Connect with us

A 7 játékai

A 7 játékai – Ahogy a Texans és a Packers szétszedte a liga legjobb védelmeit

Sok mindenről szólt a Wild Card forduló, de talán semmi nem szólt nagyobbat két fiatal irányító és az általuk vezetett támadósor teljesítményénél. CJ Stroud és Jordan Love is parádésan játszott a Browns és a Cowboys kiváló védelmei ellen. Ám azt se felejtsük el, hogy milyen jó játékokat rajzolt fel a számukra Bobby Slowik és Matt LaFleur, ezekből fogunk most kielemezni 3-3-at. Ráadásként pedig megnézünk egy kreatív védelmi hívást Steve Spagnuolótól. 

3 játék a Texanstól

Bobby Slowik egész évben egy jó támadókoordinátornak tűnt, a Browns ellen pedig igazán letette a névjegyét. Ez kiegészítve Stroud remek játékával pedig egy playoff-győzelemhez vezetett. Na de mindenféle körítés nélkül vágjunk bele a játékokba, mert sok mindent lehet elemezni, amit most 3 játékra szűkítettem.

Kezdjük a legnagyobbal, a Schultz TD-vel. Emeljük ki gyorsan, hogy 2. és 20 a játékszituáció. Ilyen helyzetben hívta ezt be Slowik.

Ez az úgynevezett Hiccup játék a Shanahan playbookból. Így néz ki ez hivatalosan (a jobb oldali a jó most nekünk):

Kezdjük talán egy bevezetővel, hogy ebben a rendszerben nagyon sok az outside zone futójáték, ebből az elgondolásból pedig nagyon jó play action keeper playeket lehet futtatni, ahol elhiteted a szélső futást, de az irányító megtartja a labdát és kimozog a túloldalra. Szóval ez egyrészt jól épít az OZ futásokra, másrészt amikor meg tényleg futsz, akkor ennek a veszélye miatt a védelemnek is tisztelnie kell a megtartás lehetőségét és nem mehetnek fejvesztve a futás megállítására. Így tartják jól egyensúlyban egymást.

Na és akkor nézzük meg az én rajzommal is ezt a játékot a Texans esetében:

A támadófal eladja a jobb oldali külső zónafutást, de Stroud a play action után megtartja a labdát és kimozog belőle jobbra. Kulcsfontosságú pontja ennek, hogy a jobb szélen tight endként felálló fullback kívülről befelé löki a defensive endet, hogy ne tudjon Stroud felé rohanni, így az irányítónak teljesen tiszta zsebe van.

Na és akkor most végre rátérünk az útvonalakra is. Az ilyen keeper játékokból a legtöbbször egy háromszintű Flood koncepciót szoktak futtatni, ahol van egy flatbe érkező játékos, egy középtávoli keresztező és egy mély corner útvonal. Hiszen ha az irányító jobbra mozog ki a zsebből, akkor értelemszerűen jobbra a legkényelmesebb passzolni, így ide visznek 3 útvonalat, teletöltik az oldalt.

A Hiccup pedig erre kontráz rá még egyet. Ugyanis itt is megvan a háromszintű Flood, azonban a corner útvonal helyett jelen esetben a tight endünk csak elhiteti a cornert, majd visszavág középre. Ezt hívjuk corner-post útvonalnak. Itt pedig látjuk is, hogyan működik a dolog.

Collins keresztező útvonala felhívja magára az egyik safety figyelmét, aki felvált rá, mint legveszélyesebb elkapóra. Schultz corner-postja pedig elhiteti a másik safetyvel, hogy cornert fog futni, így ő kinyitja a csípőjét az oldalvonal felé. Amint ez a két védelmi mozzanat megtörténik, vége a dalnak.

Schultz bevág befelé a safety háta mögött abba a térbe, ahonnan elmozgattuk a másik safetyt. Gyönyörű az egész.

Itt pedig hátsó kamerából is meg tudjátok nézni a játék kialakulását:


Nézzük a következő játékot.

A cikk még nem ért véget. Hogy tovább olvass, fizess elő vagy jelentkezz be!

Havi előfizetésÉves előfizetés
SPÓROLJ 2 HÓNAPOT ÉVES ELŐFIZETÉSSEL
Előfizető
havonta
évente
1990 HUF19 990 HUF
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Reklámmentes
havonta
évente
2990 HUF29 990 HUF
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Támogató
havonta
évente
4490 HUF44 990 HUF
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!