Connect with us

Összefoglaló

Csütörtöki roncsderbi

A 2023-as szezon talán legrosszabb csütörtök esti rangadóját játszotta az 1-7-es Panthers és a 2-7-es Bears. Egyetlen támadó TD, 12 punt, 29 szerzett pont, 33 first down és mindössze 493 nettó yard volt a két gárda közös teljesítménye hajnalban.

A mérkőzésről sok mindent nem lehet elmondani. A támadósorok szenvedtek, 60 perc alatt csupán egyetlen TD született, az is egy 38 yardos drive végén. Ezen kívül mezőnygólokkal operáltak a csapatok, illetve volt a Panthersnek egy 79 yardos punt return TD-je, valamint a Carolina összehozott egy 15 playből álló drive-ot a negyedik negyedben, ami egy kihagyott mezőnygóllal ért véget, amihez hasonlóra a 2000-es években még nem volt példa. Élő történelem a szemünk előtt.

A Bearsnél ismét Tyson Bagent kapott lehetőséget, aki még a gyenge Panthers védelem ellen sem tudta megmutatni, hogy van benne hosszú távon kezdő potenciál. A meccset 169 yarddal fejezte be 4,9 yardos passzonkénti átlaggal, illetve hat futásból csupán 12 yardot tett a közösbe. Ha voltak is olyan elkeseredett remények, hogy ő esetleg beválhat, ha már Justin Fields nem, azok mostanra alighanem végleg elhaltak.

Aminek viszont lehet örülni, hogy Montez Sweat tényleg képes volt javítani a védelmen. Ugyan sacket nem szerzett a Commandersből érkezett pass rusher, de volt három QB-hitje és képes volt folyamatosan nyomást generálni (a nyolc pressure-je több volt, mint a listán második-harmad Yannick Ngakoue (4) és Justin Jones (3) páros közösen elért). A hazai védelem végül három sackkel és kilenc QB-hittel fejezte be a meccset, ami elég szép teljesítmény még úgy is, hogy nem a Panthers támadófal a legnehezebb ellenfél a ligában.

A Panthers szurkolói maximum annak örülhetnek, hogy egy punt return TD-vel sikerült a spreaden belül maradni, már ha optimizmusában épp erre fogadott valaki. Minden más teljes katasztrófa. A védelem nem tudott mit kezdeni Bagenttel, Brian Burns hiányában szinte teljesen megszűnt a pass rush. Hogy mégsem 30 kapott ponttal ment haza a csapat, az csak azért volt, mert a Bears irányítója nem nagyon találta el az üres elkapóit, összességében nem volt egy stresszes meccse.

Ami viszont még elkeserítőbb, hogy az offense borzalmas. Tény, hogy a támadófal nem jó, a skill személyzet is lehetne jobb, különösen a futó Miles Sandersre elköltött milliók néznek ki rosszul. Ezzel együtt nem lehet azt mondani, hogy az 1/1-es Bryce Young helyzete annyival rosszabb lenne a CJ Stroud, Will Levis, Anthony Richardson hármasénál, ami indokolná azt a gyalázatot, amit leművel.

Az említett három újonc mind mutatott nagyszerű dolgokat, amik bizakodásra adhatnak okot. Richardson egy Cam Newton 2.0-nak tűnik, vagyis fizikális, atletikus, kreatív, jó a karja, akivel kiválóan lehet spéci QB-futásokra is épülő támadósort futtatni (már ha egészséges tud maradni). Levis is megmutatta az ágyú karját, hogy képes higgadt maradni nyomás alatt, improvizálni és a semmiből extra játékot csinálni egy amúgy pocsék támadófal mögött. Stroud meg közel Pro Bowl szinten teljesít, remekül olvas, kiválóan kezeli a nyomást és szinte minden passzt képes megdobni, pedig az elkapósora nem sokkal jobb, mint a Panthersé.

Nyilván mindegyiküknek van hibája, Levisból és Richardsonból nem is láttunk még sokat, de legalább van miben reménykedni. Young egyelőre méretes bust. Az atletikusságából semmit nem látni: egyrészt nem merik futtatni, mert összetörne a pehelysúlyával, másrészt olyan lassan olvas és annyira vakon van a pályán, hogy még ha el is tud szaladni az érkező nyomás elől, akkor sem tud extra játékot kihozni belőle. Egyáltalán nem érzi a nyomást, fogalma sincs, mi történik a pályán és isteni csoda, hogy most megúszta interception nélkül, pedig volt legalább két, de inkább három turnovert érő passza. Ráadásul nem is azért, mert valamit improvizálni próbált és nagy játékot akart összehozni, hanem konkrétan 5-10 yardos passzokat nem tudott kivitelezni. Ebből így nem lesz semmi.

Carolina Panthers @Chicago Bears 13-16

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x