lehet próbálkozni Lance-el, de sok köszönet abban sem lesz.
A 49ers helyében már rég másfelé keresgélnék. :D

katonadani
Reply to  Staten Island
2023-06-21 08:31

én is a Lance féle magas potenciállal mennék egyébként, de én mondjuk mindig ezt keresem egy QBban és a hosszú távot nézem. Mert Purdyvel valószínűleg idén több esély van nyerni, mint Lance-szel, a 49ersnek pedig nyitva van az ablak ebben a gyenge NFCben hogy ismét SBbe jusson. Szal náluk ez is közrejátszik a gondolkodásban.

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x