Connect with us

Érdekességek

Kinek mennyire egészséges a cap-helyzete?

A PFF fizetési sapka guruja, Brad Spielberger arra a kérdésre kereste a választ, hogy mely csapatoknak a legegészségesebb és a legkevésbé egészséges a salary cap helyzete a következő három évet vizsgálva.

Nézzük először a végeredményt, és utána a módszert:

Öt kategóriát vizsgált Spielberger:

  • az 51 fős (nem-újonc) keret erőssége/értéke
  • aktív drafttőke, tehát az újonc szerződéses játékosok értéke
  • a következő három évre (2023-2025) jósolt effektív cap space (mennyi elkölthető pénze lesz a csapatnak)
  • az úgynevezett prorated pénzek összessége (mennyi pénzt könyveltek le előre, toltak el következő évekre)
  • jövő évi szabadügynökök értéke.

Ezek alapján rangsorolta a csapatokat, majd az egyes kategóriákon belül megnézte, hogy mennyivel térnek el az átlagtól, majd az egyes kategóriákra adott súlyozást használva kijött a végső eredmény. Ha bővebben érdekelnek ezek a részletek, akkor itt tudjátok elolvasni az erről készült tanulmányt.

Az eredményeket vizsgálva nem meglepő módon a Saints van az utolsó helyen, hiszen a keret idős és átlag alatti, a pénzeket pedig csak tolják és tolják maguk előtt. A Rams és a Buccaneers helye is könnyen magyarázható a legrosszabb négy közt, hiszen az utóbbi években mindent feltettek a Lombardi trófeára, be is jött, de ennek most isszák meg a levét. A Raiders már sokkal érdekesebb, náluk a legnagyobb probléma abból áll, hogy nincsenek értékelhető újonc szerződéses játékosok a keretben, amik rendkívül megnehezítik a csapatépítést.

Az élen zsinórban másodjára a Bengals áll, habár ez a közeljövőben változhat, hiszen értékes szabadügynökeik vannak jövőre, amiben még nincs is benne Burrow és Chase, akikkel egy-két éven belül rekordszerződéseket fognak kötni. A Patriots és a Jets is hasonló helyzetben van jelenleg, hiszen erős a keretük és nincs sok előre lekötött pénzük, viszont jövőre sok és értékes lejáró szabadügynökük van. A Patriots egyébként idén a második legkevesebbet költi játékosokra, a következő két évben pedig jelen állás szerint a legkevesebbet – így persze könnyű egészséges cap helyzetet összehozni. A top5-ben maradva a Bears és a Lions hasonló cipőben evez, hiszen fiatal magjuk van, akikre nem költenek sokat most és még a következő években sem.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2024 FK Media Group