Connect with us

Minden ami NFL

Újraértékeljük a 2020-as draftot – AFC West

Ahogy minden szakértő, úgy mi is értékeljük a csapatok draftjait az aktuális tudásunk alapján. Ez egyesek szerint nem más, mint ködszurkálás, és legalább kettő, de inkább három év kell ahhoz, hogy jól meg tudjunk ítélni egy draft classt. Ez a feltétel most teljesült a 2020-as draftoltak esetében, így egy sorozat keretében újraértékeljük a csapatok draftjait. Jöjjön az AFC West!

A koncepció a következő: fogjuk a 2020-as draftértékelőinket, felelevenítjük az akkori gondolatainkat, majd a jelenlegi tudásunk alapján újraértékeljük az adott csapat húzásait.

Denver Broncos

A Broncos az előző évben választotta ki Drew Lockot, aki az év végét pont egy pár meccses jobb periódussal zárta és mivel eleve egy projekt irányítónak volt beharangozva, így a csapat szurkolói reménykedtek benne, hogy egy fejlődési ív kezdetét látták. Azonban később kiderült, hogy ezt csak a bizakodó szurkolói szívek szerették volna, valóságalapja kevés volt. A lényeg, hogy így a 2020-as drafton mindent arra tett fel a gárda, hogy Lock megkapjon minden segítséget és mi is egyetértettünk a filozófiával.

Az első körben így nem volt meglepetés, hogy egy elkapó érkezett, főleg annak tudatában, hogy három kiemelkedő játékost is beharangoztak erre a posztra. A Broncos választásához érkezve Jerry Jeudy és CeeDee Lamb is bent volt a kalapban, a csapat pedig előbbit húzta. Jeudy a class messze legjobb útvonalfutójának számított és bár a termetével kapcsolatban voltak kérdések, de el lehetett képzelni, hogy WR1 kaliber lesz. Mi pedig maximálisan elhittük.

Nos, úgy néz ki ez nem jön össze. Bár a fiatal támadónak vannak fellángolásai, de egyértelműen nem tud olyan meghatározó játékos lenni, mint amit reméltek tőle (többek között sérülések miatt sem). Egy jó második számú opció továbbra is lehet, de az első kör első felében ennél többet reméltünk. Nem véletlen, hogy újabban felmerült az elcserélése is, de egyelőre nem kapott megfelelő ellenértéket a Broncos, bagóért pedig nem éri meg elengedni.

[ppp_patron_only level=”1450″ silent=”no”]

A második körben aztán meglepetésre egy újabb elkapó, a mélységi célpontnak gondolt KJ Hamler érkezett. Ez már akkor is kis értetlenséget okozott nálunk, de végülis jó ötletnek tűnt minden fegyvert megadni Locknak. Hamler azonban nem csak hogy nem lett jó mélységi célpont, de pályán sem tud maradni, sem egészsége, sem teljesítménye miatt, így pedig egy magas második kört finoman fogalmazva sem közelít meg.

A harmadik körben három választása is volt a csapatnak és három hiányposztot célzott meg a gárda, amit mi akkor jó döntésként aposztrofáltunk, bár hozzátettük, hogy ebből a három játékosból kettő igencsak reach szagú, így egyáltalán nem tökéletes választás. Michael Ojemudiával és McTelvin Agimmal kapcsolatban igazunk is volt, hogy korai választások, de a fejlesztésükkel kapcsolatban nem, igazából sose lesznek még csak rotációs játékosok sem. Lloyd Cushenberry még jelenleg is a csapat centere, de ez inkább kényszer mint a játékos teljesítménye. Ellenben egy jó csere centernek elmegy, így a harmadik körben ő nem akkora baklövés, nagyjából összhangban azzal, amit mi is gondoltunk a húzásról.

A harmadik napról több ígéretes húzást is prognosztizáltunk, Albert Okwuegbunam, Justin Strnad és Netane Muti is indokolható húzásnak tűnt. Végül egyikük sem lett kezdő, a rotációban is csak éppen hogy elcsíptek helyeket. A két hetedik kör Tyrie Clevelanddal és Derrek Tuszkával pedig ment a levesbe, ahogy nagyjából számítottunk is rá.

