Connect with us

Minden ami NFL

Újraértékeljük a 2020-as draftot – NFC South

Folytatjuk a 2020-as draftok újraértékelését. A következő divízió az NFC South, ahol sok változás volt az offseason elején és mi is sokat vártunk a csoportól.

A koncepció a következő: fogjuk a 2020-as draftértékelőinket, felelevenítjük az akkori gondolatainkat, majd a jelenlegi tudásunk alapján újraértékeljük az adott csapat húzásait. 

New Orleans Saints

Nagyon érdekes draftot hozott a Saints 2020-as éve ugyanis végül több különböző cserének köszönhetően mindössze négy választással zárták a börzét. Erről akkor úgy gondoltuk, hogy a mennyiség helyett a minőségre mentek a csapatnál, de ahhoz találatok is kellettek volna. Márpedig ez nem jött össze.

Ahogy lassan egy évtizede, a Saints ekkor is win now módban volt (vagy gondolta magát), így egy kicsit mindenkit meglepett az első pick, ugyanis a belső támadófalember Cesar Ruiz érkezett. Ezt a tényt leszámítva azonban Ruizról az volt a vélekedés, hogy az egyetlen igazán jó belső támadófalember a drafton, így bár nem erre számítottunk, de korrekt választásnak tűnt.

Ruiz végül nem igazán vált be, mert bár eddig mind a három évében kezdő right guard volt, de inkább tartozott a középmezőny aljához teljesítményben, mint a jó guardokhoz. Ettől függetlenül mivel az egész classban alig volt jó belső támadófalember teljesítmény, aligha lehet hibáztatni a Saintset, így ha az eredeti értékelést nem is adnék a húzásra, de rémesnek sem nevezném.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Ami viszont ezután következett, azt már igen. Előbb jött Zack Baun, egy olyan játékos, akit már akkor is tweenernek nevezett mindenki és nehéz volt megállapítani, hogy linebacker vagy edge defender a valódi posztja. Végül valószínűleg a Saints sem találta meg, mert még csak rotációs játékosnak sem lehet igazán nevezni. Így pedig két harmadik körért (egy 2021-es 3. körrel cserélt feljebb a Saints) elég elvesztegetett picknek tűnik. Mi ennél sokkal bizakodóbbak voltunk, bár elsősorban azt értékeltünk, hogy a Saints olyan posztra választ potenciált, ahol nincs meg, de Baun képességeit alaposan benéztük.

Ahogy Adam Trautmant is, akiért szinte az összes 2020-as maradék cetlivel cserélt fel a Saints a harmadik kör legvégére. Trautmant igyekezett használni a csapat minden évben, de nem sikerült maradandót alkotnia, most pedig Sean Payton nyomán a Broncosban bizonyíthat. Azt már akkor sem vitattuk, hogy nagyon drága volt a felcsere, ellenben Trautmanból jóval többet néztünk ki.

Amiben talán egyedül igazunk volt, hogy a hetedik körül Tommy Stevens egy elvesztegetett húzás, mert izgalmasnak tűnt egy újabb Taysom Hill kísérlet (Stevens ugyanis egy svájci bicska volt az egyetemen), de a csapatnál már volt egy, ráadásul a jobb fajtából, így várható volt, hogy a keretet sem éli meg.

Összességében nem jött be a mennyiség helyett minőség elve a csapatnál, pedig mi nagyon szerettük volna elhinni és a játékosokban is sokkal többet láttunk, mint amik lettek. Igazából Ruiz és Trautman még nem kopott ki a ligából, de amennyibe kerültek, annyit messze nem érnek, így A- helyett D. Értékelés: D

Atlanta Falcons

A Falcons draftja már jóval kevesebb izgalmat hozott, főleg a hiányposztokra húztak, nem túl bevállalós játékosokat. Először AJ Terrell neve került elő, amely a közvélemény szemében kisebb meglepetés volt, mert a CB class mélynek tűnt és Terrell inkább tűnt második napos tehetségnek. Mi azonban láttunk rációt a húzásban, mert prototípus mérettel és sebességgel rendelkezett és felhívtuk a figyelmet rá, hogy a szakma főleg Ja’Marr Chase elleni leégése miatt óvatos vele.

