Connect with us

Minden ami NFL

ACL, MCL, meniszkusz – az NFL-játékosok rémálma

ACL, MCL, PCL – betűkombinációk, amelyeket látva minden játékos, szurkoló és edző gyomra görcsbe rándul. Dr. Berkes István professzor segítségével utánajártunk, hogy pontosan mit is jelent egy ACL- vagy MCL-sérülés, mire kell figyelni a rehabilitáció során, illetve milyen eséllyel térhetnek vissza a játékosok a korábbi teljesítményük szintjére.

Dr. Berkes István professzor ortopéd sebész, sportorvos. A Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének a tagja volt több mint tíz éven keresztül. Számos olimpiai-, világ- és Európa-bajnok sérülését gyógyította meg eddigi pályafutása alatt és a mai napig aktívan praktizál. Munkásságát számos díjjal jutalmazták, többek között a Nemzeti Sportszövetség díját, valamint a NOB Pierre de Coubertin díját is megkapta. 2020-ban a Testnevelési Egyetem, 2021-ben pedig a Semmelweis Egyetem professor emeritus címet adományozott neki.

Az amerikai futballban előforduló sérülések nagyjából 20-30 százaléka a térdet érinti. Amikor ACL- vagy MCL-szakadásról hallunk, borítékolható, hogy az a játékos szezonjának végét jelenti: idén már emiatt veszítettük többek között az elit futó Nick Chubbot, a top corner Trevon Diggset vagy a kiváló linebacker Matt Milanót. A legutóbb pedig a Lions védője, Emmanuel Moseley járt nagyon szerencsétlenül: az ötödik fordulóban pontosan egy év kihagyás után tért vissza a pályára egy ACL-szakadás után, hogy aztán két snap után megint elszakítsa az ACL-ét (csak a másik lábában). De mi is pontosan az ACL, az MCL és a többi -CL, vagy épp a meniszkusz?

Mindenki rémálma

A térdsérülésekkel kapcsolatban felkerestük Berkes István professzort, aki segített jobb rálátást adni a témára.

“Az ACL, vagy magyar nyelvterületen LCA a ligamentum cruciatum anterius kifejezés rövidítése és a térdben található elülső keresztszalagot jelöli. Ez az egyike a térdben található négy szalagnak, melyek a térd stabilitásáért felelnek.”

Az angol kifejezéseknél maradva (hisz a riportokban leginkább erről olvashatunk), ez a négy szalag az ACL, a PCL, az LCL és az MCL. Ezekbe a rövidítésekbe könnyen bele lehet zavarodni, így nézzük, pontosan mit is jelölnek:

  • ACL, azaz anterior cruciate ligament (elülső keresztszalag): A combcsontot és a sípcsontot köti össze a térdben, megakadályozza a sípcsont előrefelé történő túlzott elmozdulását és a térd kifordulását.
  • PCL, azaz posterior cruciate ligament (hátsó keresztszalag): Szintén a comb- és sípcsontot köti össze a térdben, a sípcsont hátrafele történő mozgását akadályozza.
  • LCL, azaz lateral collateral ligament (külső oldalszalag): A combcsontot és a szárkapocscsontot köti össze a térd külső oldalán.
  • MCL, azaz medial collateral ligament (belső oldalszalag): A combcsontot és a sípcsontot köti össze a térd belső oldalán.
  • Illetve érdemes megemlíteni még a meniszkuszt (gyűrűporcok), ami a comb- és lábszárcsont találkozásánál, a térdízületen belül elhelyezkedő két, rostos porcból álló képződmény. Azért felel, hogy a térdnek stabilitást adjon és hogy elnyelje a térdízületet érő mechanikai sokkokat.

Az NFL-játékosoknál leggyakrabban az ACL-, MCL- és meniszkusz-sérülés jellemző, míg általában száz ACL-szakadásra jut egy PCL-szakadás, tehát utóbbi viszonylag ritka. A legjellemzőbb az ACL-sérülés, 2010 óta évente átlagosan kb. 40 játékos elülső keretszalagja sérül meg.

“A rögzített talp mellett történő kitámasztásnál a kissé hajlított térd befelé billen, a testsúly így a némileg kicsavarodott térdre terhelődik, ami túlterhelheti az elülső keresztszalagot. Az amerikai futballban a gyakori és éles irányváltások miatt ez a szituáció gyakran megtörténik, és bizonyos esetekben sérüléseket okoz, nem is kell hozzá testi kontakt. Persze az ACL úgy is megsérülhet, hogy a térd egy erős ütést kap elölről és a szalag túlfeszül, de az elülső keresztszalag legtöbbször nem kontaktból eredően sérül meg.”

– magyarázta a professzor, aki kiemelte, hogy az amerikai futball játékosoknál az ACL-szakadás szinte minden esetben műtétet jelent. A NFL-játékosok térde ugyanis folyamatosan és kiemelten terhelve van, az elülső keresztszalag pedig operáció nélkül nem képes meggyógyulni. Ha pedig valaki nem teljesen egészséges ACL- vagy más szalaggal játszik, az idővel nemcsak, hogy növeli az újrasérülés esélyét, de a térd többi részét is súlyosan károsíthatja.

A cikk még nem ért véget. Hogy tovább olvass, fizess elő vagy jelentkezz be!

Havi előfizetésÉves előfizetés
SPÓROLJ 2 HÓNAPOT ÉVES ELŐFIZETÉSSEL
Előfizető
monthly
yearly
4,99 € (215 ₴)49,99 € (2150 ₴)
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Reklámmentes
monthly
yearly
7,99 € (350 ₴)79,99 € (3500 ₴)
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Támogató
monthly
yearly
11,99 € (520 ₴)119,99 EUR (5200 ₴)
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek

1 Comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tibor Cseh
Tibor Cseh
2023-11-02 09:28

A feleségem térdét is Berkes doki operálta,bár akkor még egy térdműtét szinte biztosan egy sportpályafutás végét jelentette.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x