Összességében mi az első három kör összes húzásától többet reméltünk (Cushenberryt leszámítva) és mivel hiányposztra jöttek a játékosok, egy jól belátható stratégia mentén, így A- lett az ítélet. Mivel Cushenberry kivételével mindenki csalódást okozott, így inkább C- a megfelelő a classra és csak azért nem rosszabb, mert Jeudy azért kezdő szintű játékos és páran a rotációban is megragadtak. Értékelés: C-

Kansas City Chiefs

A Chiefs friss bajnokként érkezett az offseasonbe és egy komplett csapatnak tűnt, akik Mahomes vezetésével megállíthatatlannak tűntek a közeljövőben. A menetelésnek köszönhetően az első kör utolsó választása volt a birtokukban. Ezzel pedig vaskos meglepetést okoztak, ugyanis egy futót szemeltek ki, ráadásul sokak szerint nem is a class legjobbját. Ez a lépés minket is meglepett és bár nem teljesen értettünk egyet vele, de egy olyan luxushúzásnak gondoltuk, amelyért kicsit tudtunk lelkesedni, mert a csodás támadósor még izgalmasabbnak nézett ki.

Edwards-Helaire azonban egyáltalán nem tudta beváltani még a legkisebb reményeket sem. Harmadik évére elvesztette a kezdőt, sőt a rotációban is egyre kevesebb szerepet kap. Így pedig hiába mondjuk, hogy egy olyan luxus volt, ami ha beválik akkor nagy húzás lett volna, egy elsőkörös választást mégiscsak elpazarolt a gárda.

A második körben aztán már hiányposztra húzott a csapat, Willie Gay-ről pedig nagyjából úgy vélekedtünk, ahogy jelenleg is kinéz. Egy atletikus linebacker, aki nem olvas a leggyorsabban, de lehet fantázia a játékában. Gay ha nem is teljes értékű kezdő, de Bolton mellett a Chiefs linebacker sorának fontos láncszeme volt az elmúlt két idényben. Nagy játékok és buta hibák váltják egymást és bár nem tartozik a legjobb LB-k közé, azért pályán tartható.

A harmadik választás Lucas Niangra esett, akit egy chiefses picknek gondoltunk és mivel tudtuk, hogy nem azonnali kezdőnek jött, így egy korrekt hosszútávú lehetőségnek gondoltuk. Végül Niang főleg a sérülések miatt aztán semennyire nem vált be, de eleve egy projektnek érkezett és benne volt ez a kimenetel a húzásban.

A harmadik nap aztán az, ami megmenti ezt a draftot, mert először érkezett Sneed, aki egy kisebb egyetemről jött és sokan (köztük mi is) nagy reachnek is tartották. Azonban Spagnuolo szép lassan beépítette a védelembe és tavaly már ő volt az elsőszámú corner a csapatban és az ellenfelek legjobb elkapóit is ő fogta. A harmadik napon egy ilyen játékost találni igazi kincs. Bár nem gondolom, hogy Sneed hosszú távon a liga legjobbjai között tud maradni, de egy kezdő szintű játékos.

A következő választás aztán Michael Danna volt, akiről úgy vélekedtünk, hogy egy futás ellen hasznos játékos lehet kis pass rush potenciállal, aki főleg special team játékos lehet. Ez nagyjából be is jött, sőt Danna ennél több lett. Egy hasznos rotációs játékos lett a Chiefs védőfalában, aki be tud jönni és fontos játékokat csinálni, amíg a kezdők pihennek. A hatodik körben bőven jó egy ilyen választás.

Az utolsó pick aztán Thakarius Keyes egy special team játékosnak tűnt és nem is lett több, de talán itt kevésbé lehet elővenni a csapatokat.

Összességében a Chiefs draftjára B-t adtunk mert kicsit luxusnak éreztük a pickek egy részét (különösen az első kört), de úgy éreztük, hogy a bajnok részéről belefér ennyi kockáztatás. És bár nem jött ki mindenkiből az a potenciál (eddig), mint a csapat szerette volna, de azért találtak másfél kezdő szintű játékost és egy olyat is, aki a rotációba befér, ez pedig alapvetően nem egy rossz statisztika, így marad az értékelés. Értékelés: B

Los Angeles Chargers

A Chargers draftjával kapcsolatban nagyon óvatosak voltunk mert a csapat sokat kockáztatott a börzén és mi nem voltunk biztosak abban, hogy ebből mennyi térül meg. Az első választásukkal irányítót húztak és Justin Herbertet képzelték el a csapat jövőbeli arcaként. Ezt mi kis kétkedéssel fogadtuk, mert rengeteg hiányosságot láttunk Herbert játékában és olyan dolgokban tűnt gyengének, amiket nehéz kijavítani. Azt prognosztizáltuk, hogy hatalmas bukás lehet, hacsak nem tudják megfelelően edzeni.

Azonban azt nem csak mi, de talán kevesen látták, ami következett. Herbert ugyanis első évétől kezdve nagyon érett és jó játékot hozott és minden kritikára rácáfolt. Mostanra a liga egyértelmű top5-ös irányítója, így pedig kérdés nélkül a draft egyik legnagyobb fogása és a mi egyik legnagyobb melléfogásunk.

