Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #14

Parádés meccsek várnak ránk most vasárnap is: lesz Chiefs-Bills, Cowboys-Eagles, 49ers-Seahawks, Ravens-Rams, és ezek mellé kapunk még playoff szempontból nagyon fontos meccseket, mint a Browns-Jaguars vagy a Bengals-Colts. 

A tippképeket most is köszönjük Hyckernek!

19 órás sáv

Los Angeles Rams @ Baltimore Ravens (-7,5)

Lamarnak valamit kellene kezdenie az immunrendszerével, mert hihetetlen, hogy minden télen összeszed valami betegséget… Mondjuk az NFC ellen nem kell semmilyen gyógyszer neki, mert 18-1 a mérlege karrierje során, idén kettőből kettő egy impozáns 75-9-es pontkülönbséggel a Seahawks és a Lions ellen (tehát nem is a Panthers-Cardinals duót verte bucira). Kelleni is fog ez a győzelem, mert nagyon nehéz a sorsolás a továbbiakra, és nyilván szeretnék azt az első kiemelést megszerezni. Persze a Ramsnek is nagyon fontos ez a találkozó, hiszen küzdenek a wild cardért.

Azért várom nagyon ezt a meccset, legalábbis amikor a Ramsnél a labda, mert láthatjuk az igazi modern támadófoci és a modern védőfoci megtestesítőit. Sean McVay hihetetlen munkát végez ezzel az offense-szel, mert nincs Tyreek Hillje meg 49ers halálosztaga, de ha Kupp, Nacua és Kyren Williams is a pályán van, akkor ez a liga legjobb támadósora EPA alapján (és ez vicces módon igaz Kupp nélkül is egyébként). Ráadásul a passzjáték mellé idén megtalálták a futójátékukat is (duo). A túloldalon pedig Mike Macdonald végez elképesztő munkát, szintén nem a legtehetségesebb védelemből csinálja a liga legjobbját és hoz ki mindent is a játékosaiból.

Azért mondtam, hogy ők a modern foci megtestesítői rendszerszinten, mert mindketten ugyanabból a felállásból csinálnak millió dolgot, hogy az ellenfél ne tudjon belőle jól készülni és reagálni – nagyon kreatívan és nem mellesleg hatékonyan teszik mindezt. Emellé nagyon érdekes az is, hogy a támadók snap előtti mozgásai (motionök) és a védők snap utáni mozgásai (rotáció) is milliószám tűnnek fel náluk.

Szóval a labda ezen oldala nagyon érdekes lesz, a túloldalon viszont azért nagy fölényben lehet a Ravens, hiszen a Rams az 5. legtöbb pontot engedi támadásonként, otthon pedig a legtöbb pontszerző akciót az egész ligában, miközben turnovert a 2. legkevesebbet harcolnak ki. Szóval a Ravens itt előnyben van, a másik oldalon meg egálszagú a dolog, így szerintem a Hollók be is húzzák. Fun fact fogadóknak, hogy idén 12-ből 11-szer vezettek félidőben és +116 a pontkülönbségük az első 30 percben.

Tipp: Ravens -7,5

Jacksonville Jaguars @ Cleveland Browns (-3)

Kaphatnánk egy jó kis CJ Beathard vs. Joe Flacco meccset, de hihetetlen módon van esély Trevor Lawrence játékára. Nem tudom miből vannak a szalagjai meg izületei, de egy ilyen bokasérülésből nem nagyon épülnek fel 6 nap alatt az emberek. Klasszikusan inkább 4-6 hétről van szó. Oké, irányítóknál könnyebb, nem kell annyit mozogni, és valószínűleg Lawrence nem is fog futkorászni most, de akkor is.

Ez a Lawrence sérülés nehézzé teszi ezt a tippelést. A Jaguars idén idegenben mindig hozta a spreadet és a védelem a második legkevesebb pontot engedte drive-onként. A vicces az egészben, hogy hazai pályán meg a Browns engedi a legkevesebb pontot támadásonként, szóval kevés pontra számíthatunk (Clevelandben úgyis minden meccs a várt ponthatár alatt volt, ami most egyébként 32 pont).

