Connect with us

Minden ami NFL

A leggyengébb láncszem – NFC East

Folytatjuk leggyengébb láncszem sorozatunkat, ahol azokat a pontokat keressük minden csapatnál, ahol félre mehet a szezon, valamint megvizsgáljuk, hogy mivel tudják esetlegesen ezt kiküszöbölni. Jöjjön az NFC East!

Dallas Cowboys

A leggyengébb láncszem: Mike McCarthy

Az idén távozó Kellen Moore támadókoordinátorként végzett munkáját joggal lehetett kritizálni, ugyanis a rendszere kevés segítséget nyújtott Dak Prescottnak és sok esetben eléggé kiszámítható volt, ráadásul a fontos meccseken/jobb csapatok ellen rendre döcögött a szekér. Ezzel együtt tavaly a Dallas az ötödik helyen végzett a szerzett pontokban és a legjobb csapat volt a vörös zónában (71,4%-ban TD-t szereztek a red zone támadásokból), így Moore távozása elég érzékeny veszteség. Pláne úgy, hogy a 2023-as szezonban a head coach Mike McCarthy fogja hívni a playeket.

McCarthy utoljára 2018-ban, még a Packers vezetőedzőjeként felelt a játékhívásért, ami annyira jól sikerült, hogy még a szezon közben kirúgták. A Packers-szurkolók gyakran kritizálták őt a konzervatív döntései és a futójáték erőltetése miatt, és mit ad isten, az idei Combine alatt McCarthy kijelentette, hogy a védelem pihentetése érdekében többet tervezi futtatni “azt a rohadt labdát”.  Úgy tűnik, hogy a vezetőedző nem tanult korábbi hibáiból, és továbbra is makacsul ragaszkodik idejétmúlt, eredendően hibás elveihez.

Miben lehet bízni?

[ppp_patron_only level=”1450″ silent=”no”]

A Cowboys a tavalyi szezonban az első kísérleteken 58 százalékában futójátékot választott, ami a 4. legmagasabb arány volt a ligában, de összességében is a hatodik legtöbb futókísérlete volt a gárdának. Tehát már így is túlságosan sokat futott a csapat és McCarthy ezen még javítani szeretne?! Miközben Dak Prescott személyében top 10-es irányítója van? Ennél többet már értelmes keretek között nem nagyon lehet futtatni a labdát és talán McCarthynak is leesik még idejében, hogy minden ezirányú törekvése kontraproduktív.

Amennyiben viszont ez nem következik be és a főedző hozni fogja a megszokott formáját, akkor leginkább a roster minőségében lehet bízni. A csapat a szabadügynök piacon megerősítette a 2. számú cornerback és 2. számú elkapó posztokat Stephon Gilmore és Brandin Cooks szerződtetésével, a draft első körében pedig Mazi Smith érkezett a tavaly gyengélkedő futás elleni védelem javítására. A Cowboys rostere tele van tehát tehetséges játékosokkal, kérdés nélkül a három legerősebb csapat közé tartozik az NFC-ben. Nincs olyan pozíció, amit kirívó hiányposztnak lehetne nevezni, így egy gyenge konferenciában ennek a tehetséges brigádnak messzire kellene jutnia még McCarthy agymenései ellenére is.

Mi/ki lehet még a leggyengébb láncszem?

A csapat az elmúlt két évben az NFL legjobb turnover arányával büszkélkedhet (+24), de kérdéses, hogy ezt még egy évig fenn tudják-e tartani. Megoldandó problémát jelenthet továbbá Dalton Schultz pótlása, aki Prescott biztonsági célpontja volt. A rosteren a másodéves Jake Ferguson, Peyton Hendershot és az újonc Luke Schoonmaker található tight end poszton, akiknek gyorsan fel kellene venniük a ritmust. Halkan megjegyezném, hogy a tavalyi szezon volt Prescott legrosszabb éve profi pályafutása során, több turnovert érő átadása volt, mint big-time dobása. Ahhoz, hogy a csapat 1995 után újra Super Bowlba jusson, egy sokkal kevesebb hibával játszó Prescottra lesz szükségük.

