Connect with us

Minden ami NFL

5+2 csapat, amely javulni fog a tavalyi évhez képest

A naptár ezen szakaszában még minden (na jó, majdnem minden) szurkoló optimista, várja a szezont, ahol a kedvenc csapata majd jobb lesz és előrelép az előző évhez képest. Egyeseknél ez így is lesz, most pont velük foglalkozunk: azokkal a csapatokkal, amelyektől tényleg javulás várható 2023-ban, azaz jobb mérleget fognak elérni, mint 2022-ben. 

Tavalyi jóslatok

Ravens ✅
Bills ✅
Jaguars ✅
Lions ✅
Broncos ❌
Chargers ✅
Panthers ✅

Elég jól sikerültek a tavalyi jóslataim, hiszen hétből hatot eltaláltam. Sőt, a Broncosnál is megemlítettem, hogy valamennyire szkeptikus vagyok, de egyszerűen nem lehetett nem felülni a hájpra, hogy Bridgewater helyett Russell Wilson fogja irányítani a csapatot.

Ezt az arányt az idei, alább látható jóslataimnál is elfogadnám.

Chicago Bears

2022-es mérleg: 3-14

Nem egy nagy vállalással kezdek, hiszen az 1/1-es csapatok ritkán lesznek megint 1/1-esek, innen nem nehéz előre lépni. De ezen kívül is vannak dolgok, amik a Bears mellett szólnak. A Chicago tavaly a pitagoraszi győzelmeket nézve a 2. leginkább alulteljesítő csapat volt a ligában. Ezt a mutatót sokat fogom még referálni a cikkben: ez a pontkülönbséget veszi alapul és gyakorlatilag arra használható, hogy megnézzük, ki volt jobb vagy rosszabb tavaly a valósan elért győzelmeknél. Ennek jó eséllyel az ellenkezőjére fordul majd a mérleg nyelve a következő évben, vagy legalábbis beáll egy átlagosra. Így a nagyon túlteljesítő csapatok jó eséllyel feltűnnek majd a visszaesők listáján, a nagyon alulteljesítők pedig ebben a cikkben.

Szóval a Bears jelentősen alulteljesített tavaly, amit jól mutat az 1-7-es mérleg az egy labdabirtoklással eldőlő meccseken is. Ennek szintén elég jó jósló ereje van, hiszen ez szinte csak a szerencsén múlik és hosszú távon bizonyítottan visszaáll egy közepes szintre. A sorsolás is segíti a Bearst, ugyanis a tavalyi 2. legnehezebb tényleges sorsolás helyett idén a vegasi oddsok alapján a 8. legkönnyebb menetrend vár rájuk.

Ha a statisztikákon túllépünk, akkor az is mellettük szól, hogy a támadósor szinte biztosan jobb lesz, hiszen két kezdővel megerősítették a támadófalat (Nate Davis, Darnell Wright), illetve érkezett egy igazi első számú elkapó DJ Moore személyében. Ők segíthetnek Justin Fieldsnek is megtenni a következő lépést, így az offense akár nagyot is léphet előre. A védelem más kérdés, ilyen fallal nehéz nagy sikereket elérni, de jelen cikk apropójához mindössze négy győzelemre lesz szüksége a Maciknak.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

New York Jets

2022-es mérleg: 7-10

A Jets 12 éve nem volt rájátszásban, ami a leghosszabb aktív sorozat a ligában (a második leghosszabb 7 szezonos). Ha sikerülne előrelépniük a tavalyi évhez képest, akkor akár ezt a sorozatot is megszakíthatják, habár ebben az AFC-ben még a 9 győzelem sem feltétlen garantál playoffot.

Tavaly 4-6 volt a mérlegük egy labdabirtoklással eldőlő meccseken és pitagoriaszi győzelmeket tekintve is alulteljesítettek 1,3 győzelemmel (1 a bűvös szám, ami felett már szignifikánsnak lehet nevezni a mutatót). Ezen felül az egyik legrosszabb turnover mutatót tudták felmutatni, ami a Zach Wilson – Aaron Rodgers cserével jelentősen javulhat a tavalyi évhez képest, sőt még fumble-ök tekintetében is a legszerencsétlenebbül pattant a labda a szemszögükből (via Warren Sharp). Idevehetjük még a sérülésfaktort is, tavaly a támadósor a 2. legsérültebb egység volt a ligában – habár a védelem meg a legegészségesebb, ami vélhetően nem ismétlődik meg idén. Sorsolást tekintve tavalyhoz hasonlóan idén is nagyon nehéz lesz a dolguk, de legalább pihenés szempontjából jól jártak, és nekik van a legnagyobb pihenéselőnyük a ligában.

