Connect with us

Minden ami NFL

Utolsóból első rangsor – 2023

2002 óta mindössze kétszer (2014 és 2019) fordult elő olyan, hogy egyetlen csoportutolsóból sem lett csoportelső. 2022-ben a Jacksonville Jaguars mentette meg a csoportutolsók becsületét, ráadásul nem is akárhogyan, ugyanis 27-0-ról fordította meg a Chargers elleni Wild Card meccset és a Chiefst is majdnem elkapta a következő körben. Hasonló szereplésre idén is van esély, bár talán kevesebb, mint az elmúlt években.

8. Arizona Cardinals

2022-es mérleg: 4-13
PO-csapat a csoportból: 2
2023-as sorsoláserősség: 22. legkönnyebb

Ez a legegyértelműbb döntés az egész listán. A Cardinals megnyomta a restart gombot, aminek köszönhetően az amúgy sem túl erős roster tovább gyengült, az új menedzsment pedig kimondva-kimondatlanul az 1/1-re hajt. Ehhez ráadásul nem is kell különösebben tankoló üzemmódba kapcsolni: Kyler Murray sérülésből lábadozik és könnyen lehet, hogy csak a szezon második felében lesz bevethető, ami még kompetitív helyzetben is óriási hátrány lenne, nemhogy egy bottom 3-as rosterrel, újonc főedzővel és edzői karral.

Mindezen problémákat tetézi, hogy a Cardinalsé a 11. legnehezebb sorsolás (via SharpFootball) és két NFC-s szinten egyértelműen top 5-ös gárda is van a csoportban (a Super Bowl esélyes 49ers és a tavaly PO-ba jutott Seahawks), plusz az örök mumus Rams. Már egy csoporton belüli győzelem is kisebb meglepetés lenne, de emellett még pályára kell lépni a tavaly rájátszásba jutó Eagles, Cowboys, Giants trió ellen is, az AFC-ből pedig az északiakkal (Bengals, Ravens, Browns, Steelers) kell megküzdeni. Arizonában nem kell aggódni a januári szabadnapok miatt.

[ppp_patron_only level=”1450″ silent=”no”]

7. Washington Commanders

2022-es mérleg: 8-8-1
PO-csapat a csoportból: 3
2023-as sorsoláserősség: 24.

A Commandersnek tavaly meglepően jól ment Taylor Heinickevel a kezdőben, de a szezon végére elfogyott a lendület. A roster egyébként kiváló, összehasonlíthatatlanul jobb, mint a Cardinalsé, ellenben nehéz a Sam Howell-Jacoby Brissett duóért túlzottan lelkesedni. Azt pedig láttuk tavaly, hogy mi lehet a maximum ettől a csapattól egy gyenge közepes irányítójátékkal.

Persze nem kizárt (bár nem is valószínű), hogy a másodéves Howell hirtelen megtáltosodik, de még így is rendkívül nehéz elképzelni csoportgyőztesként a Commanderst. Ennek oka egyrészt az, hogy a csoportban van három tavalyi PO-résztvevő, akik közül az Eagles és a Cowboys még az AFC-ben is simán Super Bowl esélyes lenne, miközben a Giantsnek nemcsak, hogy jobb az irányítója és nem rosszabb a rostere, de egy a fővárosinál sokkal jobb edzői gárdával rendelkezik.

Ezzel együtt azért benne lehet a meglepetés a csapatban, egy 3-3-as csoporton belüli mérleg akár még elképzelhető is lenne, de ez önmagában kevés a boldogsághoz. A csoportriválisok mellett ugyanis játszani kell még az AFC East nagyágyúival, vagyis a Bills-Jets-Dolphins hármassal (és a Patriots sem lebecsülendő), illetve a 49ers-Seahawks duóval is. Egy top 10-es irányítóval sem lenne egyszerű kiharcolni a csoportgyőzelmet, nemhogy Howellékkel.

6. Denver Broncos

2022-es mérleg: 5-12
PO-csapat a csoportból: 2
2023-as sorsoláserősség: 23.

Sorozatban harmadik éve végzett a csoport utolsó helyén a Broncos, így nehéz bizakodónak lenni. Nem mintha rossz lenne a keret, ráadásul Sean Payton érkezése is sokat lendít majd jó eséllyel a csapat játékán, de Russell Wilsonban már nem sok extra játék maradt. A tavalyi teljesítményénél nyilván csak jobbat tehet le az asztalra, de már az is elég meglepő lenne, ha a liga első felében lenne idén – így meg azért elég nehéz.