New York Giants

A leggyengébb láncszem: Safetyk és linebackerek

A védelem tavaly erőn felül teljesített annak ellenére, hogy a safetyk és a linebackerek messze nem teljesítettek elfogadható szinten, a PFF értékelése szerint a csapat linebackerei a tavalyi évben a negyedik legrosszabb, míg a safetyk a második legrosszabb teljesítményt nyújtották az egész ligában. Ennek javítása érdekében érkezett Bobby Okereke és talán a safety Xavier McKinney is kibírja a szezont valami ostoba sérülés nélkül, de még velük együtt sem néz ki olyan jól a hátsó sor, hisz előbbi párja a hatodik körös újonc Darrian Beavers, míg utóbbit Bobby McCain támogatja a kezdőben. Emellett a mélység sem az igazi és nem nagyon látni, hogy lesz ennél jobb.

Miben lehet bízni?

Leginkább abban, hogy minden más jó lesz a védelemben. A csapat a friss első körös választottól, Deonte Bankstől várja, hogy stabilitást adjon a secondarynek. Wink Martindale blitzelésre épülő sémája is segíthet elfedni a hibákat, illetve nagy ugrást várnak a két fiatal pass rusher, Kayvon Thibodeaux és Azeez Ojulari párosától. Az elit Dexter Lawrence-Leonard Williams belső védőfalember párossal kiegészülve a DLine dominálhat annyira, hogy a pálya közepén és az utolsó harmadban menedzselhetők legyenek a tehetségbeli hiányosságok.

Mi/ki lehet még a leggyengébb láncszem?

A Giants támadósor a körülményekhez képest meglehetősen jól teljesített, de még így sem volt különösebben jó az egység, ráadásul nem is sikerült javítani a hibákon. Továbbra is probléma, hogy nincs igazi első számú elkapó a csapatban: a roster bár tele van elkapókkal, de szinte kivétel nélkül mindenki csak a slotban használható igazán (nem véletlenül szerezte a csapat legtöbb elkapását a futó Saquon Barkley tavaly). Ezen Darren Waller érkezése segíthetne, de a tight end nem a bevethetőségéről híres az elmúlt időben, ráadásul a holdoutoló és elég kedvetlen/frusztrált Barkley teljesítménye is visszaeshet.

Továbbá kérdés, hogy Daniel Jones fel tud-e nőni a 40 millió dolláros fizetéséhez. Ugyan előrelépett tavaly Brian Daboll mentorálásának köszönhetően, de még mindig átlagos irányítónak tartom. Szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy képes-e további szintlépésre, pláne úgy, hogy nincs elkényeztetve minőségi célpontokkal.

Philadelphia Eagles

A leggyengébb láncszem: a pálya közepén játszó védők

Nagyon nehéz rámutatni az NFL legkomplettebb rosterével rendelkező csapat gyenge pontjára, a legtöbb kérdést a pálya közepén játszó védők, az iDL, safety és a linebacker posztokon szereplő játékosok vethetik fel. A másodéves Nakobe Dean lesz a csapat egyik kezdő linebackere, aki újoncként nagyon kevés snapet kapott a védelemben, így nem szerzett értékes tapasztalatot, a 2017-ben draftolatlan Nicholas Morrow meg szót sem érdemel. A safety sorba a távozó C.J. Gardner-Johnson, Marcus Epps duó helyett csak a Steelers korábbi első körös bustja, Terrell Edmunds érkezett, aki pont abban gyenge, amiben Garnder-Johnson jó volt (coverage és nagy játékok). Emellett Javon Hargreave is távozott a védőfal közepéről, aki ugyan futás ellen nem volt különösebben jó, ellenben pass rush-ban elit szintet képvisel.

Miben lehet bízni?

Tavaly minden poszton kijött a játékosokból a tehetség, szinte mindenki élete szezonját futotta. Tehetségből most sincs hiány, Deant például sokan az első körben is el tudták volna képzelni tavaly, így bőven benne van az, hogy a szezon második felére átlagon felüli teljesítményt nyújtson. A védőfal közepén ott a tavalyi első körös Jordan Davis és az idei draft class legjobb védője, Jalen Carter, illetve a pass rush is kapott egy kisebb erősítést a szintén első körös Nolan Smith jóvoltából. Ezzel együtt Morrow még mindig probléma, a tavaly szó szerint a semmiből berobbanó safety, Reed Blankenship teljesítménye sem biztos hogy fenntartható, de egyszerűen olyan sok a tehetség és a minőség a védelemben, hogy jó eséllyel sikerül elrejteni a hiányosságokat.