Az első év után úgy tűnt nem lesz igazunk, de aztán a második szezonban berobbant és a liga egyik legjobbja lett. Ezt ahogy várni lehetett nem tudta fenntartani, de bőven egy jó kezdő corner szintjén játszik, amit a pozitívumok ellenére még mi sem teljesen néztünk ki belőle.

Ellenben Marlon Davidsonból jóval többet mint amit mutatott. Egy újabb tweenerről volt szó, aki belső védőfalember létére szélről is indulhat. Mi ekkor sokkal jobban rajongtunk ezekért a játékosokért, mint kellett volna, ezt pedig azzal párosítva, hogy a Falcons a védőfala erősítésre szorult, nem meglepő hogy jó osztályzattal díjaztuk. Azonban csak úgy mint Baun a csoportriválisnál, Davidson sem tudott szilárd teljesítményt nyújtani egyik poszton sem és mostanra már nem is a csapat tagja. Egy második körös játékosnál hatalmas csalódás.

A harmadik-negyedik körben aztán már ritkán húz kezdőket egy csapat, maximum abban lehet bízni, hogy valaki megmarad rotációban vagy ki lehet legalább próbálni. Ez történt a Falcons három pickjével is. Mind Matt Hennessy, mind Mykal Walker, mind Jaylinn Hawkins töltött el a csapatnál kezdő snapeket, sőt idényeket is, de egyikük sem tartozott és tartozik a posztja krémjéhez. Sőt egyre inkább tűnik úgy, hogy maximum rotációs játékosok lesznek.

Mi egyedül Hennessytől vártunk egy ilyen karrierpályát, a többieket elég nyers játékosnak gondoltuk és nagyjából ez is lett a sorsuk. Az utolsó körben aztán jött egy punter Sterling Hofrichter, de ez az értékelésben már nem sok vizet zavart.

Összességében a Falcons talált egy jó minőségű kezdő cornert, ami már önmagában sokat ér, de mellette volt minimális fantázia a többi húzásban is, még ha sokan már a csapatnál sincsenek. Mi Terreltől egy minimálisan kevesebbet, a többiektől egy minimálisan többet vártunk, de az összkép az nagyjából nem változott a B- értékről. Értékelés: B

Carolina Panthers

A Panthersnél szinte teljes edzőcsere volt az offseasonben és azt gondoltuk elindul az építkezés, mert Matt Rhule mellett Phil Snow is érkezett a védőkoordinátori posztra. Az idős szakember márpedig úgy tűnik meggyőzte a vezetőséget, hogy sok erősítést szeretne, mert csak védőt húzott a csapat a drafton.

A top10-ben rögtön egy olyat, amivel nem igazán voltunk megelégedve, ugyanis egy építkezést nem egy főleg futás ellen jó defensive tackle-lel szokás kezdeni, főleg ha ilyen értékes, magas pickje van az embernek. Derrick Brown ugyanis pass rushban nem mutatott sokat az egyetemen, így nem voltunk elragadtatva a húzástól. A fiatal belső védőfalember az első két évében abszolút rá is szolgált a kritikákra, de a legutolsón már kezdte a fejlődés jeleit mutatni, így hosszú távon elképzelhető hogy ránk cáfol. Addig is nehéz nem egyetérteni az akkor elhangzottakkal.

A két következő picket már jobban szerettük, a sorban a másodikat talán kicsit jobban is a kelleténél. Yetur Gross-Matosban ugyanis egy kezdő szintű pass rushert láttunk viszonylag nagy potenciállal. A kezdő snapek ugyan végül meglettek, de ettől még nem egy igazán jó játékos. Inkább dugnád el a rotációban mint számítanál rá kezdőként. Nem a legrosszabb választás de itt határozottan többet reméltünk.

