Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #5

Londoni AFC-derbi, mindig pikáns Ravens-Steelers, pár kiütés, sok underdog győzelem (?), majd a vasárnap megkoronázásaként az NFC talán két legjobb gárdájának összecsapása. Ez vár ránk az 5. fordulóban.

A megszokottnál most kicsit rövidebb lesz a beharangozó, nagyrészt a 4 bye weekes csapat miatt, de azért is, mert a laptopom megadta magát és vészmegoldásként egy space gombjával rakoncátlan eszköszt kell használnom, ami lelassítja a folyamatot. Hasonló okok miatt szép tippképek sem lesznek most, csak a végére beillesztem a szerkesztőségi excelt. 

London, baby!

Jacksonville Jaguars @ Buffalo Bills (-5,5) (in London)

Mikor legutóbb találkoztak a felek, akkor nem az a Josh Allen nyert, akire gondolnánk, hanem a Jaguars pass rushere, aki megállíthatatlan volt és 9-6-ra nyert a csapata. Most London különleges körülményeket biztosít, főleg hogy a Jags már hozzá van ehhez szokva és már múlt héten is a tengeren innen játszottak. A Bills hengerelt az utóbbi hetekben a 123-33-as pontkülönbségével, de át tudják menteni ezt a formát az Egyesült Királyságba is? Benne van a leolvadás a múlt heti fontos és nagy győzelem után, de szerintem tovább robognak, mert a Jaguarsszal nem vagyok valami elégedett eddig.

Tipp: Bills -5,5

19 órás sáv

Baltimore Ravens @ Pittsburgh Steelers (+4)

A Steelers offense jelenleg tökutolsó sikerességi rátában. És ők mennek a Ravens defense ellen, ami még Marcus Williams és Marlon Humphrey nélkül is a legkevesebb passzolt yardot engedi játékonként a ligában. Az meg érdekes kontraszt, hogy míg a Steelers a red zone-ban a 2. legrosszabb, addig a Ravens a 3. legjobb. Lamar kiválóan játszik, a hazaiak védelmében pedig a pass rushon és Minkah Fitzpatrickon kívül nem sok jót találunk. Állítólag Joey Portert most bedobják a kezdőbe, ami a szerelési hatékonyságon javítani fog, mert katasztrófa volt amit Levi Wallace és Patrick Peterson ezen a téren (is) művelt. Nem szeretek Tomlin ellen tenni hazai pályán underdogként, és erre a csoportangadóra felszívják magukat mindig, de osztálykülönbséget látok a két gárda között.

Tipp: Ravens -4

Houston Texans @ Atlanta Falcons (-1,5)

A Texans zsinórban két meccset nyert 20+ ponttal, amire 2015 óta nem voltak képesek. CJ Stroud szuperül játszik a csere OL ellenére is, Bobby Slovik koordinátor remekül variálja a dolgokat, minden el van tervezve, minden jól fel van rajzolva. Mindenképp kellemes meglepetés a Texans, de úgy tűnik a fogadóirodák még nem hisznek nekik, hiszen underdogok a szörnyen játszó Desmond Ridderék ellen. A Falcons egyébként érdekes módon egy nagyon második félidős csapat, részben mert Ridder borzasztó a meccs elején és kell neki pár ütés, hogy belerázódjon kicsit, másrészt mert Arthur Smith is ezer dolgot kipróbál az elején, aztán kidobja ami nem működik és a végére meghagyja a jó dolgokat. A védelmük egyébként meglepően jó, de szerintem ez az egy félidő a támadósortól (ha egyáltalán annyi lesz) nem elég Stroudék ellen.