Emellett az is pozitívum, hogy távozott a védőkoordinátor Jonathan Gannon, akinek az irányítása alatt kritikán alul szerepelt ez a brutálisan tehetséges védelem a top támadósorok ellen (a gyenge csapatok ellen jó volt, de ez nem olyan nagy érdem). A helyére kinevezett Sean Desai korábban elég jó teljesítményt nyújtott például a Bears védelmének élén 2021-ben, így lehet bízni abban, hogy rendszerszinten is jobb lesz a Philly védelme.

Mi/ki lehet még a leggyengébb láncszem?

A csapat sorsolása rendkívül könnyű volt a 2022-es alapszakaszban, az idei évben viszont sokkal jobb csapatokkal kell megküzdenie az Eaglesnek. Amennyiben csak az ellenfelek védelmeit nézzük, akkor Hurtsék top 10-es nehézségű menetrendre számíthatnak. A sérülésekkel kapcsolatban is szerencsések voltak tavaly, valamint az egy labdabirtoklással eldőlő mérkőzéseken is felülteljesítettek (7-1 ezeken a találkozókon). Ezek hosszú távon kiegyenlítődnek és nem is igazán lehet ellenük tenni – könnyen lehet, hogy a balszerencse lesz a csapat legnagyobb ellensége idén.

Washington Commanders

A leggyengébb láncszem: Irányító

Az idei szezonban a tavalyi ötödik körös Sam Howell lesz a Commanders kezdő irányítója, mindössze egyetlen kezdőként megvívott mérkőzéssel a háta mögött. Teljes mértékben megjósolhatatlan, hogy mire lesz képes a profik között, pláne úgy, hogy az egyetemi pályafutása során sem tartozott erősségei közé a döntéshozatal és a játékolvasás, ami azért nem hátrány az NFL-ben.

Miben lehet bízni?

A Howellel kapcsolatos potenciális problémákkal természetesen a Commandersél is tisztában voltak, ezért érkezett a csapathoz a liga egyik legjobb cseréje, Jacoby Brissett. Egyáltalán nem lenne meglepő, ha Brissett valamikor a szezon folyamán kezdőként lépne pályára, és bár konzisztensen biztos nem tud majd top 20-as szintet hozni, semmiképp sem lesz vele rosszabb a támadósor, mint tavaly volt Carson Wentzcel vagy Taylor Heinicke-vel.

Emellett a Commanders a holtszezonban átcsábította Eric Bieniemyt támadókoordinátornak a Chiefstől. Elég boom or bust projektnek számít, de ha hihetünk a pozitív hangoknak, akkor most végre lehet egy kreatív és hatékony, irányítóbarát támadósor a fővárosban.

Mi/ki lehet még a leggyengébb láncszem?

Ahhoz, hogy a támadósor rátaláljon a helyes útra sokkal jobb teljesítményre lenne szükség a támadófaltól. A tavalyi évben az egység sok sérüléssel küzdött, ami miatt pass block win rate-ben 27.-ek voltak a ligában, és a futásblokkolásuk is átlag alatti volt. A csapat sorsolása is borzasztó nehéz, a negyedik legerősebb passzvédekezésekkel fog szembenézni a támadóegység – nem jó kilátások egy sokadik körös, kvázi újonc irányítóval a fedélzeten.

Továbbá egyre inkább úgy tűnik, hogy Ron Rivera felett eljárt az idő. Lehet, hogy az öltözői kultúra normalizálódott az irányítása alatt, de főedzőként összességében nagyon gyenge teljesítményt nyújtott, a rendkívül tehetséges védelem is alulmúlta a várakozásokat. Közel sem biztos, hogy a jelenlegi stáb ki tudja hozni a maximumot ebből a rosterből.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!