Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #12

Texans-Jaguars és Saints-Falcons a csoportgyőzelemért, Giants-Patriots a Super Bowl helyett a minél jobb draftpozícióért, Eagles-Bills támadócsata, Broncos-Browns védőharc, és Chargers-Ravens vasárnap esti rangadó is az eheti kínálatban. 

A tippképeket most is köszönjük Hyckernek!

19 órás sáv

Jacksonville Jaguars @ Houston Texans (+1,5)

Ki gondolta volna a szezon előtt, hogy ez lesz a forduló legjobban (maximum második legjobban) várt meccse? Gyakorlatilag a csoportgyőzelemért küzdenek, hiszen a Texans egy győzelemmel elvinné a tiebreakert és a könnyű sorsolásával pole pozícióba kerülne, a Jaguars pedig két győzelemmel húzhatna el, ami lehet behozhatatlan.

Azt sem vártuk, hogy egy top10-es irányítót látunk egy elit védelem ellen, amikor CJ Stroud és a Jags védelme találkozik. Legutóbb magabiztosan nyerte Stroud a párharcot, mert a Jaguars sokat blitzelt (a snapek harmadában), amit meglepő módon nem érdemes az újonc ellen (szét is szedte őket), mert hihetetlen okos és gyors a feldolgozóképessége. Kíváncsi vagyok tud-e változtatni a Jaguars védelme, mert nagy szükség lenne rá. Az is érdekes lesz, hogy a Texans vélhetően sokat akar majd futni, de az nem fog menni ez ellen a védőfal ellen. De annyira nem sajnálják, amennyiben az ellenfél tényleg fellép futás ellen korai downokra, mert abból szoktak jönni a kiváló play action játékaik single high coverage-ek ellen. Eddig ezekbe bele tudták kényszeríteni az ellenfeleket, de ahogy nő Stroud elismertsége, lehet egyre kevésbé fogják tudni kihasználni ennek előnyeit.

A túloldalon a Jaguars múlt héten végre jó dolgokat csinált, mozgatták Lawrence-t és Ridley-t is, ezek bárki ellen jók lehetnek igazából, és a Texans védelme azért bőven sebezhető, még ha a pass rush azért be is indult az utóbbi időben. A tippet tekintve érdekes, hogy a Jaguars otthon 4-0 idén a spreaddel szemben, ellenben Lawrence ötből csak egyszer tudta megverni a Texanst, amely a párharcban 10-1-es mérleget tud felmutatni 2018 óta. Lehet az eszem a Jaguarst mondatná velem, de néha megengedek magamnak egy szurkolós pickeket, és most a Texansnak szorítok. A másik indokom meg az, hogy ebben a piros szerkóban nincs az az isten, hogy kikapjon a Houston (van az a teóriám, hogy amikor a csapatok ilyen különleges mezben tolják, akkor extrán felspannolják magukat és mindig nyernek).

Tipp: Texans +1,5

New England Patriots @ New York Giants (+3,5)

Emlékszünk még azokra az időkre, amikor ez a két csapat Super Bowlért küzdött egymással. Nos, ezek az idők elmúltak, most az ő közös Super Bowljuk nem egy gyűrűért, hanem az 1/2-es pickért megy gyakorlatilag. Messzire süllyedtek, na.

Ez a két csapat szerezte a fogadóirodák által vártakhoz képest a legkevesebb pontot, és ez a két csapat hozta össze a legkevesebb pontszerző akciót, ha a saját térfeléről kellett indulnia. Nem várhatunk tehát sok pontot, nem véletlen 34 pont a határ Vegasban. De még ezt sem biztos, hogy hozzák – bárki is néz farkasszemet Patriots oldalról Tommy DeVitóval. Azt gondolom jobb esély van arra, hogy Belichick egy pályára nem igazán való draftolatlan újonc ellen jól összerakja a védelmét, de azért annyira nem bízom sem ebben, sem Mac Jonesban / Bailey Zappe-ben / Will Grierben / Malik Cunninghamben, hogy egy field goalnál nagyobb különbséggel adjam nekik a győzelmet, főleg egy ennyire kevés pontosnak ígérkező találkozón.

