Connect with us

Minden ami NFL

5+2 csapat, amely vissza fog esni a tavalyi évhez képest

A naptár ezen szakaszában még minden (na jó, majdnem minden) szurkoló optimista, várja a szezont, ahol a kedvenc csapata majd jobb lesz és előrelép az előző évhez képest. Egyeseknél ez így lesz (velük tegnap foglalkoztunk), mások viszont rosszabb mérleget fognak elérni, mint tavaly. Nézzük, kik fognak (legalább) egy lépést visszaesni 2021-hez képest – ami nem jelenti, hogy rosszak lesznek, csak hogy legalább egy győzelemmel kevesebbet könyvelnek majd el, mint tavaly. 

Tavalyi jóslatok

Falcons ❌ (ugyanolyan maradt)
Titans ✅
Steelers ✅
Cowboys ❌ (ugyanolyan maradt)
Raiders ✅
Cardinals ✅

Honorable mentions:

Packers ✅
Buccaneers ✅
Patriots ✅
Seahawks❌

Az honorable mentionökkel együtt 10-ből hét csapatnál eltaláltam a visszaesést, ráadásul ebből kettőnél az volt a helyzet, hogy ugyan hátrébb valóban nem léptek, de legalább előre sem. A Falconst gondoltam a legegyértelműbb visszaeső jelöltnek, annyira rossz mutatóik voltak. Nem számítottam viszont arra, hogy teljesen más támadósort fogunk látni, mint korábban. A Cowboysnál pedig a védelem turnover-szerencséjét nem gondoltam fenntarthatónak, ám jóval kisebb volt ebben a visszaesés, mint vártam, és összességében a védelem egy stabilabb, jobb szintet tudott felmutatni. A Seahawksnál pedig a Geno-Wilson csere túl nagy visszaesésnek tűnt ahhoz, hogy kompenzálja az egyébként előrelépést előrevetítő mutatókat – hát ez mellément.

Idén ennél a 4-2 vagy 7-3 aránynál jobban igyekszek megütni az alábbi jóslatokkal.

Minnesota Vikings

2022-es mérleg: 13-4

Azt hiszem nincs ennél egyértelműbb jelölt, és jó ideje nem is volt. A Vikingek 11-0-s mérleget érték el tavaly egy labdabirtoklással eldőlő mérkőzéseken (ez a valaha volt legjobb), a 13-4-es mérlegük ellenére negatív pontkülönbségük volt, ami által magasan vezették a pitagoraszi győzelmek szerinti túlteljesítő listát (4,68 győzelemmel szereztek többet, mint a pontkülönbség szerint várható lett volna). Az első három negyedet 87 ponttal vesztették el összesen, ami a harmadik legrosszabb volt a ligában. És persze az adott mérkőzések kimenetelét tekintve a negyedik negyed a legfontosabb, de elég sok tanulmány volt már arra, hogy az első három negyed teljesítménye fenntarthatóbb mutató és jobban jósol, mint a negyedik negyedes teljesítmény. Ha három negyed után vége lett volna a meccseknek, akkor 7-10 lett volna a Vikings mérlege. A negyedik negyedben viszont 169 pontot szereztek, az utóbbi 30 évben ennél jobbra csak öt csapat volt képes.

Lehet túl is ragoztam az egyértelműt, a Vikings hihetetlenül túlteljesített, ráadásul az ötödik legegészségesebb csapat volt az NFL-ben, ami jó eséllyel rosszabb lesz idén. Még ha várható is fejlődés a tavalyi 20. helyezett támadósortól (DVOA alapján) vagy a 27. védelemtől, ezt a hihetetlen mákfaktort nem fogják tudni kompenzálni. A védelem sorsolása ráadásul a 2. legnehezebb lesz Warren Sharp mutatói szerint, ami tovább ellensúlyozhatja azt, hogy egyébként Brian Flores vezetésével vélhetően nem lesz ennyire rossz a védelem önmagában.

Hogy pontosan mennyivel lesz rosszabb a Vikings idén, mint tavaly, azt nehéz megmondani, de hogy visszaesés lesz, az gyakorlatilag borítékolható.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Philadelphia Eagles

2022-es mérleg: 14-3

A pitagoraszi győzelmeket tekintve az Eagles teljesített túl a második leginkább a tavalyi alapszakaszban (2,55 győzelemmel), és 7-1 volt a mérlegük egy labdabirtoklással eldőlő mérkőzéseken. A Vikingshoz képest azért nem olyan durva a helyzet, főleg mivel sokszor fordult elő, hogy a nagy félidei előny tudatában a második félidőben leeresztettek és a nagy előnyökből kicsi előnyök lettek. Jól mutatja ezt, hogy az első félidőben messze a legjobbak voltak pontarányban, EPA mutatóban pedig csak a Chiefs verte őket.