A Browns oldaláról Myles Garrett láthatóan sérüléssel küzd, és egyáltalán nem 100%-os, de még csak 80%-os sem, ami nagy probléma. Ellenben Denzel Ward visszatérése nagyon sokat segít, egy ilyen stílusú védelemből ő nagyon hiányzott. A túloldalon meg a harmadik számú LT-vel kell kiállniuk és Christian Kirk is off, szóval a sok sérült miatt még nehezebb erre tippelni.

A Browns Chubb elvesztése óta nem tud futni (első kísérletre 3. legrosszabbak), és ez nem most fog beindulni a liga egyik legjobb futásvédelme ellen, szóval Joe Flaccóra lesz bízva a dolog. Fura mód szerintem Flacco megoldhatja ezt.

Tipp: Browns -3 (a Lawrence-hírek függvényében a változtatás jogát fenntartom)

Indianapolis Colts @ Cincinnati Bengals (-2,5)

Egy hete ilyenkor még nem gondoltuk volna, hogy ez egy érdekes meccs lesz, de Jake Browning és a Bengals offense oldali stáb tett róla, hogy ne írjuk le őket. Impresszív volt, amit csináltak, és persze Ja’Marr Chase-ről se feledkezzünk el, aki nélkül mindez nem sikerült volna. Most a Colts jön szembe, amit nehéz elhelyezni, mert ugyan nyertek négyet zsinórban, ráadásul a spreadet is mindig hozták, de a Panthers, Patriots, Buccaneers, Titans négyes ellen, szóval ki tudja, mennyire erősek valójában.

Az mindenképp segít a futás elleni védelmen, hogy Grover Stewart visszatér, és talán ez volt a gyengébb pontja az egységnek mostanság. Pass rush van, ami okozhat gondot a Bengals támadófalának, ellenben senkiben sem látom, hogy képes levédekezni Chase-t. A túloldalon ugyan a Jaguars ellen nem látszott, de egész évet nézve szörnyű a védelem, a legtöbb nagy futást és nagy passzt is ők engedik, szóval Zach Mossnak és Michael Pittmannek is jó napja lehet.

Minshew biztos megpróbálja eladni majd a labdát egyszer-kétszer, de Shane Steichen meg szuper játékokat rajzol fel neki a többi playben, így szerintem tudnak haladni. A kérdés az, hogy Browningtól a hétfői csak egy nagy kiugrás volt, vagy fenn tudja tartani. Egyelőre még várok egy kicsit nagyobb mintát vele (legalább még ezt a meccset), de egyáltalán nem vagyok magabiztos a Colts tippben.

Tipp: Colts +2,5

Tampa Bay Buccaneers @ Atlanta Falcons (-2,5)

Ó, egy jó kis NFC South rangadó, ahol megjósolhatatlan, ki nyer. A Falcons volt eddig a jobb csapat, mérleg alapján meg minden, de nem tudom, bízhatunk-e bennük eléggé. Védőoldalon a futást jól fogják, de a Buccaneers ebben gyenge, így a levegőben fognak próbálkozni, ahol meg vannak bajok a Falconsnál. A túloldalon viszont az Atlanta futna, viszont ezt jól fogja a Buccaneers, ellenben passzban nagyon is verhetőek. Szóval légiparádé lesz minden bizonnyal, és akkor az a kérdés, hogy Mayfieldben vagy Ridderben bízik jobban az ember. Igazából egyikben sem szívesen, és nagyon gondolkodtam egy pénzfeldobáson. De legyen végül Buccaneers, hogy izgalmasabb legyen még a végjáték, meg kapok is melléjük 2 pontot.

