Connect with us

Minden ami NFL

Eredménytelenség és botrányok Washingtonban – A Dan Snyder-korszak

Július 20-án új fejezet kezdődik a Washington Commanders életében, ekkor ülnek össze ugyanis az NFL tulajdonosai, hogy jóváhagyják a fővárosi csapat adásvételét. A Josh Harris vezette befektetői csoport 6 milliárd dollárért vásárolja meg a Commanderst Dan Snydertől – ennek apropóján összegeztük a viharos Snyder-érát.

Joggal reménykedhetnek a szurkolók egy szebb időszakban az elmúlt bő két évtized sorozatos botrányai után, pedig a történet kifejezetten ígéretesen indult. Miután a korábbi tulajdonos Jack Kent Cooke elhunyt, elárverezték az akkor még Redskins néven futó csapatot, a befutó pedig a kommunikációs és telemarketing cégéből milliárdossá váló helyi üzletember, Daniel Snyder lett. A 800 millió dolláros vételi összeg akkor rekordnak számított, Snyder pedig a maga 35 évével rögtön a liga legfiatalabb franchise tulajdonosának mondhatta magát. Elmondása szerint óriási álma vált valóra az üzlettel, ennek megfelelően a csapatot a szívügyének tekintve nagy elánnal vágott bele a munkába.

Első tulajdonosi évében (1999) divíziógyőzelmet ünnepelhetett a csapattal, a következő idényre pedig klasszis veteránokat csábítottak Washingtonba Deion Sanders és Bruce Smith személyében. Az új igazolások viszont nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, a csapat pedig elindult egy nagyon hosszú lejtőn. Azok után, hogy a Redskins 1982-ben, 1987-ben és 1991-ben is felemelhette a Lombardi-trófeát, Dan Snyder alatt egy ínséges időszak kezdődött el, ami a mai napig is tart.

A süllyesztő felé

A Snyder-éra 24 szezonja számokban:

0: A Washington egyszer sem jutott be a Super Bowlba, de még konferenciadöntőt sem játszott.

3: Mindössze három évben sikerült kétszámjegyű győzelmet elérniük – legutóbb a 2012-ben Robert Griffin III újoncidényében.

6: Hat szezonban jutottak be a playoffba (négy ízben divíziógyőztesként), ahol 2-6-os mérleget tudnak felmutatni. Négyszer már a Wild Card-körben búcsúztak, kétszer pedig a divíziós körben.

27: A korszak legmeghatározóbb száma.

  • 164 alapszakaszgyőzelmet ért el a csapat, ami a 32 franchise közül a 27. helyre rangsorolja őket.
  • A 0.427-es győzelmi rátájuk szintén a 27. helyre elég.
  • 27 különböző kezdő irányító vezette a pályára a csapatot ez idő alatt. Legtöbbször Kirk Cousins (57) és Jason Campbell (52), a következő idényre kezdőnek prognosztizált Sam Howell pedig ezidáig egyszer.

[ppp_patron_only level=”1450″ silent=”no”]

A siralmas eredményeket nem lehet kizárólag a tulajdonos kontójára írni, sok kritikát kapott Bruce Allen, aki 2009 és 2019 között general managerként, majd később társelnökként volt fő döntéshozó pozícióban a klubnál. Snydert abban (is) hibáztatták, hogy a jó személyes kapcsolatukat szem előtt tartva túlságosan sokáig tartotta a csapatnál Allent a kifejezetten eredménytelen munkája ellenére. A #FireBruceAllen közösségi média kampány végül megtette a hatását és Bruce Allent kirúgták, de már ez sem tudja menteni a helyzetet.

Bruce Allen, a Washington GM-e 2009 és 2019 között

Ha van történet, ami jól bemutatja, milyen pöcegödörré vált a franchise, az Trent Williams esete. A left tackle a 2010-es drafton került a Washington Redskinshez és hamar a liga egyik legjobb offensive tackle-je lett, mára pedig megkérdőjelezhetetlen egyeduralkodó a poszton. Mint később kiderült, a washingtoni csapat hosszú éveken át elbagatellizálta és félrekezelte Williams betegségét, egy DFSP nevű ritka fejbőrdaganatot. Az orvosi stáb sokáig csak egy apró cisztaként hivatkozott rá, és mire elkezdték felismerni a bajt, a betegség már előrehaladottabb állapotba került.