Talán jobban nézett volna ki az egész utólag, ha a második és harmadik választás fordított sorrendben történik, mert Jeremy Chinn a második kör végén már jobb érték. Ő totálisan hozta azt amit vártunk tőle, egy sokoldalú fegyver a back7-ben. Nagyjából ezt tudja jelenleg Chinn, bár a harmadik éve sokkal rosszabb lett mint a második, de róla mint jó játékosról még nem tennénk le, összhangban az akkori reményekkel.

A harmadik napon aztán négy húzásból három is a secondarybe érkezett. Itt sokszor kihangsúlyozzuk, hogy nem kezdő embereket várunk, de annál azért többet, mintsem hogy a négy játékosból három már nincs is a ligában. Az egyetlen kivétel az pont az a játékosok, aki nem secondarybe érkezett, Bravvion Roy egy gyenge kiegészítő ember, de félő, hogy ő sem sokáig.

Mi szokás szerint ennél lelkesebbek voltunk, szinte mindenkinél láttunk rációt (még ha főleg a posztok miatt is), így nem meglepő, hogy a harmadik nap alaposan félrement.

Összességében azonban annyira nem más az ítélet, mert a draftokat az első két-három pick kell hogy meghatározza és a Panthers végső soron kettő kezdő embert talált és Gross-Matos sem lett totális bust. A B értékelésnél nagyjából most is ki tudok egyezni. Értékelés: B

Tampa Bay Buccaneers

A floridai csapatnál hatalmas bomba robbant ebben az évben, ugyanis Tom Brady ide tette át a székhelyét hosszú, sikeres New England-i pályafutása után. Nem volt tehát meglepő, hogy egyrészt rögtön win now módba kapcsolt a gárda, másrészt hogy  a draft egy része a kiváló irányító kiszolgálására fog koncentrálni.

Az első körben rögtön egy felcserével nyitottak, hogy megszerezzék Tristan Wirfs játékjogát, aki az amúgy is erősnek tűnő offensive tackle class egyik legjobbjának tűnt. Ez a választás pedig minden centjét megérte. Wirfs szinte első pályára lépésétől kezdve a liga egyik legjobb tackle-je. Nehéz volt nem egyetérteni és rajongani ezért a választásért, nem csak Wirfs személye, de Brady védelme miatt is.

A következő választásnál azt írtuk, hogy szintén nehéz fogást találni rajta és Antoine Winfield Jr. tett róla, hogy ez a mondat három év múlva is megállja a helyét. Egy jó ösztönökkel megáldott, jól szerelő, szorgalmas játékosnak tűnt és ezeket mind be is igazolta. Az első két kör tehát a csapat és a mi részünkről is csillagos ötös.

Itt kellett volna abbahagyni, mert bár két elit szintű kezdő bőven átlag feletti egy drafton, de a következő öt pickből semmi jó nem sült ki. Ke’Shawn Vaughn és Tyler Johnson még úgy ahogy látott snapeket az NFL-ben és jelenleg is rosteren vannak, de az  utolsó három választás igazából szóra sem érdemes, mert senki nem tudott még csak egy szezon erejéig sem végső rostert fogni. Érdekessége a draftnak, hogy a negyedik kör ment Rob Gronkowskiért, amit szintén pozitívan számoltunk el.

A hátsó körökért mi sem tudtunk lelkesedni, Vaughn kiválasztását különösen kritizáltuk, de még talán a kétkedésünk sem fejezi ki mennyire mellé ment a draft vége. Végül döntően az első két picknek köszönhetően A lett az értékelés, aminél most csak azért adok minimálisan rosszabbat, mert azért legalább egy rotációs embert illett volna választani a maradék pickekből. Értékelés: B+

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!