Tipp: Buccaneers +2,5

Detroit Lions @ Chicago Bears (+3,5)

Mérlegre pillantva azt gondolnánk, ez a legegyszerűbb tipp a héten. És arra azért jó esély is van, hogy a Lions offense haladni fog folyamatosan a Bears ellen. Azonban arra is, hogy a Bears is simán végigmasírozik folyamatosan a pályán. A futó irányítókkal mindig baja volt a Lionsnek, még amikor jobban ment a szekér akkor is, az utóbbi hat meccsen viszont a 2. legtöbb pontot engedik támadásonként. Sok nekimenős negyedik kísérletre is számíthatunk (két legtöbb a ligában), és sok nagy játékra, hiszen a Lionsnek van a legtöbb ilyenje idén, a Bearsnek meg a legtöbbje a földön. Jó kis pontháború lesz, és nem zárom ki azt sem, hogy a Bears elviszi a W-t, főleg hazai pályán, kültéren, hidegben, rossz időjárási körülmények közt. Ezt végül nem mertem betippelni, de a spreadet simán.

Tipp: Bears +3,5

Houston Texans @ New York Jets (+3,5)

Szóval Zach Wilson idén QB2-ből QB1, majd QB3, majd most ismét QB1 lett. Micsoda hullámvasút. És mi olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ezt végignézhettük. Lenyűgöző, hogy a Jets védelme még így is nagyon magas szinten teljesít és nem sz*rtak bele az egészbe, látva a támadósort. Most a Texans ellen kell helyt állni, ahol a CJ Stroud vezette támadósor a harmadik legtöbb yardot szerzi a levegőben idén, és a legtöbb 20+ yardos játékot hozza össze. A Jets mindeközben a legkevesebb ilyet engedi (és a 3. legkevesebbet szerzi), szóval jó kis matchup lesz a labda ezen oldalán. A Texans meccsei mindig szórakoztatóak, az utóbbi nyolc alkalommal egy labdabirtokláson belül dőltek el. A Jets pedig hat meccse nem hozta a spreadet. Szóval egy 4-7 pont közötti Texans győzelmet vizionálok.

Tipp: Texans -3,5

Carolina Panthers @ New Orleans Saints (-4,5)

A Saints három meccset bukott zsinórban, tele van sérültekkel, köztük a kezdő irányító sem 100 százalékos (két agyrózkódás egy hónap alatt, plusz váll- és bordasérülés). Idén otthon még nem hozták a spreadet (és összességében is 2-9-1 a mérlegük, ami a 2. legrosszabb), ráadásul az utóbbi öt meccsükön a 6. legtöbb pontot engedték (előtte a 6. legkevesebbet). Most talán ellenfelükre akadtak, mivel a Panthers 3-8-1 idén a spreaddel szemben (3. legrosszabb) és a 3. legkevesebb pontszerző akciót tudják felmutatni támadásonként. Mindeközben idegenben a védelem a 4. legtöbb pontot engedi és a csapat nem hogy nem nyert még vendégként idén, de ez lesz zsinórban a harmadik idegenbeli meccsük, ami sok utazással és fáradtsággal jár.

Tipp: Saints -4,5

22 órás sáv

Buffalo Bills @ Kansas City Chiefs (-2,5)

A szezon előtt ez az év meccsének is tűnhetett volna, de mostanra azért veszített kicsit a nívójából, hiszen mindkét gárda alulteljesít. A Bills nyilván nagyobb mértékben a 6-6-os mérlegével, de a Chiefs is csalódást keltő azzal, hogy idén már ötször is 20 pont alatt maradtak, miközben 2019 és 2022 között összesen hatszor.

De a Chiefs vereségből érkezik, ami nem jó jel az ellenfeleknek: zsinórban 10 meccset nyertek így. Ráadásul amikor maximum 3 ponttal voltak favoritok Mahomes ideje alatt, akkor 12-6 a spreaddel szembeni mérlegük. A Billsnek élet-halál küzdelem innentől gyakorlatilag minden meccs (és az övék a legnehezebb hátralévő sorsolás), egyet bukhatnak maximum az utolsó 5-ből, szóval nagyon kellene itt a win. És játék alapján erre minden esélyük meg is lenne, az offense bármikor képes bárkin átrohanni, és a Chiefsnél vannak is sérültek bőven. A buffalói védelem nem olyan veretes, de azért valamennyire összeállt, és a KC ellen azért olyan sok mindenre nem kell figyelni, főleg ha még Pacheco sem lesz bevethető.