Szerencsére a daganatot sikerült időben eltávolítani, de Williams és a csapat kapcsolata megromlott, a tackle a 2019-as szezont megelőzően cserét kért és holdoutba kezdett. A csapat az NFI (vagyis Non-Football Injury) listára tette Williamst, aki így fizetés nélkül ülte ki az egész idényt. Williams szerint ez Bruce Allen GM bosszúja volt a holdout miatt. Végül 2020 áprilisában egy 3. és egy 5. körös draftcetliért cserébe a 49ers-be cserélték őt. Így sikerült elkótyavetyélni a liga egyik legjobb játékosát, és ez csak a jéghegy csúcsa – az elmúlt 20 évben botrányt botrány követett és lett az egyik legellenszenves szervezet a fővárosi franchise.

Rézbőrűek

Amióta a csapat 1937-ben felvette a Redskins nevet, a névkérdés folyamatosan vitatéma volt. Sokak szerint a redskin, vagyis rézbőrű kifejezés offenzív lehet az őslakos közösséggel szemben, mások viszont nem látnak pejoratív jelentést a szó mögött. A jobb megértés érdekében nézzük meg a szó eredetét.

Az egyes népcsoportokra való bőrszín szerinti hivatkozás csak a 18. század második felében vált jellemzővé. A rézbőrű kifejezés egyes elméletek szerint maguktól az őslakosoktól származik, akik az európaikra „white skin”-ként, saját magukra pedig „red skin”-ként vagy „brown skin”-ként hivatkoztak. Az Oklahoma szó például csaktó (Choctaw, észak-amerikai őslakos törzs) nyelven annyit tesz: „vörös emberek”. A vörös szín egyébként nem egyértelműen kizárólag a bőrszínhez kapcsolódik, valószínű, hogy a vörös színű arc- és testfestékek kulturális hagyománya is ihlette. A szóval a ma jelenlévő negatív konnotáció a 19. században kezdett csak mellé társulni, de nem kizárólag a rézbőrűhöz, hanem például az indián megnevezéshez is, mindez az őslakosokkal szembeni brutalitás eredményeként. Szintén a rézbőrű szóval asszociálják az őslakosok elleni kegyetlen skalpvadászatot is.

Az utóbbi asszociációk hatására a 20. század során rengeteg petíció született, hogy változtassák meg a washingtoni franchise nevét és arculatát, de ezek eredménytelenek voltak. Dan Snyder regnálásának kezdetén is felmerült a téma, ő pedig 2001-ben elmondta, hogy soha nem fogják megváltoztatni a csapat nevét. Véleménye szerint a rézbőrű kifejezés a legkevésbé sem akar kirekesztő lenni az őslakosokkal szemben, sokkal inkább a tradíció, a versenyszellem és a becsület jelképe. Ebben egyébként lehetett is valami, ugyanis a franchise a korábbi játékos és vezetőedző, az állítólag a sziú indián törzshöz tartozó William Dietz tiszteletére vette fel a Rézbőrűek nevet 1933-ban (igaz, ez már akkor is sértő volt, ráadásul erősen kérdéses, hogy Dietz valóban indián volt-e).

Így vagy úgy, de az őslakos közösségek szerint lényegtelen, hogy a szó használata bántó akar-e lenni vagy sem, ők annak érzik, és ebben az ő véleményük a mérvadó (bár ez sem ennyire fekete/fehér, a Washington Post 2016-os kérdőíve alapján például 10-ből kilenc őslakos nem érezte sértőnek a washingtoni csapat nevét, ellenben 2020-ban egy nagyobb mintán végzett kutatás szerint 49%-ban találták sértőnek a nevet). Ők a redskin nevet ugyanolyan rasszista kifejezésnek gondolják, mint a nigger szót a feketék.

Snyder ennek ellenére sokáig kitartott, sőt 2013-ban rá is erősített korábbi állítására és azt nyilatkozta:

„Soha nem fogjuk megváltoztatni a csapat nevét. Ennyire egyszerű. SOHA – ezt nyugodtan írják nagy betűkkel!”

Végül a szponzorok nyomása érte el a várt hatást. A 2020-as évben George Floyd halála után addig nem látott méretű törekvés indult az afroamerikaiak elleni rasszizmus és a faji alapú igazságtalanságok ellen, ezzel pedig rivaldafényt kaptak a rasszizmus más – például őslakosokkal szembeni – formái is. Ekkor a Nike letiltotta, hogy a webáruházukban rá lehessen keresni a „Redskins” kifejezésre. A franchise fő szponzora, a Washington stadionjának is nevét adó FedEx pedig július 2-án nyílt levelet küldött a csapatnak, hogy a 2020-as szezon után megszüntetnék az együttműködést, mert úgy érzik, a csapat neve veszélyezteti a brandjüket.