Ettől még a 14 győzelmet nagyon nehéz lenne fenntartani, főleg hogy tavaly a 3. legegészségesebb csapat volt az Eagles, amit nem valószínű, hogy sikerül ismét megugrani, még akkor sem, ha a Ramstől szerzett csodadoki dolgozik Phillyben. Ráadásul a sorsolás is nehezebb lesz idén, a legkönnyebb helyett átlagosra ugrik fel a menetrend erőssége, és azért a védelemben voltak relatív fontos távozók, a támadóktól pedig a kiváló koordinátor Shane Steichen lépett le, így itt is lehetnek kisebb kérdőjelek.

Nem valószínű, hogy a tavalyi dominanciát sikerül megismételnie az Eaglesnek, még ha hatalmas visszaesést azért nem is prognosztizálok.

Kansas City Chiefs

2022-es mérleg: 14-3

Hasonló a helyzet a bajnoknál is: a 14 győzelmet nagyon nehéz lesz megismételni, de nagy visszaesés nem várható. Tavaly egy labdabirtoklással eldőlő meccseken 7-3 volt a mérlegük, ők voltak a harmadik legnagyobb túlteljesítők a pitagoraszi győzelmek tekintetében. Ráadásul a 4. legegészségesebbek is voltak, két éve pedig a 2. legegészségesebbek, így itt is várható visszaesés – hacsak nem találtak ők is valami csodaszert. A labda is jól pattant a számukra, fumble-öknél a 7. legszerencsésebbek voltak. A 2022-es sorsolás ugyan a szezon előtt nehéznek tűnt, de végül a 4. legkönnyebb lett ténylegesen, most pedig a vegasi oddsok alapján az 5. legnehezebbnek ígérkezik a 2023-as – ez sem könnyíti meg a dolgukat Mahomeséknak. Ráadásul még a 3. legrosszabb pihenés hátrányt is megkapták a menetrend készítőitől.

New York Giants

2022-es mérleg: 9-7-1

Senki sem várt a Giants új vezetőségétől ilyen jó szezont az első évben, de le a kalappal Brian Dabollék előtt, mert zseniális munkát végeztek edzői fronton. Persze ettől még nem lehet elmenni amellett, hogy túlteljesítettek tavaly a sok hátráltató tényező ellenére (sok halott pénz, minimális költés stb.), és jósolva a következő idényre nem biztos, hogy sikerül ezt fenntartani.

A pitagoraszi győzelmek tekintetében közel másfél meccsel nyertek többet, mint a pontkülönbségük alapján kellett volna, az egy labdabirtoklásos meccseken pedig 8-4 volt a mérlegük – ez hosszú távon beáll egy 50% körülire. A pozitív mérlegű csapatok ellen 2-7 volt a mérlegük, ami a legrosszabb volt a playoff csapatok közt. Mezőnygólok tekintetében a 6. legszerencsésebbek voltak, a védők pedig top8-ban végeztek harmadik kísérletre és a vörös zónában is, ami várhatóan vissza fog esni, tekintve hogy a pálya többi részén az 5 legrosszabb közt voltak a DVOA mutató alapján. A támadók pedig megkapják Warren Sharp szerint a liga legnehezebb sorsolását a tavalyi átlagnál könnyebb helyett.

Sok tényező mutat a Giants ellen, még ha erősödött is egy kicsit a keret, és támadófegyverek tekintetében mindenképp jobban állnak a tavalyinál. De érdekes a párhuzam a pár évvel ezelőtti Billsszel, ahol rezsimváltás volt 2017-ben, az első évükben 9-7-tel rájátszásba mentek, majd második évükben csak 6-10-es mérleget értek el – emlékeztetőül Joe Schoen és Brian Daboll is Buffalóból érkezett New Yorkba.

Tampa Bay Buccaneers

2022-es mérleg: 8-9

A Buccaneers az a csapat, ahol a statisztikák nem igazán támasztják alá az érvelést, de ha csak logikával nézzük a dolgokat, akkor a Buccaneers rosszabb lesz a tavalyinál, hiszen Tom Bradyt Baker Mayfieldre cserélik. Amellett, hogy Brady láthatóan nem volt már régi önmaga és úgy került minden kontaktot, mintha az élete múlna rajta, még mindig jobb irányító volt, mint Mayfield.