A statisztikákon túl nyilván Aaron Rodgersben kell keresni az előrelépés elsődleges okát, aki ég és föld különbséget jelent majd Zach Wilsonhoz, Mike White-hoz vagy Joe Flaccóhoz képest. Persze Nathaniel Hackett támadósorától akár lehet is tartani valamilyen szinten, de a tavalyinál igazából csak jobb lehet az offense. Az még visszafoghatja a várakozásainkat, hogy a védelem szinte biztosan nem lesz ilyen egészséges, és ezáltal vélhetően nem is lesz annyira jó, mint tavaly, de azért itt jóval kisebb visszaesés várható, mint amit a támadósor javulásától remélünk. A legjobb forgatókönyv szerint akár a Super Bowlért is küzdhet a gárda, de még ha óvatosabbak / reálisabbak vagyunk is, akkor is nagyon jó esély van a pozitív mérlegre.

Denver Broncos

2022-es mérleg: 5-12

Tavaly befürödtem a Broncosszal ebben a cikkben, de ez nem állít meg abban, hogy idén is felkerüljön a listára. Tavaly az 5. leginkább alulteljesítő csapat volt a pitagoraszi mutató szerint, de egy labdabirtoklással eldőlő meccseken is csak 4-9-es mérleget tudtak felvonultatni, ráadásul még várható mezőnygólokat tekintve is a 2. legszerencsétlenebbek voltak. Erre tesz rá egy lapáttal, hogy a Broncos volt a legsérültebb gárda a 2022-es évben, aminél szinte biztosan egészségesebbek lesznek – habár tavaly is így gondoltuk, hiszen akkor is az 5 legrosszabb közt végeztek.

A statisztikai mutatókon túl természetesen abban rejlik a Broncos előrelépésének receptje, hogy Nathaniel Hackett helyett Sean Payton lesz a főedző. Ez alsóhangon abban megmutatkozik majd, hogy a meccs végi szituációkat jobban fogja menedzselni, ami már jelenthet 1-2 plusz győzelmet, de ezen felül nagyon meglepő lenne az is, ha a támadósor nem játszana jelentősen jobban. A védelem visszaesésére persze lehet számítani valamennyire, de ezt minimum ellensúlyozni fogja a támadósor és a game management előrelépése.

Ha igazi contender nem is lesz a Broncos, de szerintem a pozitív mérlegért küzdhetnek, a 6 győzelmet pedig a minimumnak gondolom náluk.

Atlanta Falcons

2022-es mérleg: 7-10

A Falcons oldalán is vannak mutatók, például hogy a 9. leginkább alulteljesítő csapat volt tavaly, egy labdabirtoklással eldőlő meccseken 5-8 volt a mérleg a 8. legrosszabb turnover mutatóval. Persze tegyük hozzá, hogy a játékstílusuk hívogatja a szoros meccseket, szóval nagy a variancia és bizonytalanság ebben, de akkor is jó esély van arra, hogy ennél jobb eredményt érnek el.

Jól mutatja mennyire kompetitív volt a gárda, hogy a 17-ből 15 meccset vagy megnyertek, vagy egy labdabirtoklásnyi különbséggel vesztettek csak el. Benne voltak minden meccsben, náluk többen csak a Chiefs és a Bills, mint két AFC-nagyágyú. És sok esetben meccs végi rossz Mariota döntésen múlt csak a győzelem. Persze Desmond Ridder sem világmegváltó irányító, de Mariotánál pontatlanabb nem igazán lehet, és még ha a lábait nem is tudják annyira kihasználni, a levegőben előrelépés lehet a jó döntéshozatalának hála.