Tipp: Giants +3,5

New Orleans Saints @ Atlanta Falcons (+1,5)

Az NFC South még mindig nagyon nyitott, úgyhogy minden nem-Panthers csoportrangadó sokat számít. Itt a Saints és a Falcons is bye weekről érkezik, úgyhogy jól rákészülhettek erre a fontos meccsre, de fogalmam sincs, ki mit tud kitalálni. A több fejlődési potenciál egyértelműen a Falconsban van, főleg a támadósorban, ami a 25. helyet foglalja el DVOA alapján a Bears és a Patriots közé beékelődve. Ennek az egységnek sokkal jobbnak kellene lennie tehetségszint alapján. Érdekes lesz figyelni, hogyan hat majd Desmond Ridderre ez a párhetes pihenő, amíg lecserélték. Lehet, hogy kellett neki ez a reset gomb a rengeteg turnovere után, mert látszólag negatív spirálba került, amiből talán úgy lehet a legjobban kijönni, ha kicsit kívülről látja a dolgokat. Meglátjuk működik-e, láttunk már rá pozitív példát, meg persze olyat is, hogy nem változott semmi. A turnoverjei most mindenképp kulcsfontosságúak lesznek, ugyanis a Saints kezdte eddig a legtöbb támadását az ellenfél térfeléről, és ilyenkor 2,56 pontot átlagolnak, amúgy meg 1,54-et.

A Saints idén 2-7-1, a Falcons pedig 2-8 a spread ellen, szóval nehéz ebből kiindulni. Én kicsit szurkolásból, meg utolsó elkeseredésemben a Falconsra teszek, főleg hazai underdogként.

Tipp: Falcons +1,5

Pittsburgh Steelers @ Cincinnati Bengals (+1,5)

VÉGRE kirúgták Matt Canadát! A 45 meccse alatt egyetlen egyszer sem érték el a 400 yardot, ami soknak tűnhet, de ebben az időszakban 333-szor fordult ez elő az NFL-ben. Ennyire rossz volt a Steelers offense Canada alatt. Ugyan általában a nagyon utált főedzőknél szokott előjönni az “új edző fellendülés”, de Canadát is rühellték a legtöbben az öltözőben, szóval simán lehet, hogy megtáltosodik egy meccsre a csapat. Az ellenfél ráadásul épp kellemes, mivel a Bengals védelme meglepően gyenge idén, konkrétan a legrosszabb mély passzok ellen és emellé a 3. legrosszabb sikerességi rátában is, szóval akár nagy játékokkal, akár felőrölősen lehet ellenük haladni.

Ráadásul Jake Browning irányítja majd a támadókat, aki a gyengécske támadófal mögött lehet el fog veszni a Steelers pass rush rengetegében – mondjuk ha nem, akkor van esélye szétszedni a secondaryt, mint mindenki másnak. Sok turnoverre ne számítsunk, ez a két gárda adja el a legalacsonyabb arányban a labdát, ellenben jön majd sok three-and-out, mert mindketten top3-ban vannak ennek arányában. Én tudok menni ezzel a Canada-mentes felüdüléssel a Steelers esetében.

Tipp: Steelers -1,5

Tampa Bay Buccaneers @ Indianapolis Colts (-2,5)

Talán ezt sem gondoltuk volna a szezon előtt, de még a Buccaneers és a Colts is a playoffért harcol, és nem is irreálisan. Mindketten nagyon egyszerű sorsolással rendelkeznek ráadásul (5 legkönnyebb közt), szóval nem lehetetlen ledolgozni az egymeccses lemaradásukat. Persze ehhez nagyon fontos lenne most nyerni, szóval hatalmas tétje van a meccsnek, amire nem feltétlen gondolt volna az ember. Ezzel a mérkőzéssel voltam a legnagyobb bajban igazából tippelés szempontból. Mondanám, hogy kérdezzetek meg félidőben, mert a Colts idén mindig úgy zárta a 60 percet, ahogy a 30 percet is (5-0 félidei vezetésből, 0-5 félidei hátrányból), de ezzel nyilván nem úszom meg.