A Broncos csoportelsősége ellen szól, hogy a riválisok brutálisan erősek, még a Raiderst sem lehet egyértelműen a Denver mögé tenni. A Chargersben benne van akár egy Super Bowl run is az elit irányító Justin Herberttel, míg a regnáló bajnok Chiefs legutóbb 2015-ben nem húzta be a csoportot és akkor is 11-5-ös mérleggel lett második. Emellett még meccselni kell az AFC East bajnokesélyes triójával, de a Patriots, a Lions és a Vikings sem lesz könnyű ellenfél.

5. Houston Texans

2022-es mérleg: 3-13-1
PO-csapat a csoportból: 1
2023-as sorsoláserősség: 7.

A Texans idén két top 3-as játékost is behúzott a drafton, ami érthetetlenül agresszív lépés volt egy alapvetően bottom 5-ös csapattól. A védelemben még mindig nincs elég tehetség és CJ Stroudtól sem reális elvárás, hogy újoncként akár csak átlagon felüli szinten teljesítsen, így jövőre jó eséllyel nagyon boldog lesz a csapat 2024-es első körösét birtokló Cardinals. Ám a lista eddigi tagjaival ellentétben a Texans mellett van pár releváns pro érv is.

Bár a roster nem túl erős, cserébe a csoport messze a leggyengébb az AFC-ben, illetve a gárda sorsolása is a 7. legkönnyebb. A Coltsnak még egy Stroudnál is kérdőjelesebb újonc irányítóval kell lehozni a szezont, a Titans félig-meddig rebuildel és Ryan Tannehill kórlapja sem néz ki jól, a Jaguars pedig Trevor Lawrence remek játéka ellenére sem számít top csapatnak. Bőven kell szerencse, normál körülmények között a Texansnak nincs reális esélye a Jax ellen, de itt legalább csak egy riválisnak kell megszenvednie a sérülésbogárral, hogy abszolút nyitott legyen a csoport.

Egy csoporton belüli 3-3-as/4-2-es mérlegre már lehetne építeni, a hiányzó győzelmeket az NFC South csapatai, a Cardinals, illetve esetleg a Steelers/Broncos/Browns hármas ellen lehetne összeszedni. Nyilván nem ez a realitás, de tavaly sem várták sokan a csoport élére a Jaguarst, aztán a Titans kezdőjének kórházba kerülése után egy 9-8-as mérleg is elég volt a boldogsághoz.

4. Cleveland Browns

2022-es mérleg: 7-10
PO-csapat a csoportból: 2
2023-as sorsoláserősség: 16.

A Browns tavaly is egy kifejezetten vállalható szezont produkált, pedig a világ minden pickjéért (és pénzéért) érkező Deshaun Watson vállalhatatlanul játszott. A sorsolás nem vészes (csak a Steelersé könnyebb a csoportban, de összességében mindenki eléggé egy polcon van ilyen téren), míg a roster továbbra is minimum top 10-es, ahol nagyítóval kell keresni az igazán nagy hiányposztot, egy jó QB-val Super Bowlért is küzdhetne a gárda. A kérdés már csak az, van-e ilyen a rosteren?

Aligha lehet kérdés bárkinek, hogy a Browns sikere Watsonon áll vagy bukik. A tavalyi játékával a Cleveland abszolút esélytelen bármire, ugyanis a Steelersnél kódolva van a nem-negatív szezon, a Bengals és a Ravens pedig Super Bowl contender – nem tud annyi csoda történni, hogy irányító nélkül ebben a mezőnyben a Browns megnyerje a csoportot. Egy középszerű Watsonnal már érdekesebb a kérdés, a védelem és a futójáték ugyanis átlag feletti lehet, amivel már ott lehet lenni, pláne a csoportra jellemző keresztbeverésekkel (tavaly mindenkinek 3-3-as mérlege volt). Egy csúcsformában lévő Watsonnal pedig a Super Bowl run is abszolút benne van a paliban – egy igazi sötét ló a gárda.

3. Chicago Bears

2022-es mérleg: 3-14
PO-csapat a csoportból: 1
2023-as sorsoláserősség: 6.