Az offense már tavaly is nagyon jól teljesített (11. volt DVOA alapján), ebben akár még előrelépés is lehet Bijan Robinson érkezésével, Kyle Pitts felépülésével, Drake London berobbanásával, és hát egy passzban vélhetően stabilabb Ridderrel. A nagyobb előrelépés viszont a védelemtől várható, amely a 3. legrosszabb volt a ligában, ellenben alapos ráncfelvarráson esett át. Emellé pedig a második legkönnyebb sorsolást kapták meg a liga talán leggyengébb csoportjában, úgyhogy szerintem a playoff abszolút reális elvárás Atlantában.

Houston Texans

2022-es mérleg: 3-13-1

Hasonló a helyzet, mint a Bears esetében: innen nehéz lejjebb menni. A nagyon rossz tavalyi mérleg mellett fumble-ök tekintetében az 5. legszerencsétlenebbek voltak 2022-ben, a pitagoraszi győzelmeket nézve a 4. leginkább alulteljesítők voltak, az egy labdabirtoklással eldőlő meccseken pedig 3-6 volt a mérlegük. Kicsit ellensúlyozza mindezt, hogy nem volt győzelmük nem csak egy labdabirtoklással többel, de a divízión kívül sem. Sőt, három győzelmükből kétszer legalább kettővel nyerték a turnover csatát, tehát még csak ezek sem voltak olyan “minőségi” győzelmek.

Az offense gyakorlatilag csak jobb lehet, hiszen DVOA mutatóban a 31. helyen végeztek, sikerességi rátában pedig utolsók voltak. A Shanahan-fáról érkezett egy edző (Bobby Slovik), aki jobb alapot biztosíthat a mai modern focihoz, mint Pep Hamilton tette, és hát irányítófronton is megkockáztatom, hogy előreléptek, még akkor is, ha újoncoktól nem feltétlen érdemes sokat elvárni első évükben. DeMeco Ryans pedig amellett, hogy a védelemnek is jó alapot ad, főedzőként is sokat tehet azért, hogy magasabb legyen a padlója a gárdának.


Eddig tartott a hivatalos ötös jóslatom, de van még két gárda, ahol a statisztikák nagyon a javulás irányába mutatnak, így nagyon közel voltam ahhoz, hogy feltegyem őket a listára, de végül mégsem tudtam teljes mellszélességgel beállni mögéjük. 

Las Vegas Raiders

2022-es mérleg: 6-11

A Raiders esetében kettős érzéseim vannak, mert nem vagyok különösen pozitív a kilátásaikkal kapcsolatban, és ha ránézek a keretre, nem biztos, hogy az előrelépés fogalmazódik meg bennem. Viszont a számok nagyon azt jelzik, hogy a tavalyi Raiders nem volt olyan rossz, mint a mérleg mutatja.

A Fosztogatók voltak a legnagyobb alulteljesítők az egész ligában, bő 2 meccsel többet kellett volna nyerniük a pontkülönbségük alapján. Egy labdabirtoklással eldőlő meccseken 4-9 volt a mérlegük, maximum 3 ponttal eldőlő meccseken pedig 0-5. Öt olyan mérkőzést buktak, ahol a félidőben legalább egy TD-vel vezettek – ez a legtöbb az NFL történetében. Ha 10+ ponttal vezettek a félidőben, akkor 1-4 lett a mérlegük, miközben rajtuk kívül az egész NFL-ben 84-9 volt a mérleg. Hétszer vezettek 13+ ponttal a mérkőzés bármely pontján, ebből négyszer kikaptak – ez is a legtöbb volt az NFL történetében. De a negyedik negyed elején is hétszer vezettek 10+ ponttal, amiből négyszer kikaptak. Hihetetlen leolvadások.

Emellett a 3. legrosszabb volt a turnover mutatójuk, a vörös zónában pedig a 2. legrosszabb arányt tudták felmutatni (támadósort és védelmet is nézve), a defense pedig a 8. legsérültebb volt a ligában. Az persze egy jogos kérdés, hogy ez az egész szerencsétlenség, vagy simán rossz edzői munka, és könnyen lehet az utóbbi mellett is érvelni. Ez pedig nem változott, hiszen Josh McDaniels lesz a főedző továbbra is, akinek nem valami jó az önéletrajza ilyen tekintetben.

Ezen kívül elbizonytalanít, hogy az 5 legszerencsésebb csapat közt voltak fumble-öknél és mezőnygóloknál is, illetve hogy a 2. legnehezebb a sorsolásuk az egész ligában. Szóval nem tudok teljes mellszélességgel beállni a Raiders mögé ezen a listán, de azt azért nehezen hiszem el, hogy ennyi előnyt leadjanak idén is.

