Connect with us

Minden ami NFL

Mennyivel van előrébb a 49ers Brock Purdyvel?

Brock Purdy egyelőre minden meccsét megnyerte, amit végig tudott játszani: 8-0-s mérleggel kezdte karrierjét a 49ersnél, mielőtt az Eagles elleni konferenciadöntőn megsérült a könyöke. Ha nincs ez a szerencsétlen eset, akkor ki tudja, akár gyűrű is lehetne már az ujján. Jelenleg úgy néz ki, hogy a tavalyi Mr. Irrelevant felépül a szezonkezdetre, ami miatt felvethetjük a kérdést: mennyivel van előrébb a 49ers Brock Purdyvel?

Hogyan jutottunk el idáig?

A San Francisco 49ers 2017-ben elkezdett egy újjáépítést a John Lynch – Kyle Shanahan tengellyel, ami harmadik évükre be is érett. Amikor Jimmy Garoppolo egészséges tudott lenni, akkor a csapat kettőből kétszer konferenciadöntőig menetelt, ebből egyszer meg is nyerte azt és csak a Super Bowlon bukott el a Chiefs ellenében.

Azt azonban Shanahanék is belátták, hogy Garoppolo nem megoldás hosszú távon, ezért három első kört áldoztak a rendkívül tehetséges, de nagyon tapasztalatlan Trey Lance-re, aki első évében még padozott Garoppolo mögött, majd másodévének kezdőként futott neki, de egy sérülés miatt ennek hamar vége lett. A sérülékeny Jimmy is újra a partvonal mellé szorult, így pedig be kellett állnia a harmadik számú QB-nak, aki bizony a tavalyi év Mr. Irrelevantja, azaz a draft utolsó választottja volt. Brock Purdy azonban minden elvárást túlszárnyalt – a 49ers az irányításával meccsenként egy touchdownnal többet átlagolt mint korábban a szezon során (33 vs. 26) – és minden egyes mérkőzését megnyerte az alapszakasz végén, majd a rájátszás elején is, 8 győzelem után pedig úgy szenvedte el az első hivatalos vereségét, hogy a konferenciadöntő első negyedében megsérült.

Garoppolo távozott, Purdy pedig a legfrissebb hírek szerint fel fog épülni a szezon kezdetére, Shanahnék így gyakorlatilag ki is nevezték kezdőnek Lance-t beelőzve, akiért ugyebár a világ minden erőforrását is odaadták. Ezek alapján tehát úgy tűnhet, hogy megvan a jövő franchise irányítója San Franciscóban, aki új szintre emeli a támadósort és aki végre ismét elvezetheti a csapatot a gyűrűig.

De valóban így van ez? Erre keressük most a választ.

Nézzük meg a statisztikákat!

Értelemszerűen Jimmy Garoppolóhoz kell hasonlítanunk Purdy játékát, amennyiben azt akarjuk megnézni, hogy előrébb tart-e a 49ers, mint eddig.

Garoppolo sosem volt egy igazán jó irányító, de nem is volt rossz. Egy használható QB, aki jó környezetben nagyon jó számokat tudott összehozni, de azt azért mindenki tudta róla, hogy a jó számai elsősorban nem neki, hanem a körülötte lévő rendszernek és csapattársaknak voltak köszönhetők.

Ő tavaly ilyen statisztikákat tudott felmutatni:

  • 16 TD
  • 4 INT
  • 103-as passer rating
  • 67,2%-os pontosság
  • 7,9 yard/attempt
  • 7,3 yard átlagos passzmélység

Na és akkor nézzük, hogyan viszonyul ehhez Brock Purdy:

via Alex Rollins

Ugyanannyi TD és INT, szinte ugyanolyan passer rating és passzpontosság, kicsivel jobb átlagos passzmélység és YPA. Eddig nagy különbség nincs kettejük közt. A támadósor látszólag mégis jobban muzsikált, hiszen egy TD-vel többet átlagoltak Purdy alatt.

Akkor az alap statisztikák hazudnak, és a csapatszintű mutatóknál jobban kijön a különbség?

Nos, erre is nem a válasz.

Purdy a negyedik legjobb volt EPA/play mutatóban és hetedik sikerességi rátában az egész ligában, azonban Garoppolo egy hajszállal ugyan, de mindkettőben jobb volt (harmadik és ötödik).

via rbsdm.com

Az EPA/play és a sikerességi ráta mutatókat szokás ugyan irányítók játékára vetíteni, de szerintem ez sosem volt egy jó mérce és sokkal inkább a passzjáték erősségét mutatja meg, mintsem magát az irányítóét vákuumban. Ezek a statisztikák azt mutatják, hogy a passzjáték nem teljesített jobban Purdy irányításával, mint Garoppolóéval.

Akkor mégis mi változott? Miért tett fel egy touchdownnal többet a táblára a 49ers Purdy irányítása alatt?

A cikk még nem ért véget. Hogy tovább olvass, fizess elő vagy jelentkezz be!

Havi előfizetésÉves előfizetés
SPÓROLJ 2 HÓNAPOT ÉVES ELŐFIZETÉSSEL
Előfizető
havonta
évente
1990 HUF19 990 HUF
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Reklámmentes
havonta
évente
2990 HUF29 990 HUF
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Támogató
havonta
évente
4490 HUF44 990 HUF
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!