Az egyik kedvenc sleeperem a Bears a 2023-as szezonra. A roster nem túl jó, a védelemmel elég komoly problémák vannak és még mindig elég nagy kérdőjel, hogy Justin Fields képes lesz-e passzolóként is átlagon felüli teljesítményre. A földön viszont már most parádés a korábbi első körös QB, egy okos gameplannel és egy legalább gyenge közepes védelemmel pedig bőven lehet meglepetést okozni ebben a csoportban.

A Lions jól néz ki, de a detroiti védelemnek is bőven vannak gyenge pontjai. A Vikings belekezdett egy újjáépítésbe, különösen a védelem néz ki rosszul, míg a Packersnek van egy papíron tehetséges, de a pályán többnyire borzalmas védelme és egy óriási lutri Jordan Love-ja. Ebből a négyesből bárkinek kijöhet a lépés, ráadásul a Bears sorsolása a legkönnyebb az egész csoportban, játszik például a Cardinals és a Commanders ellen is, ami egy szoros csoporton belüli párharc esetén bőven döntő lehet. Ha Fields meg tud tenni egy nagy lépést előre, akkor van keresnivalója a Bearsnek.

2. New York Jets

2022-es mérleg: 7-10
PO-csapat a csoportból: 2
2023-as sorsoláserősség: 26.

A Jets már tavaly is csak egy közepes irányítóra volt attól, hogy a ligaelit védelmével bejusson a rájátszásba. Idén a védelem semmivel sem lesz rosszabb, ellenben a támadósor pár minőségi skill player mellett még egy Aaron Rodgersszel is erősödött. A négyszeres MVP irányító már talán túl van a zeniten, de még mindig egy top 10-es játékos, akivel dedikált célja a csapatnak nemhogy a csoportgyőzelem, hanem a bajnoki cím.

A listán szereplő gárdák közül a Jets az egyetlen, ami saját erejéből esélyes a komolyabb célokra és effektíve a saját kezében van a sorsa. Ezért is került a második helyre annak ellenére, hogy menetrend brutális, hisz kétszer kell meccselni a Bills-Dolphins-Patriots hármassal, emellett pedig a Cowboys, Eagles, Giants, Chiefs és Chargers is ott az idei ellenfelek között. A csoport mellett tehát a sorsolás is nagyon nehéz, de egy ilyen rosterrel és egy Aaron Rodgersszel ott kell lenni a csoportgyőzelemért folytatott harcban (pláne úgy, hogy a Bills mintha negatív spirálba került volna, a Dolphins egy Tua agyrázkódásra van a game overtől, a Patriotsnak meg skill playerek nélkül kellene villognia Mac Jones irányítása alatt).

1. Atlanta Falcons

2022-es mérleg: 7-10
PO-csapat a csoportból: 1
2023-as sorsoláserősség: 2.

A Falcons szinte minden tekintetben gyengébb mint a Jets, még közepes irányítója sincs, de mégis benne lehet a leginkább bízni egy utolsóból elsős fordulatban. A csapat ugyanis nagyon aktívan és jól erősített a piacon és a drafton is, elég ígéretes lett a védelem, illetve a támadósorban is van potenciál (főleg a futójáték esetében), ilyen körülmények között pedig Desmond Ridderrel is működhet a dolog. És nincs magasan a léc.

Az NFC South a liga leggyengébb csoportja. A Bucsnak elég jó, de kiöregedő a kerete, ráadásul Baker Mayfield számít a kezdő irányítónak. A Saints évek óta nyomja a win now-t, aminek következtében van egy jó nevekből álló, de egyre inkább kiöregedő és hanyatló, sok poszton rendkívül vékony kerete, így hiába van Derek Carr Ridder előtt, így sem számít egyértelmű favoritnak a csoport élére. A Panthersnek eközben van egy fiatal és elég tehetséges védelme, ellenben a támadósor (főleg a skill személyzet) nem néz ki jól, ráadásul minden idők legvékonyabb és legalacsonyabb kezdő irányítója köré kell egy működő támadósort összerakni (hiába volt 1/1-es Young, ez így sem lesz egyszerű).

Csoporton belül tehát abszolút nyitott a verseny és talán a Falcons rendelkezik a legjobb rosterrel az irányítót leszámítva. A menetrend is a második legkönnyebb a ligában (csak a Saintsé számít egyszerűbbnek), így minden adott a csoportgyőzelem elhódítására.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!