Tipp: Texans +2

New Orleans Saints @ New England Patriots (-1)

Ha pontokat kerestek, akkor ne ide kapcsoljatok. A Patriots szerzi a 3. legkevesebbet drive-onként, a Saints pedig az 5. legkevesebbet. A kevés pont nagy része mezőnygól lesz, mert a Saints szerez a pontjai 3. legkisebb arányában TD-t, a Patriots pedig a 7. legkisebb arányban. Szóval védőfoci lesz, viszont a Patsnél kiesett Judon és Gonzalez is, így ha Carr válla már rendben van, akkor a jó fegyvereknek lehet esélye elkapni. Én viszont egyelőre nem bízom az irányítóban a múlt heti borzadály után, hogy 3 yardnál messzebbre tud passzolni, ráadásul Carr négyből csak egyszer nyert Belichick ellen, így a hazaiakra teszek. Nem magabiztosan, mert Mac Jones ilyen fegyverekkel elég gyenge emberezés ellen, a Saints pedig ebben nagyon jó.

Tipp: Patriots -1

Tennessee Titans @ Indianapolis Colts (+2,5)

A Colts 7 meccse nem nyert hazai pályán, és a Titans ellen is 5-öt buktak zsinórban. Szóval a történelem egyértelműen a Titans pártján áll, de a Tennessee-t nagyon nehéz megfogni, mert előbb csúnyán kikaptak a Brownstól, majd lealázták a Bengalst. Lehet csak egy hazai-idegenbeli split ez, vagy legalábbis gyanakszom erre egy ideje, de az meg mindig elég zajos statisztika. A pályán elég kiegyenlítettnek érzem az erőviszonyokat, mert mindkét csapat futni akar és mindkettő elég jól fogja a futást, ellenben a levegőben egyik oldalon sem erősek igazán. Nem túl magabiztosan, de én most a Coltsra teszek.

Tipp: Colts +2,5

New York Giants @ Miami Dolphins (-12)

A Bills megmutatta, hogy miként lehet lelassítani a Dolphins offense-t, de a szétblitzelős Martindale-védelem nagyon nincs erre felvértezve. Szóval ez nagyon gyorsan nagyon csúnya lehet, főleg ha a Giants továbbra sem tud az első félidőre felébredni. Az első 30 percekben -68 a pontarányuk, ami legalább 2000 óta a legrosszabb 4 forduló után. Ennyire nincsenek felkészülve a meccsekre? Most össze kell kapniuk magukat, hogy ne legyen hatalmas kiütés, amit leginkább úgy érhetnének el, ha szép hosszú drive-okat vezetnek a Dolphins gyengén muzsikáló védelme ellen. De ha nem tudnak TD-t szerezni az első félidőben, ahogy eddig történt, akkor nagy bajban lesznek. Én most erre számítok, kiütésre.

Tipp: Dolphins -12

Carolina Panthers @ Detroit Lions (-9,5)

A Panthers jelenleg az 1/1 birtokosa, tehát jelen állás szerint feladták a csütörtök éjjel 230 yardot és 3 TD-t szerző DJ Moore-t, a már újoncként elit szinten teljesítő és Aaron Donald mögött legtöbb nyomást generáló belső védőfalember Jalen Cartert, illetve Caleb Williamst az eddig elég gyengén muzsikáló Bryce Youngért. Nyilván még nem szabad ítéletet mondani a trade felett, de egyelőre ez nem néz ki jól. Idén még csak a spreadet sem hozták, és szerintem a magas line ellenére most sem fogják. A védelmük nagyon hívogatja a futásokat, a Lions pedig ezt könyörtelenül ki fogja használni, szóval nagy Montgomery meccsre számítok. Arra pedig nem, hogy Young majd most indul be, mert a Lions védelem meglepően jó.

Tipp: Lions -9,5

22 órás sáv

Philadelphia Eagles @ Las Angeles Rams (+4)

Ha sok pontot szeretnétek, akkor ide kapcsoljatok. Ha Stafford egészséges és a támadófal nem omlik össze azonnal, akkor az irányító szét fogja szedni a Sasok back7-jét (főleg a pálya közepét) a visszatérő Kuppal és az újonc Nacuával. Az Eagles futás ellen elit, de a levegőben abszolút sebezhető, ami a kezére játszik a Ramsnek. A túloldalon Hurtsék a levegőben a hosszú passzokra építenek, és ugyan 1v1-ben AJ Brown tavaly is csúnyán megégette Ahkello Witherspoont, most nem a Steelers emberezős rendszere lesz az ellenfél, hanem a Rams, amely rendszerszinten nem akar hosszú passzokat engedni, ami eléggé lekorlátozhatja a Sasok passzjátékát. Ellenben a futás ellen nem tudom, hogy lesz-e bármi esélye a Kosoknak.

