Connect with us

Interjú

“Chandler Jonesnak mentális zavara lehet, de így is van esélye, hogy teljes életet éljen”

Chandler Jonest nemrég kivágta a Raiders, miután a korábbi elit pass rusher betört az ex-barátnője házába, majd ellopta és a hátsó kertben felgyújtotta a nő néhány holmiját. De ez csak a jéghegy csúcsa, már korábban is voltak meghökkentő nyilatkozatai (bezárták valamilyen intézménybe, ahol még ágyat sem kapott és nem látogathatták) és érzelmi kitörései. A Jonesszal történtekkel kapcsolatban megkerestük Dr. Berczik Krisztina klinikai szakpszichológust, hogy segítsen megérteni, mi is történhetett a játékossal és ilyenkor milyen felelőssége van többek között az őt foglalkoztató csapatnak.

Dr. Berczik Krisztina szakpszichológus, pszichoterapeuta, egyetemi oktató. A pszichoterápiás munkája mellett az ELTE pszichológia szakán és a VIKOTE kognitív viselkedésterapeuta képzésében oktat. Szakterülete a szorongásos zavarok, depresszió, komplex poszttraumás stressz zavar, önértékelési, kapcsolati és életvezetési problémák, személyiségzavarok pszichoterápiás kezelése, önismereti terápiák vezetése és sportolók mentális felkészítése.

Mit nevezünk mentális egészségnek? Miben nyilvánul meg például a mindennapokban, ha valakinek rendben van a mentális egészsége?

Erre a szakmában a WHO defincíóját alkalmazzuk. Mentális egészség alatt értjük a mentális-, lelki jóllétet, ami lehetővé teszi, hogy megküzdjünk a stresszel, megvalósítsuk amire képesek vagyunk, tudjunk tanulni, dolgozni, hozzájáruljunk a közösségünkhöz, döntéseket hozzunk, kapcsolatokat építsünk és alakítsuk a világot, amiben élünk. Akinek rendben van a mentális egészsége, az kompetensen tudja kezelni a különböző kihívásokat, stresszhelyzeteket is. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az adott illető bizonyos szituációkban nem érezheti rosszul magát vagy nem lehet kicsit lehangolt.

Ezt hogy kell elképzelni?

Például történik egy haláleset. Ez természetesen bárkit megrázhat, de ha valaki ilyenkor egész nap sír és két hétig nem tudja a korábbiakhoz hasonlóan ellátni a feladatait, az még nem mentális zavar. Persze van, akinél tartóssá válik a gyász, ami egy idő múlva átalakulhat kóros gyásszá vagy akár depresszióvá is, de alapvetően az élet része, hogy néha rosszul érezzük magunkat. Megvannak a kritériumai annak, hogy mennyi idő eltelte után tekintünk kórosnak egy negatív érzelmi állapotot.

Mi okozhatja a mentális egészség romlását és mikortól beszélhetünk mentális betegségről?

A mentális betegség egy olyan szindróma, amire az egyén gondolkodásának, érzelemszabályozásának vagy viselkedésének klinikailag jelentős zavara jellemző. Ezt okozhatják pszichológiai vagy biológiai folyamatok, de akár egy sérülés is. Egy amerikai futball játékos esetében például a fejre mért sorozatos ütések eredményezhetnek agykárosodást és ebből eredő, organikus eredetű mentális zavarokat.

Az Antonio Brown ügy – túlnőtt rajta a betegség?

Beszéljünk most egy kicsit Chandler Jonesról, aki azt állította, hogy az akarata ellenére zárták be egy intézménybe, ahol begyógyszerezték, nem fogadhatott látogatókat és a földön kellett aludnia. Majd nem sokkal később ellopott dolgokat az ex-barátnője házból és felgyújtotta azokat a hátsó udvaron. Tudom, hogy látatlanban, csak riportok alapján nem lehet diagnózist felállítani, de mi a nem hivatalos véleményed az esetről? Miről lehet szó?

Mivel ez egyértelmű viselkedésváltozás a korábbiakhoz képest, így a játékos cselekedetei mögött állhat mentális zavar. De hogy konkrétan milyen betegségről van szó, azt ennyiből nem lehet megállapítani. Diagnózist csak egy jól meghatározott tünetegyüttes alapján lehet felállítani.

Fotelszakértők szerint bipoláris zavarról lehet szó.

A cikk még nem ért véget. Hogy tovább olvass, fizess elő vagy jelentkezz be!

Havi előfizetésÉves előfizetés
SPÓROLJ 2 HÓNAPOT ÉVES ELŐFIZETÉSSEL
Előfizető
havonta
évente
1990 HUF19 990 HUF
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Reklámmentes
havonta
évente
2990 HUF29 990 HUF
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Támogató
havonta
évente
4490 HUF44 990 HUF
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!