Ráadásul a kettejük stíluskülönbsége miatt hatványozottan problémás lesz a támadósor. Brady rekordgyorsan szabadult a labdától, amivel megvédte a támadófalát, Mayfield azonban a lassabban passzoló QB-k közé tartozik, emiatt pedig kijöhetnek a támadófal gyengeségei is.

Mutatókat tekintve egyébként elég semleges a Buccaneers. Egy labdabirtoklással eldőlő meccseken 6-4 volt a mérlegük, de az 5. legsérültebb csapat voltak, a 3. legszerencsétlenebbek voltak fumble-öknél és a 8. legszerencsétlenebbek field goaloknál, szóval ha minden marad a régiben, akár javulás sem lenne elképzelhetetlen, de az irányítócsere miatt nehéz egy pozitív mérleget belelátni ebbe a csapatba még akkor is, ha egyébként támadókoordinátor fronton vélhetően előrelépés is történt.


Eddig tartott a hivatalos ötös jóslatom, de van még egy gárda, ahol közel voltam ahhoz, hogy feltegyem őket a listára, de végül mégsem tudtam teljes mellszélességgel beállni mögéjük. 

Pittsburgh Steelers

2022-es mérleg: 9-8

Ha csak egy fél meccsel is, de bejött a tavalyi Steelers jóslatom és rosszabb mérleget értek el, mint 2021-ben. De 2022-ben is túlteljesítettek, a pitagoraszi győzelmeket tekintve a 4. legjobban, két győzelemmel. Emellett a Steelers volt a legegészségesebb csapat a ligában, és 7-5 volt a mérlegük egy labdabirtoklással eldőlő meccseken. Ismét vannak mutatók, amik szerint vissza kellene kicsit esnie a Steelersnek, de Mike “sosem leszek negatív mérlegű” Tomlin miatt nem tudok beállni emögé a take mögé rendesen, hiszen egy visszaesés azt jelentené, hogy negatív lesz a Steelers mutatója a szezon végén (kivéve ha 8-8-1 lesz). Ráadásul fumble-ök és field goalok tekintetében is a 10 legszerencsétlenebbek közt voltak, szóval nem minden statisztika mutat ellenük.

Dallas Cowboys

2022-es mérleg: 12-5

A Cowboysnál voltam a legközelebb, hogy feltegyem őket is a listára, hiszen szintén vannak negatív jelek. Például hogy 5-2 volt tavaly a mérlegük egy labdabirtoklással eldőlő meccseken (az utóbbi két évben 10-5, ami a 4. legjobb), zsinórban két éve az egyik legjobb a turnover mutatójuk (+24 két év alatt, 2. legjobb), tavaly a 2. legszerencsésebbek voltak fumble-ök tekintetében, az övék volt a legjobb red zone offense és a harmadik legjobb harmadik downos támadósor, amit vélhetően nem fognak tudni fenntartani, így kevesebb pontot szerezhetnek majd. A sorsolásuk is jóval nehezebb lesz mint tavaly, ráadásul Mike McCarthyban sem feltétlen bízok, mint playcaller.

Honorable mentions

Van még két csapat, amely a mutatók alapján túlteljesített tavaly, de igazából mégsem várom, hogy rosszabbak legyenek idén. 

Tavaly a Chargers (tavalyi mérleg: 10-7) volt az ötödik legtúlteljesítőbb csapat a pitagoraszi győzelmeket tekintve, de én a támadósortól egész nagy előrelépést várok Kellen Moore érkezésével és azzal, hogy remélhetőleg most nem lesz minden fontos tag sérült az offense-ből – ez pedig kiegyenlítheti a tavalyi túlteljesítés okozta hatásokat.

Bengals (tavalyi mérleg: 12-4) is ott volt a nagyobb túlteljesítők közt a pitagoraszi győzelmeket vizsgálva (6.), és azt is érdemes megjegyezni, hogy az AFC North-ban nem volt triplázás 1997 óta. Ennek ellenére a Cincytől sem várok visszaesést valójában, tekintve hogy az első pár forduló gyengélkedése után rájöttek a problémáikra és onnan nem igazán volt visszafordulás, fenntarthatóbbá váltak.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!