A Colts engedi a futást, de a Bucs ezt nem tudja kihasználni. Az Indy futna, de a Tampa ezt nem engedi. A Buccaneers engedi a nagy passzokat, de a Colts ezt nem tudja kihasználni. A Tampa képes nagy passzokra, a Colts átlagos ezek ellen. Legyen akkor Buccaneers, főleg hogy pontokat is kapok melléjük… Mondjuk ők sokat utaztak a héten, a Colts pedig bye weekről jön. Akkor legyen mégis a Colts.

Tipp: Colts -2,5

Carolina Panthers @ Tennessee Titans (-3,5)

Tudjátok, kiket érdekel a legjobban ez a meccs? A Bears szurkolókat. A Panthers továbbra is az 1/1-es picket küldené Chicagóba, de azért itt a Titans ellen nem lehetetlen egy győzelem a részükről, hiszen a Tennessee az utóbbi három meccsén összesen szerzett 36 pontot. Szóval a Bearsnél izgulhatnak most egy kicsit. A szerencséjük az, hogy a Titanst mélyen lehetne a leginkább sebezni, de a Panthersnek van a legkevesebb 15+, 20+ és 30+ yardos játéka is, szóval nem hiszem, hogy ezt ki tudják használni. És a pocsék támadófaluk miatt a Titans defense erőssége is kijöhet végre rendesen. Mindezek ellenére field goalnál nagyobb különbséget nem tudok adni a Tennessee-nek, látva az utóbbi hetek offense produktumát.

Egy kis érdekesség, hogy turnoverekre ne számítsunk, ugyanis ez a két csapat szerzi a legkevesebb labdát a szezonban.

Tipp: Panthers +3,5

22 órás sáv

Buffalo Bills @ Philadelphia Eagles (-3,5)

Ha nem a Texans-Jaguars, akkor ez a hét meccse. A 2. és 4. legtöbb pontszerző akciót hozó támadósor. A legkevesebb és ötödik legkevesebbet puntoló csapat. A legjobb és második legjobb harmadik downos gárda. A futásaikat legmagasabb és második legmagasabb arányban first downra váltó csapat. Lehetne hozni még a statokat, de az biztos, hogy két rendkívül jó támadósorról van szó. És mindkettő előnyben is lehet a meccsen.

A Billsnél Diggs elég sokat megy a slotba, ahol az Eagles talán a leggyengébb. De ha nem ő, akkor a Shakir és Kincaid is sok gondot okozhat a pálya közepén, mint a két másik legveszélyesebb fegyvere a buffalóiaknak (sorry Gabe Davis, de ez így van). A túloldalon a Bills a negyedik legrosszabb átlagot engedi futásonként, emellé pedig a 7. legtöbb mély passzt, mert nagyon lassúak a cornereik. És hol szeret támadni az Eagles? A földön és mély passzokkal a szélre.

Az Eaglesnél benne van, hogy a Chiefs elleni SB-visszavágó és a jövő heti 49ers elleni rangadó közt talán ezt veszik a legkevésbé komolyan, ellenben otthon játszanak, ami nagy előny számukra. Plusz a különleges Kelly Green szerkójukban tolják, és mondtam már korábban, hogy az ilyen extra szerelésekben csak nyerni lehet. Mindenesetre simának semmiképp sem gondolom, szóval ilyen field goalnál nagyobb spreaddel szemben legyen Bills.