Másnap a franchise bejelentette, hogy alaposan megvizsgálják a névkérdést, július 13-án pedig azt, hogy visszavonultatják a Redksins nevet és arculatot. Ami nyolcvanhét éven keresztül esélytelennek tűnt, az a multicégek hatására kevesebb, mint két hét alatt megvalósult. A csapat ideiglenesen Football Team néven folytatta és a teljes rebranding strukturális változásokat is hozott: Ron Riverát nevezték ki vezetőedzőnek, Jason Wrightot pedig elnöknek, aki ezzel az első afroamerikai lett a poszton a liga történetében.

A fővárosi kupleráj

Legalább a névváltoztatáshoz hasonló méretű beszédtémát szolgáltatott a csapatnál uralkodó kétes munkahelyi környezet. 2018-ban a csapat korábbi cheerleaderei álltak elő, hogy szexuális zaklatás áldozataivá váltak az ott töltött idejük alatt. A leginkább kiemelt alkalom egy costa rica-i naptárfotózás volt, ahova meghívták a csapat szponzorait is, a pompomlányok pedig úgy élték meg, hogy gyakorlatilag felkínálták őket a fotózáson résztvevő férfiaknak. Állítólag ugyanekkor egy férfi alkalmazott videókat is készített a hiányos öltözetű táncosokról, kifejezetten Dan Snyder kérésére. Bár az utóbbi vádat mindenki tagadta, az üggyel kapcsolatban belső nyomozás indult Washingtonban. A reakció sem maradt el: először konzervatívabb ruhákra váltottak a táncosoknál, illetve férfi cheerleadereket is elkezdtek alkalmazni, később pedig a teljes bandát lecserélték egy koedukált tánccsapatra.

2020-ban újabb fejezettel folytatódott a botrány: újabb nők számoltak be a velük szembeni nem megfelelő bánásmódról és szexuális zaklatásról. A vádak szerint Larry Michael, a csapat kommentátora hosszú időn keresztül folyamatosan negatív kommentekkel illette a csapatnál dolgozó nőket, és rengeteg panasz érkezett rá az évek során. A hírek után (jó eséllyel azok hatására) Michael nyugdíjba ment, az NFL viszont átvette a nyomozást, szisztematikus problémát sejtve.

Ez végül úgy tűnik, igazolást is nyert, mert a liga 10 millió dollárra büntette a Washingtont az ott uralkodó mérgező munkahelyi környezet miatt. A vizsgálat eredményét viszont egyáltalán nem tették publikussá. Bár erre nem kötelezték hivatalosan, a liga ítélete után Snyder átadta a napi operatív teendők kezelését a feleségének, Tanya Snydernek.

Dan Snyder és felesége, Tanya Snyder

Az ügy egyik hírhedt adaléka: a mérgező munkahelyi környezettel kapcsolatos nyomozás során e-mailek kerültek elő, amelyeket Jon Gruden, az ESPN elemzője (2020-ban a Raiders főedzője) küldött Bruce Allen korábbi general managernek. Ezek az üzenetek tele voltak rasszista, homofób és szexista megnyilvánulásokkal, valamint olyanokkal is, amik Roger Goodell komisszárt szidták. Ez a mellékszál Gruden állásába került, de a washingtoni franchise-ra sem vetett jó színt, hiába nem állt már Bruce Allen a klub alkalmazásában, amikor kiszivárogtak az e-mailek.

A titokban tartott nyomozati eredmények miatt az USA Képviselőházának Mulasztásokért és Elszámoltathatóságért Felelős Bizottsága saját nyomozásba kezdett, amely Snyderre igen kedvezőtlen részleteket tárt fel:

  • David Pauken, Snyder korábbi magasrangú beosztottja tanúvallomásában elmondta, hogy a tulajdonosnak tudomása volt a franchise berkein belül zajló zaklatási ügyekről és ezek felett rendszeresen szemet hunyt, többször pedig el is bocsátotta az érintett nőket.
  • Szintén a Képviselőház nyomozásából derült ki, hogy Dan Snyder az ügyvédjein keresztül árnyéknyomozást indított még a kezdeti vádak idején, hogy hiteltelenítsék a csapatot megvádoló nőket a liga szemében. Ennek részeként egyrészt magánnyomozókon keresztül megpróbálták lefizetni a nőket, hogy ne működjenek együtt a valódi nyomozással. Másrészt állítólag a Bruce Allen e-mailek sem véletlenül kerültek elő, Snyder csapata tudatosan szivárogtatta ki azokat, hogy ezzel Allenre tolják a toxikus munkahelyi környezet teljes felelősségét.
  • Végül pedig a liga és Roger Goodell felelőssége is felmerült annak kapcsán, hogy nem hozták nyilvánosságra a vizsgálat eredményeit, ezzel a franchise-t és saját magukat is védve.