Innen már nagyon rossz nem is lehet a draft, még akkor sem ha úgy elrontod, mint a Chargers tette a többi pickjével. Ugyanis először a második és harmadik körét egy késői első körre cserélte a gárda. Ezzel a választással kihúzták Kenneth Murrayt, akinél mi úgy vélekedtünk, hogy nagyon drága volt, de a hiányzó láncszemet kereste egy épülő elit védelem közepére a gárda. Végül se az elit védelem, se Murray fejlődése nem vált be, így totális mellényúlás volt utólag a döntés.

A második napon pihenhetett a Chargers, hogy aztán a harmadik körben két elkapót, egy futót és egy safety is húzzon. Közülük mi egyedül Joe Reedben láttunk fantáziát mint jó mélységi célpont, de végül ő lett a legrosszabb húzás a négy közül. Ő ugyanis már a csapatnál sincs és mindössze három meccsen látott minimális snapeket.

Beválni ugyan Joshua Kelly és Alohi Gilman sem vált be, de ők legalább még a csapatnál vannak és időnként pályára kerültek. KJ Hill mint hetedik körös pedig talán nem akkora elpazarolt erőforrás. A harmadik napon ritkán vársz csodát, de hogy négyből egy normális rotációs játékost sem sikerült húzni az mindenképpen csalódás.

Összességében Herbert megszerzésével ezt a draftot nem lehet nem pozitívan nézni ugyanis egy top5-ös irányító akkora kincs, hogy a teljes draftod mehet a kukába, nem fog számítani. Ezért gondolom, hogy végül még jobb is ez a class mint gondoltuk (B-), még akkor is, ha teljesen máshogy jön ki a pozitív szemlélet mint hogy mi láttuk. Értékelés: A-

Las Vegas Raiders

A csoport utolsó csapata pedig talán az egész class legsiralmasabb teljesítményét nyújtotta. A Khalil Mack és Gareon Conley cserének köszönhetően a Las Vegas Raiders két első kört birtokolt, plusz három harmadikat, ellenben második köre nem volt.

Az első napot Henry Ruggs és Damon Arnette kiválasztásával zárták, amik közül már ekkor is csak előbbi nézett ki jól. Ruggs a class három legjobb elkapója közé tartozott, ráadásul a sebessége a modern kor támadósoraihoz igazítva kimondottan egyedi volt. Mi is úgy gondoltuk, hogy ez egy jó választás 1/12-n. Arra nem készülhetett senki, hogy Ruggs egy évvel később felelőtlenül és szabálytalanul vezetve halálos autóbalesetet okoz, amely miatt 3-10 évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

Arnette-tel kapcsolatban már vegyesebb érzéseink voltak, mert jókora reachnek gondoltuk az amerikai szaksajtóval egyetértve, de mivel a Raidersnek kellett egy corner és mentalitásában egy agresszív, fizikális játékost láttunk ezért egy közepes picknek gondoltuk. Hát Arnette előbb a játékával majd a magatartásával is csalódást okozott. Balhés természete miatt a Raiders őt is kivágta.

A harmadik körben sokoldalú tehetségeket draftolt a gárda, mi Lynn Bowdenről, Bryan Edwardsról és Tanner Muse-ról is úgy gondoltuk, hogy projekt jellegű játékos aki fejleszthető, bár Muse kihúzását már akkor sem tudtuk védeni igazából, de előbbi kettő prospectet jobbnak gondoltuk. Nagyon nem jött be az optimizmus, ugyanis már senki nincs a csapatnál, ami sokat elárul a teljesítményükről.

A draftot furcsa mód a utolsó két pick igyekezett megmenteni. John Simpson és Amik Robertson volt a legtovább a csapatnál (Robertson még mindig) és ideig-óráig még kezdő snapeket is kaptak. Ugyan jó játékosok ők sem lettek, de a rotációban megrekedtek. Nagyjából ezt is vártuk tőlük, Robertsonnal kapcsolatban pozitívok voltunk, de a méretei miatt nehezen képzeltük el azért, hogy kezdő szintű lesz.

Nincs mit szépíteni, ez egy pocsék draft, a lehető legpocsékabb. Mi pedig nagyon benéztük, még akkor is ha egy-két picknél már akkor is húztuk a szánkat. Jó kérdés, mi lett volna ha Ruggs nem úgy végzi ahogy, de a B még akkor is túlzás lett volna, ha ő beválik. Nem hogy így. Értékelés: WTF

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!