New Orleans Saints

2022-es mérleg: 7-10

Hasonló a helyzet a Saintsszel is. Bőven vannak mutatók, hiszen az 5. leginkább alulteljesítők voltak a pitagoraszi győzelmeket tekintve, bottom10-es volt a turnover mutatójuk, a 10. legsérültebbek voltak, a legszerencsétlenebbek voltak mezőnygóloknál és a 7. legszerencsétlenebbek fumble-ök összeszedésében. Ráadásul Derek Carr jobb irányító Andy Daltonnál, talán Michael Thomas is visszatér, Dennis Allen pedig évről évre top védelmet rak össze New Orleansban folyton romló emberanyagból is, szóval van egy jó padlója a csapatnak.

Ellenben a szezon végén behúztak pár olyan meccset, ami nem igazán volt minőségi, lásd Ridder ellen első kezdő meccsén (3 ponttal), a dermesztő hidegben 10 pontot szerző Deshaun Watson ellen, és a szintén 10 pontot szerző, emellé pick6-et dobó Gardner Minshew ellen. És akkor Thomasszal ki tudja mi lesz, Carrt még nem tudjuk hogyan illik az amúgy nem túl robbanékony támadósorba, és a védőfal is rosszabbul néz ki mint valaha.

Nehéz mit kezdenem a Saintsszel idén, a fogadóirodák egész magabiztosan várják őket a csoport élére és 9,5 győzelemre lőtték be őket, ami lehet túlzás (főleg a nagyon magabiztos csoportgyőzelem odds), de még ha ezt nem is érik el, a 8 győzelem egyáltalán nem tűnik megugorhatatlannak a liga legkönnyebb sorsolásával. Teljes mellszélességgel nem tudtam beállni mögéjük, de jó esély van az előrelépésükre.

Honorable mentions

A fent említett hét csapat mellett is lesznek olyanok, akik előre fognak lépni. Van még pár tippem erre.

Dolphinstól (2022-es mérleg: 9-8) nagyon sokat lehet várni, amennyiben Tua Tagovailoa egészséges tud maradni. Persze ez egy nagy ha, és már tavaly is bejutottak a rájátszásba, de ha a QB egészséges, akkor akár a Super Bowlért is mehetnek idén. Az offense biztosan jó lesz ilyen WR sorral és Mike McDaniellel, akár még egy szintet is léphetnek előre, ha a futójátékot sikerül megoldani, a védelemben pedig Vic Fangio garancia az előrelépésre (még ha Jalen Ramsey sérülése nem is jött jól ehhez). Ráadásul tavaly a 11. legsérültebbek voltak, a 8. legszerencsétlenebbek voltak fumble-öknél és a 10. legszerencsétlenebbek mezőnygóloknál, a 4. legrosszabb volt a turnover mutatójuk és még a legrosszabb büntetés-arány is az ő nevük mellé került.

A Jaguars (2022-es mérleg: 9-8) szintén akár a Super Bowlért is mehet, már amennyiben a védelemnek sikerülne előrelépnie. Ez még azért egy nagy kérdés, de a támadósor még előre is léphet az amúgy is top10 végi szintről, hiszen Trevor Lawrence második (értékelhető) éve jön, és érkezett mellé egy igazi első számú elkapó. A csoport és ezzel a sorsolás könnyű, plusz tavaly az öt legszerencsétlenebb csapat közt voltak field goal- és fumble luckban is. Ellenben tegyük hozzá, hogy a 2. legegészségesebbek voltak a ligában, ami azért idén visszaüthet.

Browns (2022-es mérleg: 7-10) is esélyes lehet az előrelépésre, amennyiben Watson legalább egy átlagon felüli szintet megüt – ha pedig visszatér 2020-as formájához, akkor meg aztán pláne. A védelem sokat fog javulni a koordinátorcserével, és mutatókat tekintve is jók a kilátások: 2-6-os egy labdabirtoklásos eredmény, 2. legrosszabb fumble luck és 7. legrosszabb field goal luck volt jellemző tavaly. Ők voltak talán a legközelebb ahhoz, hogy felférjenek az eredeti ötös listára, de Watsont túl nagy kérdőjelnek ítélem meg jelenleg.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!