Az utolsó év

2022. áprilisában pénzügyi csalással vádolták meg a washingtoni franchise-t, ami ekkorra már a Commanders névre és arculatra váltott. Az NFL szabályzata szerint minden csapatnak a jegybevételek 40 százalékát be kell adnia a közös vendégcsapat kasszába, amit aztán szétosztanak az összes franchise közt. A Commanders pénzügyeivel kapcsolatos nyomozás során a kongresszusi bizottság olyan fülest kapott, hogy a fővárosi csapat nem szolgáltatta be a teljes 40 százalékot, hanem többet tartott meg saját magának. A fenti vádak mellett azt is állították, hogy nagyjából 5 millió dollárnyi visszatérítendő előleget tartottak vissza a bérletes nézőiktől – az igazgatók utasították a dolgozókat, hogy akadályokat állítsanak és nehezítsék meg azon szurkolók dolgát, akik lemondták a szezonbérletüket.

A Képviselőház nyomozásának utóéleteként tavaly novemberben egy fogyasztóvédelmi pert is kapott a nyakába a csapat, pontosabban a Commanders, Dan Snyder, az NFL és Roger Goodell közösen. Karl Racine, a fővárosi főállamügyész azzal vádolja az érintetteket, hogy a munkahelyi környezettel kapcsolatos nyomozás során megtévesztették a washingtoni lakosokat, mivel nem közölték a vizsgálat eredményét a nyilvánossággal. Racine keresete szerint az volt a céljuk, hogy megőrizzék a Commanders (relatíve) jó hírét és továbbra is profitot tudjanak elérni a csapat révén.

Ez már az utolsó utáni szeg volt Snyder koporsójában. Néhány éve kezdődött már egy valóságos kampány a szurkolók részéről, akik ’SELL THE TEAM’ feliratokkal, molinókkal és maszkokkal jelezték, hogy részükről eljött az ideje a tulajdonosváltásnak. A csapat nézőszáma egyébként is durván megcsappant a Snyder-időszak alatt: már 2011-ben nagyjából 10 ezer férőhellyel csökkentették a FedEx Field kapacitását, mert egyszerűen nem adtak el elég jegyet a meccsekre.

Mindezek után tavaly októberben a Colts tulajdonosa, Jim Irsay nyíltan kimondta, hogy Snydert el kellene távolítani tulajdonosi pozíciójából. Ez egyébként elméletben lehetséges is lenne a tulajdonosok kétharmadának beleegyezésével, de végül sikerült relatíve kompromisszumos megoldást találni: Dan Snyder felbérelte a Bank of America-t, hogy kutassanak fel minden lehetőséget a csapat eladására.

Versenyben volt többek között az Amazon-guru Jeff Bezos is, de őt állítólag kizárták a folyamatból, mert Snyder ki nem állhatja őt: Bezos tulajdonos a Washington Postban is, ami sok írásával gyengítette Snyder pozícióját a tulajdonosi időszaka alatt. Végül idén áprilisban született meg a megegyezés, új rekordot jelentő 6 milliárd dollár értékben vásárolják meg a csapatot, jóval meghaladva a Denver Broncos tavalyi rekordvételárát, ami 4,65 milliárd dollár volt. Josh Harris, a Philadelphia 76ers és a New Jersey Devils tulajdonosa vezeti a győztes ajánlatot adó csoportot, de a tagok között van a Lakers legendás irányítója, Magic Johnson is.

Josh Harris, a Commanders új tulajdonosa

A Dan Snyder-korszak tehát huszonnégy év után lezárul. Innen tényleg csak felfelé lehet elmozdulni, de azért Josh Harris sem az a tipikus mintafőnök, még ha olyan mélységekbe soha nem került, mint Snyder (úgy tűnik, a nagy hatalommal/vagyonnal nem mindig jár kéz a kézben az erkölcs és a tisztesség). Ezzel együtt reméljük, hogy a Harris-érának sikerül elfeledtetni az elmúlt két évtized botrányait és újra professzionális NFL franchise-ként tekinthetünk majd a Washington Commandersre – nagyon ráférne már a legendás csapatra.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!