Három fun fact még a végére. Egyrészt a Rams nagyon jó első félidős csapat (3. legtöbb pont /drive), de közepes második félidős (15.), míg az Eagles épp fordítva (16. és 1.). Másrészt az Eagles zsinórban 9 meccset nyert állatos csapatok ellen. Harmadrészt a Rams nem bukott még idén a spreaddel szemben. Végül straight up is betippeltem a Ramst, bár ebben azért magabiztos nem vagyok.

Tipp: Rams +4

Kansas City Chiefs @ Minnesota Vikings (+3,5)

A Chiefs offense nincs épp csúcsformában: Mahomes eddigi 98 meccséből az utóbbi négy a 44., 81., 87. és 93. legjobb volt EPA/drive mutatóban. Most talán eljöhet az áttörés, mert nem hiszem, hogy a Vikings védelmi taktikája jó megoldás Mahomes ellen. A Chiefs irányítóját ugyanis nem szabad blitzelni, nem is teszi senki (legkevesebbet küldenek ellene extra embert), ellenben a Vikings 60% felett blitzel, ami a legmagasabb arány a ligában. Mahomes szét fogja szedni őket és nagy napja lesz szerintem. Ha a Chiefs D a múltheti teljesítményét hozza, akkor haladhat a Vikings ellenük, de ha az első három hetit, akkor nagy lehet a különbség. Én utóbbira számítok.

Tipp: Chiefs -3,5

Cincinnati Bengals @ Arizona Cardinals (+3)

Nem gondoltam volna a szezon előtt, hogy ezt leírom, de a Cardinals offense sokkal jobb a Bengalsnál. Nyilván ebben vastagon benne van Burrow sérülése, ami miatt a legkevesebb 15+ yardos játékot hajtották végre és amiért a legtöbbet puntolják a ligában. Most talán van esélyük javítani, mert a Cardinals defense nagyon gyenge lábakon áll, de még így sem tudom mennyire tudnak haladni. Az arizonai offense viszont kifejezetten jó, Drew Petzing támadókoordinátor nevét jegyezzük meg, mert nagyon jó dolgokat csinálnak, és Joshua Dobbs is jól irányít. Persze a tehetségkülönbség sokszor kijön, de ez ellen a Bengals offense ellen lehet esélyük nem csak a spreadet hozni, de nyerni is!

Tipp: Cardinals +3

New York Jets @ Denver Broncos (-2,5)

Ha Fields megjavult a Broncos defense ellen, akkor Zach Wilsonnak is van rá esélye. Ráadásul már a Chiefs ellen is jó volt, szóval akkor most igazán elit lehet. A denveri védelem ugyanis DVOA alapján 4 forduló után a liga valaha volt legrosszabbja, amibe azért elég rossz belegondolni. Nem teljesen értem, miért favorit a Broncos, aminek végülis a támadósora tényleg jó, de most egy nagyon kemény védelem ellen kell nyomniuk, a védelmükön pedig tényleg mindenki átmegy. A meccs pikantériáját ugye az adja, hogy nyáron Sean Payton beszólt, hogy a most már Jetsnél dolgozó Nathaniel Hackett a valaha volt legrosszabb főedzői munkát végezte tavaly. Szerintem a Jets játékosai fel lesznek tüzelve ezen a meccsen és behúzzák.