Szóval csak a pályán mutatott képet nézve és előtörténetet nem ismerve a Billsre tennék, de egyrészt ott van a Chiefs vereségből érkezése, meg hogy a Chiefs mumusnak számít Allenéknek, illetve kijött ez a hihetetlen McDermott cikk is Tyler Dunntól, ami egészen hihetetlen dolgokat mesélt el a franchise-on belül eluralkodott állapotokról (leginkább arról, mennyire borzalmas a főedző), így a vibe-ok sem épp a buffalóiak mellett vannak most.

Tipp: Chiefs -2,5

Seattle Seahawks @ San Francisco 49ers (-10,5)

Láttuk már ezt a filmet pár hete, akkor a 49ers simán nyert. Ahogy tavaly is háromszor, ezen a négy meccsen 120-56 a pontaránya Shanahanéknek. Ez a 49ers megállíthatatlan, erre a halálosztagra egész egyszerűen nincs megoldás. Egy dolgot elveszel, másik két helyen kezdenek el szívatni. A Hawks defense ráadásul az utóbbi hét meccsen a legtöbb pontszerző akciót engedte, szóval nem valószínű, hogy épp nekik sikerül lelassítani Purdyéket. Egy dologban bízhatnak, méghozzá hogy a 49ers nem lesz csúcsformában a múlt heti Eagles elleni emocionális meccs után, ami nekik a Super Bowl volt az alapszakaszban, és azért ilyenkor gyakran jön utána egy gyengébb szereplés. Általában menni szoktam ezzel a logikával, és a 10,5 pontos spread magas is egy visszavágóra, ahol a vesztes általában változtatni szokott valamit. De egyszerűen nem tudok arra tenni, hogy valaki megállítja a halálosztagot. Offense oldalon kéne így felvenni a versenyt, amire jobb esély van mint a védelem helytállására, de Geno Smithék sem hiszem, hogy kétszer egymás után letesznek egy olyan teljesítményt top védelem ellen idegenben, mint múlt héten.

Tipp: 49ers -10,5

Denver Broncos @ Los Angeles Chargers (-2,5)

Mindkettő csapat üldözőként kívülről kacsingat a playoff felé, de vibe-okat tekintve Denverben lehetnek bizakodóbbak. A Chargersnél Justin Herbert körül jelenleg nincs semmi, a futójáték a liga legrosszabbja, elkapó meg Keenan Allenen kívül csak dropokkal hívja fel magára a figyelmet – sokat elmond, hogy Joshua Palmer visszatérésére megváltóként tekintenek. A Broncos ellen elsősorban futni lehetne (3. legtöbb 5+ yardos futást engedik), de az biztos nem fog menni (a Chargers a legkevesebb 5+ yardos futással rendelkezik), így megint Herbertre hárul minden felelősség. A hazaiak elég hektikusak tudnak lenni a labda mindkét oldalán, a Broncos egy stabilabb gárda. Szóval bármikor kijöhet a Chargersből egy nagyon jó teljesítmény, de azért nehéz erre fogadni. A Denver egy jobban edzett csapat, így rájuk teszek.

Tipp: Broncos +2,5

Minnesota Vikings @ Las Vegas Raiders (+2,5)

Mindkét csapat bye weeken volt múlt héten, így kicsit kikerültek a rivaldafényből (épp ezért nem is volt sok ihletem megírni ezt a bekezdést). A legérdekesebb dolog Justin Jefferson visszatérése, aki új irányítótól fog labdákat elkapni, hiszen Joshua Dobbs még ismeretlen számára. Meglátjuk, milyen lesz a kapcsolatuk, és értelemszerűen fontos lenne a jó viszony, hátha megcsípik az egyik wild card helyet. A Raiders ilyesmiben nem nagyon reménykedhet, és igazából csak a szezon végét várják sokan a csapat körül, hogy milyen irányba is indulnak el a jövőben. Mindenesetre jó lenne valamit kezdeni a támadósorral, amely csak 46 pontot szerzett az utóbbi három meccsén összesen.