Tipp: Bills +3,5

Cleveland Browns @ Denver Broncos (-1,5)

A Broncos egy jól kinéző négymeccses győzelmi szériában van, aminek elsődleges oka a védelem, amely 13 turnovert erőszakolt ki a 7. hét óta. Ha ehhez párosítjuk, hogy az offense csak két labdát adott el, akkor kijön egy +11-es turnover-mutató, ami magasan a legjobb a ligában (senki sincs +6 felett). A támadósort is sokan dicsérik, de igazából EPA-ben és játékonkénti yardokban is jelentősen visszaestek az első 5 meccsükhöz képest, habár talán ez is betudható a védelem feljavulásának, hogy nem kell rohanniuk az eredmény után. Mindenesetre most sok jóra nem lehet tőlük számítani az elit Browns defense ellen, habár azt azért tegyük hozzá, hogy idegenben minden meccsükön több pont volt, mint amire a fogadóirodák számítottak – amit jól össze lehet azzal párosítani, hogy a Broncosnak meg az utóbbi öt meccsén mindig kevesebb pont volt, mint várták. Szenvedős meccset várok mindkét támadósortól, a védelmek fogják uralni a mérkőzést, de a Broncos futás elleni védelme eléggé sebezhető, így szerintem itt nyerhet a Cleveland.

Tipp: Browns +1,5

Kansas City Chiefs @ Las Vegas Raiders (+8,5)

A Chiefs a vereségek után mindig jól áll talpra, zsinórban 9-szer nyertek egy vesztes meccs után. Emellett Mahomes 9-1-es mérleget tud felmutatni a Raiders ellen karrierje során. Az első félidőben eldőlhet a meccs, mert a Chiefs szerzi a legkevesebb, a Raiders pedig a második legkevesebb TD-t a második félidőkben. A fogadóirodák 43 pontra lőtték be az over/under határt, ami azért érdekes, mert a Chiefs meccsein zsinórban hatszor jött az under, a Raidersnél pedig hazai pályán mindig, és egész szezont nézve is 11-ből 9-szer. A Raiders offense a Dolphins ellen is csak 12 first downra volt jó, szerintem Spagnuolóék ellen megint nem lesz jó napjuk. Az első ösztönöm az volt, hogy a Chiefs offense-ben nem lehet annyira bízni, hogy egy TD-nél többel nyerjenek, de valahogy mégis meggyőztem magam, hogy rendbe jöhetnek a Raiders ellen. Vagy mondjuk a védelem szerez egy extra TD-t, nekem az is jó.

Tipp: Chiefs -8,5

Los Angeles Rams @ Arizona Cardinals (+1,5)

Nem egyszerű ez a meccs, mert nehezen lövöm be mindkét gárdát. A Rams Stafforddal képes nagyon jó offense teljesítményekre, és a Cardinals védelme ellen ennek mennie is kellene, de túl inkonzisztensek voltak idén, hogy magabiztos legyen az ember. Kyler Murray-vel a Cardinals is egyértelműen jobb mint korábban, a játékosok pedig láthatóan motiváltak és bizonyítani akarnak, ami mindig sokat segít, ha tehetségszintjük felett kell játszani. Ennek ellenére a Cardinalst tartom gyengébb csapatnak, de a fogadóirodák az utóbbi hetekben mindig közel egyenlőre lövik be őket az ellenfelükkel, ami gyanús és kimozgat a komfortzónámból, főleg hogy sokszor égtem már meg idén Cardinals spread tippekkel. Az egy érdekes adat, hogy a Rams 12-2 a Cardinals ellen, mióta McVay a főedző, de azért ez most egy más edzői stáb meg minden, szóval nem tudom mennyi következtetést lehet ebből levonni. Mindenesetre a Ramsre teszek.