Tipp: Jets +2,5

Sunday Night Football

Dallas Cowboys @ San Francisco 49ers (-3,5)

A hét meccse, az NFC két eddigi legjobb csapatával, alig várom. Két elit támadósor (2-3. legnagyobb arányban szereznek pontot drive-onként) és két elit védelem (1. és 3. legkevesebb engedett pont játékonként). A 49ers leginkább Micah Parsonstól félhet, aki Colton McKivitz ellen hatalmas előnyben lesz és ez sok mindent megtorpedózhat, de ennek ellenére bízok Shanahanben és a hihetelenül jó offense állományban, hogy bármelyik védelem ellen tudnak haladni – ráadásul épp az LB posztokon sebezhető a Cowboys, amit nagyon jól támad Shanahan. A túloldalon a dallasiak rövid játékokkal akarnak haladni és hihetetlenül hatékonyan teszik ezt, miközben a 49ers defense ellen nagyon nehéz haladni, de elsősorban a középtávoli és távoli labdákat akarják elvenni. Szóval szerintem a Cowboys offense is menetelni fog, legalábbis a red zone-ig, ahol eddig nagy problémáik voltak és a 3. legrosszabbak TD-arányban.

A két csapat közelmúltja 49ers sikert vetít előre, az utóbbi két évben a playoffban kétszer kikapott a Cowboys. Általában két ennyire jó és egyenlő csapat küzdelmében az underdogra tennék minimum 3 pontos spreadnél, de most kivételt teszek, mert a Cowboys a vörös zónában eddig túl gyenge volt ahhoz, hogy az elég legyen Shanahanék ellen.

Tipp: 49ers -3,5

Monday Night Football

Green Bay Packers @ Las Vegas Raiders (-2)

Két érdekesség kezdésnek. Egyik csapat sem jó az első félidőben: a Packers pontkülönbsége a 3. legrosszabb, a Raidersé a 2. legrosszabb (a Packers viszont a legjobb második félidős csapat). És ugyan mindkét gárdát elsősorban futócsapatként aposztrofálnánk, a legrosszabb háromban vannak 10+ yardos futásokban. A Davante Adams bosszúmeccset mindenképp érdemes lesz figyelni, de szerintem a Packers jobb offense oldali főedzővel rendelkezik a Raidersnél (elég csak a győzelmeik arányára gondolni, ami kicsit kerekítve 70% és 30% LaFleur javára) és védőoldalon is tehetségesebb/ jobb, így nem teljesen értem, miért a Raiders a favorit.

Tipp: Packers +2

Tippek

Magabiztosabb spread tippek

Nagyon jó hetet zártam múlt héten, a sima tippekkel és a magabiztos spread tippekkel is, utóbbi hibátlan lett (csak a Broncos hozott ki egy döntetlent), így jó pénzt is hozott a konyhára. A héten nagyon kevés meccsnél billegtem igazából, de ez biztos azt jelenti majd, hogy egy meglepetésekkel teli fordulónk lesz.

Ezeket emeltem most ki magabiztosabban, de akár a Lions vagy a Ravens is itt lehetne, csak nem akartam túlzásba esni.

 • Texans +2
 • Dolphins -12
 • Chiefs -3,5
 • Cardinals +3
 • Jets+2,5
 • Packers +1

Magabiztos tippek múlt héten: 4-0-1
Magabiztos tippek a szezonban: 10-6-1

Spread tippek múlt héten: 10-4-1
Spread tippek a szezonban: 35-22-4

Szerkesztőségi tippverseny állása

Straight up:

 1. Patrik 46-18
 2. renningan 45-19
 3. balentin 43-21
 4. katonadani 43-21
 5. Támogatók 43-21
 6. chester 42-22
 7. Höri 42-22
 8. atreus 41-23
 9. alatriste 39-25
 10. jarred 38-26
 11. kronikk 38-26

Oddsokkal kiigazított:

 1. Patrik 75,84
 2. renningan 71,41
 3. chester 70,24
 4. Támogatók 67,28
 5. katonadani 66,92
 6. balentin 65,86
 7. Höri 65,01
 8. atreus 62,77
 9. alatriste 62,7
 10. jarred 61,87
 11. kronikk 57,54

1 Comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tizenkettes
Tizenkettes
2023-10-07 22:01

Oda lehetne írni a bevezetőkhöz, hogy adja-e a tévé, és ha igen, mikor. Pár éve ez még megvolt. Megoldható lenne?

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x