Tipp: Vikings -2,5

Sunday Night Football

Philadelphia Eagles @ Dallas Cowboys (-3,5)

Szuper éjszakai meccs vár ránk, jó kis ellenséges csoportrangadó hatalmas tétekkel. A Cowboysnak bizonyítania kell, hogy top csapatot is el tud verni – a kicsiket dominálták, ami nagyon jó jel, de akkor is. Most lesz lehetőségük bizonyítani a szezon végén, hiszen az Eagles, a Bills, a Dolphins és a Lions is szembejön. Az Eaglesnek is bőven van bizonyítanivalója a múlt heti 49ers elleni csúnya vereség után, még ha várható is volt azért legalább egy vereség ebben a Chiefs-Bills-49ers-Cowboys kvartettben. Láthatóak a problémáik (lehet írok is róluk jövő hétre, ha folytatódnak), de sikerül most visszapattanniuk? Az első kiemelés miatt muszáj lenne.

Szinte biztosan sok pontra számíthatunk, egymás ellen egy hónapja 28-23 lett a végeredmény, és a Cowboys szó szerint hajszálnyira volt még egy TD-től és a győzelemtől. A dallasiak otthon 41 pontot átlagolnak, a legmagasabb arányban jutnak el a vörös zónáig és egész szezont nézve is a legtöbb pontot átlagolják támadásonként. Az Eagles negyedik ebben a mutatóban egyébként, náluk ugye a probléma az, hogy a védelem is a 4. legtöbb pontot engedi jelenleg. Legutóbb ugye nagy offense háború volt, képes most valamelyik védelem változtatni?

Az egyik oldalon nehéz elképzelni, hogy találnak megoldást CeeDee Lamb levédekezésére, akit tökéletesen használ a Cowboys (mozgatja ki-be, nem engedi a press coverage-et, sok koncepció első számú olvasásának teszik), legutóbb 191 yardot szerzett a Sasok ellen. Mellette Jake Fergusonnak van jó matchupja az Eagles linebackerei és safetyjei ellen, főleg hogy Dak imádja a seamekbe dobni a labdát neki. Nem igazán látom, hogy az Eagles képes megállítani a dallasiakat, hiszen az LB sor borzalmas (még Leonard érkezésével és Cunningham visszatérésével is), a secondary pedig öreg és lassú. Kevésbé taglalt probléma, hogy a pass rush meg tök átlagos az előző évek elit teljesítménye után, ami szintén rosszul néz ki. Előnye a csapatnak Haason Reddicknél lehet, aki Terrence Steele ellen meccsel. Legutóbb dominált Reddick, de gondolom a Cowboys most nem hagyja majd ezt annyiban és segít majd a right tackle-nek. Emellett blitzekkel vagy szimulált nyomásokkal lehet még talán próbálkozni, vagy Pollardot benntartani protectionben, ami viszont a gyengesége. De szerintem Prescotték menni fognak gőzerővel.

A kérdés az, hogy az Eagles tudja-e tartani a lépést. És itt is vannak problémák, nem csak a védelemben. A futás nem megy olyan jól mint eddig, részben mert Hurtsöt a térdsérülése óta nem kell veszélyesnek tekinteni a QB draw-kon kívül, plusz mert Jurgens jobb guardban annyira azért nem jó, tehát egy nagyon fontos domináns elemüket elvesztették. És a szélső mély passzokat is, mivel a második legtöbb két mély safetys felállást hívják be ellenük, így meg nem annyira működnek ezek, Hurts pedig nem kiváló a pálya közepén és olvasási sebességben sem – és Goedert is nagyon hiányzott eddig, aki most visszatér. A Cowboys viszont szerintem jó matchup nekik, mert a dallasiak nem azt a biztonsági zónázós, jól felépített védelmet nyomatják, hanem egy káoszosabb, emberezőset, ami jól áll Hurtsnek. És hát múlt héten is volt egy nagy darab ex-Ole Miss elkapó, aki hatalmasat ment ellenük, most kapnak egy még jobbat AJ Brown személyében.

Én a Cowboyst most jobb csapatnak gondolom, jobb formában, kipihentebben, jobb vibe-okkal, ráadásul otthon vannak, ahol a Sasok nem nyertek 2017 óta. Szerintem ezt magabiztosan behúzzák.