Tipp: Rams -1,5

Sunday Night Football

Baltimore Ravens @ Los Angeles Chargers (+3,5)

Két kiskedvencem játszik vasárnap éjjel, szóval mondanám, hogy nagyon várom, de mostanában Chargers-meccsekre ez egyáltalán nem igaz. Lesz két nagyon jó támadósor a pályán, a különbséget az jelenti, hogy a védelmek közt nem is lehetne nagyobb differencia. A Ravens a második legkevesebb, a Chargers pedig a második legtöbb yardot engedi támadásonként. A Hollók zsinórban 5 meccsen szereztek legalább 31 pontot és egy elég könnyű ellenféllel találják szemben magukat, azonban Mark Andrews hiánya szerintem még elég fájó lehet a szezon további részében, mert a legjobb skill játékosuk volt és Lamar után szerintem a második legfontosabb támadójuk. A túloldalon nagyon érdekes lesz, hogy Justin Herbert mit tud kezdeni Mike MacDonald védelme ellen, de őszintén a támadófalát nagyon féltem, mert sok kommunikációs hibába futhatnak bele. A Ravensnek szokása már az első félidőben eldönteni a meccseket, hiszen az első 15- és az első 30 percben is magasan nekik a legjobb a pontarányuk. Ilyesmire számítok most is, és pont a Chargers ellen szerintem nem fogják elbénázni a végét sem.

Tipp: Ravens -3,5

Monday Night Football

Chicago Bears @ Minnesota Vikings (-3,5)

Justin Fields múlt héten játszotta le legjobb meccsét, és olyan dolgokat mutatott, amik bizakodásra adhatnak okot vele kapcsolatban. A futásait persze ismertük, de most nagyon jól olvasott, jó döntéseket hozott, jó volt a mechanikája minden szempontból. Ha így tud játszani az év hátralevő részében, akkor egyrészt megnehezítheti a Bears döntését a drafton, másrészt ha QB-t választ a Chicago, akkor valakinek érdemes lenne érte cserélni. Persze most egy mentálisan sokkal nehezebb ellenfél jön szembe, hiszen Brian Flores védelme a legkülönlegesebb az egész ligában, minden mutatót vagy a maximumra, vagy a minimumra tekernek (legtöbb blitz és legtöbb drop8, ezzel együtt legkevesebb hagyományos rush4).

A Vikings Dobbs megszerzése óta kicsit többet és jobban fut, ami alapvetően jó jel, habár a Bearst túlfutni nem fogják valószínűleg, de hosszú futásokkal megégethető a Chicago is (ahogy egyébként a Minnesota is, mindketten top5-ben vannak engedett nagy megiramodásokban). A Vikings zsinórban ötöt nyert a Bears ellen (4-1 spreaddel szemben), ami közel 30 éve a legjobb szériájuk ebben a párharcban. Emellett zsinórban hat meccsen hozták a spreadet is, ami a leghosszabb széria, úgyhogy megyek ezzel a trenddel most.

Tipp: Vikings -3,5

Magabiztosabb spread tippek

Borzasztó hetem volt legutóbb, sikerült átkerülni negatívba minden tekintetben, szóval inkább menjetek a tippjeim ellen. Most mondjuk sok lehetőséget nem adok, mert kevésben vagyok magabiztos.

  • Steelers -1,5
  • Rams -1,5
  • Ravens -3,5

Magabiztos tippek múlt héten: 1-6
Magabiztos tippek a szezonban: 22-29-3

Spread tippek múlt héten: 4-9
Spread tippek a szezonban: 74-76-6

Szerkesztőségi tippverseny állása

Straight up:

  1. renningan 107-57
  2. Patrik 106-58
  3. balentin 105-59
  4. Höri 103-61
  5. katonadani 103-61
  6. Támogatók 103-61
  7. Atreus 102-62
  8. chester 99-65
  9. alatriste 95-69
  10. kronikk 95-69
  11. jarred 94-70

Oddsokkal kiigazított:

  1. Patrik 166,37
  2. renningan 163,47
  3. balentin 159,46
  4. katonadani 157,98
  5. Támogatók 157,48
  6. Höri 155,74
  7. chester 153,91
  8. atreus 153,13
  9. alatriste 148,49
  10. jarred 147,32
  11. kronikk 143,74

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!