Tipp: Cowboys -3,5

Monday Night Football

Tennessee Titans @ Miami Dolphins (-13,5)

Elég rápillantani a helyszínre, és meg is mondhatjuk, ki fog nyerni. A Dolphins ugyanis hazai pályán magasan a legtöbb TD-t szerzi a ligában és átlagosan 21,4 ponttal verik az ellenfeleiket. Mindeközben a Titans idegenben a 2. legkevesebb TD-t szerzi és átlag 11,7 ponttal kap ki, a spreaddel szemben pedig 1-5 a mérlege. Will Levist szerintem Vic Fangio védelme az őrületbe fogja kergetni ilyen támadófal mögött, sok sack és akár pár turnover is benne van a játékban. A túloldalon a futójátékot még csak-csak látom, hogy megfogja a Titans, bár Jeffery Simmons nélkül ez nehezebb lesz, ráadásul inkább a belső futások megállítása az erősségük, de hogy a levegőben mit csinálnak Hillék ellen ilyen pocsék secondaryvel, arról fogalmam sincs. A Dolphinsnak pedig szokása a gázon tartani a lábát, szóval szerintem sima hazai lesz. Még ilyen nagy spreaddel is rájuk teszek.

Tipp: Dolphins -13,5

Green Bay Packers @ New York Giants (+6,5)

A Packers az egyik legforróbb csapat most. A négymeccses győzelmi szériára még rosszmájúan rá lehetett mondani, hogy gyenge ellenfelek ellen volt és ne is vegyük komolyan, de a Chiefs elverésével már ezek az érvek is elszállnak. Összeért a fiatal bagázs, Love is befutni látszik, LaFleur pedig egy baromi jó edző – erről is mennyit vitát folytattam az utóbbi 1-2 évben a kétkedőkkel. Mindeközben a Giants hazai pályán csupán 7,4 pontot (!) átlagol, ám ami még szörnyűbb, hogy ez lesz az ötödik főműsoridős meccsük idén, ezeken pedig 6 pontot (!!) átlagolnak és összesen egy darab touchdownt sikerült szerezniük. Mindeközben átlag 27 pontot engedtek. Nem hiszem, hogy ezt túl kéne gondolni, még ha kicsit csalinak is érzem ezt a spreadet. Na mindegy, harapok.

Tipp: Packers -6,5

Magabiztosabb spread tippek

A magabiztos tippekben az utóbbi két hétben 7-1-es mérleget értem el, nézzük tudom-e tartani a formát. Ezen a héten elég gonosz spreadek vannak, mert például a Cowboyst -2,5-tel biztos idetenném, ahogy a Texanst is -2,5-tel, a Ravenst is -6,5-tel és a 49erst is -9,5-tel, de mindegyik pont átmegy egy fontos határon (a legtöbb meccs 3 és 7 pont különbséggel ér véget). Persze nem véletlenül keresnek olyan sok pénzt Vegasban.

  • Packers -6,5
  • Dolphins -13,5 (uh, biztos akarom én ezt?)
  • Cowboys -3,5

Magabiztos tippek múlt héten: 4-1
Magabiztos tippek a szezonban: 29-30-3

Spread tippek múlt héten: 6-7
Spread tippek a szezonban: 91-88-6

Szerkesztőségi tippverseny állása

Straight up:

  1. Patrik 127-66
  2. balentin 126-67
  3. renningan 125-68
  4. Höri 124-69
  5. Támogatók 124-69
  6. atreus 122-71
  7. katonadani 122-71
  8. chester 115-78
  9. alatriste 113-80
  10. kronikk 113-80
  11. jarred 111-82

Oddsokkal kiigazított:

  1. Patrik 200,85
  2. balentin 191,62
  3. renningan 190,33
  4. Támogatók 189,92
  5. Höri 188,25
  6. katonadani 187,03
  7. atreus 184,65
  8. chester 179,01
  9. alatriste 176,34
  10. jarred 174,02
  11. kronikk 171,14

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!